pydla komentáře u knih
Je mým zvykem přečíst knihu celou, ač je sebehorší. Tuhle jsem tedy přečetl taky, ale zklamání přicházelo každou stránkou. Wolf Serno psát umí a svědčí o tom i trilogie o Ranhojičovi, ale tato kniha je brak. Spoutu zbytečných postav, které na Vás vyskočí a hned zapadnou v prachu cest. Postavy jsou bez nápadu s vyjadřováním hůř než hospodským. Je to velká škoda. Kdyby se příběh lépe uchopil, kdyby se postavy více propracovaly, kdyby se děj zaměřil více na Bucláka, kdyby, kdyby....
Smrt a další šťastné konce je kniha, u které si odpočinete, zapřemýšlíte nad osudem hlavní hrdinky Jennifer, vyloudíte úsměv nad některými situacemi, ale hlavně vás může nakopnout ke změně u vás. Život může být tak krátký a může Vámi pořádně zatřást, o tom Vám Jennifer může říct své, protože život možná stojí za prd, ale smrt ho nevylepší. A když už dostanete druhou šanci, tak ji popadněte.
Kniha určená spíše pro ženy, ale k přečtení rozhodně je.
Poutavý román o hakimovi ( egyptsky lékař), který si jako chudý chlapec bez vyhlídek na budoucnost řekl, že se stane lékařem. Obětoval tomu vše a pevně šel za svým cílem. Ibráhím, idealista, milující nade vše svůj národ a zemi se snaží nejen být dobrým a uznávaným lékařem, ale změnit i svět kolem sebe a bojovat s nabubřelým a více než zkorumpovaným systémem a myšlením Egypta. Krásná, květnatá řeč, je ozdobou této knihy, i když dnes už asi ne každému sedne. Škoda jen, že konec byl takový utnutý. Zcela mi chyběl Ibráhímův život v Anglii, který autor přeskočil. Škoda.
Přesto krásné počtení.
Sedm kruhů pekla. Celkem silný název knihy o obchodu s dětmi. Kniha chvílemi až drsně surová, chviličkami až k zblití, ale to jsou asi nejsilnější pasáže knihy. Něco ji chybí. Má náboj, ale ne napětí. Má akci, ale utne se v nejlepším. Chvílemi cítíte zmar a bezmoc, hlavně, když si uvědomíte, že tohle se opravdu děje a že největší a nejhorší zlo na světě, je člověk.
Kniha je hezká, ale prostě mi v ní něco chybělo, proto jen 4 hvězdy.
Něžný příběh, plný laskavosti, lásky, vzpomínek, bolesti a odpuštění. Čte se pohodově, navede ve Vás pocity, které Vás donutí zapřemýšlet.
Rozhodně doporučuji.
Pokud máte tento druh knih rádi, sáhněte i po Všechno je možné, Nepravděpodobná pouť Harolda Frye nebo třeba Přistav naděje.
Spád, smršť, kvílení sirén a chytrý detektiv Bosh, který jde proti všem. Oddechová, avšak napínavá detektivka o téměř dokonalém zločinu, kterou budete chtít přečíst hned. Pár maličkostí by se našlo, ale nebuďme " šťoura ". Doporučuji.
Dobrodružný román Asagaj, Wilbura Smithe, mne vrátil do dětství, kdy jsem hltal dobrodružné romány, plné neohrožených hrdinů a zlých padouchů. Příběh o mladíkovi britské armády sloužící v kolonizované Africe, kterému štěstí doslova prší z nebe, je pohlazením dobrodružné duše. Už jen v málo knihách, se postavíte v boji proti lvovi nebo mohutnému slonovi a tajíte dech jak souboj dopadne. Děj je zasazen do období krátce před první světovou válkou.
Škoda jen, že jsem knihu nečetl mladší, více bych si ji užil a neřešil pár chyb a až těžko uvěřitelných situací, ale i tak jsem rád, že mne potkala.
Sériový vrah s policejně pracovním názvem Kyvadlo, je slušná a napínavá detektivka, která se dobře čte a celkem snadno vás vtahuje do děje.
Škoda jen trošku nereálných bojových scén a hlavního hrdiny nehrdiny, kterému autor nechal ve třetině knihy zlomit kliční kost, a pak ho skákat ze střech, šplhat, běhat a padat atd. To si autor neuhlídal. I přes tyto " drobnosti " je kniha čtivá, se zajímavým příběhem.
Hlasy mrtvých je sice kniha stylovaná do detektivky, ale je to spíš sonda do života policistů, potažmo hlavního hrdiny, vyšetřovatele vražd Jimmyho Parissi. Ztráta první manželky, výchova dětí, časově náročná práce, deprese, zamilovanost, a okrajově zasazené vraždy mstícího se vraha. Čte se celkem dobře, ale žádný zázrak to není.
Téma dnešních mladých. Popisování či natáčení videí toho, co právě teď dělám, je v dnešní době jistě v módě, což nechápu, ale budiž. Život, který prezentujete a vlastně žijete přes sociální sítě, kde jsem, co právě dělám a s kým, jak to dělám a co nového jsem si pořídil, mi připadá úzkoprsé a nezáživné. Kniha nudná, děj plytký, skoro žádný, téma nedotažené, jediné plus je vlastně jen to, že má jen pár stránek, chválabohu. Dvacetiletým kniha "snad" něco řekne, ale ostatní jen zakroutí hlavou.
Kniha V srdci země, je hluboké ponoření do mysli hlavní hrdinky. Syrové, přímé myšlenky na život o samotě, přehlížené, nepochopené, dle jejich slov, snad ošklivé ženy, která touží po lásce snad stejně jako po životě, zabředlá však do těžkostí , naivity a zloby. Život ji nabízí jen pokřivenou " lásku " svého otce, pachuť násilného sexu a nenávist. Myšlenky, které však prožívá snad každý z nás. Kniha je těžká na čtení a pochopení, ale čte se hezky. Je řazena do kratičkých kapitol na 156 stranách.
"Když se nám ve snu zdá, že sníme, nastává čas probuzení."
" Nevinná oběť pozná zlo, pouze v podobě utrpení. To, co zločinec nevnímá, je jeho zločin. To, co nevnímá nevinná oběť, je její nevinnost."
"Otrok ztrácí v řetězech všechno, dokonce i touhu z nich uniknout."
Máte rádi Drákulu? Chcete vědět, jak to s Drákulou opravdu bylo? Jaký byl a proč se stal tím, čím byl? Pak kniha Historička je právě pro Vás. Procestujete spoustu zemí, celé Rumunsko a Transylvánii. Nahlédnete, jak to asi mohlo být a to celé zabaleno do příběhu. Ovšem, kniha je příliš dlouhá a chvílemi dost nudná, unylá až ospalá. Autorka se tak moc snažila, až se přesnažila. Své čtenáře si však jistě najde, už jen pro zajímavosti, které v ní najdete. Doporučuji si ji však spíše od někoho půjčit. Při dnešních cenách knih, by Vás investice do této knihy mohla mrzet.
V této knize nehledejte příběh, ale ústřižky vzpomínek Giacoma Casanovy. Tento nepříliš pohledný bohém, věčně zadlužený průšvihářský svůdce žen, Vás nechá nahlédnou do svých avantýrek a proč byl u žen tak úspěšný.
Čtivý dokument, ve kterém se dozvíte zajímavosti o Casanovi a jeho době. Doporučuji přečíst.
Pohodová kniha o starém iluzionistovi, který je znechucen životem a jeho cynický pohled a hrubost, vás nenechá na pochybách a malém Maxovi, kterému se rozvádějí rodiče a chce je pomocí kouzla lásky, dát zase dohromady. Max vyhledá kouzelníka Zabbatiho a ...... převrátí si své světy, pohledy i vnímání světa.
Příjemně napsaná oddychovka Výhra, vypráví o Perry Crandalovi, který je rozumem na hranici retardace. Babička, která ho vychovávala mu však dala rady a pravidla do života mezi " normálními " lidmi, které mu pomáhají v denním životě. Po smrti babičky ho vlastní rodina připraví o dědictví i dům. Perrymu nezbývá, než se nastěhovat nad obchod svého kamaráda Kaitha, pro kterého i pracuje, a který začne nad Perrym držet ochrannou ruku. Jednoho dne Perry vyhraje v loterii dvanáct miliónu dolarů a ač Perry nechce ve svém životě nic měnit, přesto se změní, a bude se muset potýkat nejen se zájmem lidí, ale i své majetku chtivé rodině.
Kniha je obsahově roztomilá, psaná z pohledu Perryho a jeho pocitů. Chvílemi je naivní, chvílemi k naštvání, ale většinou máte chuť Perrymu sami pomoci.
Musím souhlasit s komentářem níže. Je škoda, že kniha je trošičku postavově chaotická, začátek spíše nudný, ten bych klidně osekal, ale pak to je už vše na nejlepší cestě k úspěchu.
Příběh je zajímavý a pěkný. Intriky, láska, napětí, bezmoc. Je v něm snad vše, co by dobrý román měl mít.
Za přečtení ale stojí, přestože ji nedovedu dát více než 3 hvězdičky, tedy spíše průměr.
Dítě, které v noci našlo slunce. Pod tímto dlouhým názvem se skrývá celkem jednoduchý příběh, který by se dal připodobnit Jánošíkovi nebo třeba Gričské čarodějnici. Pán chtivý moci vyvraždí celý hrad lenního pána a zachrání se jen malý syn, který celé to vraždění vidí na vlastní oči. Ukryje ho jedna velmi chudá rodina, kde ho skrývají ve sklepě domu a chovají se k němu jako k onuci. Malý Marcus však všechny útrapy zdolá a vyroste z něj silný muž, který touží jen po odplatě a svobodě. Čtivě napsaný příběh, ale místy až naivní. Hrdina přežije a dostane se snad ze všeho, co na něj kdo připravil. Škoda jen toho konce, ten byl už docela kách.
Zajímavý příběh Harolda, který se vydá za svou těžce nemocnou bývalou kolegyní z práce, která se k němu jako jediná v životě ( dle jeho slov ) chovala hezky. Harold má nefungující manželství a syna, který má oba rodiče více než na háku. Když tedy Haroldovi přijde lístek se zprávou o smrtelné nemoci své dávné kolegyně, vydá se ji navštívit. Pěšky. 600 mil.
Harold cestou bilancuje svůj život a chyby, které udělal. Harold je možná trošku slaboduchý, ale rozhodně milý a hodný člověk. Kniha je trošku podobná Forrestu Gumpovi, ale srovnávat se nedá.
Je to rozhodně hezky napsaná kniha pro příjemně strávené odpoledne u šálku dobré kávy.
Velmi silný, dojímavý a cituplný příběh o beznaději hlavního hrdiny nakaženého zákeřnou nemocí AIDS.
Já málokdy upřednostňuji film před knihou, ale v tomto případě se doporučuji raději podívat na film, kde režisér Jonathan Demme a skvělý herec Tom Hanks odvedli mnohem lepší práci, v roli dramatizace, hloubky, zoufalství hrdiny a osvěty nemoci AIDS než autor knihy. Kniha mne nedokázala vtáhnout do děje ani se vcítit do postavy.
V tomto případě, zkrátka film předčil knihu. Proto dávám jen dvě hvězdičky.
Co napsat o EVĚ, od autora Chatrč? Asi jedním slovem: zvláštní.
Na břeh ostrova mezi našim a oním světem je vodou vyplaven kontejner, ve kterém najdou polámanou, zmzlou mladou ženu na pokraji smrti. Jan Sběratel, který ji našel, pomocí léčitelů a učenců dohlíží na její uzdravování. Nikdo neví, jaký může mít její přežití význam až na EVU, matku všech živých, která dívku pozve k příběhu stvoření .
Kniha sice hezky napsaná, ale už těžko uchopitelná až na pokraji sci-fi. Chvílemi jsem měl touhu knihu odložit, ale to bylo spíše tím, že jako ateistovi to už bylo moc. Pokud knihu pojmete spíše jako sci-fi než pokus o příběh stvoření člověka, pak je k přečtení. Jinak ji moc nedoporučuji. Škoda. Četl jsem Chatrč a Křižovatky, ale tenhle počin mě už moc neoslovil.