Regom komentáře u knih
Není to tak strašné, jak jsem čekal, ale pořád je to takové to naivní rádoby spisovatelství... nenáročné čtenáře to neurazí, beru to jako knižní ekvivalent Ordinace. Ale nenechte se obalamutit vysokým hodnocením – je fascinující, kolik nově vzniklých profilů tady hodilo pět hvězd a jinde se hodnotit neobtěžovalo. Do toho se všechny jmenujou podobně, namátkou: michaela8651, lucie5472, Denisa123, svatava228, petra1833, lenka7135, jana 8189, SIlva1002, mirka7164, jana4855... To teda Krajčovic famílie, která si tu nahání procenta, není moc originální :D
Ech, bohajeho. Tohle jsme si snad nezasloužili. Tenhle výtrysk nekvalitní gymnaziální poezie by měl snad radši zase zatrysknout.
Pan Pýcha asi celkem dobře dělá práci markeťáka a spoustě naivnějších uživatelů Fb nakukal, že je jejich kámoš (což je taky důvod, proč si tuhle knihu někdo koupí), ale psaní knih by se v zájmu duševního zdraví lidstva měl vyvarovat. V kšiltech se určitě vyzná líp.
EDIT: Tak už mi pan autor taky psal do inboxu. Je to smutný. Ale komentář nade mnou top - Buzz Markeťák!
EDIT 2: Tak nemusí tady autor ze sebe dělat mučedníka, že. Kniha tohoto typu se dá přečíst i v knihkupectví. A popravdě, stačí si přečíst půlku, abych si byl hodnocením jistý...
Trochu jiný Nesbo, než jak ho známe. Ano, možná je to trochu delší, než by muselo, ale na druhou stranu - to pomalé tempo valící se katastrofy tomu dodává skoro gotický pocit hrůzy. Za mě skvělé vybočení z autorova holeovského stylu.
Další bestseller od pana Vojáčka, BDZP (bronzový diplom za plavání). Kdyby na férovku napsal: snažte se žít zdravě a moc se nenimrejte v negativních emocích a minulosti, asi bych to bral. Ale ty ezořeči, do kterých je to zabalené, plus jeho prezentace na sítích... tahle kombinace mi zkrátka nevoní.
Skvělá novela. Hodně depresivní, ano, postavy nejsou nějak moc sympatické (ale odkdy jsou sympatie k postavám měřítkem literární kvality?), ale všechno je to neskutečně autentické.
Dost milý překvapení, trochu jiného rázu než Holeovky. Touto hlubokou psychologickou sondou si u mě Nesbo dost šplhnul.
Nezajímavé, nebláznivé a velmi nečtivé. Určitě jsem zklamán. Takovou povrchní snůšku stereotypů o českém národu (ušetřím vám čas, jíme knedlíky, pijeme pivo a děláme to na Orloji) jsem nečekal, je to vážně nuda. Navíc text působí poněkud křečovitě, jako by se snažil být románem, ale prostě mu to nejde...
Tohle. Je. Síla. Nemusím moc různá silná prohlášení o "literární události", ale v tomhle případě to vážně platí. Trochu jsem se bál jednorozměrného příběhu ve stylu MeToo, ale ačkoli tohle hnutí v knize také je zmíněné, nehraje ve vyprávění větší roli.
Jde skutečně o hluboký ponor do duše dívky, kterou v 15 letech její profesor velice pomalu a chytře zmanipuloval do něčeho, co si vykládala jako láskyplný vztah, ale reálně to bylo... no, pocity, které během čtení budete mít, vám to dost zřetelně osvětlí.
Celkově by kniha mohla být kratší, ale stejně musím dát plné hodnocení, protože tak skvělý psychologický portrét zneužívané dívky a později ženy, který moc netlačí na pilu, musím prostě ocenit.
Zábavná i jímavá sbírka stylově vybroušených povídek. Je vidno, že autor má načteno, ale odkazy rozhazuje tak nějak přirozeně, takže to neprudí. Kdo zná příběh Gnómu!, tuší, že to prostě špatně dopadnout nemohlo.
Krásné ilustrace. Vyprávění (nebo spíše postřehy a moudra) jsou dosti plytké. Pokud ale máte chuť nechat se hladit líbivými pseudopravdičkami po srsti, tak vám u listování bude dobře.
Tahle série je něco víc, než klasický thriller... to si prostě musíte přečíst.
Asi nejhezčí dětská kniha, kterou jsem za poslední měsíce četl.
Zpočátku poněkud rozpaky. Ten úvod o intelektuálním bulváru je dost zbytečný - bulvár se zaprvé věnuje hlavně celebritám, což autorka (bez urážky, ale myslím to spíš jako pozitivum) není, zadruhé tyhle texty si takové označení nezaslouží. Prostě mi přišlo, že ten úvod vznikl v nějakém rozvrkočeném manickém záchvatu a prostě tam nemusel být.
Zhruba první třetina knížky mě dost otravovala, tohle sebeironické nípání je celkem nuda (ačkoli chápu, že to působí terapeuticky). Stejně tak opakování slova smrtabu, které bylo tak časté, že to působilo spíš legračně, ne jako nějaká mantra posedlosti.
No a pak přišel zbytek knihy - a ten byl zase neskutečně silný. Téma smrti, smutné, dojemné, reálné. Vcelku mi přijde, že kdybych to četl jako blogové zápisky, asi by mě to bralo víc, takhle v knize to působí poněkud nekoncepčně. Ale osobitý styl autorce upřít nejde.
Zatím vizuálně nejlepší dětská kniha tohoto roku. Text je taky fajn, hravý, nápaditý. Takhle si prostě představuju moderní čtení nejen pro prťouse.
Poněkud naivní oddechovka, která se se mnou totálně míjí. Mimochodem, jsem vážně jediný, komu ten název v kombinaci s obálkou přijde jako extrémně béčkový název pornovidea? :D
Pan Vojáček určitě dobře vydělává... ale jinak je to jen blábolení. Doporučuju sledovat na Facebooku jeho moudra i "grafiky" - to je vážně k popukání. Očividně našel správnou míru neurčitých pindů, do kterých si lidé rádi projektují své názory a problémy. Sám přitom nebude nejostřejší tužka v penále (a to nemyslím jen kvůli jeho neschopnosti ovládat jazyk český, ačkoli je pan pseudodoktor tak "probuzený", respekt ke gramatice v něm nejspíš nadále dříme). Co dodat? Plakat kvůli tomuto komentáři určitě nebude, pokud by slzu přece jen uronil, může ji setřít nějakou tou bankovečkou.
Odpočinková sranda s tématem, které skoro nikde jinde nenajdete - proto přidávám čtvrtou hvězdičku.
Výborné poetické příběhy z Jižních Čech. Jsou to spíš takové mikropovídky, ale možná o to působivější...