ondrejlZPc ondrejlZPc komentáře u knih

☰ menu

Vzpomínky na Sýrii - Od arabského socialismu k Islámskému státu Vzpomínky na Sýrii - Od arabského socialismu k Islámskému státu Miroslav Belica

Autor se z pozice autority bývalého diplomata a absolventa moskevského institutu mezinárodních vztahů snaží navodit pocit serióznosti a objektivity z jeho strany. Zkouší se opřit o ne příliš dobré citace, kdy čtenář u někteřych z nich nemůže dohledat zpětně zdroj... Konflikty na Blízkém východě jsou velmi komplexní záležitostí, nicméně autor zde používá velmi zjednodušující narativ. S autorem v určitých pasážích sám souhlasím, nicméně mi přijde, že jeho názory jsou místy více emocionální než založeně na argumentech. Kvalita knihy jde dolů, čím víc se děj blíží přítomnosti. V knize je cítit velký sentiment vůči režimu v Sýrii, možná právě proto jsou kritické informace vůči syrskému režimu poměrně řídké.
Citace 168. Strana: "záhadami opředené 11. Září". To asi mluví za vše, podobné konspirací ředěné věty kvalitě knihy neprospívají. Kniha s obrovským potenciálem tak pro kriticky přemýšlejícího čtenáře trochu ztrácí na hodnotě. Škoda... Pozitivní stránky knihy jsou osobní vzpomínky a pasáže do roku 2000. Zkrátka, kniha místy neposkytuje objektivní zhodnocení situace, ale přináší emociálně zabarvený osobní pohled.

12.06.2024 2 z 5