petr_ petr_ komentáře u knih

Dědicové země Dědicové země Ildefonso Falcones

navazuje na Katedrálu moře a popisuje vzpouru maurů a co bylo potom. Nádherná freska z dějin Španělska a o nezlomnosti i o proradnosti lidského ducha.

01.01.2020 5 z 5

Alfons Mucha Alfons Mucha Sarah Mucha

zajímavý životopis Alfonse Muchy, ale četl jsem starší vydání.

31.12.2019 3 z 5

Podivuhodná cesta Nilse Holgerssona Švédskem Podivuhodná cesta Nilse Holgerssona Švédskem Selma Lagerlöf

Hezký příběh, který jsem četl jako kluk.

Bílá velryba Bílá velryba Herman Melville

Co dodat. Je to známý příběh a krásně se to čte.

31.12.2019 4 z 5

Zamilovaný císař Zamilovaný císař Jiří Svetozar Kupka

Zajímavá knížka o císaři, který málem zničil monarchii, ale jeho reformy vlastně vyprovokovaly národní obrození. Je to knížka k zamyšlení o dějinách, protože do té doby jsem znal Josefa II. jenom z Babičky Boženy Němcové.

Demelza - Dáma z chatrče Demelza - Dáma z chatrče Winston Graham

U této knihy jsem měl problémy ji dočíst, děj je široce rozvětvený a někam se ztrácí celková linie. Takže v pokračování četby této série nebudu.

31.12.2019 2 z 5

Ross Poldark - Návrat domů Ross Poldark - Návrat domů Winston Graham

Viděl jsem zfilmovanou verzi a tak jsem si knihu půjčil, zajímavě vyobrazuje život chudých lidí i těch bohatých, i zchudlé aristokracie, která se snaží udržet svoje postavení.Popisuje soudnictví a podnikání ve své době. Postavy jsou barvitě popsány.

Bohatýrská trilogie Bohatýrská trilogie Jaroslav Žák

Hrdost trempského národa je v této knize dobře popsána, skvělý humor. Kniha, ke které se rád vracím abych si je občas připoměl.

29.12.2019 5 z 5

Královskou cestou za romantikou Královskou cestou za romantikou Richard Halliburton

Krásné vyprávění mladého cestovatele, který si vymýšlel až absurdní cesty, jako napřiklad proplavání Panamským průplavem , výstup na Matterhorn atd. Bohužel tento autor již v dnešní době není tak známý.

29.12.2019 5 z 5

Podivuhodné příběhy a dobrodružství Jana Kornela Podivuhodné příběhy a dobrodružství Jana Kornela Miloš Václav Kratochvíl

Knížka mého mládí

Tajná zpráva z Prahy Tajná zpráva z Prahy Josef Nesvadba

Velmi obtížná četba, která prý nemohla být vydána v původní podobě kvůli cenzuře. Nějak jsem se nedokázal dostat k nějaké pointě.

29.12.2019 1 z 5

Blbec z Xenemünde / Erosomy Blbec z Xenemünde / Erosomy Josef Nesvadba

Povídka je vynikající a vynikající byl také film na toto téma, bohužel se asi nedochoval.

Zlaté rouno Zlaté rouno Robert Graves

Kniha není tak barvitá, jako "Já Claudius", ale svým způsobem zesměšňuje patriarchát v podobě Dia. Čte se hezky a občas se k ní vrátím zpět.

29.12.2019 3 z 5

Kukaččí vejce Kukaččí vejce Cliff Stoll

Kniha je výborná, četl jsem ji v době kdy jsem o UNIXu nic nevěděl, i tehdy mě zaujala. Občas se k ní vracím. Četl jsem ji už 6-7x.

Zpěv drozda Zpěv drozda Walter Tevis

Tuhle knížku lze těžko srovnávat s Orvelem, nebo s nějakým hororem, protože je právě o návratu lidských emocí a zvídavosti. Ukazuje jakou zbraní je psané slovo, a pokud se budeme spoléhat na techniku, může se stát, že přestaneme být schopni vyjadřovat své city, touhy a nápady. A co víc nebude nám to chybět. Kniha není akční, ale je zajímavá. Vymýšlíme čím dál dokonalejší techniku, která může být příčinou konce civilizace. Lidstvo stvoří nesmrtelného robota, který kontrojuje populaci lidí, a aby obešel svůj program, který mu brání zemřít, tak je rozhodnut lidstvo nechat vyhynout. Což je dosti otřesné.

28.12.2019 5 z 5

Wellington: Vítěz od Waterloo Wellington: Vítěz od Waterloo Daniel Res

Když jsem narazil na tuto knihu v knihkupectví, musel jsem si ji koupit. Wellington mě zajímal a to hlavně četbou knih o vojáku Sharpovi. Byl to schopný člověk, protože si dokázal získat spojence, což je viditelné ve válce v Portugalsku a Španělsku. Navíc musel být výborný oraganizátor a politik, aby získal potřebné zdroje pro vedení války.

27.12.2019 4 z 5

Malí bohové / Dámy a pánové Malí bohové / Dámy a pánové Terry Pratchett

zase ti mizerní elfové a hlavologie čarodějek.

27.12.2019 2 z 5

Dámy a pánové Dámy a pánové Terry Pratchett

Ti elfové jsou prostě mizerové.

27.12.2019 5 z 5

Noční hlídka Noční hlídka Terry Pratchett

Zeměplocha měla ten čas trochu pomíchaný, což se ukázalo v jiných knížkách, ale fascinu je mě nápad čelit davu s kakaem v ruce. To je prostě hlavologie jako vyšitá.

27.12.2019 5 z 5

Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Je to výborná Sci-fi o boji civilizací. Děj je bohatě rozvětvený a zajímavý.

27.12.2019 4 z 5