rafan65 rafan65 komentáře u knih

Zločin nezná abecedu Zločin nezná abecedu Karel Štorkán

Jde o jednu z mnoha detektivek tohoto autora a musím uznat že se nevymyká šedivému průměru. Autor tyto knihy psal jak na běžícím pásu a je to znát. Tím samozřejmě nemyslím styl psaní který byl jasně daný tehdejším režimem, mám na mysli dějovou linku která je stejná u spousty těchto knih. Číst se to dalo, žádný zázrak to není.

15.08.2024 3 z 5

Maska smrti Maska smrti Arnošt Vašíček

Tento příběh který čtenáře musí bavit mě osobně absolutně vyhovoval. Jde o velmi odlehčenou četbu podpořenou nádechem tajemna. Jako četba na dovolenou ideální věc. Autor mě neskutečně sedí a musím uznat že píše parádně.

13.08.2024 4 z 5

Prima sezóna Prima sezóna Josef Škvorecký

Danny Smiřický a jeho první lásky je téma této knihy. Jde o hodně odlehčené čtení které čtenáře zavede do doby protektorátu kdy Danny studuje střední školu a jeho život naplňuje hudba a první kroky v lásce. Zdánlivě úsměvný a bezstarostný život mu hatí všude přítomný strašák války. Četlo se to pěkně jsem spokojen.

13.08.2024 4 z 5

Vražda v zastoupení Vražda v zastoupení Josef Škvorecký

Poslední případ Jarouška Pivoňky mě osobně moc bavil a celou sérii hodnotím velmi kladně. Příběh který se odehrává za okupace je znovu napínavé čtení a humorné scénky opět děj krásně odlehčují. Konec příběhu mě osobně potěšil, vyřešili se staré resty což čtenáře potěší. Jen ten Jaroušek se nemůže rozhoupat.

12.08.2024 5 z 5

Ztracenci Ztracenci John Kirby

Slušný western který popisuje těžký život kavaleristů na odlehlé pevností které velí maniak a tyran. Aby to chlapci měli ještě napínavější tak se okolí hemží indiány na válečné stezce kteří vraždí a loupí jak na běžícím pásu. Pokud do příběhu dáme ještě jedno svůdné děvče na celou pevnost máme o zábavu postaráno.

12.08.2024 4 z 5

Vražda se zárukou Vražda se zárukou Josef Škvorecký

Pokračování příběhu Jarouška Pivoňky je opět pěkně a čtivě napsané. Tento druhý díl má dvě tváře, proplétá se zde humor hlavních postav a blížící se strašák války. Při čtení některých pasáží jsem si znovu uvědomil jak nejistá doba to musela být. Určitě tuto série dočtu, jsem zvědavý jak Jaroušek bude pokračovat ve svém pátrání u dalšího případu.

11.08.2024 5 z 5

Když se vosy vyrojí Když se vosy vyrojí Marie Rejfová

Josefína Divíšková tentokrát bez sestry Miroslavi a švagra Karla ale i tak pořád excelentní. Tyto knihy mě neskutečně baví, jsou plné humoru a čtou se nádherně. Děj je zasazen do úplně odlišného prostředí než předchozí kniha, čtenář cítí že se pohybuje na neprobádané půdě obklopený důvěrně známými postavami. Autorka pořád drží laťku hodně vysoko a věřím že tomu tak bude i nadále.

10.08.2024 5 z 5

Přízraky domu Carrowů Přízraky domu Carrowů Darcy Coates

Další příběh této série opět plný duchů je celkem dobré čtení. Chvílemi se příběh pěkně rozjíždí ale má i slabší části které mě osobně moc nebrali. Na můj vkus je námět docela naivní, ale je pravda že tyto knihy moc nečtu tak možná nemám objektivní názor.

07.08.2024 4 z 5

Muži v sedle Muži v sedle Gert Fritz Unger

Klasický western plný napětí a stříleček který ale nemá šťastný konec. Je to přesně jak píší čtenáři přede mnou. Zlato se mu stalo osudným.

04.08.2024 4 z 5

Alexandrijská knihovna Alexandrijská knihovna Steve Berry

Vcelku dobře napsané čtení které mě bavilo a děj měl spád. Cotton Malone je sice chvílemi nesmrtelný ale to už je údělem těchto knih. Každý kdo má rád tento druh literatury musí být na takové úlety připravený a bude to brát jako samozřejmost. Jako četba u které nemusí čtenář moc přemýšlet je to dobrý. Občas po takové knize sáhnu je to příjemná změna.

03.08.2024 4 z 5

Ďáblova lest Ďáblova lest Arnošt Vašíček

Zaregistroval jsem že jde v televizi opakování stejnojmenného seriálu a docela mě to navnadilo přečíst si tuto knihu. Musím uznat že jsem velmi spokojen,četlo se to pěkně. Schválně jsem se nedíval na poslední díl této televizní mini série, nepamatoval jsem si jak to dopadlo. Takže jsem si to pěkně užil a musím uznat že autor má hodně smysl pro napětí podmalované tajemnem. Jsem rád že jsem se konečně rozhoupal a tuto knihu přečetl, moc pěkné čtení které určitě doporučuji.

29.07.2024 5 z 5

Vražda v Mariánských Lázních Vražda v Mariánských Lázních Zdeněk Třešňák

Hodně jednoduchý příběh který čtenáře nijak zvlášť nezaujme. Děj se odehrává na platformě dvou manželských párů a jako detektivka je to slabé. Dočetl jsem to za velkého sebezapření a podruhé to rozhodně číst nebudu.

27.07.2024 3 z 5

Velké problémy v Malém Vietnamu Velké problémy v Malém Vietnamu František Kotleta (p)

Hodně drsné čtení které mě chvílemi připadá už za hranou. Přečetl jsem dva díly této série a musím uznat že tolik vulgárních výrazů jsem v žádné jiné knize nenašel. Určitě už nebudu pokračovat v četbě dalších dílů série, tyto drsné knihy zrovna nemusím.

27.07.2024 3 z 5

Doktor v domě Doktor v domě Richard Gordon (p)

Tato kniha mě nějak nechytila nemohl jsem se začíst a ani děj mě osobně moc neseděl. Pokud srovnám knihu a seriál musím uznat že filmaři odvedli dobrou práci. Ve čtení dalších dílů zatím pokračovat nebudu, nechám tomu nějaký čas a uvidím.

Vraždy v lázních Poděbrady Vraždy v lázních Poděbrady Roman Cílek

Vcelku jednoduchý příběh který čtenáře nijak zvlášť nenadchne ale především mě utvrzuje že autor při psaní těchto knih nehleděl na kvalitu ale kvantitu. Jeho obrovské množství vydaných knih je snad až nemožné. Četl jsem od něj už pár knih a zatím jsem nenarazil na příběh který byl výborný. Tak snad příště.

25.07.2024 3 z 5

Zrádná frankovka Zrádná frankovka Věra Fojtová

Poslední kniha této série je už trochu slabší čtení, autorka zřejmě vyčerpala slušné náměty na napínavé čtení a je to znát. Příběh je utahaný a nemá ten správný náboj. Netvrdím že je tento díl absolutně špatný, předešlé knihy mě osobně připadají mnohem zábavnější a humornější. Celou sérii hodnotím jako pohodové čtení, ideální pro relaxaci. Jsem spokojen a knihy doporučuji.

23.07.2024 4 z 5

Obecná škola Obecná škola Zdeněk Svěrák

Pěkná kniha která je zároveň také vzpomínkou na krásný film. Tyto počiny které pan Svěrák vytvořil jsou protkané lidskostí a ke čtenáři promlouvá jako krásný příběh plný vážných i veselých scének. Moc pěkné doporučuji.

21.07.2024 5 z 5

Hlubina Hlubina Steve Alten

Tak tohle je tedy pořádaná jízda. Tentokrát musím uznat že autor napsal směs napětí a akčních scén ze kterých čtenáři tuhne krev v žilách. První díl je dobré čtení ale tohle je o hodně lepší. Ještě že letos o prázdninách nejedu k moři, do vody bych nevlezl ani za zlatý prase. Těším se na další díl, snad nebude moje očekávání jedno velké zklamání.

19.07.2024 5 z 5

Rozmarné léto Rozmarné léto Vladislav Vančura

Pěkná kniha která je zároveň návrhem na návštěvu starých časů. Na čtenáře dýchne pohoda klídek a jako letní čtení skvělá volba. Při četbě mě osobně opět vyděsilo v jaké době žijeme a opět si kladu otázku jestli nám dnešní doba víc nebere jak dává.

17.07.2024 4 z 5

Zákon bohyně Nemesis Zákon bohyně Nemesis Karel May

Tak jsem tuto série dočetl a musím uznat že tento díl je nejslabší. Autor už zřejmě chtěl tuto ságu uzavřít co nejrychleji a bral to opravdu jedním šmahem. Na tak obsáhlé dílo jsem čekal nějaké důstojné zakončení, dočkal jsem se totální smršti v osudech hrdinů tohoto příběhu. Můj názor je že autor závěr absolutně nezvládl. Jinak příběh jako celek všech osmi knih hodnotím velmi kladně a dávám pět hvězdiček.

09.07.2024 3 z 5