PREBURDA komentáře u knih
Kniha doporučená ke čtení od 11 let...........jak mi mohla v dětství uniknout? Poutavý a nelehký příběh dívky, který dokáže žít s takovým optimismem na život a nepředstavitelnou fantazií svého okolí, budouctností a s názory a mluvy, dívky, velmi inteligentní. Její slova dokážou zasáhnout na pravém místě a přivedou k zamýšlení nad sebou samým a samotným životem. I z mála se má člověk, každodenně, těšit.
Dívčí román, ale zařadila bych tuto knihu i pro dospělé.
Nádherná kniha !! :o)
Jako mnozí i já knihu poprvé četla jako povinnou četbu. Už tehdy mě strastiplný příběh dvou hlavních postav, Jany a pana Rochestera, naprosto uchvátil. Po více jak 40 letech jsem knihu opět vzala do rukou a celý tento nádherný příběh , ve kterém čtenář na sobě prožije spolu s hlavními hrdiny snad všechny emoční pochody, které tak brilantně napsala a vyjádřila, v této knize Charlotte Brontë. A nestydím se napsat, že snad ještě více než před těmi lety. Je to nádherná knižní klasika, která stále žije a promlouvá k dalším generacím. Za mě tedy - naděje a síla vroucí lásky - je nadevše.
S Davidem Suchetem ( Hercule Poirot ), jsme znovu po letech, otevřeli spáchaný zločin, o kterém měla pochybnost mladá žena a která tvrdila, že odsouzený nebyl vrahem a chtěla očistit posmrtně jméno nejmilejšího člověka a dovědět se pravdu, co se tehdy vlastně stalo.
Jako vždy brilantní detektivka od Agathy Christie. Krásné čtení, které stále žije.
Nechala jsem se nalákat na tuto sérií, čtivostí a nadšení čtenářů. Nu....mé nadšení při začtení knihy, takové nebylo, počátek čtení velmi zmatečné, nezáživné, popis nešťastného případu komisaře a jeho splín se s tím vypořádat. Co s tím má nějaká ženská v kleci? Později příběh nabral směr, i když jsou popsány dvě linky příběhu, který se postupně spojí v jednu čtivou napínavou linku a nabere strhující až neuvěřitelný děj. Trihller, o jednom paličatém kriminalistovi, svérázném přistěhovalcem Asadovi, který mu v pátrání účinně pomáhá a pětileté? zmizení bezbranné ženy a zároveň sonda do temných hlubin lidské duše.
Pustím se do dalších dílů.:o)
Paní Ivanka Devátá je svým humorem a přístupem k životu moje "krevní skupina".
Žádnou knihu jsem od ní doteď nečetla, a to byla velká škoda, poněvadž tuto první knihu jsem přečetla jedním dechem a její slova a celý příběh na mě působil, tak, až jsem pookřála. Byť, jak sama píše, jsem byla vymačkaná jako citrón. Její slova z knihy na mě zapůsobila.
Óóó,..... jak jsem ji chápala a chápu. Něco tak arogantního a cynického máme za sousedy, byť bydlíme v rodinném domě.
Moc pěkná kniha psaná srdíčkem.
Po všech těch vraždách, "přeslazených" knihách pro ženy, jsem sáhla po pohádkách o Mikešovi. Chtělo to změnu.......... a kniha toto splnila, jak četbu do letošní ČV, tak pro oddech, milé povídání o laskavém kocourkovi s obrovským srdcem a jeho lidských a zvířecích kamarádech. Z knihy mi čítavala maminka, před spaním. Knihu jsem milovala, poněvadž byla o zvířátkách a také pro krásné obrázky pana Lady.
A když se po přečtení tohoto povídání, dnes po letech zamyslím a podívám se na to očima "dospěláka", pan Lada kouzelně, laskavou a miloučkou formou popsal, jak zvířatka zaplatila a umožnila, aby Pepík, který rád maloval, mohl chodit do školy, aby se mohl stát malířem.......... jako by to psal o sobě samém (Pepík - Josef Lada). Laskavost, slušnost, pomoc bližnímu, podat pomocnou ruku .... a žít všichni společně ve "Zlatém domě", jak krásný "návod" na společné soužití.......nějak se tyto vlastnosti vytrácí z našeho běžného života.... Krásná kniha.
Klasika v psané i filmové podobě. Opět jsem oprášila, už po několikráte, tuto knihu. Nu, ale stále mám na příběh stejný názor...Holmes mi k srdci, asi nikdy nepřiroste. Tuto postavu svým povýšeným chováním a přístupem k Watsonovi.....prostě nemám ráda.
Avšak, tento záhadný, detektivní příběh, splňuje všechny prvky, které si jen chcete představit a prožít.
Ó Bože......to je tak nádherný, srdcervoucí, překrásně napsaný příběh. Ještě teď jsem v úžasu a zároveň stírám slzy. Rozvíjející se příběh mladé dívky až po velmi silnou a samostatnou ženu. Strastiplný, silný, bolestný, odvážný a zároveň jemný a láskyplný. Příběh, s velmi bolestivě emotivním rozhodnutím a vnitřního utrpení, který se knihou rozvíjel. Konec jsem obrečela byl velmi emotivní. Autorka má dar vystihnout slovy bolest, smutek, ale i lásku a hlavně i opravdovost příběhu. Velmi knihu doporučuji k přečtení.
Tento filmový příběh, bravůrně zfilmovaný Karlem Zemanem, jsem poprvé zaznamenala ve svých deseti letech v televizi. Dodnes na mě působí hororově a naprosto pravdivě.
Kouzelně, lehce hororový příběh o chlapci jenž na prahu dospělosti se přiblížil temným silám a byl jimi fascinován, dokud nepoznal, že ho mohou zahubit. Je to i zároveň příběh dnešních mladých lidí, kteří se také mohou dostat do styku a osidel mocí. Z nich existuje jen jediná cesta, cesta pevné vůle, která dokáže osvobodit, pomoc věrného přítele - a lásky, která je silnější než všechno zlo a klamná mámení.
Kniha je bohatší na tajemný příběh.
Jedenáct zapeklitých, krátkých, detektivních povídek Herkule Poirota a jeho věrného, tak trochu natvrdlého přítele Arthura Hastingse. Milé, někdy i úsměvné čtení....... zoufalství a nepreciznost, co vyvádí z dokonalosti Poirota, to mě přivedlo k úsměvu. A ta Poirotova ješitnost. :o)) Odpočinkové, lehce detektivní čtení.
Hodně čtivá kniha od prvních stránek s detektivní zápletkou, dobře propracovanými dějovými zvraty, stránky ubíhají jako voda.
Konec velmi překvapivý.
Knihu rozhodně doporučuji všem, kteří mají rádi napínavý příběh, plný nečekaných zvratů a nepotřebují k tomu násilí, proudy krve a brutální vraždy.
Kniha je čtivě napsaná, s láskou vysvětluje, provádí vás lesem a při čtení si představujete jak to ta matka příroda zařídila a v těch lesích to funguje a na ostatní život navazuje. Jenže člověk nenaslouchá a stále její zákony mění a snaží se být on ten "pán" a v horším případě se chová jako bezohledný arogantní barbar !! - masívního kácení pralesů - ekosystému, "plic naší Zeměkoule".
Kniha je pohlazením pro duši. A les nám to nabízí.
Knihu by si měli přečíst povinně všichni ti "zelení fanatici"......... a hlavně stránky věnovány CO2 ( hlavní "potravy" stromů a všeho zeleného na souši i ve vodě) a "oprášit" učivo základní školy, co je fotosyntéza.
Proč si nepřečíst znovu Harryho Pottera...............krásné počtení, i když trošičku jiné než filmové zpracování, ale také pohádkově krásné. Série těchto knih, by neměla chybět v žádné knihovně.
Začátek školního roku.........nostalgicky jsem vzala do rukou moje první učebnice, které s láskou opatruji a o nic méně vzpomínám, a mám v srdci, na svou první paní učitelku, a to doslova, PANÍ UČITELKU, která mě naučila základům, čtení, psaní, počítání......formou hry
Tento krásný slabikář........tyto moje učebnice, které léta vlastním, Slabikář, Početnici a Živou abecedu, jsou celoživotní poklady.
A čím jsem starší, tím více jsem na ně pyšná, že je mám.:o)
Popravdě, knihu jsem si vybrala na základě krásné obálky a ovlivněná obálkou, představa byla..... jiná. A pravdou také je, že když jsem jí začala číst, tak jsem si myslela, že něco tak jednoduchého a bijícího do očí..........přeci hlavní postava příběhu nemůže být....hloupá, tak důvěřivá......no nebavilo mě to číst. A přistihla jsem se, že číst tuto "jednoduchost", nebudu. Ale ctím jednu zásadu knihomola "dočíst knihu dokonce". A udělala jsem dobře.
Příběh se postupně otevírá, jako okvětní lístky květiny, když na ní dopadnou ranní sluneční paprsky a ukazuje svou krásu a bytí.
A v každém tom okvětním lístku, je zapsán rozvíjející se nádherný příběh, který jsem doslova v závěru hltala a stránky posunovala očima....... jak to dopadne. Je v něm snad všechno napětí, láska, smutek, naivita, odvaha, bojovnost, tajemství.....všechno co chcete a co také dostanete.
Je to silný krásný příběh. Jsem ráda, že jsem vytrvala. Doporučuji.
V které knize najdete detektiva, který při práci kouří jointy a zapichuje si akupunkturní jehly do rukou? Zvláštní postava, kterou hned zavrhnete a nebo postupně jí přicházíte na chuť.
Detektivní, středně čtivý thriller, hlavně poslední třetina knihy měla spád a byla opravdu TOP. Škoda, že takovým stylem nebyla kniha napsána celá. Rušivě působí (častý styl v knihách)..před a nyní, aspoň u mě. Přečtu i další díly. :o)
Knihu jsem poprvé četla jako dvanáctiletá holka. Po více jak čtyřiceti letech jsem jí vzala do rukou na popud čtenářské výzvě a opět jsem se proměnila v tu nohatou holku, která sní příběh dívky...... běžný život, první zaláskování, prázdniny na hradě (můj je pohádkový Bouzov - kde byl i tento příběh zfilmován). Jen nevím, zda dnešní dívky, si tu bezstarostnou svobodnou dobu, kdy kniha byla napsána a kterou jsem si jako holka užila, .......... některé souvislosti, věty nebo slova v knize budou umět představit a chápat. Pěkná kniha i filmové zpracování.
Biografie moc nečtu, ale tuto knihu, jednoho z mých nejoblíbenějších francouzských herců, jsem chtěla nejen přečíst, ale i vlastnit. Pěkná kniha, která volně vypráví život Louise de Funése. Každý si sám, po přečtení udělá obrázek, jaký to byl v jádru člověk. Myslím, že byl u většiny lidí nepochopen, a proto jim, lidé i lidé v herecké branži, někteří opovrhovali. Ztotožňuji se slovy, v závěru knihy, herečky Claude Gensacové.........ale to už, nebudu prozrazovat.
Položme si otázku, byl by Louis de Funés, u nás..... ve filmových postavách, které ztvárnil, tak populární, kdyby jej naprosto famózně nenadaboval František Filipovský? Řekla bych, že NE.
Detektivka "Plavý kůň", v seriále se slečnou Marplovou...........jaký div, že v knižní podobě NENÍ.
Patřím do skupiny, kdy jsem také zpočátku s knihou zápolila, patrně ovlivněna filmovým zpracováním, mimochodem velmi zdařilým.
Později mne knižní podání lapilo a nepustilo až dokonce. :o)
I tak, musím napsat, filmové zpracování, do něhož je "zamontovaná" slečna Marplová, se mi líbí o mnoho více, i když jsem ho viděla mnohokrát.
Tuto útlounkou knihu o necelých sto stranách jsem četla před mnoha mnoha lety. Nyní jsem jí vzala do rukou znovu na popud ČV a tento Pepinův monolog jsem si osvěžila znovu. Při četbě jsem si představovala v roli Pepina, herce Jaromíra Hanzlíka, který tuto postavu vystihl bravůrně a zasloužil by za ní, "Oskarové ocenění".