pixiepickpocket

Všechny povídky mají něco do sebe, ale jak už je to se vším, co se líbí jednomu, nemusí se líbit druhému. Ve svém hodnocení zohledňuji výhradně obsahovou stránku antologie. Nevadilo mi, že některé povídky byly psané v ich-formě, ani to, že vypravěč povídky nakonec v povídce sám zemře. U takovéto sbírky, kdy primárním účelem je čtenáře vyděsit (nebo alespoň zabavit), mi to připadá podružné (někoho ale nejspíš děsí právě ta forma) :). Za mě jsou tedy vrcholem této sbírky povídky: Pozor, za tebou!, Posel smrti a Po mně potopa. Až při psaní komentáře jsem si všimla, že autorkou Pozor, za tebou! a Krásná, krásnější, nejkrásnější, je tatáž osoba. Zatímco Pozor, za tebou! je, podle mne, jedna z nejlepších povídek sbírky, Krásná, krásnější, nejkrásnější u mne nezabodovala.

Harry Potter a kouzelnický svět, jehož je středobodem, je milovaná a neoddělitelná součást mého dětství a dospívání. Fantastická zvířata a kde je najít je sympatický příběh, ale forma není tak atraktivní jako klasická románová podoba kultovní sedmidílné série. Kouzlo kniha má, neschází ani vtipné repliky. Pocitově ale nemohu hodnotit lépe, než jak hodnotím.
JACOB
Newt... I don't think I'm dreaming.
NEWT
What gave it away?
JACOB
I ain't got the brains to make this up.

Velice čtivá a napínavá anglická duchařina. Atmosférou mi místy přípomínala Janu Eyrovou a Ženu v černém (filmové verze). Horor to ale vskutku není. Na mě kniha působila spíše jako dobře vygradovaná detektivka.

Tuhle knížku jsem měla v povědomí už nějakou dobu (snad od roku, kdy vyšla). Nespočetněkrát mě udivilo, že se autor nepřestával do "sráčovny" vracet a prohrávat pořád víc a víc peněz. Občas to vypadalo nadějně, zdálo se, že se poučil a další peníze už v matech neutopí, ale nestalo se... Nešlo mi to na rozum. Takhle závislost ale nejspíš funguje a podle všeho jsme všichni do jednoho riziková skupina. Proto mě těší, že se autor ze spárů závislosti na gamblu (snad už napořád) dostal.