ondrej.b ondrej.b komentáře u knih

Jurij Gagarin: utajená pravda Jurij Gagarin: utajená pravda Vladimír Liška

Ano, rovněž jsem byl spokojen s touto knihou a to tak, že si teď načítám další kosmické knihy od renomovaného autora, Karla Pacnera.

11.09.2018 5 z 5

Zdivočelá země / Aukce Zdivočelá země / Aukce Jiří Stránský

Je to nejenom rodinná sága, ale i kronika minulé doby. Svou rozsáhlostí asi leckoho odradí, ale zvláště studenti by si tímto obohatili své (ne)znalosti o minulé době. Já si čtení doslova užíval. Seriál jsem samozřejmě několikrát viděl a tak mi děj naskakoval před očima. Aukce se může zdát množstvím postav (většinou dětí hlavních hrdinů) méně přehledná, ale zase to vynahrazuje zpětnou rekapitulací děje, který se stal. Hodnocení musí být maximální, protože "Zdivočelka" prostě chytne a nepustí:-). A jako doplněk doporučuji knihu Tomáše Piláta Zdivočelá země - Pravda často bolí. Obsahuje hodně zákulisních informací, jak se celý seriál rodil, rozhovory s tvůrci, herci a hodně fotografií. Rovněž doporučuji.

11.12.2017 5 z 5

Prvních dvanáct příběhů Čtyřlístku: 1969-1970 Prvních dvanáct příběhů Čtyřlístku: 1969-1970 Ljuba Štíplová

Začátky Čtyřlístku vůbec neznám, takže až teď, ve svých 41 letech:-O, si je postupně načítám a je to moc pěkné čtení.

04.08.2017 5 z 5

Proslulé příběhy Čtyřlístku: 1974-1976 Proslulé příběhy Čtyřlístku: 1974-1976 Ljuba Štíplová

Je to prostě nádherné čtení, plné vzpomínek na svá dětská léta, když jsem se náhodou dostal k těmto starším příběhům hlavně díky vydání knihy 20x Čtyřlístek někdy v polovině 80 let. Nyní si postupně pročítám tyto souborné knihy (stačí jich mít cca prvních 8) a je to balzám.

04.08.2017 5 z 5

Černý baron Černý baron Jack Higgins

Opět skvělé čtení příběhu na pozadí druhé světové války tentokrát hlavně na nebi. A příběh obou bratrů velmi zajímavý. Každý na jiné straně, ale vlastně pořád spolu. Moc se mi to líbilo!

17.08.2024 5 z 5

Útes Thunder Point Útes Thunder Point Jack Higgins

Další příběh ze skvělé série o agentu Dillonovi, který má nádech minulosti a téma ponorek, takovéto příběhy Jacka Higginse mám opravdu rád. Skvělé čtení.

10.08.2024 4 z 5

Jáchymov Jáchymov Josef Haslinger

Velmi pěkně románově zpracovaný smutný příběh a osud Bohumila Modrého na podkladě vzpomínek jeho dcery. Ostatní děj příběhu je vkusně domyšlený a neměl jsem problém se zorientovat. Co prováděl tento hnusný režim lidem, jak je dokázal ponížit a potupit je třeba neustále připomínat. Třeba absolvováním stezky Jáchymovské peklo v okolí Jáchymova po místech, kde lágry stály. Nebo takovými to příběhy. Díky za něj. Rovněž doporučuji zajímavý dokument České televize Případ Modrý, který je dostupný i v Ivysílání.

21.03.2024 4 z 5

Chameleoni Chameleoni Jan Souček

Chameleoni jsou divným románem. Ten obrovský časový rozsah musel mít daň v tom, že nelze souvisle vyprávět uvedený celý časový úsek. Nejvíce je asi z válečných let do roku 1948, pak jsou tam větší skoky. A úplně si nejsem jistý, které tři hrdiny autor měl na mysli. Nakonec mi z toho vypadla jména Luhan, Fanta, Pirous. Nebo ještě Jung, Kulbánek? Je to takové neurčité. Opravdu často zasáhla podivná náhoda, na druhou stranu musel děj odsýpat, protože to není román nijak rozsáhlý. Někdy chybějící předložky, nebo naopak něco navíc je bohužel standardem u vydavatelství Česká citadela, jak jsem se přesvědčil u jiných knih. Autor si nejspíše ukousl velké sousto tím časovým údobím, a proto je děj takový plochý, k postavám si čtenář neudělá nějaký vztah. Ale při čtení jsem se nenudil, byly tam i záživné části a někdy i spád.

02.12.2022 3 z 5

Rozsudek smrti vykonán Rozsudek smrti vykonán Petr Šámal

Drsné a zvláště zločiny na dětech nelze číst celé, aspoň já jsem to nedokázal. Odporné zrůdy, které si trest zasloužili. A v epilogu vyjádření ředitele vězeňské služby o tom, že dnes test smrti nemá ve společnosti místo, řeči o člověčenství a humanismu, přirovnání Milady Horákové a generála Píky ke trestu smrti v obraze těchto hrůz co jsem si přečetl, mě docela naštvalo…

17.11.2022 3 z 5

Minuty do atomové půlnoci Minuty do atomové půlnoci Karel Pacner

Výborné čtení na které jsme zvyklí u pana Pacnera. Kvalitní a relevantní informace podány čtivou formou. Je to jako dobrodružný román z dob studené války, kdy chvílemi stačilo opravdu málo a katastrofa byla na spadnutí. Autor líčí nehody ve vzduchu, na moři i pod vodou, hodně se věnuje diplomatickým šarvátkám (především u karibské krize). Anebo si z toho vezmete to, že tehdy vlastně nikdo nechtěl jadernými zbraněmi válčit a jen se tím tak strašili. Zůstane u toho i dnešní vyhrocená situace?
Velká škoda, že pan Pacner již nežije, jeho komentáře a knihy mám moc rád....

08.08.2022 5 z 5

Mukl Mukl Petra Čeřovská

Velmi silná kniha, která obsahuje všechny ty hrůzy lágrů, ale i osobní rovinu autorčiny rodiny. A o to je to bližší pocit, pokud to nejsou jen suchá literární fakta, ale i přímo zažité události, navíc takhle blízkého člověka. Na konci je to opravdu smutné čtení. Knihu jsem přečetl po osobní návštěvě míst bývalých lágrů, po absolvování stezky Jáchymovské peklo, po návštěvě Věže smrti ve Vykmanově. Tolik hrůzy na jednom místě je velmi silná káva. Je nutno na toto nikdy nezapomenout, protože tento hnusný režim se pořád drží nad vodou...

04.09.2021 5 z 5

Štěchovický poklad – konec legend Štěchovický poklad – konec legend Jaroslav V. Mareš

Výborné čtení, které uceluje všechno důležité a zajímavé ohledně štěchovického pokladu. Pamatuji si, jak jsem dychtivě ve zprávách sledoval oba hledače, jestli už konečně něco našli, jak slibovali, že už jsou blízko apod. No a nikdy to nedopadlo. Tady se dočtete to, co potřebujete znát a co vás zajímá, určitě je to nejvěrohodnější kniha o historii pokladu a událostech s tím souvisejících.

03.09.2021 5 z 5

Čekisté Čekisté Petr Blažek

No, chtělo to odvahu pustit se do této "bichle", protože těch cca 800 stran budí respekt. Ale určitě nelituji. Jedná se o propracovaný rozbor činnosti bezpečnostních složek v tehdejších satelitech Sovětského svazu a vlastně je to stále o tom samém. Prostě to fungovalo všude velmi podobně - šmírování, sledování, vymyšlené procesy, nesmyslné tresty, pak trochu povolit, ale pak zase utáhnout. Přesně ve stylu komunistické garnitury. Trochu mě překvapilo, že největší část je věnována Československu a ne Sovětskému svazu - pánové Blažek a Žáček se docela rozkročili, ale není to na škodu. Je to kvalitně odvedená práce od všech autorů a oceňuji spolupráci všech z ostatních zemí.

05.08.2021 5 z 5

Vabank Vabank Michael Kocáb

Pěkná výpověď o době, kdy to všechno začalo a jak byl další vývoj. Kocáb to líčí velmi srozumitelně a čtivě, zároveň předkládá zajímavá fakta k zamyšlení. Se zaujetím jsem si přečetl o době, kterou jsem tehdy jako třináctiletý moc nevnímal a vybavuji si jen to, jak jsme na podporu studentů nosili trikolory na oblečení i v sedmé třídě ZŠ. Díky za takovou knihu.

19.05.2021 5 z 5

Ďáblova alternativa Ďáblova alternativa Frederick Forsyth

Velmi dobrý příběh z období studené války, které mám tak rád. Forsyth tady nezklamal a potvrdil, že thrillery ze staré školy jsou prostě pořád dobré, i když je už politická mapa poněkud přepsaná. Nebo není?

10.03.2021 5 z 5

Kardinál z Kremlu Kardinál z Kremlu Tom Clancy

Klasika Toma Clancyho s Jackem Ryanem v období studené války. Takové příběhy mám moc rád a v celé sérii je to perfektní příběh. Jen to spojení američanů s mudžáhedíny dnes působí poněkud úsměvně, ale to není Clancyho chyba.

04.09.2020 4 z 5

Vysoká hra patriotů Vysoká hra patriotů Tom Clancy

Po letech jsem knihu opět přečetl a poněkud mě zklamala. Nelze se nevyhnout srovnání s filmem, který jsem měl při četbě neustále před očima. Film má větší spád a logicky tam nemohlo být všechno z knihy, což mu určitě prospělo. Jack Ryan je jasně kladný a sympatický hrdina, to je v pořádku. Ale ostatní mi občas připadalo poněkud nelogické, nereálné a těžko k uvěření. I ten konec je ve filmu o dost dobrodružnější a nechává Jacka více vyniknout. Celkově tedy slabší kniha z celé série, ale patří sem a ukazuje přerod Jacka z univerzitního profesora na analytika CIA, navíc se zbraní v ruce.

18.01.2020 3 z 5

Bez výčitek Bez výčitek Tom Clancy

Tohle je prostě Clancy, takže vše dopodrobna vysvětleno a hrdinové jsou takoví, jací mají být. To mám na Clancym právě rád. Sledujeme zrození Johna Clarka z Johna Kellyho a to pěkně tvrdě, pomocí zabíjení pěkných šmejdů. Tak, jak to dokáže jen on. Tohle je začátek úplně všeho, takže povinnost, pokud chcete proniknout do ságy Jacka Ryana a Johna Clarka. Jelikož jsem se po letech vrátil ke svému oblíbenci Clancymu, tak začínám opět pěkně chronologicky a užívám si jeho mistrovství a jeho nadmíru sympatické postavy, alespoň pro mě. I dnes to čtu jedním dechem a vzhůru do dalších knih.

22.12.2019 5 z 5

Jeden musí z kola ven Jeden musí z kola ven John le Carré (p)

Třetí část knihy jednoznačně nejlepší a nejsrozumitelnější. První dvě části mě často mátly tím, co bylo současné a co bylo dějem z minulosti. Rovněž výrazy jako "lovci lebek", "maminy" a další podobné, jsem měl problém rozklíčovat, ale asi je to tím, že tato kniha je moje první z tématu George Smileyho a nemám tak již naučené výrazy, které se asi v dalších autorových knihách běžně vyskytují. Příběh je tedy zamotaný a je asi vhodnější číst knihu co nejvíce na jeden zátah. Pokud si uděláte pauzu den či dva, tak ztratíte souvislosti a jste vedle, jako jsem byl já. Zkusím za čas přečíst znovu a třeba se bude líbit více.

16.10.2019 3 z 5

Stopa legionáře II. Stopa legionáře II. Zdeněk Ležák

Moc dobrý nápad přiblížit široké populaci základní informace o hrdinech naší historie, skvělá kniha a skvělá kresba.

23.07.2019 5 z 5