patricia8137 komentáře u knih
Tento napínavý thriler je mojou prvou prečítanou knihou od autorky, a aj napriek nízkemu a negatívnymu hodnoteniu ostatných čitateľov sa mi príbeh páčil. Kniha sa mi veľmi dobre čítala, nevedela som sa od nej odtrhnúť, doslova som ju zhltla za jedno popoludnie. V knihe sa prelínajú 2 dejové línie - z pohľadu páchateľa a z pohľadu hlavnej hrdinky, ktorá sa špecializuje na ľudské správanie. Dej je doplnený aj o príbeh malého chlapca a jeho starkého. Páčilo sa mi, ako sa tieto príbehy spojili do jedného a postupne objasnili všetky skryté okolnosti. Určite tomu dopomohlo aj postupné odokrývanie minulosti hlavnej hrdinky i páchateľa. Hlavná hrdinka Ziba mi bola hneď sympatická (obľubujem ženské vyšetrovateľky), vďaka opisom jej myšlienkových pochodov som sa vedela do nej vcítiť a prežívať s ňou celý príbeh. Keďže Ziba je profilovačka, v príbehu nechýbali ani opisy neverbálnych prejavov postáv a ich význam. Autorka postupne odkryla aj totožnosť páchateľa, ale vôbec to neovplyvnilo napätie z knihy a zvedavosť, čo sa bude diať ďalej. Vraždy boli naozaj originálne, zvrátené a do detailu popísané. Preto túto knihu odporúčam hlavne čitateľom, ktorých neodradia brutálne vražedné scény.
Tento autobiografický román pre ženy je mojou prvou prečítanou knihou od autorky. Ako sa uvádza už v anotácii, kniha je rozdelená na tri časti: Taliansko, India a Indonézia, ktoré obsahujú presne 36 príbehov. Prvú časť som zhltla ako malinu, páčilo sa mi hlavne rozprávanie v prvej osobe, krátke kapitoly a príjemný, jednoduchý a bezprostredný štýl autorkinho písania, ktorý bol navyše aj dobre a ľahko čitateľný. Na druhú stranu, do čítania druhej časti som sa miestami musela nútiť, ale tretia časť sa mi čítala už oveľa lepšie. Páčilo sa mi, ako autorka knihu napísala s ľahkosťou a nevtieravým humorom a ponúkla mi aj niekoľko hĺbavých myšlienok. Tak krásne a detailne opísala atmosféru Talianska, Indie aj Indonézie, svojim štýlom písania ma autorka dokázala vtiahnuť do deja, dokázala som sa vcítiť do jej situácie, prežiť s ňou každý pocit, myšlienku (okrem druhej časti, keďže hľadanie zbožnosti nie je moja parketa). Vďaka tejto knihe som si nielen oddýchla a zasmiala sa, ale zamyslela som sa aj nad mnohými vecami, ktoré by mohli zmeniť môj pohľad na život. Túto knihu odporúčam všetkým čitateľom, ktorí chcú prežiť príjemný a oddychový príbeh a ktorí Vám okrem toho aj vyčarí úsmev na tvári.
Kniha HROBKA je druhým dielom zo série Languedoc a mojou prvou prečítanou knihou od autorky. Prvú knihu zo série - Labyrint som ešte nečítala, ale už ma čaká na poličke, a ja sa neviem dočkať, kedy sa znovu ponorím do jej tajomného deja, protože čítanie tejto knihy som si veľmi užila. Autorke sa podarilo napísať tajuplný príbeh a prepojiť históriu so súčasnosťou. Obidve dejové línie boli pre mňa pútavé. To, ako autorka opísala vône, farby, štebot vtákov, slnko vo vlasoch, či zimomriavky z hmlistého, ponurého prostredia bolo jednoducho dokonalé. Autorka výborne zachytila atmosféru príbehu a v niektorých častiach som mala pocit, ako keby som sa tam sama ocitla. Príbehu nič nechýbalo, bolo tam napätie, tajomstvá, záhady, mystika, láska, história, ale najmä nádherné opisy francúzskeho juhu. Kniha stojí určite za prečítanie, tak neváhejte a vyskúšajte.
Po prečítaní anotácie knihy som mala na chvíľu obavy, či nie som na tento typ knihy - young adult - pristará, ale obavy pominuli hneď po prečítaní prvých stránok. Veľmi rýchlo som sa začítala a stotožnila sa s autorkiným štýlom písania. Knihu som prečítala na jedno posedenie, čo svedčí o tom, že autorka vytvorila naozaj pútavý príbeh, ktorý opisuje reálne problémy mladistvých. Postupne som si začala uvedomovať, že to nie je klasický romantický príbeh. Príbeh sa skôr zameriava na budovanie priateľstva a priateľstvo samotné. Páčili sa mi životné príbehy hlavných postáv, o ktorých som sa chcela dozvedieť viac a viac. Táto kniha mi ponúkla realistický a hodnotný príbeh, ktorý odporúčam nielen mladším čitateľom, ktorým tento príbeh možno dokáže poskytnúť iný a nový pohľad na psychické problémy a ich zvládnutie, ale aj pre tých starších, ktorí hľadajú príjemné, oddychové čítanie na leto a ktoré ich obohatí o motivačné myšlienky.
Táto kniha obsahuje naozaj veľmi neobyčajný príbeh, prerozprávaný z troch uhlov pohľadov (Maddy, ktorá už nežije, jej manžela Bradyho a dcéry Eve), ktorý Vás vďaka autorkinmu štýlu písania okamžite vtiahne do deja a nečakaný záver. Kniha sa mi čítala veľmi dobre, určite tomu dopomohli aj krátke kapitoly, ktoré ma nútili pokračovať v čítaní. Páčilo sa mi, ako autorka na postavách ukázala, že zmierenie sa so stratou blízkej osoby je naozaj veľmi ťažké. Bolo pekné sledovať, ako si Brady a Eve postupne prešli rôznymi štádiami smútku a akceptácie so smrťou, a ako si pomaličky k sebe hľadali cestu a budovali svoj vzťah. Obzvláštnením knihy boli zápisky z Maddinho denníka. Okrem toho, že Vás tento príbeh chytí za srdce, ešte Vás aj obohatí o pekné myšlienky a životné pravdy, preto neváhajte a určite si túto knihu prečítajte. Ja ju budem odporúčať každému čitateľovi.
Kniha obsahuje dve samostatné dejové línie hlavných ženských postáv, ktoré sú veľmi dobre vymyslené, uveriteľné a autentické a nečakaný záver. Z môjho pohľadu, príbehu nič nechýbalo - mal dávku romantiky, vtipu, štipku thrilleru a skvelú zápletku. Páčilo sa mi, že autorka čerpala námet od reálnych žien, ktoré sa ocitli v rukách tých nesprávnych mužov, a vďaka tomu som sa vedela lepšie vcítiť do prežívania a emócií oboch hlavných postáv. Obzvláštnením knihy bol samostatne písaný príbeh (kurzívou), ktorého postavy nemali mená a pretrvával takmer do polovice knihy. Autorka ma týmto príbehom poriadne zmiatla a odpútala moju pozornosť od hlavnej zápletky celého deja. Autorka sa s fantáziou čitateľov pohráva naozaj výborne a nové informácie dávkuje postupne. Ak si chcete prečítať príbeh, ktorý je emotívny, plný strachu o vlastný život, ale aj o priateľstve a nájdení skutočnej lásky, určite siahnite po tejto knihe.
Kniha To najsladšie je druhým dielom zo série Šťastný Prístav. Podobne ako v prvom dieli - Jednoducho neodolateľná - autorka ponúka pekný a oddychový príbeh. Tentoraz je v centre pozornosti najstaršia z troch sestier - Tara. Tara ako hlavná hrdinka celého príbehu pôsobila ako silná žena, ktorá si stojí za svojím a nevzdáva sa. Ford taktiež určite zaujme čitateľky, či už svojou veselou povahou alebo sexi výzorom. Časti s Fordom boli naozaj vtipné, nabité energiou a sexuálnym napätím. Skvelé tiež boli aj Tarine sestry Chloe a Maddie. Ak hľadáte jednoduchú romantiku, táto kniha je pre Vás to pravé, určite sa Vám bude páčiť nádherný koniec, ktorý pohľadí každú romantickú dušu.
Romány pre ženy vôbec nevyhľadávam, ale túto knihu som prečítala za jeden deň, pretože je napísaná naozaj pútavo. Samotný príbeh bol spestrený aj básňami a navyše bol aj okorenený ľahkou erotikou. Vyvolal vo mne úsmev, dojatie, nadšenie, očakávanie a ďalšie neopísateľné pocity. Páčilo sa mi rozdelenie dejovej línie z pohľadu ženy - matky - manželky - milenky a muža - otca - manžela. Táto kniha určite stojí za prečítanie a verím, že Vás chytí od prvej strany a ktorú prečítate jedným dychom, rovnako ako ja. Je to reálne napísaný príbeh, ktorý sa môže stať ktorejkoľvek z nás.
Duch domu Ashburnů je prvou knihou zo série Strašidelné domy. Štýl autorkinho písania ma pohltil a do knihy som sa začítala pomerne rýchlo. Páčilo sa mi, ako autorka opisovala detaily domu, postavy, prostredie a dokázala navodiť tajomnú atmosféru, a ja ako čitateľ som mala pocit, akoby som sa v knihe sama ocitla. Túto knihu som si vybrala preto, že som si chcela prečítať iný žáner knihy, a preto som nemala od knihy žiadne očakávania. Mojim zámerom nebolo vybrať si knihu, pri ktorej sa chcem báť. Príbeh sa mi páčil a čítanie som si užila, aj napriek tomu, že som sa u čítania nebála. Pre mňa to bola príjemná, oddychová kniha s napínavými časťami a nadprirodzenými prvkami. Určite si od autorky prečítam aj ďalšie knihy zo série.
Kniha sa mi veľmi páčila. Obsahuje napínavý, zaujímavý a hlavne ľudský príbeh z právnického prostredia. Autorov štýl písania sa mi veľmi dobre číta. John Grisham nikdy nesklame a vždy, keď si chcem prečítať dobrú knihu, tak siahnem po knihách práve od spomínaného autora, ktorý dokáže napísať neuveriteľne prepracované knihy, ktoré čitateľovi ponúkajú viac než len čitateľský zážitok. Páči sa mi, ako sa vždy dokážem stotožniť s hlavnou postavou a spolu s ňou prežívať celý príbeh. Túto knihu odporúčam, určite stojí za prečítanie. Čítali ste už túto knihu? Nerozumiem, prečo sa kniha volá Vyvolávač deště. Vie mi to, prosím, niekto vysvetliť?
Po prečítaní anotácie som si myslela, že kniha bude klasický horor s ducharskou tematikou. Kniha ale mala v skutočnosti veľmi málo spoločné s týmto žánrom a jedná sa skôr o thriller. Do príbehu Jacka a Sydney som sa ihneď začítala. Kladne hodnotím, že dej bol prerozprávaný z pohľadu obidvoch postáv v prvej osobe, a preto sa mi kniha veľmi dobre a ľahko čítala a okamžite som bola vtiahnutá do deja. Bolo to desivé a nervy drásajúce čítanie, ktoré bolo síce trochu prekombinované a neuveriteľné, ale aj napriek tomu sa mi kniha páčila. A odporúčam ju hlavne pre čitateľov, ktorí majú radi nenáročné čítanie a zápletku plnú zvratov.
Román J. Knollovej v sebe kombinuje až vražednú rivalitu a súťaživosť medzi priateľkami v televíznej reality show. Kniha ma veľmi sklamala, nie som typ čitateľa, ktorý by knihy hodnotil negatívne, ale táto kniha sa mi vôbec nepáčila. Štýl, akým je kniha napísaná mi vôbec nesadol, ako thriller by som túto knihu ani nenazvala, chýbalo tam akékoľvek napätie, zvraty. Kladne hodnotím iba zaujímavú obálku a prepracovanie postáv. Autorka sa snažila vykresliť charakter, vzťahy, pocity a prežívanie jednotlivých postáv. Veľa krát som mala nutkanie knihu odložiť a nedočítať, ale to robím nerada, preto som knihu nakoniec s ťažkosťami dočítala.
12. diel zo série Jack Stapleton a Laurie Montgomeryová ponúka zaujímavú zápletku a nahliadnutie do nového odboru genetickej genealógie, čo považujem za veľmi originálne. Na tejto sérii sa mi páči, že nás autor vždy oboznámi s predchádzajúcimi dôležitými udalosťami z ostatných kníh zo série a čitateľ sa vďaka tomu dokáže ľahšie zorientovať v príbehu aj po dlhšej prestávke v čítaní. V tomto dieli sa musela Laurie vysporiadať s naliehavých zdravotným problémom - podstúpila mastektómiu (odstránenie všetkých prsných tkanív) a ooforektómiu (odstránenie vaječníkov), za čo ju veľmi obdivujem. Páčilo sa mi, že autor spomenul aj to, ako sa darí ich malej dcérke Emmke a že napreduje. Táto kniha sa mi čítala oveľa lepšie ako tá predchádzajúca (PANDÉMIA), ponúkla mi väčšiu dávku napätia, dej gradoval, aj keď v záverečnej časti bol vrah už známy, neubrali to na dramatickosti. Mne sa kniha GENÉZA veľmi páčila, aj napriek tomu, že niektorí čitatelia mali k tejto knihe výhrady, ja ju odporúčam.
Jednoducho neodolateľná je prvým dielom zo série Šťastný Prístav. Táto, na prvý pohľad, obyčajná kniha ma vtiahla do príbehu hneď počas čítania prvých stránok. Autorka ponúka pekný, príjemný, oddychový príbeh o troch nevlastných sestrách, ktoré po smrti matky prídu do malého mestečka Šťastný prístav, kde zdedia hotel. V centre pozornosti je prostredná sestra - Maddie, ktorá hľadá miesto, kde by sa mohla usadiť či dokonca miesto, kde by mohla nájsť samú seba. Rovnako sa však musí vyrovnať so sestrami či všetkým ostatným, čo jej skríži cestu. Príbeh je naozaj veľmi pekný, ľahký, plný úsmevných situácií, je plný lásky, vášne, sexu, príťažlivých mužov či vtipných obyvateľov mestečka, rozhodne vás prinúti usmievať sa a neodložiť knižku z ruky. Obľúbila som si všetky tri sestry, hlavne, Maddie, ktorá sa nakoniec dokázala vyrovnať s minulosťou. Nemám veľmi rada príbehy, kde sa hlavná hrdinka zamiluje už na tretej strane, ale keď som čítala ďalej, tak mi to v tomto príbehu až tak nevadilo. Veď kto by sa nezamiloval do vysokého, dobre stavaného muža s príjemným hlasom a prenikavými očami. Jax bol stelesnením dokonalého muža nielen po fyzickej stránke ale aj vďaka jeho dobrému srdcu. Kde tu sa objavili aj situácie, kedy bolo konanie postáv akoby neuvážené či nepochopiteľné, ale to autorke isto odpustíte. Páčili sa mi Phoebeine rady (matka troch sestier) na začiatku každej kapitoly. Ak hľadáte knižku, pri ktorej si chcete oddýchnuť a zabaviť sa, určite neoľutujete.
Ako ďaleko by ste zašli, aby ste ochránili svoje manželstvo?
Zaujímavá kniha s neobyčajnou témou. Nič podobné som ešte nečítala. Veľmi sa mi páčilo, že celý príbeh bol prerozprávaný z pohľadu muža. Vôbec mi to nevadilo a ihneď som sa do príbehu začítala. Páčili sa mi aj informácie o vzťahoch a manželstve, ktoré boli v knihe spomenuté v rámci Jakovej práce psychoterapeuta a manželského poradcu. Vďaka krátkym kapitolám sa kniha dobre čítala. Niektoré časti príbehu boli desivé a vyvolávali vo mne pocity napätia a strachu. Autorka vymyslela zaujímavé postavy, priblížila nám ich minulosť, aby sme mohli pochopiť ich činy a taktiež veľmi dobre vykreslila aj rôzne charakterové črty jednotlivých postáv. Záver knihy vo mne vyvolal zmiešané pocity a neviem sa k nemu relevantne vyjadriť. Aj napriek tomu sa mi kniha páčila a určite ju odporúčam aj ostatným čitateľom.
Táto kniha ma oslovila vďaka jej netypickej téme. Príbeh je inšpirovaný skutočnými osudmi európskych a amerických dievčat, ktoré v minulosti dobrovoľne odmietali potravu a v mene vyšších cieľov držali pôst. Autorka sa nám snaží priblížiť vtedajšiu dobu 19. storočia a vplyv vtedajšej morálky a cirkvi na osudy ľudí, hlavne to, čo dokáže nesprávne vyloženie náboženskej viery urobiť s mladým dievčaťom. Autorka vymyslela skvelé a zaujímavé postavy, ktoré môžeme v priebehu celého deja sledovať, ako sa postupne psychologicky vyvíjajú a menia. Oceňujem ako autorka vykreslila pocity a myšlienky postáv. Najviac ma oslovila postava novinára Byrnea, ktorá bola medzi všetkými veriacimi dobrým príkladom zdravého rozumu a ktorý bol pre ošetrovateľku Lib oporou, aby ani ona svoj zdravý úsudok nestratila. Mrzí ma, že začiatok knihy bol trochu pomalší, čo môže veľa čitateľov odradiť, ale zhruba v 3/4 knihy vás príbeh určite vtiahne do deja, odkryje sa zápletka a vy už si len budete užívať strhujúci príbeh. Mne osobne pomalší začiatok nevadil, akosi mi pasoval k celkovej atmosfére knihy.
Kedy zabiť je autorovou prvou knihou. Má veľa autobiografických čŕt. Dnes už sa John Grisham právu nevenuje, ale 10 rokov zastupoval ľudí, nikdy nie banky, poisťovne či veľké korporácie, podobne ako hlavná postava Jake Brigance. Autorova bohatá právnická a politická prax mu poskytla zaujímavú a silnú tému pre túto knihu. Od Johna Grishama som čítala už viac kníh, ale táto kniha ma pohltila pre silný príbeh o rôznych podobách spravodlivosti. Najviac sa mi páčilo nahliadnutiu do zákulisia súdneho procesu, celá príprava na proces, výber poroty a to, ako sa porotcovia radili pred verdiktom. Po prečítaní príbehu si kladiem otázku: Je správne vziať spravodlivosť do vlastných rúk? Táto skvelá kniha ma prinútila zamyslieť sa nad odpoveďou. Román Kedy zabiť je pre mňa obohacujúcou ukážkou americkej justície 80-tych rokov a určite ho odporúčam všetkým milovníkom kníh z právnického prostredia.
Príbeh bol zaujímavý aj poučný zároveň, dozvedela som sa niečo nové o chorobe prosopagnózia. Kladne hodnotím originálne a inšpirujúce hlavné postavy, veľa krásnych myšlienok a krátke kapitoly. Páčilo sa mi, ako sa kapitoly striedali (z pohľadu Libby a z pohľadu Jacka) a ako sa vzájomne dopĺňali.
Obdivujem Libby za jej veľké srdce, odvahu a ako sa vyrovnala so všetkými zlými vecami v jej živote, ale predovšetkým za to, že sa s nimi naučila žiť a hľadať v nich to pozitívne. Obdivujem ju aj za to, ako sa naučila mať rada samú seba takú, aká je.
Jack bol veľmi originálnou postavou, obdivujem ho za to, ako každý deň musel čeliť svojej chorobe.
Autorke sa podarilo vymyslieť naozaj silné a inšpiratívne osobnosti.
Tento krásny príbeh o sile porozumenia určite odporúčam každému.
Citát z knihy: Kým si nažive, stále na teba niečo čaká a aj keď je to zlé, a ty to vieš, čo môžeš urobiť ? Nemôžeš prestať žiť. Truman Capote
'' Ahoj, prepáč, zabudla som ti povedať, že dnes popoludní idú deti k lekárovi. Skočím po ne do školy.'' - nevinná sms, ktorá zmenila život sudcovi Scottovi Samsonovi, jeho manželke Alison a ich dvom deťom, dvojčatám, Samovi a Emme. Kniha začína veľmi dobre, rodičom unesú deti, napätie stúpa, potom sa dej odohráva v prostredí súdu, čo môže niektorých čitateľov odradiť, ale ja mám rada knihy z právnickeho prostredia, a túto časť knihy som si užívala a potom ma príbeh úplne vtiahol do deja a prežívala som emócie hlavných postáv - absolútnu neschopnosť, panický strach, túžbu pomôcť, bezmocnosť, bolesť. Ich skúška ohňom im potvrdila to, ns čom v živote skutočne záleží. Na jednoduchej radosti z rodinného života, na láske, na radosti a najmä na dobrom zdraví. Koniec knihy bol úplne nečakaný a každé slovo v posledných kapitolách som hltala jedným dychom. A musím sa priznať, že som nezadržala ani plač. Knihu Mlč ako hrob určite odporúčam, pretože ponúka čitateľovi napínavý, zamotaný dej plný zvratov a nečakaných udalostí. Nenechajte sa odradiť časťou, ktorá opisuje prípady zo súdnej siene, táto kniha naozaj stojí za prečítanie, keď už ste sa do nej pustili, pretože by ste prišli o úžasný koniec.
Román o stratách - nálezoch, o vine - treste, o priateľstve - sebeckosti, o láske - nenávisti, o zúfalstve - nádeji, o živote - smrti. Kniha je rozdelená na tri časti, a musím sa priznať, že až tretia časť bola pre mňa najzaujímavejšia a najnapínavejšia z celej knihy. Srdce mi búšilo, oči mi jazdili od stránky ku stránke rýchlosťou blesku a nemohla som sa dočkať poslednej stránky. Príbeh bol nepredvídateľný. Pozitívne hodnotím aj to, ako sa autorka snažila príbeh vyrozprávať viacerými spôsobmi - z pohľadu Sarah, pomocou listov a správ od Sarah pre Eddieho a aj z pohľadu Eddieho. Túto knihu odporúčam, pretože dokázala vo mne vyvolať toľko emócií, čo som ani nečakala: prekvapenie, napätie, emócie z vlastných spomienok, z vlastných strát, dojatie, radosť. Človek, ktorý číta, prežije tisíc životov a vďaka Rosie Walshovej som mohla prežiť další krásný napínavý romantický príbeh.