Petja

Dosavadní tvorba Kateřiny Tučkové mne nadchla, proto jsem si knihu přála k narozeninám. Přestože jsem z Brna, o historii textilního průmyslu zde jsem nevěděla skoro nic. Románová část mne moc bavila, jen škoda, že na konci jednotlivých pasáží autorka přiznává, že si příběhy prostě vymyslela a o historii ústřední rodiny se neví skoro nic. Je mi jasné, že i příběhy v dřívějších knihách jsou smyšlené na pozadí skutečných události, ale to přímé "přiznání" mne zde mrzelo. Pasáže o přípravě výstavy na mne působily rušivě, přestože jsou také informačně zajímavé, zařadila bych je spíše do zvláštní knihy. Celkově ale velmi zdařilé dílo a těším se na další.

První kniha ze série knih o Aničce, se kterou jsme se s dcerkou setkaly, a jsme nadšené. Novodobí Kamarádi, Kluci, holky a Stodůlky atp., prostě knížka "o dětech". Pěkná čeština, optimisticky laděné příběhy, vyprávění má spád. Audioknihu načetla výborná Martha Issová a posloucháme ji pořád dokola :-).

Opravdu nádherná jemná poetická kniha (Bilderbuch - hodně obrázků, málo textu), jednoduchý jazyk srozumitelný i pro nejmladší čtenáře, a přesto hluboké poselství. S tříletou dcerou jsme si ji okamžitě zamilovaly. Poklad, který stojí za to mít v knihovničce na celý život.

Tahle knížka typu Bilderbuch (obrázky přes celé stránky, na každé stránce jen jeden řádek textu) se opravdu povedla. Roztomilé obrázky, jednoduchý, ale vtipný příběh. Hned jsme ji museli přečíst dvakrát po sobě!

Tahle kniha nás ze všech, co vyšly v češtině, zaujala nejvíce. Milý jednoduchý, avšak originální příběh s pointou o papuchalku Petrovi, který s pomocí velryby hledá papuchalka Pavla, a půvabné ilustrace.

Knížka není ke čtení, ale na hraní, malé dítě si navíc procvičí barvy a strany a další pokyny. Začíná poklepáním na žlutý puntík. Po otočení stránky je puntíků více a zase je zde úkol na něj poklepat, třeba pětkrát. Po otočení stránky je puntíků ještě více a klepe se na červený/modrý/pravý/levý atd., pak se knížkou třese a puntíky se "sesypávají" ke straně, zvětšují a míchají se barvy. Na konci je opět žlutý puntík, knížka se otočí vzhůru nohama a jede se dál. Originální, byť jednoduchý nápad, který nadchl tříletou dcerku, mne i manžela.
Děkuji "Knihomura" za upozornění na to, jaký postoj mám ke Knížce zaujmout.

Dětské leporelo s básničkou Františka Hrubína a půvabnými ilustracemi Heleny Zmatlíkové. Obrázky jsou velké a básnička je v knížce jen jedna - na jedné stránce je verš, na druhé stránce se zopakuje a přidá se další atd., proto je knížka vhodná pro úplně nejmenší děti (tříleté dcerce se líbí, ale už se k ní tolik nevrací).

Knížka o huse Líze, která si přála nebýt stejná jako ostatní husy, ale být jinými zvířátky. Při útěku před lvem ale zjistí, že vlastně dovede to, co ostatní zvířátka, kterými si přála být, ale že nejlepší je být mezi svými. Nemyslím si, že Petr Horáček neví, jak dělá husa, ale husy tímto pokřikem chtěly zahnat lva :-).
Originální námět, který je díky jednoduchým větám jednoduše pochopitelný i pro nejmenší děti, a úžasné ilustrace Petra Horáčka - zaujalo mne, že postavy jsou jakoby nalepené na pozadí. Nejvíc se nám líbila žirafa přes dvě stránky.
Doporučuji, spolu s ostatními díly Petra Horáčka - hlavně s Novým domkem pro myšku - je tato knížka opravdu ozdobou dětské knihovničky.

Další knížka mého oblíbeného autora. Horolezecké prostředí mne zprvu moc nelákalo, takže jsem ji pár měsíců odkládala, ale potom jsem se rychle začetla a některé pasáže (zejm. ze života Diany v období války, ale i výstup na Eiger) byly opravdu strhující. Konec byl předvídatelný, ale to celému příběhu neubírá na síle.

Super "hledací" knížka, v níž lze sledovat cestu jednotlivých postav. Knihy na sebe navazují, takže lze dále sledovat osudy hrdinů i v každém ročním období. Kniha obsahuje řadu detailů, ale na rozdíl od ostatních knih tohoto typu není chaotická. Dcerka čte tuto sérii od 2,5 let a opravdu si je oblíbila, stejně jako kalendář na r. 2016. Oceňuji také, že jde o pevné leporelo, které (doufám) dlouho vydrží, protože na začátku malé děti hledají jednotlivé obrázky, starší děti pak vymýšlejí celé příběhy. Prohlížení navíc baví i dospělé :-).

Velmi vtipné logopedické básničky s neméně vtipnými a atraktivními ilustracemi, které si naše dcerka velmi oblíbila.

Knihu jsem pořídila na základě zdejších recenzí, ale moc mne nenadchla. Téma je jistě zajímavé, ale chtělo by to více propracovat, nechat dozrát, zestručnit. Místy je strašně patetická, že až člověk nechápe proč (některé pasáže Niny), některé prvky se často opakují (z hnědých zvlněných vlásků na ramena už mi ke konci tekla voda ze zubů), místy červená knihovna (nalila si rubínově červené víno), občas se najde i hrubka. Přesto je asi lépe napsaná než Podbrdské ženy. Možná dám autorce někdy ještě šanci, pořizovat ale již nebudu. Soukupová a Mornštajnová to prostě není.

Krásné leporelo, které je nejen prostorové (tzv. pop-up kniha), ale i hýbací! Např. zatažením za záložku se otevřou dveře do tajemné věže nebo se princ přiblíží k princezně a políbí ji. Dcera miluje stránku, kde kuchařka míchá těsto v míse a kuchař se rozmachuje na kuchtíka, který upustil talíř. Nadčasová klasika pro všechny věkové kategorie!

Tenkou knížku jsme přečetly za dva večery a dcera pak spokojeně řekla: "Tuhle knížku můžeme číst, kolikrát chceme, protože jsem ji dostala k svátku!" (rozuměj - nemusíme ji vracet do knihovny).
Je milá, veselá a smutná zároveň, a trochu praštěná, připomněla mi Hofmanův návrat na planetu Mikymauz. Na začátku jsem váhala, zda je předškolák správná cílová skupina, zda to není příběh pro starší děti, ale jakmile se na scéně objevila Lucie, bylo po pochybnostech.
Ukazuje, že věci ani lidé nemusí být dokonalí, aby udělaly radost, že důležitá je lidskost a láska. A taky, že ne všechny děti na světě mají rodiče, kteří je milují, a některé o ně musí bojovat. Závěr s prázdným dětským domovem chytí za srdce a dojme, ten jsem nečekala.

Nádherná praktická publikace o přírodě kolem nás - jsou zde zahrnuty rostliny, stromy, zvířata a hmyz, s nimiž se běžně můžeme setkat na zahradě, na louce i v lese. Je to tedy přesně taková kniha, kterou využijeme, když dcera trhá kytky a ptá se, jak se která jmenuje, nebo když na chodníku pozorujeme brouka.
Oceňuji i určovací klíče, vč. černobílých siluet ptáků a stromů v zimě (to mi velmi pomůže, protože jabloň s jistotou poznám jenom na podzim, když jsou na ní jablka :-)).
Zajímavá jsou i doporučení pro výrobu krmítka a herbáře, pozorování ptáků atd.
Knihu si určitě pořídíme domů, využijeme ji celoročně, i když nejsme žádní velcí přírodovědci.

Jak se pozná kniha, která Vás nenadchla? Půjčíte si ji z knihovny, přečtete prvních pět stran, odložíte na noční stolek, přečtete tři knížky od Mornštajnové, jednu od Soukupové a jednu od Lanczové, vrátíte dětské knihy do knihovny a za tuto půjčenou na dospělou kartičku dostanete pokutu, protože jste na ni úplně zapomněli. :-)
Tak jsem si řekla, že když už platím pokutu ve výši čtvrtiny ceny roční průkazky, musím ji ještě rychle přečíst. Ten začátek je ale tak příšerně rozvláčný, pořád dokola o tom, proč se autorce se běhat nechce, že ho prostě nepřekonám. Na rozdíl od výše uvedených knih mi tato rozhodně nebránila v péči o děti a o domácnost :-)

Krásné Milerovy ilustrace, ovšem novodobý těžkopádný text. Dceru leporelo naštěstí nezaujalo, takže je nemusíme denně číst.

Velikonoční díl je hodně emotivní, hezky to vystihl komentář witiko. Dcera byla opět nadšená. Chybu v datu velikonočního zápisu do deníku snad autorce vzhledem ke kvalitě celé série o Aničce můžeme odpustit, stejně jako to, že knihy jsou psány spisovně, ale v každé se objevuje nespisovné "oblíknout"/"svlíknout" a "zahlásit" často tam, kde se to stylisticky nehodí.

Opět moc hezká kniha z naší oblíbené série, četly jsme v papírové podobě a často posloucháme i audio. V tomto díle mne zaujalo, jak jsou děti nadšené pro divadlo, samostatně si zajistí prostory pro představení a představení opravdu sami pro široké publikum zahrají.

Různé příběhy, i s pohádkovými prvky, tentokrát vážnější a smutnější než Pipi nebo Děti z Bullerbynu. U dcery velmi oblíbené, a to jak klasická kniha (krásně bohatě ilustrovaná Markétou Vydrovou), tak audiokniha.