Petra Ha komentáře u knih
Zajímavá a praktická kniha. Měl by si ji přečíst každý speciální pedagog i rodiče dětí se speciálními potřebami.
Český rozhlas připravil román Citlivý člověk na pokračování načtenou Petrem Čtvrtníčkem. V rozhlasovém archivu bude četba bohužel už jen do zítřka https://vltava.rozhlas.cz/jachym-topol-citlivy-clovek-5988703 Pokud bude toto zpracování vydáno jako audiokniha, vřele doporučuji.
Oblíbená autorka, od které jsem přečetla snad všechno, takže se mi to nemohlo nelíbit.
Výborné jako audiokniha v podání Martina Stránského http://audioteka.cz/analfabetka-ktera-umela-pocitat,audiokniha.html
Šlapu, šlapeš, šlapeme aneb Kapesní informátor a inspirátor pro horáky české a slovenské
Formát a rozsah: A5 (458 stran se 132 fotografiemi, z toho 39 panorámat!) ... v deskách: "kniha" (tzv. INFORMÁTOR) + 14 miniprůvodců (tzv. INSPIRÁTOR: Beskydy / Jizerské hory / Krkonoše / Šumava / Bukovské vrchy a Vihorlat / Chočské vrchy / Malá Fatra / Nízké Tatry / Roháče / Slovenské Rudohorie a Slovenský ráj / Slovenský kras / Strážovské a Súľovské vrchy / Veľká Fatra / Vysoké Tatry)
Vydal: © Pepa Středa, 2010 ... www.pepastreda.cz
Náklad: 1200 ks
Líbilí se mi obsah i to, jak je kniha kvalitně udělaná.
Překlad Pavla Eisnera je jiný, než ten Přidalův. Ne horší, ne lepší, zkrátka jiný. Však také Pana Kaplana překládal už v roce 1946,
Tuhle jsme o Panu Kaplanovi vedli polemiku na jednom diskusním serveru a dovolím si ocitovat Přemka:
"Eisner modeloval svého pana Kaplana z německého přistěhovalce, který se učí česky, kdežto Kaplan Přidalův je hračička, tvůrce novořeči, jakési absurdní, learovské hatmatilky s vlastními pravidly." A na otázku, který z překladatelů je podle něj věrnější předloze, odpovídá:"Nemám tušení. Osobně se domnívám, že v případě knihy Leo Rostena je v podstatě každý překladatel tvůrcem zcela nové knihy; přejímá totiž jen kostru příběhu-anekdoty, pointy i cesty k nim musí postavit zgruntu nově." Souhlasím a doporučuji přečíst si obě verze.
Už se těším na další pokračování!