ondrej.b ondrej.b komentáře u knih

Kosmonauti na pokraji smrti Kosmonauti na pokraji smrti Karel Pacner

Opravdu úžasná kniha velmi zajímavých událostí, které v kosmu někdy dopadly dobře, ale někdy bohužel ne. Tradičně od autora dostanete kvalitní dílo plné faktů a precizně zpracovaných kapitol o jednotlivých událostech. Při čtení jsme si opravdu přišel na své. Možná jedna drobná výtka patří tiskařskému šotkovi, protože občas se v textu objeví nějaká předložka dvakrát nebo nesmyslně před slovem a pak i po něm. Ale všiml jsem si toho cca 5x, takže nic hrozného. Maximální hodnocení je na místě.

20.09.2018 5 z 5

Znamení lyry Znamení lyry Václav Erben

Opět výborné, jak jinak. Kapitán Exner propluje s noblesou i "špinavým" vojenským prostředím. Věta, že "se smutným povzdechem si vyndal z kufru svou poslední čistou košili", mě dostala:-). Téma, jako chlapovi, je mi blízké, takže se mi naopak prostředí příběhu líbilo a vůbec nebylo nezáživným. Je to prostě oddechová detektivka, která potěší a místy i rozesměje. Díky za ni!

23.05.2017 5 z 5

Šest dnů Kondora Šest dnů Kondora James Grady

Skvěle napsaný příběh, kde děj odsýpá a má spád. Na rozdíl od dvou dalších pseudopokračování, která se hrubě nepovedla. Film je samozřejmě klasika.

08.07.2024 4 z 5

Hrabě Monte Cristo. Kniha první (třísvazkové vydání) Hrabě Monte Cristo. Kniha první (třísvazkové vydání) Alexandre Dumas, st.

Tady není co dodat, tohle si prostě vychutnáte do posledního písmene. Tři knihy jsem zhltnul za pár dní.

16.06.2024 5 z 5

Robinzoni vesmíru Robinzoni vesmíru František Běhounek

Až teď ve středním věku zjišťuji, že knihy pana Běhounka jsou a budou jistě zajímavé. Zatím po tomto příběhu musím smeknout, protože je to moc pěkný příběh a čte se dobře. Úplně jako filmový Armageddon:-), ale to myslím v dobrém.

14.05.2024 4 z 5

Berlínská zeď Berlínská zeď Frederick Taylor

Skvěle napsaná historie vzniku samotné zdi, ale nejenom jí. Jedná se vlastně o historii celého rozděleného Německa, jeho vlád, lidí a režimu. Je to čtivé, zajímavé a poučné.

17.11.2023 5 z 5

Vilda Vilda Dalibor Vácha

Přečteno opět jedním dechem jako všechny válečné příběhy autorovy. Tentokrát to není takový masakr jako z bojů na východní frontě či 1.sv válce, ale je v tom taková “elegance letců i toho boxu, který je sice tvrdý, ale Vilda při mači vlastně tančí. Četlo se mi to pěkně a klidně bych bral román delší. Těším se na další knihu s válečnou tematikou a originálním příběhem jako tomu bylo dosud.

26.09.2023 5 z 5

Nacistické poklady a StB Nacistické poklady a StB Jaroslav V. Mareš

Asi v půlce mě to přestalo bavit, to je pořád "někdo něco vypověděl, stb tam jela, hledala a nic nenašla". A takhle pořád dokola celou knihu. Je mi docela líto autora a jeho času stráveného v archivech. Mě by to po čase frustrovalo a asi bych to vzdal. Akci Neptun mám načtenou z jiných zdrojů, takže pro mě nic nového.

31.05.2022 2 z 5

Motáky nezvěstnému Motáky nezvěstnému Karel Pecka

Co dodat.... Téma, které nemůže být v žádném případě veselé je velmi silně popsáno a ukazuje v plné míře trauma, kterému se dostávalo všem politickým vězňům v uranových lágrech. Kniha je to místy dost náročná, zvlášť autorovými úvahami, které jsem občas přeskakoval, protože mě hlavně zajímal děj příběhy a jak se bude vyvíjet. Velmi mě zajímá problematika lágrů zvlášť na Jáchymovsku, čtu různé vzpomínky vězňů a k tomu literaturu faktu, prošel jsem si stezku Jáchymovské peklo. Na tuto smutnou historii by se nemělo v žádném případě zapomínat....

02.05.2022 5 z 5

Smrt na kůru Smrt na kůru Dalibor Vácha

Výborně napsaný příběh o našich válečných hrdinech, kde titulní postavou je Adolf Opálka, ale postupně i další parašutisté z ostatních skupin. Doslova jsem hltal každou stránku. Děj spěl k jasnému finále, které muselo přijít a tady jsem byl naprosto unesen. Autor skvěle vystihuje atmosféru v kostele, ale i to, co se děje v duších jednotlivých parašutistů, hlavně tedy Opálky. A při přestřelce trojice hrdinů v horní části kostela s převahou Němců, jsem byl až dojatý, jak na mě děj tzv. padl. Kniha je velmi čtivá hned od začátku, celá anabáze od seskoku Out distance, setkání v Pardubicích, v Praze.... Prostě výborné. Mám prakticky všechny autorovi knihy s tématikou válečných románů a vím, že s každým dalším dostanu maximální porci skvělého čtení. Tahle je po loňském výtečném M+B+M opět trefou do černého.

01.04.2022 5 z 5

Muž bez tváře Muž bez tváře Masha Gessen

Ale houby manipulativním způsobem, prostě tady bez příkras a ruské propagandy ukazuje, co je Putin za zrůdu. Celou dobu si hraje na novodobého cara s jedinou věcí, ukojit své narcistické sklony. V této knize se nám dostává uceleného obrazu o minulosti a současnosti Ruska, které se pod jeho vedením řítí do propadliště dějin.... Knihu velmi doporučuji spolu s knihou Zničím jim život - Putinova válka s opozicí od Marca Bennettse.

17.03.2022 5 z 5

Jáchymov: Jeviště bouřlivého století Jáchymov: Jeviště bouřlivého století František Bártík

Jelikož jsem se chtěl dovědět informace o samotném Jáchymovu, lágrech, politických vězních, těžbě uranu atd., sáhl jsem v prodejně po této knize. Ale po přečtení úvodních pár studiích mě to nějak nechytlo. Shodou okolností jsem pak strávil týden dovolené v Krušných horách v Horní Blatné a navštívil jsem místa spojená s lidským utrpením jako je Věž smrti ve Vykmanově, prošel jsem celé Jáchymovské peklo a na vlastní oči tak viděl místa, kde byly tábory a šachty. Dále pak štolu v Jáchymově a důl Mauritius, prostě co zdejší okolí nabízí o tématice hornictví. No a vrátil jsem se ke knize a začal číst od začátku. A vůbec jsem nechápal, že mě to poprvé až tak nezaujalo. I když teď to asi chápu, návštěva zdejších míst udělala svoje. Studie v knize jsou rozmanité, protože se zabývají historií města a okolí, přes válečné období až do období nechvalně známých padesátých let. U žádné jsem se nenudil, byť se často historici zmiňují o tom, jak se začal těžit uran, kdo a proč atd. Ale to se dá pochopit. Díky poznámkám jsem získal plno tipů na další literaturu, takže se chystám na další podobné knihy, přímě výpovědi vězňů atd. Díky za to.

21.09.2021 5 z 5

Za svobodu Za svobodu Dalibor Vácha

Skvělá kniha se syrovým příběhem, který už jsem poznal z knihy Hranice. Tady jsme ale v první světové válce, takže je to trochu jiné, ale vlastně stejné. Válečný masakr je podobný, hlavní hrdina a nejbližší postavy jsou vykresleny tak, jak mají být. Nikdo neznal dne ani hodiny, či dokonce minuty a vteřiny, kdy to vedle něj (nebo do něj) práskne a je po něm. Zaměření na francouzskou frontu je zajímavé, většinou ale ne moc známé. Vhodným oddechem od příběhu jsou flashbacky do Paříže 1914, kde se čtenář alespoň na chvíli oprostí od válečného bahna, smradu, mrtvol, krys a pozná tak seznámení hlavního hrdiny s Evou. Ten kontrast večírku a čistoty oproti válečné vřavě a špíně je maximální. A já jsem s knihou rovněž maximálně spokojen!

17.08.2021 5 z 5

Bílí baroni II. Bílí baroni II. Jiří Kučera

Tak tohle už není tak veselé čtení, jako první díl. Určitě jsou zde místa, kde se budete chechtat jako blázni (líčení, jak se jistá postava posrala po prejtu - to jsem až brečel:-D), ale většina už na mě působila trochu depresivně. Jistě, je pro to důvod. Autor líčí absurditu tehdejší vojenské služby ať už té zdravotnické, nebo té pohraniční, a je to vlastně jedno jaké. Ty šílenosti nejsou moc k smíchu, spíš k pláči. A závěr vás rovněž moc nerozveselí. Jsem ale moc rád, že jsem četl oba díly, opravdu to stojí za to a doporučuji!

02.02.2021 4 z 5

Vydržet!: Paměti generála Tomáše Sedláčka Vydržet!: Paměti generála Tomáše Sedláčka Jiří Plachý

S potížemi jsem knihu sehnal a vůbec nelituji vyšší ceny. Tyto vzpomínky generála Sedláčka jsou nesmírně zajímavé, čtivé a svědčí o tom, jaký to byl slušný člověk a vlastenec. Osud se s ním nemazlil ať už v osobním životě (neměl vlastního potomka), tak i v podobě komunistické perzekuce a věznění. Přesto na život nezanevřel a snažil se zřejmě do posledních sil předávat své znalosti a zkušenosti dalším generacím.

17.07.2019 5 z 5

Poslední pád Mistra Materny Poslední pád Mistra Materny Václav Erben

Tak tohle byla pro mě asi nejobtížnější Exnerovka, tedy co se týče četby. Hodně postav z uměleckého prostředí a vůbec celá problematika kolem těch vražd, navíc tím zvláštním způsobem. A taky pěkně zamotané to tedy bylo:-). Ale pořád to má spád a švih, vtip a hlavně sympaťáka jménem Michal Exner. No a Vlčka s Beránkem počítám rovněž.

31.01.2019 4 z 5

Kocovina šumavského léta Kocovina šumavského léta Martin Sichinger

Pěkná knížka, pěkný formát a pěkný příběh lidí a lidiček různého postavení a existence na pozadí konce 80. let minulého století. Líbil se mi příběh, krátkost kapitol a obdivuji autora za originální název každé kapitoly. Zaujala mě postava Davida Jana Žáka. Má to být skutečný David Jan Žák, autor např. Návratu Krále Šumavy? Pokud ano, proč ho tam autor použil? Znají se spolu? Na náhodu mi to připadá dost divoké. Čtení je to tedy příjemné a nutí vás stále pokračovat, moc se mi příběh líbil.

19.12.2018 4 z 5

Tintin v Americe Tintin v Americe Hergé (p)

Neohrožený Tintin je prostě nepřemožitelný a dokáže vyváznout z každé šlamastiky. Místy opět děj poněkud přitažený za vlasy, ale vzhledem ke stáří a oblibě jeho dobrodružství to musím brát s nadhledem:-)

12.12.2018 3 z 5

Vražda ve společnosti Consus Vražda ve společnosti Consus Václav Erben

Stále je to ten samý kapitán Exner se svou posedlostí čistotou a vytříbeným oblečením, stále ho dobře doplňují kolegové Beránek a Vlček, stále má příběh docela spád a opět je tam sympatická dívka, která Exnerovi....... :-). Nicméně zasazení do naší "novodobé" historie je tak nějak na hraně. Mobily a počítače mi k Exnerovi moc nesedí, byť jich není nijak moc. Zápletka je ale dosti zamotaná množstvím postav a nějak mi na konci chybělo "seznámení" s pachatelem. Ten konec mi přišel hodně rychle odbytý.

12.11.2018 3 z 5

1938 Neporaženi 1938 Neporaženi Jan Drnek

To jsem si teda šmáknul! Fantasticky detailní vykreslení, jak by to mohlo být, kdyby... S velkou chutí jsem četl, jak naši generálové mistrně zvládli tuto válku, jak by vypadaly pohyby vojsk, techniky a vůbec politické pozadí všech s tím spojených událostí. Tady musí zaplesat srdce každého vlastence. Jen mě zarazilo to, že i v říjnu vychází slunce kolem 5:00 a začíná útok. Ale každopádně, kdo si chce spravit chuť z mnichovské zrady, tak tady si jí spraví měrou vrchovatou.

23.10.2018 5 z 5