PPardinio PPardinio komentáře u knih

Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Kniha se mi četla dobře a za dva dny jsem tak s ní byl hotový. Děj měl v první části opravdu spád. Střídalo se zde vykreslení přírody, venkova, pověr a lidového léčitelství. Do tohoto válečného času autor občas (poměrně často) zasadil nějakou až nesmyslnou brutalitu či sexuální nechutnost. Tyto vsuvky mi ale vlastně do děje pasují. Válka byla krutá a autor chce krutost co nejvíce vykreslit a donutit čtenáře nad dějem přemýšlet (např. barvení ptactva a strach hejna z odlišného druhu. U lidí vidím stejnou paralelu...) Věřím, že některé z těchto brutalit se mohly stát. Na film se půjdu podívat, protože očekávám něco ve stylu filmu Volyň. (Hrozné, kruté a krvavé vykreslení války, kdy jsem měl problémy vše dokoukat). Děj knihy vrcholí krutým nájezdem Kalmyků. Poté již přichází doznívání a z mého pohledu nejméně poutavá část v táboře vojáků.

29.10.2019 4 z 5

Jednooký král Václav I. Jednooký král Václav I. Vlastimil Vondruška

Opět parádní čtení a pro mě o jednu hvězdičku lepší než první díl. První polovina knihy se věnuje upevňování moci Přemysla Otakara I., kdy bitvy střídají mocenské intriky, pitky a převraty v uspořádání křesťanského světa. Druhá část knížky je následně věnována králi Václavovi. Jsem rád, že autor v úvodu kapitol jen rychle shrne děj a nevěnuje se zbytečnostem jako v Husitské epopeji (Koláče a další sladkosti nás zde opravdu nečekají. Nevím, proč autor od tohoto způsobu vyprávění u HE upustil). Brzy se vrhnu na 3.díl a myslím si, že i ten bude parádní.

20.09.2019 5 z 5

Archanděl Archanděl Kerstin Signe Danielsson

Od Ledových hlubin ušli autoři opravdu slušný kus cesty a Archanděl mi vyloženě sedl. Hodně mě bavilo, že vyšetřování vedlo několik povahově rozdílných postav a děj tak měnil různě tempo podle toho, který detektiv zrovna pátral (Delgado, Knutssen, Nyströmová a Forssová). Žádný z vyšetřovatelů nebyl vyloženě dominantní, což ději také pomohlo. Jako plus hodnotím fakt, že zde bylo minimum porad a více času se věnovalo výslechům rodinných příslušníků skupiny Flamethrower, zavražděných před 25 lety v Hallsbergu. Docela uvěřitelně působil i hlavní "padouch".

31.08.2019 5 z 5

Sněžná slepota Sněžná slepota Ragnar Jónasson

Na plný počet hvězdiček to nebylo, ale jinak se kniha četla dobře. Začínající policista Ari je příjemným osvěžením z prostředí severských krimi detektivů. Těším se na další pokračování příhod ze Siglufjörðuru, protože případy z malého městečka jsou trochu jiné než z "velkoměst" Osla, Stockholmu či Reykjavíku. Doufám, že se postupem času nezačne také Ari utápět v alkoholu nebo v různých psychických stavech, to by byla škoda.

22.05.2019 4 z 5

Clona Clona Samuel Bjørk (p)

Mám rád severské autory a Bjørk mi vyloženě sedí. Knížka má krátké kapitoly, které rychle vtáhnou do děje. Postavy mají vzájemnou chemii a navíc se tentokrát Mia neutápí v alkoholu, což je posun oproti minulým dílům. Alkohol se zde přesto objevuje v podstatné míře (Curry). Clona nepřináší žádné změny v zaběhnutém schématu severského krimi, ale já se prostě bavil. Autor nám občas podstrčil myšlenky, které nás měly svést na špatnou stopu. Závěr malinko uspěchal, ale pro mě to v tomto případě nebylo v hodnocení rozhodující. Myslím si, že to bylo i lepší, protože Mia, Curry a Holger tak zůstali uvěřitelní až do poslední stránky. Nestali se z nich nezranitelní hrdinové jako u jiných autorů. Myslím si, že se jedná o konec série, ale třeba se pletu.

26.04.2019 5 z 5

Firewall Firewall Henning Mankell

Autorovi stále nedochází dech a servíruje nám další zajímavý příběh. Tentokrát nás seznamuje s hrozbami počítačového světa, ve kterém vidí slabinu lidské populace a způsob, kterým lze snadno ochromit civilizaci. Tato myšlenka je určitě pochopitelná i v dnešní době, kdy nás tento svět ovlivňuje mnohem více. Stárnoucí spisovatel zde také rozvíjí myšlenky a své vlastní poznání, kdy se staří mazáci (Kurt W.) dostávají stále více do konfliktu s mladší generací, která postupně přebírá jejich místo, jelikož se snáze přizpůsobuje novým trendům. Zde se pochopitelně jedná hlavně o svět PC, ale tato myšlenka jde hlouběji. Dále se zde bohužel ukazuje další nešvar společnosti, kdy "kamarádi" podkopávají nohy svým kolegům, aby se dostali výše a výše. Příběh mě bavil, ale závěr mě opět úplně nepřesvědčil, a proto dávám 4*.

24.02.2019 4 z 5

Husitská epopej. VII, 1472-1485 - za časů Vladislava Jagellonského Husitská epopej. VII, 1472-1485 - za časů Vladislava Jagellonského Vlastimil Vondruška

Každá série musí jednou skončit. Tento díl již nebyl tak strhující, ale jsem rád, že jsem sérii rodu Prokopů dočetl. Nejvíce mě bavilo vyprávění ze Šumavy, i-když občas mi lezlo na nervy dění kolem matky rodu Barborky. Když již nebylo kam děj nasměrovat, tak vždy stačilo stočit dění na uznávanou Barborku, která vše vyřešila. Obrana její tvrze před bandou loupežníků spíše pobavila. Postav bylo hodně a já se v této knížce dost ztrácel, protože předešlý díl jsem četl před necelým rokem a Barborek, Markét a Mikulášů mi přišlo nějak moc. Originální (lépe řečeno oproti předešlým dílům nové) bylo dolování stříbra v Kutné Hoře. Nejlepší knížky série - Husitská Epopej II a v těsném závěsu III.

03.02.2019 4 z 5

Červenka Červenka Jo Nesbø

Při čtení Červenky jsem se bavil a nevadila mi ani délka knížky. Musím hodnotit plným počtem, protože příběh neměl podle mě žádnou chybu. Část V. - Sedm dní byla pro mě zatím absolutní top! S něčím podobným jsem se zatím nikde nesetkal.
"Dobrý den, tohle je Ellenin a Helgeho záznamník. Zanechte prosím vzkaz."

20.10.2018 5 z 5

Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Nebylo to úplně špatné, ale přišlo mi, že se zde autoři teprve zahřívají. Pozdější knihy s komisařem Joonou Linnou mají větší spád. Zde se vše točí hlavně kolem Erika a jeho manželky, která si jede vyšetřování po vlastní ose. K ruce má zázračného otce, kterého nezastaví ani srážka s autem. Oceňuji zajímavý námět s hypnózou, ale linie s bestiálním Josefem Ekem mě bavila více, i-když v jeho případě bylo hrozně moc nelogičností a otazníků.

02.09.2018 3 z 5

Dynastie Dynastie Conn Iggulden

Dynastie opět nabídla intriky, bitvy, zvraty a hodně středověké surovosti ve velmi čtivé formě. Oceňuji, jak Conn Iggulden zvládne divákovi představit důležité bitvy anglických dějin, aby vše působilo tak, že jednotlivé postavy mohly takto opravdu v daný den jednat. Předešlé 2 knihy jsem hodnotil 4*, ale zde přidávám pátou hvězdičku za výbornou druhou polovinu knihy, kde nastupuje na scénu postava Alžběty Woodvillové. Výborný historický román.

02.10.2024 5 z 5

Exit West Exit West Mohsin Hamid

EXIT WEST, tato krátká kniha, nám přináší silné příběhy spojené s lidskou migrací. Nejprve jsem si užíval sbližování Nadji a Saída v nejmenovaném městě, které více a více zasahuje válka. Opravdu jsem se bavil, pak pro mě ale v ději nastal zvrat. Šlo o vychvalované dveře, brány do jiných světů, ale pro mě to znamenalo obrat o 180° k horšímu. Vnímal jsem myšlenky autora o problémech spojených s migrací, náboženstvím a láskou, ale moje naladění na knihu se rozplynulo s prvním průchodem dveří. Škoda, začátek mě tak bavil, ale přišel jsem si ochuzený o cestu do jiných zemí, která dle mého k samotné migraci patří stejně jako strach domorodců z nově příchozích.

02.03.2024 2 z 5

Záhada Modrého vlaku Záhada Modrého vlaku Agatha Christie

Knížek od A.Christie jsem přečetl již opravdu hodně a je tak nemožné všechny v rozmezí tolika let porovnávat. Mám rád hlavně dobu, ve kterém se detektivní příběhy odehrávají. Baví mě ty morální a povahové rozdílnosti oproti 21.století. ZÁHADA MODRÉHO VLAKU mi nepřišla až tolik příběhově zdařilá. Ve vyprávění příběhu jsem měl navíc i značný problém si najít pozitivní vztah k postavám. K tomu mám rád, když je Hercule Poirot doplněn detektivním protikladem, který mu během vyšetřování nahrává. Kathrine Grey měla moc málo prostoru na to, aby danou roli zvládla. Autorky si nesmírně vážím, ale musím dát 3*. Jedna z těch horších knížek.

02.12.2023 3 z 5

Motýlí dům Motýlí dům Kerstin Signe Danielsson

Rád jsem dnes dočetl MOTÝLÍ DŮM, který odstartoval příběhy mé oblíbené vyšetřovací skupiny z města Växjö. Mám rád lidské propojení celé party, i-když zde ještě nejsou nějaké vztahy úplně dotažené nebo vysvětlené, ale díky zkušenostem z pozdějších příběhů jsem v tom netápal a vím, co bude následovat. Na autorské dvojici oceňuji, že jejich příběhy netlačí úplně na pilu, soustředí se i na další členy týmu (např. Delgado, Knutsson...) a nevyžívají se v popisu brutálních a krvavých scén. Vše tak na mě při čtení působí více, jako bych mohl při vyšetřování opravdu být i já. Samotný příběh milovníka hmyzu Balthasara Melchiora Frosta mě bavil od prvních stránek a s přibývajícím časem jsem rád akceptoval i další zainteresované postavy. Lepší 4*

31.07.2023 4 z 5

Příšeří Příšeří Ragnar Jónasson

Atmosféra zapadlé chaty v liduprázdné islandské přírodě mě ke knížce rychle připoutala. Napětí jsem ze stránek doslova cítil. Když do děje vstoupila vyšetřovatelka Hulda, dané napětí se sice vytratilo a tempo děje se malinko zpomalilo, stále jsem ale chtěl vědět, jak knížka dopadne. Závěr nebyl překombinovaný a autor se nesnažil zcela běžnou zápletku nějak dokrášlovat. Oceňuji také zasazení části děje na ostrov Ellidaey. Jeho fotky mě vždy přiváděly k otázce, jaké tam musí být nějaký čas v osamění žít. Díky autorovi to malinko vím. Bavil jsem se

12.07.2023 4 z 5

Pokoj stínů Pokoj stínů Jan-Erik Fjell

Anton Brekke a jeho styl vyšetřování mě v POKOJI STÍNŮ neoslovil tolik jako v Práskači. Stále jde o velice zajímavý námět doplněný o uvěřitelné postavy záporáků i klaďasů. Jen tempo vyprávění mělo tentokrát kolísavý průběh. Hodnotím jako průměrnou severskou detektivku s mírně nečekaným rozuzlením.

13.06.2023 3 z 5

Dominika na cestě Japonskem Dominika na cestě Japonskem Dominika Gawliczková

Opět graficky zdařile zpracovaná kniha s dostatečným množstvím pěkných fotek. Z tohoto hlediska jsem byl spojený. Fandím všem cestovatelům, také Dominika Gawliczková má můj veliký obdiv, bohužel mi ale nesedí její forma psaní. Je to asi tím, že obě její knížky, které jsem přečetl, jsou velmi orientované na Dominiku a její časté nemoci, předsudky z lidí a návštěvu shopů.
Nejsem asi jednoduše naladěný na stejnou vlnu. Od cestopisu očekávám trochu jiné podněty a lepší pozorování světa kolem sebe. Průměrný cestopis, který byl závěrem z nějakého důvodu dost zkrácený.

16.01.2023 3 z 5

Hadí doupě Hadí doupě Agatha Christie

Během čtení HADÍHO DOUPĚTE jsem si nenašel pozitivní vztah k žádné postavě. Většina členů rodiny mě vlastně vyloženě štvala. Z nějakého důvodu mi celou dobu ve vyprávění něco stále chybělo. Nejspíše se špatný pocit z odhalování vraha hlavy rodiny Aristida Leonidese odvíjel od podivně zvolených povah rodinných příslušníků a jejich chování. Vraha jsem neodhalil, ale nešokoval mě, protože mě celou dobu tato postava hrozně moc štvala.

07.12.2022 3 z 5

Zločiny pro dva Zločiny pro dva Agatha Christie

ZLOČINY PRO DVA, tedy pro mojí oblíbenou dvojici detektivů amatérů, Pentličku a Tommyho. Na příběhy jsem se opravdu těšil. Manželé mě nemohli zklamat, ale příběhy jsou pro mě moc krátké a někdy vyřešené skoro od stolu. Policie bandu sleduje, mají podezření, ale nemůže se z nějakého důvodu dostat dále. Přijde Pentlička a nebo Tommy a s použitím povahových rysů nějaké detektivní knižní postavy a několika indicií případ vyřeší. Zábava dobrá, čtení na deštivé dny, ale jinak průměrná kniha z pera A.Christie.

02.04.2022 3 z 5

Mrtvá v knihovně Mrtvá v knihovně Agatha Christie

Od A.Christie jsem četl mnoho lepších detektivek. MRTVÁ V KNIHOVNĚ je velmi průměrná jednohubka. Příběhově jsem se ale určitě nenudil. Některé názory na tanečnice, společnice a herce působí v dnešní době spíše úsměvně, ale to je dáno dobou vzniku knížky. Slečna Marplová zde bohužel nijak neexceluje a objevuje se sporadicky. Několik málo indicií jí však stačí, aby měla o vrahovi jasno. Škoda, její detektivní práce mohla být malinko více popsána a měla mít určitě více prostoru. Vyšetřování se točí bohužel spíše kolem ostatních detektivů (např. sir Henry, superintendent Harper, plukovník Melchett nebo inspektor Slack), a proto mi slečna Marplová ani v této knížce nepřirostla k srdci. Zůstává tak pro mě asi nejméně oblíbenou detektivní postavou od A.Christie

30.12.2021 3 z 5

Vídeňské bratrstvo Vídeňské bratrstvo Ingar Johnsrud

Krátké kapitoly se dobře četly. Autor zde i malinko lépe rozpracoval postavu Fredrika (bohužel jsem nejprve četl Kalypso, kde mě jeho postava vyloženě štvala). Je však škoda, že ve Vídeňském bratrstvu nedokázal autor lépe zpracovat závěr knížky, který mě zklamal a mé hodnocení tak značně ovlivnil. Jinak se mi zpracovaná témata do té doby líbila (Náboženská sekta, laboratorní výzkum, dění kolem Kolbeina a Eliase Brinche za 2.SV.). Fredrik a Kafa tvoří zajímavý tým, ale dělají hodně chyb a něvěřím, že by se v reálu mohli ze všeho dostat. Hodnotím za lepší 3*

30.08.2021 3 z 5