radimch radimch komentáře u knih

Paměti mého pradědečka Paměti mého pradědečka Adalbert Stifter

Krásá, takové zimy to musela být paráda.

17.11.2021 4 z 5

Večerní čtení Večerní čtení Robert Walser

odpočinkové

15.11.2021 3 z 5

Kapitánská dcerka Kapitánská dcerka Alexandr Sergejevič Puškin

Byl jsem velice příjemně překvapen touto útlou knihou. Nečetl jsem ruký originál, ale překlad Bohumila Mathesiuse a nemůžu tedy plně posoudit do jaké míry je to zásluha autorova a do jaké překladatelova, ale jednoduše mě dílo bavilo a to hlavně svěžím jazykovým stylem s nádechem humoru na jinak ponurém příběhu.

15.11.2021

Nebezpečné známosti Nebezpečné známosti Pierre Choderlos de Laclos

Dobrý příběh a vynikající stylizace.. co se týče obsahu: O tempora, o mores!

15.11.2021 5 z 5

Jak prokouknout druhé lidi Jak prokouknout druhé lidi Joe Navarro

Podnětná kniha

13.11.2021 3 z 5

Klaun si povídá s Bohem Klaun si povídá s Bohem Jiří Suchý

Roztomilá, smířlivá a mile humorná kniha plná podnětných úvah Jiřího Suchého.

11.11.2021 5 z 5

Malá mořská víla (1 pohádka) Malá mořská víla (1 pohádka) Hans Christian Andersen

Chybí tomu šťastný konec

08.11.2021 3 z 5

Doskočiště Protektorát Doskočiště Protektorát Jitka Neradová

Dobře odvedená dokumentační práce. Beletristicky je to sice slabší, ale všichni odvážní skokani si plným právem zaslouží knihu. Děkuji.

Trujkunt Trujkunt Petr Sagitarius

Žiju v Trujkuntu, takže velmi zaujatě: skvělé.

Umění překladu Umění překladu Jiří Levý

Mistrovské dílo

Zápisky z podzemí Zápisky z podzemí Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Náročné, hluboké.

08.11.2021 4 z 5

Král Lávra Král Lávra Karel Havlíček Borovský

Krásný apokryfní příběh o frýžském králi Midasovi a jeho oslích uších zasazený do Irského Wicklowa. Havlíček měl rozhled!

04.11.2021 5 z 5

Bombardér T-2990 se odmlčel Bombardér T-2990 se odmlčel Vilém Bufka

Klobou dolů před takovým životem. Ty bombardovací nálety v záři světlometů a střelbě flaku. To prostě byli chlapi.

04.11.2021 5 z 5

Povídky a Nové povídky Povídky a Nové povídky Zdeněk Svěrák

Je to naprosto krásná literatura - ta hra s českým jazykem. děkuji

02.11.2021 5 z 5

Zbraně vlivu. Manipulativní techniky a jak se jim bránit Zbraně vlivu. Manipulativní techniky a jak se jim bránit Robert B. Cialdini

Výborně promyšlená a poutavě napsaná kniha. Doporučuju jako povinnou četbu všem, kteří se někdy nechali nachytat na nějakou tu psychologickou udičku.

30.10.2021 5 z 5

Vojnarka Vojnarka Alois Jirásek

Vesnické drama, jak má být

27.10.2021 5 z 5

Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají Miroslav Bárta

Velice široký záběr a spoustu materiálu k zamyšlení. Jen více takových polyhistorů.

26.10.2021 5 z 5

Mudrc, surfař a byznysmenka Mudrc, surfař a byznysmenka Robin S. Sharma

(SPOILER) Jako motivační kniha pro mladé severoamerické publikum zvyklé na srozumitelné fráze je to opravdu paráda, všechny myšlenky jsou jednak řečeny učitelem, jednak naivně převyprávěny Jackem. Myšlenky jsou inspirativní a rozhodně stojí za přečtení a autor se fakt snaží šířit pozitivní a kreativní pohled na člověka a svět.

Bohužel je tady pokus o beletrii, to je opravdu, ale opravdu katastrofa nejvyšší kategorie a bylo mi po celou dobu líto, že tak skvělý intelektuální materiál je obalen tak prázdnou vycpávkou jako je příběh se třemi učiteli a naivním Honzíkem, který se diví všemu a všem a pak parafrázuje myšlenky kněze, surfaře i podnikatelky, se kterými ihned souhlasí. Co člověka hned zpočátku usadí je autorova předmluva, že o myšlenky v této knize je potřeba se co nejdříve podělit s někým dalším (cosi jako spammovací pyramida), no dobře autor je tak trochu hrdopýšek, ale to, že ke konci příběhu Jack vidí v Tessině knihovně kromě knih klasických velikánů jako je Tolstoj i předchozí knihu samého autora této knihy, to je podle mě vrchol narcisismu.

Shnuto: luxusní zboží (myšlenky v knize) zabalené do usmolených scénářů s reklamami na sebe sama (příběh).

23.10.2021 4 z 5

Tankový prapor Tankový prapor Josef Škvorecký

Nejlepší je část, kdy Dany jede do Prahy k rodině Hertlových. To prostě nemá chybu.

18.10.2021 5 z 5

Série C-L Série C-L Eduard Fiker

Atmosféra knihy naprosto dokonalá.

14.10.2021 5 z 5