plaguedoctor
![Skryté soukromí Karla IV. Skryté soukromí Karla IV.](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268019/skryte-soukromi-karla-iv-268019.jpg?v=1444651562)
Jakožto "středověkáře" mě velmi zajímalo, jaké souvislosti mi dle autorky unikají. Jsou to parlamentní projevy, ezošitařské blogy, články z Reflexu či rozhlasové pořady. V knize se navíc poněkud ztrácí ono proklamované skryté soukromí a jedná se o chaotickou a ve výsledku prachmizernou biografii, v níž se čtenář například dozví o tom, že autorka má perskou kočičku. Naprostým výsměchem vědecké práci, za níž autorka tento svůj výplod považuje, je kapitola, snažící se komparovat království a republiku a Karla IV. s Masarykem. Napadá mě ještě několik postřehů, ale nechci být sprostý ...
![Pohřbený obr Pohřbený obr](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342910/pohrbeny-obr-W9z-342910.jpg?v=1549995203)
Docela nudný road-sklerotikon z časů raného středověku, nezaujal mě autorův styl ani příběh.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Křižáci ve Svaté zemi Křižáci ve Svaté zemi](https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58186/krizaci-ve-svate-zemi-65d3518e127ed.png?v=1708347790)
Výborná syntéza, která si všímá všech aspektů křižáckých tažení do Palestiny - a to včetně české účasti.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Rytíř z pomezního hvozdu Rytíř z pomezního hvozdu](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/186137/rytir-z-pomezniho-hvozdu-186137.png?v=1388093130)
Naprosto katastrofální pokus o biografii Přibyslava z Křižanova. Autor knihu místy až zbytečně natahuje naprosto nesmyslnými citacemi celých listin a sálodlouhých úryvků z Cronica domus Sarensis přímo v textu, mnohdy v latině, která mi sice nečinila problém, ale s ohledem na popularizační charakter publikace je to zcela zbytečné. Třetinu celé knihy navíc zabírá ,,exkurz,, o politických dějinách Čech a Moravy v 1/2 13. století a o kolonizaci, který není ničím jiným nežli výtahem z prací Žemličkových, Klápšťových a dalších. Co se týče samotné osoby Přibyslava z Křižanova a jeho rodiny, toto téma mnohem lépe zpracoval Kalista ve své Blahoslavené Zdislavě.
![Vzpomínky husitského pracovníka Vzpomínky husitského pracovníka](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/287740/vzpominky-husitskeho-pracovnika-4Fs-287740.png?v=1456935187)
Pozoruhodné vzpomínky slavného českého historika, zaměřené však především na jeho vědeckou kariéru. Kdo by chtěl vědět, co zrovna dělal, když někde nepřednášel nebo něco nepsal, mnoho se nedozví.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Od Rusi k Rusku Od Rusi k Rusku](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103236/od-rusi-k-rusku-2hS-103236.jpg?v=1494066005)
Pokud Vás zajímá, proč je Rusko rozpínavá asijská horda a kde se to v Rusech vzalo, tato kniha Vám napoví. Některé autorovy názory jsou ovšem zcestné a nepříliš podložitelné, zejména jeho absolutní odmítání tzv. normanské teorie a ještě více jeho víra v okolí pohlcující super-ethnosy. Abych knihu jen nehanil, místy obsahuje i cosi jako černý humor. Při popisu Astrácháňského kremlu hovoří Gumiljov o "archeologické katastrofě", neboť Rusové použili staré cihly jiných civilizací a jejich předchůdci rovněž "recyklovali". A věděli jste, že Boris Godunov byl skvělý panovník? Chtěl, aby se všichni měli stejně špatně.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Karel Smělý. Zánik domu burgundského Karel Smělý. Zánik domu burgundského](https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92233/karel-smely-zanik-domu-burgundskeho-92233.jpg?v=1318849166)
Dost obtížně čitelný životopis posledního burgundského vévody z dynastie Valois. Na můj vkus až příliš strukturalistické.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Adamité Adamité](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222699/adamite-5AR-222699.jpg?v=1559671346)
Autor sice hezky shrnul veškeré dostupné zprávy o tzv. adamitech, leč ve většině případů se jedná o zprávy značně pozdní a pocházející z druhé ruky. Poněkud zarážející je to, že kniha postrádá závěr.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zrod českého státu. 568-1055 Zrod českého státu. 568-1055](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118502/zrod-ceskeho-statu-568-1055-PWK-118502.jpg?v=1578754175)
Zajímavé popularizační čtení, ale s většinou autorových názorů se neztotožňuji a mnohé mi dokonce připadají dost přitažené za vlasy.