Pavelpi komentáře u knih
Tak jsem se také konečně pročetl začátky Oldřicha z Chlumu a musím říci,že mě to zase neobyčejně bavilo.Tři příběhy,kde jsem se dozvěděl jak a proč se Oldřich nestal nakonec knězem,jak to vlastně bylo s panošem Otou a jak se dostal ke své druhé ženě Ludmile.Všechny povídky byly napínavé a historicky také zajímavé.Přesto,že někdo říká,že příběhy jsou si podobné,ale myslím,že jim to není na škodu,protože autor z toho vždycky dobře vybruslí a jsou napínavé až do konce.
Z mého pohledu je to výborně napsaná detektivka.Z hlediska ideologie to také není tak hrozné.Vždyť to bylo v těchto letech normální.Že na hranicích stály ozbrojené složky,to bylo také ve všech státech normální (ať to byl stát tzv.Kapitalistický nebo socialistický).A ti kluci na hranicích tam stáli s tím,že to tak musí být a musí hlídat,protože je tam poslali.Znal jsem spoustu kluků,kteří na čáře sloužili a nijak zvlášť si nestěžovali.Copak si to tenkrát mohl někdo vybírat.A ty,kteří to odmítli by člověk v republice na prstech spočítal.Prostě taková byla doba a tak se žilo.
Velmi pěkně napsaná poučná knížka pro malé děti.Moje vnučka si jí okamžitě oblíbila a kdykoliv je u nás musím jí číst,co štěňátko dělalo.
Když si představíte tu dobu,ve které hrdinové knihy i autor žili,je kniha perfektní.Nesmí se v tom hledat nějaký autorův úmysl,co chce říci.Musí se vycházet z toho,že lidé střední vrstvy v té době tak skutečně žili,jednali v duchu tehdejších morálních zásad a to,že se jim občas něco přihodilo,co se vymykalo normálu,to se přece děje i v dnešní době.A že to autor popsal jako komickou příhodu,proto byl román ve své době velice populární.
Hříšní lidé,rada Vacátko a další.Postavy,které mám velmi rád a jejich příběhy jsou normální, lidové.Mám tu knihu moc rád a zrovna tak se mi líbí i seriály pro televizi,které měly perfektní obsazení.Takže,když knihu čtu znovu mi v myšlenkách postavy splývají s Jaroslavem Marvanem,Františkem Filipovským,Josefem Vinklářem,Josefem Bláhou,Jiřím Adamírou a dalšími.
Autor ukazuje život emigrantů v Německu.Myslím,že to byla tehdy naprostá realita a proto se jich řada odhodlala k návratu domů,jako k jedinému východisku.Znal jsem osobně jednu rodinu,která tohle všechno absolvovala a jejich vyprávění nebyla žádná propaganda a naopak byli velmi rádi,že se mohli vrátit zpátky domů.
Dobrá knížka, hezky napsáno. Protože Mrkvička byl můj oblíbený herec, takový lidský a opravdový. Škoda, že už není. Naštěstí ho mám na DVD v hodně filmech, můžu si ho pustit a těšit se alespoň z jeho filmů.
Tohle není moje parketa.Rozvláčné a hlavně nezáživné.Nejsem na tuhle literaturu.
Žádná sláva,normální průměr ve srovnání například se spisovateli Loukotkovou nebo Vondruškou.
Moc pěkný případ.Bylo to docela zamotané a do posledka jsem si myslel,že to bude úplně jinak.Závěr byl překvapivý a strhující.Prostě paráda.
Humorné a vtipné. Moc hezky napsáno.Bratři Strugačtí jsou moji oblíbenci.
Oba dva příběhy jsou dobré.Klasické zápletky a slavná trojka Perry Mason,Drake a Stella jede jako rychlík.Jenom ten překlad se mi zdál o něco slabší.Jinak to bylo podle mne dobré.
Kniha se mi velmi líbila.Dozvěděl jsem se mimo jiné spoustu informací,které jsem vůbec nevěděl.Četníky jsem posuzoval podle různých knih a vůbec jsem netušil,že měli také svou pátračku a řešili případy,které se týkaly jejich rajónu.
Souhlasím s mým kolegou Ronym.Kniha není moc zajímavá,ale hlavně je pravda,že řada lidí někoho hrozně prosazuje a obdivuje a o těch lidech vůbec nic neví.Věří bezmezně propagandě na internetu a když se pak něco provalí,snaží se rychle přešaltovat na někoho dalšího.Myslím,že tyto knihy mají svůj význam a měly by se také číst,abychom mohli daného člověka objektivně posuzovat.
Zimní olympijské hry navazují na letní a přečteme si opět něco o prehistorii zimních sportů.V obrazové příloze najdeme i řadu fotografií například prvního hokejového brankáře z Japonska,který používal ochrannou masku a další zajímavosti.
Pokud vezmeme dobu o které autorka píše,je to samozřejmě ovlivněno dobou,kdy to psala a běžela cenzura,tak musím říct,že je to velmi dobré.K předchozímu komentáři chci jen říct,že v téhle době nám nikdo jiný nezbyl,kdo by se za nás postavil,pouze Sovětský svaz.Anglie i Francie nás zradili,odepsali a předhodili Hitlerovi,jen aby měli pokoj.V roce 1939 sice vstoupili do války,ale po prvním střetnutí ve Francii,angličané se rychle stáhli domů.A nechali Evropu,ať se stará sama o sebe.Tak co tam měla autorka psát,když se na nás všichni vykašlali.
Velmi zajímavá encyklopedie z doby minulé.Každý se dozvěděl,co potřeboval samozřejmě pokud měl zájem.Myslím,že i dnes v době počítačů a internetu je kniha dobrá.Když totiž hledám nějaké informace o slavných osobnostech někdy jsou na internetu hodně zkreslené,nepravdivé a ještě napsané podivným stylem,takže raději sáhnu po těchto publikacích a dozvím se pravdu a ještě napsanou správnou češtinou.
Chtěl jsem to začít rozvádět a psát,co si myslím a najednou jsem se podíval na komentář DennisMoore,přečetl jsem si ho a myslím si,že nemám co psát,protože všechno bylo už řečeno v tomto komentáři.
Jako samostatná kniha je to výborné.Jako návaznost na Den Trifidů už je to slabší.
Velmi krásný příběh o Modrouškovi,který moje vnučka zbožňovala a to bylo pro mne rozhodující.