PREBURDA PREBURDA komentáře u knih

Smrt v Los Angeles Smrt v Los Angeles William Harrington

Úvod detektivního příběhu, do kterého je i zamotán dávno provedený atentát na J. F. Kennedyho, jsem četla těžce..........až do vraždy. Potom se z toho stál zamotaný detektivní příběh s nepřekonatelným detektivem Columbem.

20.04.2022 4 z 5

Smrt bohaté dámy Smrt bohaté dámy William Harrington

Kniha i seriál jsou naprosto identické. Příjemná, čtivá detektivka, pátrání s přetvářkou nevědomosti úžasného poručíka Columba. Škoda, že vyšlo jen šest knih, oproti mnohadílnému seriálu.

08.04.2022 5 z 5

Záhada na zámku Styles Záhada na zámku Styles Agatha Christie

Detektivky Agathy Christie, je záruka dobrého čtení. Při čtení detektivek s H. Poirotem si zároveň představuji zfilmované tyto příběhy, kde H. Poirota bravůrně ztvárnil herec David Suchet. Je naprosto identický jako v knihách.

03.04.2022 5 z 5

Duch znojemských katakomb Duch znojemských katakomb Vlastimil Vondruška

Pěkný detektivní příběh, spousta vražd nevyřešených z minula a i nových. U tohoto příběhu mě chyběla taková ta touha.......... už, už jí číst dále až dokonce.

30.03.2022 4 z 5

Zázrak svaté Winifredy Zázrak svaté Winifredy Ellis Peters (p)

Detektivní příběhy bratra Cadfaela, jsou nenáročně, čtivé historické příběhy. Autorka těchto příběhu nejen, umí prostým způsobem vykreslit děj, postavy, okolí a hlavně hlavní postavu bratra Cadfaela. Jednoduchým pozorováním a dedukcí řeší případ a někdy i velmi lišáckým způsobem, jako právě u tohoto prvního případu. I bez potoků krve jde napsat krásné detektvní příběhy.
Knihu jsem oprášila znovu po letech, a zařadila jsem ji do ČV.

09.03.2022 5 z 5

Pavoučí síť Pavoučí síť Peter Tremayne (p)

Tento detektivní příběh začne velmi jednoduše a na první pohled je i jasný vrah. Ale vše se začne zamotávat a na povrch vychází dlouholetá tajemství Araglinu. Příběh je zamotaný a o to více zajímavý.

05.03.2022 5 z 5

Zůstaň se mnou Zůstaň se mnou Ayobami Adebayo

"Tak to byla síla".......Už dlouho jsem nečetla, tak krásně emotivně procítěnou knihu. Nádherný, jedním dechem čtivý příběh od mladé africké spisovatelky. Úchvatná kniha !!!

26.02.2022 5 z 5

Falešný tolar / Tichý jazyk / Boskovická svodnice Falešný tolar / Tichý jazyk / Boskovická svodnice Vlastimil Vondruška

Přečetla jsem, ale už pokračovat nebudu. Zbytečně rozvláčně popsané a z druhou povídkou "Tichý jazyk", jsem při čtení bojovala...........kolik tam bylo postav a jak a kde je zařadit....... už ne.
I když jsem začala touto knihou ze série, s úmyslem že si pořídím celou sérií ........ na Oldřicha z Chlumu, pán z Dobronína prostě nemá. Nesedí mi vůbec hlavní postavy, jak starý písař Jiří Adam, nepřekonatelný a sebestřední Bakalář Petr, snad jen milá Rozárka. Je to, ale jen můj názor, každému se líbí něco jiného. Styl rozvláčného psaní mi nesedl.

23.02.2022 2 z 5

Spiknutí oběšenců Spiknutí oběšenců Vlastimil Vondruška

Příběh začal velmi nevinně a postupně stránku od stránky se začal zamotávat. Mord za mordem a záhadný propletenec všech postav. Už, už jsem se bála, že Ota skončí v manželském chomoutu...........no nevím, jak by potom Oldřich z Chlumu využíval Otu k vyšetřování, když sám Ota dívkám hlásá, že manželství je svátost a proto se do toho nežene, poněvadž by o tuto kratochvíli přišel. A opětovně posun v čase. Kdo tuto sérií čte postupně, bude zase zmaten. Jinak se mi příběh moc líbil.

18.02.2022 4 z 5

Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Harry Potter, to je pro mě srdcovka, jak v knižní podobě, tak i ve filmové. Tento čtvrtý díl jsem znovu a ráda, vytáhla z mé knihovny k přečtení na popud ČV. Kniha je mnohem poutavější, napínavější. Úžasné knižní dílo, které by nemělo chybět v žádné domácí knihovně.

26.01.2022 5 z 5

Vraždy podle abecedy Vraždy podle abecedy Agatha Christie

Agatha Christie - dáma detektivek a napětí.
"Oprášila" jsem tuto knihu z mé knihovny a s chutí po létech přečetla na popud ČV. Zamotaný příběh od první stránky až do poslední. Od Agathy patří k mým TOP detektivkám.

18.01.2022 5 z 5

Kamarádi Kamarádi Jarmila Turnovská

Kniha mého dětství, kterou jsem si opětovně přečetla, na Čtenářskou výzvu. Je s podivem, jak po letech se mění úhel pohledu na denní dobrodružství party dětí ze staré Prahy. Příhody a každodenní zážitky, jsem v této knize, jako dítě, prožívala a chtěla prožívat s nimi. O takovéto nebo podobné zážitky, si troufám říci, jsou v dnešní přetechnizované době, dnešní děti ochuzeny.
Knihu jsem s chutí opět přečetla a nyní se na děj dívám dospěláckýma očima a zavzpomínala jsem, i na úžasný seriál Kamarádi, který podle knihy byl nafilmován a který jsem jako dítě milovala.

16.01.2022 4 z 5

Bratr Mlčenlivého vlka Bratr Mlčenlivého vlka Klára Jarunková

Poutavý příběh chlapce z horského prostředí. Příběh rodiny, která žije a stará se o pohodlí turistů na horské chatě. Příběh, který je na konci smutný, zasáhne čtenáře, že přírodu nelze brát na lehkou váhu a k horám bychom měli vzhlížet s úctou a pokorou zároveň. Na motivy této knihy byl v 70.letech uveden, neméně poutavý seriál "My z konce světa".

15.01.2022 5 z 5

Už zase skáču přes kaluže Už zase skáču přes kaluže Alan Marshall

Film s Vladimírem Dlouhým, byl velmi pěkný, ale kniha se mu nevyrovná.
Velmi silný, hluboký autorův příběh !! Jeho sudičky mu naplánovaly nelehkou životní pouť, v podobě těžké nemoci. Víra, vnitřní touha, obrovské odhodlání, i když stále musel překonávat další a další překážky, mu dodávaly sílu si plnit své sny a nevzdat to. O to více ho to posilovalo, jít si za svým i přes těžkou nemoc. Kamarádství, kuráž, kterou dokázal dospělým a pochopení obou rodičů, byl pro něj další odrazový můstek, pro jeho osobní sebevědomí, touhy k překonání všeho.
Nic není nemožné a naděje umírá poslední. Krásná kniha, doporučuji.

14.01.2022 5 z 5

Gulliverovy cesty Gulliverovy cesty Jonathan Swift

Knihu jsem četla před léty, jako povinnou školní četbu. Knihu jsem moc nechápala a brala jsem jí jako satirické pohádkové povídání. Později a i nyní, díky "Čtenářské výzvě", jsem po knize znovu sáhla a již se na děj - smýšlené cestopisy - knihy, dívám a zamýšlím úplně jinak, na co autor knihy poukazuje a chce upozornit. První tři cesty jsou satirou namířenou proti Anglií na počátku 18.století. Poslední čtvrtá, mě oslovila a oslovuje nejvíce. Jsou-li první tři odrazem skutečných událostí v anglickém životě, je čtvrtá cesta nelítostnou kritikou celé lidské společnosti. Zvláště jak vysvětluje dopodrobna Hvajninimu, jak to vypadá a dělá se v jeho zemi. Slovy popsáno, k zamyšlení a platí i do nynější doby.

"...umění dokazovat slovy schválně znásobenými, že bílé je černé a černé je bílé, podle toho, jak se jim zaplatí. Této společnosti otročí všechen ostatní lid."

08.01.2022 4 z 5

Dračí náhrdelník Dračí náhrdelník Vlastimil Vondruška

Budu se opakovat, ale opět musím a velmi ráda napsat.......... čtivý, příběh velmi zapeklitý a propletený vraždami na různých místech, a lstivost těchto zločinů vede jen k jedinému pravému zločinu.................. který se však zajímavým nápadem a chytrostí Oty, neuskuteční.

12.12.2021 5 z 5

Vzpoura goliardů Vzpoura goliardů Vlastimil Vondruška

Úžasný, napínavý příběh. O to zajímavější, že na celém pátrání se podíleli jak Ota, tak Diviš. A museli si při pátrání, opravdu dávat velký pozor, poněvadž léčka, byla na ně a celou českou družinu podle "upletena".
Ale nevyšlo to. :o)

22.11.2021 5 z 5

Zlatý skarabeus: devatero podivuhodných příběhů Edgara Allana Poea Zlatý skarabeus: devatero podivuhodných příběhů Edgara Allana Poea Edgar Allan Poe

Řeklo by se, jméno autora E. A. Poe, přebal knihy, slibuje dobré čtení. Nemohu napsat, že by mě obsah knihy oslovil a mohla napsat, že to byla paráda. Snad jen jedna povídka "Zlatý skarabeus", která se celkem dobře četla. Hodnotím jednou * za knihu. Kéž, by byla tak úžasná, jako ilustrace a přebal této knihy, který mě zlákal ke čtení.
Za ilustraci v knize dávám *****

12.11.2021 1 z 5

Neobyčejný benediktin: Advent bratra Cadfaela Neobyčejný benediktin: Advent bratra Cadfaela Ellis Peters (p)

Bonus v podobě této útlé knihy, k sérií Případy bratra Cadfaela, nabízí čtenářům tři povídky s detektivní zápletkou a úvodní slovo autorky, jak vlastně bratr Cadfael vznikl a dostal se do podvědomí čtenářů, v úžasné dvacetidílné sérií knih. Patří i k mým klenotům knihovny.

08.11.2021 5 z 5

Nitranská brána smrti Nitranská brána smrti Vlastimil Vondruška

Tento díl pana Vondrušky, patří k těm více zdařilým. Aspoň za mě. Opravdu čtivé, detektivně zamotané, vyřešení překvapivé. A hlavně děj se odehrává na Slovensku, než většina knih převážně v Praze a nebo na Bezdězu.

06.11.2021 5 z 5