RobertM komentáře u knih
Komentář bude obsahovat spoilery.
Já v téhle knize, víc než kdy jindy, měl Alexe Crosse plné zuby. V každé knize dlouze popisuje lásku ke své rodině, snahu se jim co nejvíc věnovat a především je neohrozit.
A první, co udělá, když začne vyšetřovat zločin, ve kterém jsou zvlášť brutálně vyvražďovány celé rodiny? Odjede přes jejich prosby a rozumné důvody do Afriky, kde nemá žádné pravomoci a jakýkoliv zásah z jeho strany proti Tygrovi by musel být brán jako protizákonný. Přesto se na každém rohu ohání hláškou o americkém policistovi a čeká, že si každý sedne na paty.
V Africe zůstává i přes nakládačky, ve zdraví přežije vězení (kde soudě dle popisu, musel mít minimálně zlomenou čelist a natrženou slezinu), aby nezlomen pokračoval ve stíhání vraha své bývalé přítelkyně.
A jaké zdrcení ho čeká, když se ho konečně z Afriky zbaví? Rodina je nezvěstná. Taková tragédie. Představa života bez nich... Vždyť je sám ohrozil a vydal na pospas.
Ale abych jen nekritizoval... Pattersonovi se nedá upřít čtivost a dobrá gradace děje. Takže se čtenář nestíhá nudit.
Prokousávám se postupně jednou knihou s Alexem Crossem za druhou a přiznávám, že někdy ho mám už plné zuby. Tato kniha je jednou z nich. Předvídatelná dokonalost detektiva Crosse je oproti téměř přirozenému chování "lumpů" nesympatická.
Jak píše TheSarkasm, spousta věcí a zápletek plave ve vzduchu a čtenář neví, proč se vůbec staly. Jestli to byly jen vycpávkové okamžiky nebo se autor snažil nahnat počet stran... Každopádně finále je kýč jak vymalovaný.
Jedna z knih, kde autor umí udržet čtenáře v napětí až do konce. Konec mi sice přišel už maličko překombinovaný a zbytečně zdlouhavý, ale tak jako tak je tahle kniha moje oblíbená a vřele ji doporučuji všem.