orinka3 orinka3 komentáře u knih

Rybář Rybář John Langan

Fascinující román. Jen to chce trpělivost, jinak jeho kouzlo nepochopíme. Ale když se poddáme stylu vyprávění, vžijeme se do pocitů vypravěče, odhalí se nám skryté hlubiny plné podivných tvorů. Je to přesně takový horor, jakým se do historie jeho žánru zapsal Lovecraft. I on byl tím, kdo největší strašidla viděl v neobvyklých a tajemných obyvatelích oceánu. Voda je tu hlavní postavou a skrývá smrtelné nebezpečí. Pátrání po zmizelých zavede dva přátele až na samou hranici života a smrti. Uniknou? Uniknou oba? Nechte se unášet na vlně příběhu a zanést tam, kde se sami nikdy nedostanete. To můžete jedině v takové knize. Vřele doporučuji.

04.04.2022 5 z 5

Černá ozvěna Černá ozvěna Michael Connelly

Nic pro klaustrofobiky. Když si představím, co má Harry Bosch za sebou ve Vietnamu a teď má před sebou opět těsný tmavý prostor - to teda! Navíc s mrtvolou. Mrtvolou jeho někdejšího spolubojovníka. A začne se rozvíjet naprosto fantastický příběh, ve kterém hraje roli dávná minulost a současná touha po zbohatnutí. Harrymu se zdá ledacos podezřelé, a protože je šťoura, co má představivost, se brzo dostává na kobylku těm, co si přejí pracovat v utajení a Bosche dostat z cesty. Jeho kolegyně Elizabeth s ním utvoří dvojici, která společně pátrá, odolává nebezpečí a málem to skončí happy endem a šťastným spolužitím. Málem. Konec je hodně překvapivý. Děkuji za chytrou, vymazlenou detektivku, která je od začátku do konce plná napětí a nových situací.

15.09.2021 5 z 5

Odvrácená strana konce Odvrácená strana konce Michael Connelly

Zatím jedna z nejlepších, co jsem od něj dosud četla. Je to tak poutavé a napínavé, že jsem jen s nevolí odkládala knihu, když bylo potřeba konečně taky něco dělat. Harry Bosch je tu zase jednička. Spletité pátrání po možném potomkovi miliardáře, do toho ještě honí sexuálního predátora. Všechno, co Harry podniká, má logiku a tempo, stejně jako celá detektivka. Výborný autor, doufám, že bude psát ještě dlouho.

04.06.2021 5 z 5

Černý led Černý led Michael Connelly

Zatraceně dobrá detektivka. Navíc se člověk může dovědět, jakým způsobem se dají likvidovat hmyzí škůdci. Bosch je neohrožený a chytrý, dokáže si poradit v každé situaci a umí předvídat. Jen by nemusel tolik kouřit, ať nám vydrží! Stačí ty litry kafe. Takový konec jsem vážně nečekala, všecko je jinak! Dobře se to čte, nenudí to a autor se vydal správnou cestou.

27.05.2021 5 z 5

Betonová blondýna Betonová blondýna Michael Connelly

Perfektní! Inteligentní detektivka bez zbytečné brutality a krve. Přesto jde o zohavené ženské oběti a pátrá se po jejich vrahovi. Detektiv Bosch je v pozici obviněného, protože zabil podezřelého. Celý příběh vlastně probíhá v soudní síni, kde mezi sebou bojuje obžaloba s obhajobou. Obhajoba vede boj nerovný, protože kované žalobkyni se rovnat nemůže. Je to všecko o nervy, do toho vyskakují další informace, že může být všechno i jinak. Knihu jsem si opravdu vychutnala až do poslední stránky. Sice jsem pojala určité podezření, ale nic nenasvědčovalo tomu, jak to všecko dopadne.

02.12.2020 5 z 5

Do posledního dechu Do posledního dechu Robert Bryndza

Další povedená kniha talentovaného autora. Napínavá jak má být, chuděry holky. Eriku mám ráda za to, jak je férová a opravdová. Jde si za svým bez ohledu na následky. Ten pachatel byl opravdu odporný. I bez fotky jsem si ho uměla představit. Není divu, v takové rodině. Jen mi chyběla lépe rozvedená postava jeho tragicky zesnulého bratra Joea a příčiny jeho smrti. Přitom hrál určitě významnou roli v utváření charakteru matkou méně oblíbeného Darylla. Za to jsem ubrala jednu hvězdičku. Jinak super. A ještě chci moc pochválit pana Bryndzu za to, že názorně ukázal, kam vede slepá důvěra v sociální sítě.

05.02.2020 4 z 5

Byla to tichá dívka Byla to tichá dívka Michele Campbell

Této knize nemám co vytknout. Od první stránky velice čtivé, s dobrým příběhem. Na elitní školu přicházejí dvě sestry, dvojčata. Po smrti obou rodičů jim studium v ní zajistila bohatá babička. Je dobrou tradicí pokračovat na škole, kde už studovaly předchozí generace. Holky se ještě nevyrovnaly se změnou v rodině a už musí čelit poměrům na škole. I když se na první pohled jeví zdejší poměry dobré - studují zde děti bohatých rodičů - všechno je trochu jinak. Pod povrchem bují šikana, nejistá Bel hledá své místo a ve své slabosti se upne k největší potvoře na škole. Kvůli ní se sama dostává do problémů. Navíc se cítí osamělá, nerozumí si se svým dvojčetem Rosou, tak hledá oporu ve svém učiteli. Rosa dobře tuší, že se labilní Bel řítí do zkázy, ale neumí tomu nijak zabránit. Na opačné straně tu sledujeme dění v rodině Donovanových. Usilovnou snahu Heathe Donovana, který chce dokázat, že i on se umí vydrápat na vrchol společnosti. Už jednou selhal, když zfalšoval svůj román a teď chce za každou cenu uspět. Umí dobře zmanipulovat okolí a svých charismatem obloudí každého. Stává se ředitelem. Manželka Sarah, spolu s ním pracující na téže škole, mu poskytuje královské zázemí i důvěru. A do toho málem několikanásobná vražda. Já jsem bohužel od začátku dobře tipovala, jak to dopadne a kdo Bel zavraždil, ale to neubírá knize na kvalitě. Od Michele Campbellové je to můj první román a rozhodně si s chutí přečtu další.

07.01.2020 5 z 5

Nechtěné Nechtěné Emily Gunnis

Zrada a pomsta: tak by se dal shrnout obsah knihy v kostce. Mrazivá četba o živoření chovanek Domova U Svaté Markéty. Srdce nad nimi usedá a na vysvobození není naděje. Dopisy, které zoufalá těhotná Ivy píše svému milému, jsou smutnou výpovědí. Ti, kteří mohli pomoci, se odvrátili a nechali ji napospas krutému personálu. Po letech právě ty objevené dopisy přimějí redaktorku Samanthu, aby začala pátrat. Odhaluje rodinné vazby, pátrá po příčinách podivných úmrtí těch, kteří měli s domovem co do činění. Času na to moc nemá, domov je odsouzený k demolici. A přitom stále ukrývá ve svých prostorách pod zemí děsivá tajemství. Pomsta je tu pochopitelná. Jinak by pachatelé zla nikdy potrestaní nebyli. Zametali po sobě stopy jak se dalo. Trochu jsem bloudila mezi jmény a příbuzenstvím aktérů knihy, ale stačilo se víc soustředit. Chápu, že rodokmeny jak to bývá u historických knih např. o Jindřichovi VIII., nebylo možné zveřejnit, protože by se tím prozrazovala pointa.

31.12.2019 5 z 5

Varovný signál Varovný signál Lee Child

Kdo by nemiloval Reachera?? Všechny příběhy, ve kterých se vyskytuje, mají jedno společné: jsou napínavé, nejsou ukecané, čtenáři často běhá mráz po zádech, ale současně ví, že se bát nemusí, protože chrabrý Jack Reacher všecko zvládne s přehledem a mužným šarmem. Že mu žádná neodolá - to se rozumí samo sebou. Zlo je potrestáno a všecko je, jak má být. Miluju Reachera! Je to novodobý rytíř a ochránce slabých.

30.06.2017 5 z 5

Zloději zelených koní Zloději zelených koní Jiří Hájíček

Mám vždycky velikou radost, když se přesvědčím, že máme dobré současné autory. Od Hájíčka už jsem přečetla Selské baroko i jeho další knihy, a pokaždé mě zcela upoutal. Píše neokázale, bez patosu, ze života. O to přesvědčivěji. Volí jen ta správná slova, nic nadbytečného, co by se mělo vyškrtnout. V knize Zloději zelených koní se kromě vnitřního světa antihrdiny věnuje i poměrně ojedinělé tématice - sběru kamenů. Kniha je nevšední, protože obohacená o polodrahokamy:) Knížku jsem přečetla na jeden zátah. Je v podstatě "obyčejná", ale hustě nabitá atmosférou mezi řádky. Není tu nouze o napínavé situace až nerváky. Podvědomě jsem čekala průšvih. Hrdina knihy není "z tohoto světa", a proto naráží. Chápu jeho, chápu i jeho bezelstnou lásku ke Karolíně, rozumím jeho vášni pro vltavíny a dovedu si představit i jeho naivitu a neschopnost se bránit proradnému kamarádovi a křiváctví vůbec. Konec je ale otevřený, všecko ještě může být jiné....děkuji za čtenářský zážitek.

22.05.2016 5 z 5

Anežka Anežka Viktorie Hanišová

Chudák malá Anežka...žít s tak sucharskou, vypočítavou nevlastní matkou, to už by jí muselo být lépe v nějaké cikánské osadě uprostřed velké rodiny. Co na tom, že by možná jedli z jednoho hrnce. Ale určitě by ji tam mohli mít radši a mít k ní srdečný vztah. Takhle jenom plní předepsané úkoly a musí ve všem vyhovovat Julii, jinak se režim ještě přitvrzuje. Osamělé zmatené dítě.... Nemůžu se zbavit pocitu, že se za ni Julie vlastně pořád stydí, nedokáže se do ní vcítit, natož aby se jí někdy aspoň zastala. Absolutní nepochopení dětské dušičky, prosazování vůle i za cenu zničení a zlomení druhého. Čím déle jsem četla, tím větší zlost jsem na tu "matku" měla. Knížka je výborná, snad spisovatelka nevystřílela všechen prach.

28.02.2016 5 z 5

Temná cesta Temná cesta Linda Castillo

Jakkoliv mívám k autorce výhrady, tak tady ani jednu. Napínavá a psychologicky dobře zpracovaná detektivka z prostředí Amišů. Vnitřní boj mezi služební povinností a slabostí pro Joea, se kterým ji spojují vzpomínky z dětství. Líbí se mi Katina tvrdošíjnost a neústupnost. Její podezření, že věci nejsou jak se zdají být, sílí. A její úsilí a pečlivé vyšetřování přinesou výsledky. Dobrá knížka.

14.07.2024 5 z 5

Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

Parta mladých jede dvěma auty na týdenní pobyt do Beskyd. Nikdy tam nebyli a má to být tak trochu dobrodružství. V opravené usedlosti uprostřed přírody. Mohlo by to být lepší čtení, kdyby se tam dělo i něco víc, než jenom bloudění mezi stromy a hledání správné cesty, to všecko doplněné o bezduché dialogy. O napětí se nedá ani mluvit, čtení není vůbec náročné na přemýšlení ani na čas. Když přeskočíte kapitolu, nic se nestane a děj se neposune. Přečteno za jeden večer, vyšumělo do rána.

18.03.2023 1 z 5

Noční oheň Noční oheň Michael Connelly

Ten člověk snad špatnou detektivku ani nenapíše! Napínavé, propracované, dobře se to čte a Bosch je prostě pašák, co s kolegyní přijde naprosto na všecko. Jsem zvědavá, co si půjčím v knihvně zítra. První půjdu do detektivek a písmenka C.

10.06.2021 5 z 5

Pro tvoje dobro Pro tvoje dobro Ellen Marie Wiseman

Neuvěřitelná síla. Těžko vyjádřit slovy, kolik utrpení a bolesti se v knize ukrývá. Jak jenom můžou být vlastní rodiče tak krutí? Matka prodá své vlastní dítě, protože jí nepřipadá "normální". Dětskou duši už pokřivila natolik, že uvězněná holčička uvěřila tomu, že je obluda. Prostředí cirkusu, ve kterém se ocitla, jí nahání hrůzu. Není divu, při tom zacházení. Přesto se tu najdou soucitné duše, které malé Lilly pomáhají zvednout se ze dna. Paralelně s příběhem Lilly je tu podobně napínavý příběh Julie. Obě dvě spojuje rodinné sídlo Blackwood Manor. A láska ke zvířatům. Kapitola, kde Lilly bojuje o život slonice, mě zasáhla nejvíc. Kniha je to opravdu nádherná, nevšední a krásně čtivá.

25.08.2020 5 z 5

Zmrtvýchvstání Zmrtvýchvstání Michael Punke

Lahůdka! Dnes už není tolik nových autorů, kteří by se vraceli do minulosti, kdy hovořily kolty a muži byli drsnými chlapy. Film jsem neviděla, ale knížka mi dokonale stačí. Je tady všecko, co od dobrodružného příběhu čekám. Kladný hrdina Hugh Glass, který na pokraji smrti nad ní vlastní vůlí zvítězí. Jeho protějšek, bezcharakterní křivák Fitzgerald, který se neštítí ničeho. Zločinu ani lži. Naivní chlapec Bridger i ostatní postavy, bez kterých by příběh nebyl úplný. Nebezpeční Indiáni. Bizoni, blizzard. Výborně se to čte, autor by určitě v přírodě taky přežil.

12.06.2020 5 z 5

Zázrak svaté Winifredy Zázrak svaté Winifredy Ellis Peters (p)

Velmi příjemná historická detektivka, která má všechny předpoklady navodit pěkné a barevné sny, bude-li čtena před spaním. Žádné násilné mordy a potoky krve, žádná brutalita, a přece tu jde o záhadnou smrt nevinného člověka a rozplétání tajemství okolo zázračných relikvií, vidění a toho, čeho je kdo schopen. Bratr Cadfael s moudrým nadhledem řeší a vyřeší i zapeklité situace.

10.05.2020 4 z 5

Řezník Řezník Jennifer Hillier

Můj zdravý rozum se sice vzpírá uvěřit, že by se toto skutečně mohlo stát, ale jako čtenářka říkám: jen víc takových detektivek! Dobře a přehledně napsaná, chytře vygradovaná a přesto, že od začátku víme, kdo je vrah, pořád není jasné, jak to všecko dopadne.

26.07.2019 5 z 5

Motýlí křik Motýlí křik Jan Tománek

Doufám, že autor neusne na vavřínech a bude psát dál. Jeho knihu jsem přečetla za necelé dva dny. A nebylo to proto, že by byla moc jednoduchá. To rozhodně ne, naopak - je plná dobrých myšlenek. Odpovídají mi na otázky, které mě trápily už dřív. Kdo to všecko rozhoduje? Kdo nám vlastně plánuje život? Dá se s tím něco vůbec dělat?? Znepokojuje mě, že na to s autorem máme podobný názor. Co když je to opravdu všecko tak?

13.11.2018 5 z 5

Živel Živel Jess Kidd

Pro mě lahůdková četba. Mám ráda Berniéra, tomu se to líbilo, jak by se to pak nelíbilo mně? Košatící se příběh s temnou minulostí a praštěnou starou paní. Uhrančivý Mahony tomu dává správnou šťávu a ještě než to padlo v textu, ihned se mi vybavil Heatcliff. Magické kouzlo knihy zvyšují postavy mrtvých, které kupodivu nestraší, ale baví. Chvilkama je to čtení veselé - představa důstojného pana faráře, jak sedí v gumákách mezi žábami v místnosti, je k popukání. Ovšem jsou tam i zlé chvilky s opravdu zlými lidmi. Takže doporučuji všem, kdo ocení hravost slov a nebrání se fantazii.

14.09.2018 5 z 5