pipetion
![Prostě jo.V tomhle městě žijeme Prostě jo.V tomhle městě žijeme](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163696/proste-jo-v-tomhle-m-163696.jpg?v=1369297975)
Povídky jsou určené především těm, kteří mají blízký vztah k Prostějovu anebo k autorům. Kvalita jednotlivých povídek hodně kolísá; až na výjimky se jedná o začínající autory. Ale jednu dvě povídkové perličky tam najdeme.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Narcis a Goldmund Narcis a Goldmund](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15852/narcis-a-goldmund-rvj-15852.jpg?v=1649788509)
O životě dvou přátel, kteří ho prožijí zcela odlišně (jeden je neustále na cestách, obohacuje se vnějšími událostmi a druhý si zvolil duchovní cestu a obohacuje se rozjímáním, filozofií, modlitbou …). Kniha se mi líbila pro svůj bohatý jazyk a hezké metafory … děj se mi již trochu vytratil, ale zůstalo mi odhodlání, že se ke knížce ještě jednou vrátím.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Čtyři kamarádi Čtyři kamarádi](https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81785/ctyri-kamaradi-t7i-81785.jpg?v=1585719029)
Příjemné překvapení. Od knížky jsem nic nečekala, ale přečetla jsem ji téměř okamžitě. Vtipné a nenáročné čtení s jemnou českou vsuvkou. Doporučuji všem, kteří si chtějí při čtení odpočinout a zároveň se dozvědět něco o současné mladé španělské generaci.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Spin Spin](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60655/spin-60655.jpg?v=1382272007)
Skrytý souboj vědy (Jason) a víry (Diane) a Tyler měl od každého něco ...
Líbilo se mi, jak během těch třiceti let byla vykreslena povahová změna Simona - ze sebevědomého muže se stal ustrašenec bez radosti ... (že by kritika věřících?)
Z knihy jsem si vzala, že umět si užívat života, je velký dar.
Zajímavé téma. Knížka byla vtipná. Někdy jsem ale přeskakovala, hlavně popisné pasáže.
Kvalitní sci-fi, ale hodně také o mezilidských vztazích (vztah rodičů a dětí, sourozenecký a různé milostné vztahy).
Wilson si chytře zvolil za vypravěče lékaře, který o fyzikální podstatě Spinu a dalších jevů neměl ani páru (a Jason mu v mnoha situacích říká, "to bys nepochopil"). Autor se soustředil spíš na to "proč" než "jak" se to stalo. Ale zase na konci to bylo spíš o "jak" a ne "proč".
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ostrov včerejšího dne Ostrov včerejšího dne](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/3374/ostrov-vcerejsiho-dne-jb2-3374.jpg?v=1422637127)
Přeskakovala jsem. Některé úvahy a popisy byly únavné. O děj ani tak nešlo. Oceňuji jeho smysl pro humor (velká radost, když mi něco došlo). Bylo podnětné číst si o myšlení lidí 17. století (to co nyní považujeme za samozřejmost nebo pitomost) a také o jejich vnímání, které bylo plné symbolů. Docela mě zaujalo, na co vše Roberto vzpomínal, protože jeho minulost se stala jeho záchranou. Hm, a to je asi všechno, ke knize se vracet nechci a kdybych Ostrov četla jako první, byla bych vůči Ecovi ostražitá.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Lucemburská zahrada Lucemburská zahrada](https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92795/lucemburska-zahrada-6dG-92795.jpg?v=1603963216)
Byla jsem zvědavá (ML 2012), ale docela jsem se při čtení nudila. Magický realismus neodmítám, ale nepřišlo mi to moc snové natož hluboké. Líbil se mi však bohatý jazyk a hezké metafory. Jiný pohled na svět. O lásce a jejích podobách a proměnách. O strachu. O touze po změně? O tom jak podvádíme sami sebe. PV: "Paul je profesorem filozofie na pařížském lyceu, na které nastoupil hned po skončení univerzity a kde učí už sedmým rokem; teď je právě doma, protože je první den prázdnin, půl deváté odpoledne."
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Neviditelný Neviditelný](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121290/anders-knutas-neviditelny-HR6-121290.jpg?v=1421011378)
Průměrná detektivka. Za vraždami tří žen se skrývá dávná šikana ve škole. Vrah obviňuje svou matku z lhostejnosti. Matka je vším vinna. Otec nikoliv. To je to jediné, co mi z knížky utkvělo.