petrulka petrulka komentáře u knih

Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

Jakmile si člověk zvykne na zvláštní styl, jakým je kniha psaná, čtení začne parádně "odsejpat". Příběh je atraktivní, v tomto díle oproti prvnímu je víc událostí a dojmů, které byly ve filmu opominuty.

20.09.2015 4 z 5

Hry o život Hry o život Suzanne Collins

I mě tak úplně nesedl styl psaní, přišel mi jaksi naivní, primitivní, či jak to správně vyjádřit. Nicméně děj mě pohltil a být to jen trochu lépe napsané, bylo by to za plný počet.

14.09.2015 4 z 5

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

K zemi mě pravda příběh nepřibil :-), nicméně to není špatné čtení. Sedí mi severská atmosféra, rozháraný hlavní hrdina a velmi dlouho nejasný zloduch. Poslední čtvrtina příběhu super, prvních pár stránek je dokonalých. Mě se líbilo :-)

16.02.2015 4 z 5

Z domu a zahrady Z domu a zahrady Olga Černá

Kouzelná, něžná kniha pro malé čtenáře s velkou fantazií.

17.05.2014 4 z 5

Prostě spolu Prostě spolu Anna Gavalda

Prostě pohlazení pro duši, kdy do poslední chvíle není jasné, jak vlastně osudy všech hrdinů knihy skončí.

16.05.2014 4 z 5

Lisey a její příběh Lisey a její příběh Stephen King

Mazec. Tahle kniha ve mě opravdu zůstal hodně dlouho, pochmurné dětství, šílený otec, Bájedolí, nádherně postavený příběh s neuvěřitelnou fantazií.

05.02.2014 5 z 5

Stvořitelé katastrof Stvořitelé katastrof Michal Vaněček

Knížka pro děti a mládež, neurazí ale ani dospěláka. Docela hezky nastíněná možná budoucnost soužití s IA . Roboti, zbrojení, šíření virů, tajná vzájemná komunikace již hotových entit. Zajímavé, poučné, inteligentní čtení pro každého.

08.11.2024 4 z 5

Úkryt Úkryt Lisa Gardner

První díl jsem nečetla, vůbec to nevadí, jeho zápletka je dostatečně vysvětlena v dílu druhém. Ale že je to luxusní krimi. Vůbec jsem to nečekala, ale od prvních vět se jedná o strhující příběh. Napínavé, svižné, neustále nová zjištění, tipy na možného pachatele se během čtení mění - to se nestává často, umět takto mást čtenáře. Špičková detektivka, doporučuji.

22.09.2024 5 z 5

Trpaslíci Trpaslíci Markus Heitz

Fajnová trpasličí sága, taková pohádková. Alfové by měli být za záporáky, ztělesněním krutosti, ale jsou tak nějak nedomrlí. Temným elfům Petry Neomillnerové nesahají ani po kotníky. Zrovna tak skřeti, jsou tedy v knize nutnou protiváhou bojovníkům na straně dobra, ale neumí dostatečně zaujmout svojí zrůdností. Zato trpaslíci se opravdu povedli, od těch neukňouranějších, po ty nejodvážnější bojovníky. Hlavní postavou je Tungdil, odložené trpasličí dítě, které se vrací ke svému národu. V tomto prvním díle působí jako dokonalý prototyp kladného hrdiny. Celkově je kniha velmi čtivá, nenáročná, nezahlcuje čtenáře stovkami postav a komplikovaným dějem.

24.07.2024 4 z 5

Válečná smršť Válečná smršť Victoria Aveyard

Dávám hodnocení za celou sérii, jelikož to se jinak nedá :-D proboha proč takové čtyři bichle? Dějově zajímavé, nicméně bohatě by stačila tak objemná kniha jen jedna. Neskutečně moc úvah, přemýšlení, kdo co udělá, jak ten druhý asi zareaguje, jak se kdo tváří, co si myslí...kdo si koho vezme, nevezme, proč by si ho měl (neměl) vzít. Škoda převeliká, schopnosti stříbrných a novokrevných jsou úžasný nápad. Je to vlastně tahoun celé série. A ještě jedna postava, kterou je Maven. Nevyužitý potenciál tohoto hlavního hybatele děje. Celkově se mi knihy vlastně líbily, ačkoliv se přiznám, že některé úseky jsem jen přelétla očima.

01.07.2024 3 z 5

Ticho ve tmě Ticho ve tmě Darcy Coates

To nejlepší na konec. Celá série je velmi čtivá, taková na pohodu, dvakrát náročná literatura to tedy není. Ovšem od posledního dílu je celkem problém se odtrhnout, fakt to frčí, konečné řešení situace je celkem elegantní.

17.04.2024 5 z 5

Mirzova vize Mirzova vize Josef Pecinovský

Tohle je tak zvláštní spatlanina, že vlastně nevím, co si o tom myslet. Myšlenka zajímavá, finální "řešení" úchvatné. Ale jinak...od všeho trochu a nic vlastně pořádně, opravdu zajímavě. Často se mi nestává, že prostě nemám slov, ale tady se to stalo. Tahle kniha je taková chytrá horákyně. Ani špatná, ani dobrá.

13.04.2024 3 z 5

Ztracený Ztracený Tim Weaver

Děj se neskutečně táhne. V pohodě by stačil třetinový objem knihy. David se tak nějak pořád plácá u záznamů z videokamer, chyběl mi spád, trochu akce. Healy každopádně nezklamal, protivnej až hrůza :-D

06.03.2024 3 z 5

Sen porodní báby Sen porodní báby Sabine Ebert

Jsem absolutně nadšená z této série. Čekala jsem romantiku zasazenou do historie. Dostala jsem temný středověk v jeho nejsyrovější podobě. Dobu, kdy bezpráví bylo samozřejmostí, hlad na denním pořádku, dobu, kdy třicetiletá žena byla na sklonku svého života a zpravidla měla cenu jen jako živý inkubátor. Kdy byla běžná dětská práce do úplného vyčerpání a nikdo si nemohl být jistý, že druhý den bude mezi živými. Všechny knihy jsou čtivé, vzhledem ke skutečným historickým událostem velmi zajímavé, ničeho není moc ani málo. Vřele doporučuji milovníkům historických románů, hlavně z období středověké Evropy.

10.02.2024 5 z 5

Rozhodnutí porodní báby Rozhodnutí porodní báby Sabine Ebert

V tomto díle je to už hodně o politice, mocenském vlivu, válce. Jistým způsobem je lidstvo stále stejné. Samá intrika, překrucování slov i faktů, lži. Strach, aby někdo nezaslechl to, co nemá. K tomu všemu zvláštní konec. Vnímám ho jako křivdu i zadostiučinění zároveň. Celý příběh je velmi čtivý, historická fakta zaujmou, jejich lehké přizpůsobení lince příběhu potěší.

11.01.2024 5 z 5

Poslední batalion Poslední batalion František Niedl

Viktor je neuvěřitelně zábavná postava. I přes hrůzy válečné řežby, přes svojí totální bezmoc, přes vše co zlého ho potkalo, háže jednu hlášku za druhou. Občas jsem se opravdu s chutí zasmála. Tak nějak s pomocí všech strážných andělů proplouvá, pluje... až do okamžiku, ke kterému nemám co říct a zároveň bych měla hromadu otázek. Takové konce vnímám téměř jako osobní křivdu. Leda by to nebyl konec?!

23.12.2023 4 z 5

Válka starého muže Válka starého muže John Scalzi

Tohle vypadalo velmi slibně. Námět zajímavý. Začátek pomalejší, no dobrá, vydržím, očekávám rozjezd. Ale nedočkala jsem se. Ačkoliv by příběh mohl být strhující, s takovým nápadem nepochybně potenciál byl, neskutečně jsem se nudila. Zdlouhavé popisy, nekonečné rozhovory, té akce pro mě opravdu málo a překvapivých momentů ještě míň. Tentokrát dál číst nebudu.

07.11.2023 3 z 5

Krysy Krysy James Herbert

Děsivá záležitost od prvního slova. Tenhle příběh se s nikým nemaže a servíruje jednu bruťárnu za druhou. Svižné, napínavé. Jen škoda, že je děj zaměřený dost jednostranně, tedy na útoky a zabíjení. Já bych chtěla nahlédnout těm potvorám do hlaviček. Jak moc dokázaly přemýšlet, plánovat a organizovat. Co si myslely, jestli si opravdu chtěly určité lidi vrýt do paměti. To jsou mimochodem dost nepříjemné momenty. Tahle knížečka se mi hrozně moc dobře četla, líbila a už mám nachystané pokračování..

13.10.2023 5 z 5

Píseň přežití Píseň přežití Paul Tremblay

Toto opravdu není horor. I mě nalákala recenze Stephena Kinga, ale říkám si, že asi četl něco jiného. Potenciál by kniha měla, sem tam je i pokus o akci či překvapení, ale vše zůstává právě ve fázi pokusu. Palce samozřejmě hlavním hrdinkám drží asi každý, ale povídka by byla naprosto dostačující. Na plnohodnotnou knihu se toho děje zoufale málo.

02.10.2023 2 z 5

Město strachu Město strachu Alexander Gordon Smith

Jelikož se už děj neodehrává v prostředí Výhně, přišel tím příběh, dle mého názoru, o ten největší potenciál. Ačkoliv stále hrozí velké nebezpečí přeměn ve stvůry, už je kniha více military než agrofobní a děsivá. Mě osobně nejvíc chyběli moji oblíbenci v maskách. Každopádně příběh má spád, o překvapení není nouze a navnadění čtenáře na pokračování taky nechybí. Pořád doufám v dobrý konec, ale ten se mi zdá čím dál tím méně pravděpodobný.

06.09.2023 4 z 5