pavel9410

Kacirkova mne bavi. Neni tam zas tak poznat ten dobovy soc-real, hlavnim hrdinou neni nejaky porucik z VB, ale v obou povidkach normalni zenska. Ctive, ma to pribeh.
Nasel jsem v knihobudce a rad vratim, at si ji uzije zas nekdo dalsi.

Se priznam, ze mne to tentokrat moc nezaujalo. Vtipky mezi panem redaktorem a slecnou Stribrnou byly na zacatku fajn, ale pak se to zacalo extremne tahnout a opakovat. Uplna cervena knihovna, prolozena tehdejsi komunistickou [ne]povolovaci zvuli. Ze se to nakonec zvrhlo v detektivku s pointou to moc nezachranilo - jen tak tak, ze jsem to neodlozil nekdy v prvni polovine. Nebyt ctenarske vyzvy, tak to asi nedoctu. Holt to nebyl muj salek kavy.

Cetl jsem v originale. Je to utla knizka, kterou date klidne za dopoledne. Je to psane hodne pro “kreativce” - ja, coby introvert jsme par veci hur zkousaval (jako treba pasaz o tom jak o sobe mluvit na party), ale zpetne musim uznat, ze ty jeho rady nejsou od veci. Dost se mi libil graficky styl - proste ten mix “rucne psanych poznamek” a normalniho textu mi sedi. Dobre se to cte, i kdyz nektere veci opakuje vickrat (asi aby si to ne prilis pozorny ctenar zapamatoval). Je to takovy nesvar tech motivacnich a sebevzdelavacich knizek, kdy z toho pak mam pocit, ze ze mne nekdo dela blbce. Ale tady to bylo jeste v unosne rovine.
Tak, a ted 3 veci, ktere si chci z tehle knizky zapamatovat (snad to neni velky spoiler):
1. Je fajn byt amater, clovek se porad uci.
2. Kdyz chces, aby o tobe lidi vedeli, tak se jim taky musis ukazat. “Sedavej panenko v koute, kdyz budes hodna, najdou te” moc nefunguje. Sdilej to, co delas rad, z ceho se treba nekdo jiny muze neco naucit. Ale bacha na to, at to neprezenes. Co si mel k obedu, nebo obrazky tveho psa lidi mozna zas tak nezajimaji (nevim proc, ale vybavil se mi Flegr s jeho posty, ktere zacinaji Mily Miciku - je videt, ze nekdo si na povidani s kockou muze zalozit styl a uplne blbe to za neni). Kdyz nevis jestli neco postnout nebo ne, poloz si otazku: “Co by na to rekla mama (pripadne sef)?”
3. Rozdil mezi originalem dila a jeho kopii, jak to vnimame, nemusi byt v tom dile samotnem, ale v pribehu kolem toho.

Nevim cim to, ale tenhle dil mne moc nezaujal. Hrozne se to vleklo a pak zas bylo docela dlouho jasne, kdo je vrah (ano, zahradnik). Vtipky byly fajn, jak vzdycky.

Dej pekne slapal. Precetl jsem v ramci knizni vyzvy. Kdysi jsem Cookovky docela cetl, pak se mne lehce prejedly, ale tahle mela tah na branku a cetla se velice dobre. Dekuji Kosmasu za ebook!

Docela zabavna detektivka, stylem spis drsna americka skola, realie jsou v modernim Londyne. Zajimave je vypraveni z pohledu jak detektiva, tak ‘pachatele’. Nebo je to spis obet? Hmm, vic prozrazovat nebudu. Posilam dal do knihobudky, at si ji uzije i nekdo jiny.

Takova dovolenkova kniha. Na zapletce i postavach je preci jen znat, ze uz je starsiho data. Cas kralovny detektive Agaty Christie teprve prijde.

Je tam cca 60 druhu puzzlu v 7 levelech obtiznosti. Nektere typy jsem znal, nektere zas ne, clovek si proste muze vybrat co ho bavi. Navody a pravidla jsou vyborne prelozena, srozumitelne a bez logickych nesrovnalosti.
Nektere knizky s logickymi rebusy jsou tezke lustit v cestine, prijde mi, ze ne vzdycky prekladatel rozumi tomu rebusu a pak clovek zapasi spis s tim, co tim asi chtel basnik rici, ale u tehle knizky jsem na zadny takovy problem nenarazil. Za mne 5 * i za preklad!

Tahle knizka mi sedla. Jak stylem, tak odkazy na dobu, kdy jsem taky hltal folkace. Tezko rict, jestli to neco rekne tomu, kdo to neprozil.

Nasli jsme tento skvost v knihobudce (nekdo si nechal svazat vydani ze Svobodneho slova). Necekal jsem nic a tak mne to dost prekvapilo. Detektivka jak od Agaty, s ceskymi lehce totacovymi realiemi. Velice ctive a uplne si to dokazu predstavit jako divadlo, nebo tehdejsi televizni inscenaci.

Docela mne vadil ten politicky podtext, lehce prekombinovane

Museli jsme si to cist s manzelkou nahlas, tahle knizka si o to primo rika!

Dost zajimavy a poutave vypraveny pribeh, se spoustou detailu, ktere cloveku pomuzou pochopit historii lepe, nez nejaka ucebnice dejepisu.

Darek k vanocum. Ani jsem nevedel, co od knizky cekat (recenze tady jsem necetl) a tak mne to velice prijemne prekvapilo. Kdybych mel shrnout dej, tak to asi tedy nedam, je to proste zive napsana pocitovka psana podobne jako denik. A s ceskymi realiemi. Hlavni postavu bych sice v realu asi moc nemusel, ale v knizce je to fajn. Uplne si to dokazu predstavit zfilmovane.
Co mi uplne nesedlo je rychly konec.

Cteni na dovolenou, ktere jsem opravdu precetl za odpoledne/vecer o dovolene. Poctiva anglicka detektivka, dobre se cte. Nasel jsem ji v knihobudce a zase ji tam vratim, at si ji nekdo na vanoce uzije.

Povidek je tam opravdu hodne, ale malo z nich mi prislo zajimavych. Clovek si uvedomi, jak je to asi dost tezke psat takovy kratky format.

Nejak mne irituje ta adorace cinske propagandy a cele se to tak nejak vleklo. Pak par faktickych drobnosti (proc probuh nema Margaret mobil? IE na Macu?), ale treba to tak v te dobe opravdu bylo, kdo vi. Preci jen je to uz starsi knizka.
Za mne 2 hvezdy, “ostrovy” mam o hodne radsi.

Ma to spad a clovek si nakonec rika - kdo z nich je vlastne vetsi bestie?

Uf, precetl jsem to v ramci Ctenarske vyzvy (kniha zanru, ktery nectete). A slibuji, ze dalsi romantarnu uz urcite neotevru. Asi na to opravdu nejsem.