Péťa Z.
![Lidová říkadla (52 říkadel) Lidová říkadla (52 říkadel)](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/287972/lidova-rikadla-9NT-287972.jpg?v=1457167868)
Knížka má pevné desky, ale stránky jsou z měkkého lesklého papíru. Obsahuje 52 nejznámějších říkanek/písniček. Máme doma, Adélka z ní chce předčítat často.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Co je to? Zvířátka Co je to? Zvířátka](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493030/co-je-to-zviratka-uKs-493030.jpg?v=1648535085)
Roztomilé ilustrace provedou knížkou nejmenší děti.
Knížka je členěna na různá prostředí a seskupení zvířat (doma, na zahradě, malí tvorové, na farmě, v lese, u vody, v moři, v ZOO, mláďátka).
Doporučuji k předčítání cca od jednoho roku věku dítěte - knížka je pevná.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chytrá kolečka - Auta a stroje Chytrá kolečka - Auta a stroje](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493029/chytra-kolecka-auta-a-stroje-3Ls-493029.jpg?v=1648532565)
Pěkná malá knížka s otočnými kolečky, kterými se snadno manipuluje i malým dětem. Pořídila jsem ji dceři asi v roce a půl, abychom společně poznávaly i věci, které zajímají hlavně kluky.
Ilustrace jsou povedené. Najdete zde mimo jiné tahač, sypač, karavan, kabriolet, džíp, cisternu, zametací vůz, dumper, pásové a kolové rypadlo, domíchávač, žací stroj...
Díky této knížce už dokážu rozlišovat auta a stroje z jednotlivých míst. Tak je členěna i knížka - silnice, město, stavba, farma.
Doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Co jíme? Co jíme?](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272812/co-jime-jLF-272812.png?v=1448290613)
Zajímavá knížka, která je spíš pro předškolní děti. Ale i mladší ji využijí při prohlížení a vyhledávání jednotlivých obrázků. Měli jsme půjčeno z knihovny. :-) Odklápěcí okénka rovněž chválím.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Armada Armada](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/303778/armada-LaX-303778.jpg?v=1478689840)
Docela fajn čtení, ale často jsem si od knížky dávala pauzu. Nechytlo mě to vůbec tak jako Ready Player One. Zajímavý, že po takovém úspěchu autor napíše o tolik slabší knihu. Jako kdyby všechny dobré nápady chtěl uplatnit i tady. Námět se mi docela líbil, zpracování už tolik ne.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Pec nám spadla Pec nám spadla](https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97487/pec-nam-spadla-97487.jpg?v=1322657789)
Jedenáct říkanek na pevných stránkách leporela potěší nejmenší děti.
Jsou i hezčí. :-)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ptáčkoviny Ptáčkoviny](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207656/ptackoviny-207656.jpg?v=1401394083)
Nádherná knížka! Jakmile začnete s první pohádkou, už po pár řádcích víte, že tohle je velmi chytré, poučné a vtipné čtení. Tenhle skvost máme ve školce a každý rok předčítám dětem před spaním. Tu knížku milují všechny děti, které mi za ty roky prošly pod rukama. A já se na ni pokaždé těším. :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Život té druhé Život té druhé](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167598/zivot-te-druhe-65bfe6cbc9e6b.jpg?v=1707075275)
Pro mě to nebylo příliš uvěřitelné, taková změna v chování a přehodnocení životních priorit obou sester... Námět fajn, ale za mě taková oddychovka na jedno přečtení.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Co viděla pilná včelka? Co viděla pilná včelka?](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/370093/co-videla-pilna-vcelka-GmM-370093.png?v=1517785154)
Dětská knížka s pěknými ilustracemi. Jednoduchý příběh provádí čtenáře po cestě, kudy včelka letěla nejen slovem, pomocí obrázků, ale také hmatem. V knize jsou různé prohloubené vlnky, čáry a smyčky, které znázorňují let včely. Děti tak mohou prstem její cestu "kopírovat" a přirozeně rozvíjet jemnou motoriku.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Bratři, sestry a jiná neštěstí Bratři, sestry a jiná neštěstí](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128230/bratri-sestry-a-jina-nestesti-128230.jpg?v=1342454107)
Skvěle napsaná oddychovka! Myslím, že knihu by nemuselo ocenit jen něžné pohlaví... :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chvilka pro pohádku Chvilka pro pohádku](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464636/chvilka-pro-pohadku-ENS-464636.jpg?v=1612177182)
Knížku Adélka dostala od knihovnice v rámci Bookstartu. Je skvěle propracovaná, nemůžu vytknout vůbec nic. Moc rády z ní čteme. Tohle je knížka, která stojí za to, abyste ji měli doma!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chytré pero - Veselá zvířata Chytré pero - Veselá zvířata](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493382/chytre-pero-vesela-zvirata-kY7-493382.jpg?v=1649051921)
Moc pěkná knížka pro děti nabízí kromě roztomilých ilustrací také zajímavosti o zvířatech, které si děti upevňují za pomoci chytrého pera. To je potřeba držet opravdu kolmo ke stránce, aby se rozsvítilo modře a ozval se libý zvuk. V případě špatného označení odpovědi ze tří nabízených možností se naopak ozve protivný zvuk a pero zčervená.
Pero reaguje i na jiný podklad než je kniha a v ní označené puntíky pod obrázky, takže se může stát, že když necháte dítěti pero bez dohledu, bude zkoušet jeho zvuk na nejrůznějších místech a vám tak můžou lehce vstávat vlasy na hlavě. :-)
Nám pero bohužel přestalo fungovat, protože několikrát za sebou spadlo dceři na podlahu. Zkusíme opravit. :-)
Ale i bez pera se obejdeme, leporelo je pěkné i tak. :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Čí mládě to je? Čí mládě to je?](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493091/ci-mlade-to-jeCcSOyY-qfb-.jpg?v=1648571937)
Knížka má opravdu silné stránky, ale nijak zvlášť jinak nevyniká. Přijde mi, že posuvná okénka mohla prázdný "chlíveček" využít třeba k doprovodnému obrázku potravy k danému zvířeti.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dobré rady pro naše zdraví Dobré rady pro naše zdraví](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289656/dobre-rady-pro-nase-zdravi-Ofh-289656.jpg?v=1458320565)
Užitečná malá knížečka, kterou mám pořád při ruce.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Králíček Ušáček Králíček Ušáček](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491127/kralicek-usacek-qjZ-491127.jpg?v=1645541272)
Roztomilá knížka s nádhernými ilustracemi. S malým Králíčkem Ušáčkem prožíváme jeho dobrodružství během ročních období, dokud nevyroste a nepotká Paní Ušáčkovou... :-) Doporučuji k prohlížení nejmenším dětem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zvířátka v divočině Zvířátka v divočině](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451291/zviratka-v-divocine-xIM-451291.jpg?v=1598578755)
Pěkná kniha, která nabízí zajímavé informace o krokodýlech, hroších, plameňácích, mývalech, bobrech a kachnách. V rohu stránky je vždy portrét zvířete (obsahuje výšku/velikost, hmotnost, výskyt a potravu, kterou se živí), malý kvíz dole na každé straně a také celostránkové puzzle z dvaceti čtyř dílků.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Malá knížka do ručky: U mámy Malá knížka do ručky: U mámy](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490832/mala-knizka-do-rucky-u-mamy-w5L-490832.jpg?v=1645108472)
Odolná malá knížka do kapsy, do auta na cesty... Obsahuje pěkné ilustrace domácích i exotických zvířát.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zpívánky malovánky Zpívánky malovánky](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141733/zpivanky-malovanky-141733.jpg?v=1354887726)
Další zpěvník, který mám doma a tahám si ho s sebou i do školky. Jednoduchý, s akordovým doprovodem, obsahující ty nejzákladnější a nejznámější písničky pro děti.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![DO-RE-MI 1 DO-RE-MI 1](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/285499/do-re-mi-1-is9-285499.png?v=1486568517)
Tenhle zpěvník si jednoznačně zaslouží pět hvězdiček. Kromě známých lidovek zde najdeme i pěkné písničky třeba ze ZOO, z masopustu, pohádkové písničky, písničky na téma jídlo, cestování, ptáci, rodina... Pro učitelky mateřských škol (a nejen ty) jako dělaný!
Kromě akordových doprovodů u písní nechybí pohyb hrou o tělo, hra na rytmické nástroje a rozepsané další sloky (v některých zpěvnících chybějící).
Celkově přehledný zpěvník podtrhují moc hezké ilustrace.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Veselé říkanky - Zvířata na farmě Veselé říkanky - Zvířata na farmě](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490746/vesele-rikanky-zvirata-na-farme-MHL-490746.jpg?v=1645044478)
Jedna z nejohmatanějších knížek u nás doma. :-) Říkanky jsou opravdu zdařilé. Pěkně se rýmují a dávají smysl, jsou snadno zapamatovatelné.
Ilustrace jsou vkusné. Nabízejí dětem spoustu detailů, které mohou na jednotlivých stránkách hledat, ukazovat na ně a pojmenovávat.
Tahle knížka rozhodně stojí za koupi, doporučuji!