pami | Komentáře u knih | Databáze knih

pami pami komentáře u knih

Pod balkánským sluncem Pod balkánským sluncem Alena Vachoušková

Po knize jsem sáhla, protože jsou zavřené knihovny. Dozvěděla jsem se mnoho o Bulharsku. Hezkého, ale i to, že jejich rybářská flotila v dubnu měla sezónu delfínů. Za dva dny tisíc delfínů, pro tuk. Maso vyhazovali, protože je příliš tvrdé. Jinak byla kniha (za mě) zbytečně natahovaná. Foto příloha malá a nepřehledná, ale to je dobou.

23.02.2021 2 z 5

Vražda v ambitu Vražda v ambitu Vlastimil Vondruška

Oldřich na konci příběhu Vražda v ambitu odchází z Magdeburku s Annemarií. Mají spolu syna a když mu je rok umírá se svou matkou na mor. V dalších knihách se pak píše o Blance. Mám v tom trochu zmatek. A ještě jeden postřeh. Oldřich vypráví Václavu II. svůj příběh z kláštera na Točníku. Přitom je snad celkem známo, že si Točník nechal postavit Václav IV. Je jasné, že autor má nárok na omyl. Od toho má být v nakladatelství osoba, která má autora upozornit. Zdá se mi, že tato kontrola v MOBA moc nefunguje, tedy podle mé zkušenosti i z jiných knih, bohužel.

27.11.2019 3 z 5

Ulička hanby Ulička hanby Vlastimil Vondruška

Snad se Martin objeví i v dalších dílech.

16.09.2019 4 z 5

Hanýžka a Martínek Hanýžka a Martínek Jindřich Šimon Baar

Četla jsem dětem, a zároveň to byla moje první knížka od J. Š Baara. Moc se nám líbila.
Chci si od autora ještě něco přečíst.

16.03.2017 5 z 5

Smrt a les Smrt a les Karel Mejstřík

Příběhy obyvatel jedné vsi u Berounky za okupace. A jejich statečný boj s osudem.

17.11.2024 5 z 5

Moudrosti lidových léčitelů Moudrosti lidových léčitelů kolektiv autorů

V knize jsem našla zajímavé rady ohledně zdraví.

24.10.2023 4 z 5

Epilog Epilog Alois Jirásek

Kniha vyšla v rámci souhrného díla. Obsahuje básně, díla ze začátku tvorby, povídky pro časopisy. Můj názor - raději si přečíst od autora něco jiného.

14.05.2021 2 z 5

Bílá sestra Bílá sestra Anna Dědičová Lánská

Mělo to spád i nápaditost. Vůbec jsem nečekala, že to bude tak krásné.

12.02.2021 5 z 5

Kresby a črty Kresby a črty Teréza Nováková

Nejvíc je mi líbila povídka V lázních pohorských. Ráda si od autorky ještě něco přečtu.

30.01.2021 3 z 5

Ela zlatovláska Ela zlatovláska Luisa Šebestová

Za dívčí román nemůžu dát víc hvězdiček. Knihovny byly zavřené a tak jsem sáhla po knize, kterou moje babička dostala v roce 1937. Hezky napsaný příběh o tom, jak chudé děvče svou pracovitostí ke štěstí přišlo. Za zajímavost považuji, že Elu dokonce Němci uvězní, když za sněhové vánice omylem překročí v Krkonoších hranice. To napětí bylo tehdy už tak silné, že se dokonce objevilo v dívčím románku.

05.12.2020 3 z 5

O věrné lásce Chairea a Kallirhoe O věrné lásce Chairea a Kallirhoe Charitón z Afrodisias

Kallirhoe je neobyčejně krásná dcera nejmocnějšího muže v Syrakúsách. Chairea je krasavec, sportovec, který by mohl stát modelem antickému sochaři, syn druhého nejmocnějšího muže tamtéž. Rodiny se nemají rády. Jednou se potkají a zamilují se, (tady jsem čekala, že to bude něco, jako Romeo a Julie, chyba). Hned v první kapitole si lid vynutí jejich svatbu. Zanedlouho je Kallirhoe pohřbená (nebudu psát, co se stalo). Ale v hrobce se probere, najdou jí tam vykradači hrobů, odvezou daleko a prodají. A tak začíná jejich dobrodružství. Děj má spád, kniha je vlastně starý řecký dobrodružný román.

18.10.2020 4 z 5

Ludvík II. Bavorský Ludvík II. Bavorský Franz Herre

Autor moc rozebírá dobu, politiku a tak dále. Čekala jsem čtivý příběh o Ludvíkově životě. A toho jsem se nedočkala.

22.05.2020 2 z 5

Letní královna Letní královna Elizabeth Chadwick

Když jsem knihu na konci zavírala, samovolně jsem pronesla "To bylo krásné".
A vůbec poprvé se mi chce i pochválit překlad, jmenovitě Renátu Tetřevovou.

06.04.2020 5 z 5

Rozervané království Rozervané království František Niedl

V porovnání s ostatními díly, neměl obsah takový spád.

03.09.2019 4 z 5

Lůsy Lůsy Jindřich Šimon Baar

Jsem ráda, že se mi chodská trilogie dostala do rukou. Krásně popsaný život sedláka Krále a jeho okolí. Hlavně to vůbec není nudné. Naopak, mnohokrát jsem se nemohla od knihy odtrhnout! Neprávem opomíjené dílo.

26.02.2019 5 z 5

Tajná Čína Tajná Čína Egon Erwin Kisch

Kniha zejména popisuje, jak hrozně se chovali koloniální velmoci v Číně.

28.08.2018 4 z 5

Tržiště senzací Tržiště senzací Egon Erwin Kisch

První kniha, kterou jsem od autora četla. Čtivý popis zajímavostí ze života i z novinářské práce E.E. Kische. Velice milé překvapení. Těším se na další knihu.
Závěrem: "Chtělo, by to následovníky, zuřivé reportéry, kteří se také snaží vidět na vlastní oči a slyšet na vlastní uši".

31.12.2017 5 z 5

Bolestný a hrdinský život J. A. Komenského Bolestný a hrdinský život J. A. Komenského František Kožík

Obsah je vystižen v názvu knihy. Myšlenky J.A. Komenské jsou až neuvěřitelně nadčasové, přitom stále více přehlížené.

02.11.2017 4 z 5

Střepy z královské číše Střepy z královské číše Jiří Hanibal

Na můj vkus příliš zdlouhavé, bez spádu. Ještě nikdy jsem knihu tak dlouho nečetla.
Události líčeny až moc podrobně (zbytečně protahováno), z pohledu několika osob.

24.07.2017 1 z 5

Fiorella a dům ztracených duší Fiorella a dům ztracených duší Vlastimil Vondruška

Zakoupeno pro dceru, ale byla jsem zvědavá. První kniha o Fiorelle, kterou jsem četla.
Autor opět nezklamal, kniha má spád. Jsem zvědavá, co na ní řekne třináctiletá dcera,
které se moc číst nechce.

18.04.2017 5 z 5