Petrue
![Dlouhý pochod Dlouhý pochod](https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/878/dlouhy-pochod-QTX-878.jpg?v=1424723334)
Na tuhle knihu jsem se velice těšila. A bylo proč. Zdánlivě nezáživné téma se pomalu, ale jistě, mění ve strhující drama, hodně zvrácené a smutné. Skvělé popisy osob, charakterů a různých detailů, díky kterým se zážitek ještě umocňuje. Sama jsem několikrát přecenila své síly a sotva pletla zničenýma nohama a je opravdu iritující, představit si v tu chvíli, okolo sebe, ještě svačící krvežíznivé diváky.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265/rbitov-zviratek-S8r-265.jpg?v=1643880107)
První polovina knihy byla sice zajímavá, ale nijak zvlášť poutavá, trvalo mi dlouho než jsem se pořádně začetla. To co se však odehrávalo v té druhé, bylo čisté šílenství. Myšlenkové pochody, emoce a atmosféra jsou vykreslené takovým způsobem, že vás hrůza a hnus úplně pohlcuje. I v napětí si vás kniha bude držet pěkně až do konce, který nemohl být lepší.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130/tulak-po-hvezdach-6GG-130.jpg?v=1550311982)
Ač je nevinný vězeň na pokraji smrti mučen v nelidských podmínkách, zlomit se nenechá, naopak se z posledních sil ještě svému trýzniteli vysměje. To, že si tím vyslouží o level horší trest vůbec nevadí, protože jen, co v cele zůstane sám, stane se opět svobodným. Jeho silný duch totiž dokáže zvítězit nad hmotou. Krutá kniha s krásnými myšlenkami. Jen některé pasáže byly možná o něco méně zajímavé, ale to na kvalitě knihy určitě neubírá.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pes baskervillský Pes baskervillský](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/3471/pes-baskervillsky-OE8-3471.jpg?v=1476216611)
Ráda čtu knihy z anglického venkova, kde je atmosféra vždy tajemnější a mrazivější, nicméně prostředí zákeřného močálu, který je nebezpečný sám o sobě, natož s krvelačnou bestií, nemá konkurenci. Kniha měla jiskru, žádné nudné pasáže, četla se sama. A vůbec nevadilo, že jsem jako první viděla film, i tak jsem byla napnutá do poslední chvíle.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pokoj Pokoj](https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83857/pokoj-geX-83857.png?v=1629784457)
Vhled do Jackovy duše a jeho života v malé cele, je velmi emotivním a silným zážitkem. Opravdu úchvatným způsobem zpracované děsivé téma.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lunapark Lunapark](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176588/lunapark-176588.jpg?v=1380703127)
Přestože se kniha četla dobře, hlavní hrdina byl roztomilý a prostředí lunaparku jsem si užívala, ve finále jsem si připadala ošizená. Třeba část s duchem mohla být propracovanější a minimálně v jednom případě si mohl autor více pohrát s emocemi. Nevadí, další knihou si to 100% vyžehlí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Paní Bovaryová Paní Bovaryová](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/1963/pani-bovaryova-1963.jpg?v=1365709953)
Emma díky románům, které čítávala, věřila, že manželství s Bovarym je jen začátek vysněné pohádky. Brzy si však uvědomila, že Bovary nevyhovuje jejim představám a manželství ji nenaplňuje. Svého manžela začala pomalu, ale jistě nesnášet. Marně se snažila svoji citovou prázdnotu vyplnit nákupy drahých luxusních věcí. K životu ji probudili až její milenci, díky nimž konečně poznala hlubokou lásku. Do vztahu s nimi dávala všechno, i tak ale neušla dalším zklamání.
Stejně jako ostatním mi nešťastnice Emma byla od začátku nesympatická, ale na druhou stranu jsem chápala její uvažování a bylo mi ji líto. Stejně tak Bovaryho, který se ale na rozdíl od ní vracel domů k ženě, kterou miloval.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce](https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/5850/na-vetrne-hurce-iOU-5850.jpg?v=1683815478)
Knihu jsem si přečetla hlavně kvůli drsnému osudu autorky, zaujala mě její osobnost a chtěla jsem na chvíli vklouznout do její hlavy. Udělala jsem dobře. Její bohatá představivost a myšlenky mě nadchly. Povahy lidí, děj, atmosféra, krásná příroda...vše bylo vymazlené. Z Heathcliftovy lásky šel až mráz po zádech a Kateřinu bych nejradši vystřelila na měsíc. Jen škoda, že už Emily nestihla nějakou další.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bílá nemoc Bílá nemoc](https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/687/bila-nemoc-NUl-687.jpg?v=1418683479)
Dlouho jsem se Čapkovi vyhýbala, ale nakonec si mě stejně přitáhl. Výborná kniha se skvělou myšlenkou...a ten konec! Hodně mě bavila postava maršála a jeho egoistická argumentace, proč do války jít, čímž jen podtrhl její absurditu. A doktor Galén byl prostě zlatičko.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Farma zvířat Farma zvířat](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29638/farma-zvirat-Zok-29638.jpg?v=1426272968)
Smutná, ale naprosto trefná bajka o tom, jak snadné je dobře mířenými slovy ostatním vymýt mozek, ovládnout je a udělat z nich otroky žijící v iluzi svobody. Prasata v hlavní roli mi perfektně sedí nejen kvůli vysoké inteligenci, ale hlavně proto, že toto přirovnání odpovídá i našim otrokářům. Výstižné bylo i přepisování oněch sedmi přikázání. Orwell opět nezklamal, pecka!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![120 dnů Sodomy 120 dnů Sodomy](https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/8802/120-dnu-sodomy-Dbx-8802.jpg?v=1498315085)
Byla jsem připravená na hodně, ale tahle sadistická zvrácenost předčila veškeré mé očekávání. Gurmán de Sade dokázal opakovaně šokovat stále novými a ještě bizarnějšími nápady, jak si okořenit intimní chvilku. Přiznávám i bez mučení, že mě si kniha získala a dovolenou jsem si s ní parádně zpestřila. Samozřejmě nejen kvůli chlípnému obsahu, ale i vhledům do problematiky doby, psychologickým rozborům osobností, originalitou a dokonce se chvílemi člověk i zasměje. Určitě není vhodná pro slabší jedince a je zapotřebí umět se nad dějem povznést.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení](https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79966/moc-pritomneho-okamziku-kniha-o-duc-B0G-79966.jpg?v=1492287868)
Pro mě zásadní a osvobozující kniha, která se mnou rezonovala od začátku až do konce. Nezměnila bych jedinou čárku a opakující se myšlenky byly rozhodně na svém místě. Lituji jen toho, že jsem na ni nenarazila daleko dřív. Po přečtení jsem si pustila i pár autorových videí, která mě jen utvrdila v tom, že Tolle opravdu ví o čem mluví a každou svou vyslovenou větou si mě získával víc a víc.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Paměti Giacoma Casanovy Paměti Giacoma Casanovy](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112088/pameti-giacoma-casanovy-wyP-112088.jpg?v=1452856299)
Jsem ráda, že jsem se při hlubším seznámení s životem Casanovy i velmi pobavila.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32578/kladivo-na-carodejnice-65abbe29039a3.png?v=1705754153)
Je až neskutečné, v jakou bestii se člověk dokáže proměnit pro balík peněz. A ještě neskutečnější, kam až ho ostatní nechají zajít. Velice smutné a depresivní dílo plné beznaděje, chamtivosti a absurdity, ovšem velice čtivé a výborně napsané. Pro podpoření celkového dojmu doporučuji zajet do Šumperku na expozici čarodějnických procesů.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Obrana Sokratova Obrana Sokratova](https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69743/obrana-sokratova-69743.jpg?v=1299762914)
Úžasné dílo plné moudrosti a hlubokých myšlenek. Měl by si přečíst každý a vzít si ponaučení, jak nahlížet na svět s větší pokorou. Sokrates byl frajer, který se do poslední chvíle nedal zlomit a i po vyřčení ortelu cítil vůči lidu pochopení a předem jim odpustil za jejich nevědomost.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ayahuasca aneb Tanec s Bohy Ayahuasca aneb Tanec s Bohy](https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63873/ayahuasca-aneb-tanec-63873.jpg?v=1307884617)
I přesto, že mám s ayahuascou osobní zkušenost, tak mě kniha velmi obohatila a rozšířila obzory. Po zjištění jak náročným výcvikem budoucí šamani prochází a jaká jsou přísná pravidla při vaření medicíny, mám k ceremonii a liáně samotné, ještě větší úctu. Jsem moc ráda, že se mi kniha dostala do ruky.