Predator3313

Možná si stejně jako já přečtete Vurt, a řeknete si : No nic moc ale dalo se to, zkusím Pyl, jestli se autor zlepšil.... V tom případě bych poradil NEDĚLEJTE TO.
Dle zdejších komentářů jsem asi vyjímka, ale bylo to utrpení a dočetl jsem jen proto, že nesnáším nedočtené knihy.
První polovina je nic moc detektivka a s Vurtem nemá nic moc společného, pak je asi 50 stran kde jsem si říkal OK už to bude lepší...a pak je to jen katastrofální blábol.
Stejně jako ve Vurtu oceňuji, že je to originální, přešel jsem i křížení lidí a psů, ale že si to chlap rozdá z mrtvolou a za par měsíců se narodí hlavní hrdinka? :D tak to je už fakt moc.
Navíc postavy absolutně nesympatické.
No když to shrnu, kniha u mě patří do kategorie: V první polovině si říkám, co jsem si to proboha vybral za čtení, a v druhé polovině si říkám super, už to budu mít za sebou.
2* jednak to mohlo být i horší a plus je za nápad že postavy ze snů chtějí do reálného světa, to je bezva myšlenka, jen to zpracování.

Když jsem začal číst první stránky, říkal jsem si ty vo*e co sis to zase koupil za šílenost...
Po přečtení musím říct, že to sice je šílenost, ale nebylo to tak zlé, jak jsem se obával.
Nápad je to fakt originální a to se cení, bohužel na můj vkus je to až moc zmatené a nedovysvětlené, což mi vadí. Zpracování takový lehký nadprůměr.
Takže řekl bych, takové slabší 4* ale nejsem si jistý, jestli to ještě budu číst znova. Možná až za hezkých pár let.
PS: Když si někdo splete Kořistníky ( gang hlavních postav a název první kapitoly ) a na konci knihy je překřtí na Kominíky.... měl by se nad sebou fakt hodně zamyslet :D

Předchozí knihy se Spartou nebyly špatné, tady jsem měl ale se čtením problém. Asi v polovině mě knižka totalně přestala bavit, a až asi po měsíci jsem se k ni zase odhodlal. Přišlo mi, že přibylo částí které u knih nesnáším, zmateného matlání a žvatlání kde hlavní hrdina je mimo a autor se pokouší sledovat jeho myšlenkové pochody, to mi dokáže znechutit celou knižku. Když došlo na popis Jupiteru, tak to byl zase Clarke jak ho znám, takže konec knižky byl fajn. Ale celkově slabé a do dalšího dílu půjdu s doufáním, že bude lepší.

Trpaslíci jsou super knížka a dobrý úvod do světa Skryté země.
Tungdil je sympaťák ve všech směrech.
Mám rád knihy, kde hlavní hrdina cestuje přes celou zem a mám tak možnost poznat autorův svět s širšího pohledu, což je přesně tento případ. Celkově je to dobře vymyšlené a když tak o tom přemýšlím, nevím co bych vytkl. Jo jasně je to trochu černobílé, zlo jen zlé a dobro jen dobré :D ale to tak nějak u Fantasy očekávám.
Takže doporučuji a za chvilku si dám další díl.

Popis cizích planet je moje srdcovka. Vražedná džungle, kde prakticky každá rostlina nebo tvor je životně nebezpečný...to nemůže zklamat. Padesátka mariňáků, kteří přežili skoro sebevražednou misi má jako oddechovku ochraňovat skupinku náhodně vybraných civilů, kteří se zničeho nic z věžáku na Zemi objeví na neznámé a smrtonosné planetě.
Když se přidá pár desítek Strašáků, no tak je to pořádný hukot.
Trochu mě mrzí, že není v knize víc probíraná ta rudá mez, je to prakticky úplně v pozadí. Čekal jsem víc šílených mariňáků :)
Tak či onak, mě to bavilo.

Bradbury je klasika a 451 stupňů Fahrenheita je legenda. Jasně, na knize je cítit, že byla napsána před více než 40ti lety, dneska by podobný luxusní nápad byl zpracován asi lépe. Ale i tak to patří do klasiky, kterou všichni fanoušci sci-fi musí mít povinně doma, nebo aspoň přečtenou.

Další díl série Sparta, se tentokrát odehrává z většiny na Marsu, kde Ellen vyšetřuje krádež plakety a s tím související vraždy. Za vším opět stojí organizace dříve zastřešující i SPARTU. Tentokrát musím říct, že se mi víc líbil děj ohledně Blacka. Narozdíl od Ellen není super vylepšený, a přesto všecko zmákne.

Hodně se mi líbí, že celkový děj celé série, ohledně hledání pravdy o projektu SPARTA je v každé knize doplněn o nějaký případ, který Linda musí řešit jako Inspektorka. Tentokrát se z Venuše přesune na Měsíc, kde vyšetřuje nehodu kabiny pro dopravu mezi Měsíce a okolními stanicemi.
Ačkoli nejsem fanda detektivek, když jsou umístěny na cizí planety, případně měsíce, tak mě to celkem baví :D

Tak rozhodně je to zajímavá kniha. Působí na mě trochu amatérským dojmem ale výsledek není špatný. Hodně se mi líbí vize budoucnosti kdy jsou války proto, že jeden stát vedou ženy a muži jsou otroci a v druhém státu je to naopak. A to, že vše je ušito na Čechy je bonus navíc.
Nicméně asi ji nezařadím mezi své oblíbené knihy.

Knížka zajímavá i když starší a tak některé informace už jsou mimo.
Nicméně každý si v ní jistě najde něco zajímavého.

Super zakončení série.
Bobové se nám značně rozmnožili a chystají se na finální střetnutí s druhými. Ti jsou až přehnaně sebejistí a ještě nevědí, s kým mají tu čest.
Navíc se na jednotlivých koloniích začínají dít zajímavé věci.
I když první díl byl asi nejlepší, protože to bylo fakt originální tak i pokračování rozhodně stojí za přečtení.

Podle mě skvělé pokračování. Na začátku jsem si říkal, super že je na konci rodokmen. Postupně se ukázalo, že nemá smysl všechny Boby sledovat, takže jsem to přestal řešit a spíš jsem se soustředil na jednotlivé kolonie. Kterých značně přibylo a na rozdíl od jedničky se tady víc začínají projevovat Druzí. Každopádně mě kniha bavila stejně jako první díl a jdu hned na trojku.

Dobrá kniha ze Známého vesmíru
Ten který přežil, se mi hodně líbil, protože se dívá na přelom války z pohledu Kzintů.
Požírače trávy jsem měl za začátku rád, protože byl docela mírumilovný, no ke konci už jsem ho nesnášel :)
Muž, který se stal Kzintem, byl na můj vkus už moc nerealistický. Ale nápad to nebyl špatný.

Kniha ze známého vesmíru, navazující na předchozí díl.
První povídka byla podle mě postavena na naprosto nesmyslné představě, že 2 schizofrenici a jedna ženská se rozhodnou, že vymyslí jak bojovat s Kzinty :D Nějak bych očekával že taková megaorganizace na to bude mít hafo lidí.
Další povídka navazuje na předchozí díly o boji na Wunderlandu.
Poslední povídka je opět o Saxtorphově týmu, který se vydává k záhadnému artefaktu.
Druhá a třetí povídka byly dost dobré, první hrůza. takže celkem 4*

Perfektní knížka. Není to úplně typický kousek, ale o to mě to víc zajímalo.
Bavila mě prakticky od první stránky až po tu poslední.
Popravdě by mi nevadilo, kdyby byla delší, některé části bych klidně rozšířil, objevování planet a ekosystémů, to je moje :)
Tak či onak se to četlo samo a Bob je fakt frajer, i většina jeho kopií.

Kniha je krátkým přehledem v pěstování bylinek. První část je obecná, popisuje vhodné metody pěstování, přípravy stanoviště a sběr bylin. V druhé části je popis jednotlivých druhů bylinek, jednoletých, dvouletých i víceletých. Celkem je zde uvedeno asi 40 druhů bylin. Myslím, že pro běžného zahrádkáře je kniha naprosto dostačující.

Povídky byly poměrně dobré, hodně dlouhé takže to působilo spíš jako krátký román navíc Trnitá cesta navazuje na kočičárnu takže dohromady to vydá skoro na knihu. Nicméně kočičárna mě bavila víc. Hodina dětí je taky v pohodě, pěkně viditelný projev dilatace času. Navíc asi první informace ze známého vesmíru o okupaci Kzinty.

Jak už to u Jirky Patoky bývá, kniha je super. Ve zkratce základní informace, doplněné zajímavostmi a krásnými fotografiemi. Trochu mi chybí info k krabech geosesarma, ale hádám že v době vydání ještě nebyli v chovech tak rozšíření jako je to dnes.

Obecně povídky nečtu, ale udělal jsem vyjímku, protože mám přečtené všechny ostatní knihy ze známého vesmíru. Asi je dobré mít vše přečteno, aby člověk věděl o co jde, kdo jsou Kzinti atd.
První povídka Válečníci byla krátká a dobře popisuje první setkání lidí a Kzintů.
Povídka Železo mě popravdě moc nebavila, až v druhé polovině jsem se začetl a bylo to super.
Kočičárna se dle mého opravdu povedla, bavila mě nejvíc ze všech a teším se na její pokračování.
Celkově dobrá kniha, dávám 4*

Bezva knížka s řady Abeceda akvaristiky.
Základní informace o chovu krevetek, stručný popis základních druhů a další užitečné informace, které využijí v chovu začátečníci i pokročilí. Doplněné krásnými fotografiemi, které mohou sloužit jako inspirace pro zakládání akvárek.