Beznaděj přehled

Beznaděj
https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/6196/bmid_beznadej-dY0-6196.jpg 4 909 909

Ve všech zemích, kde byly připravovány k vydání dva romány: Beznaděj a Strážci zákona, bylo podmínkou autora - Stephena Kinga - aby vyšly společně ve stejný den. Tato podmínka musela být splněna i u nás. Oba příběhy na sebe volně navazují a napsal je jeden autor - mistr hororu Stephen King. Nevada je rozlehlý kus pouště, kterým se pouze projíždí cestou za jinými cíli. A vedle vás sedí ještě někdo jiný, pokud máte štěstí... protože je to děsivé místo. Po silnici číslo padesát ujíždějí nemilosrdným letním vedrem i lidé, kteří do cíle nikdy nedojedou. Jako profesor Jackson s manželkou, kteří se vracejí domů do New Yorku; Carverovi z Wentworthu v Ohiu, kteří mají namířeno na prázdniny do Lake Tahoe; a stárnoucí literát Johnny Marinville, který se cítí na třistapadesátikilovém Harleyi jako romantický drsňák. Mrtvá kočka přibitá k dopravní značce ohlašuje malé hornické městečko Beznaděj, které se krčí ve stínu valu povrchového dolu, pojmenovaného Čínská jáma. Ale je to tu mnohem horší. Dopravu zde řídí Collie Entragian, obrovitý šílenec v uniformě, který se považuje za jediného představitele zákona na západ od řeky Pecos. Bůh vám buď milostiv, pokud vám třeba upadla poznávací značka nebo píchnete pneumatiku. Cosi tu nehraje a Entragian je pouze špičkou ledovce. Tajemství, kterým je krajina v Beznaději prosycená, a zlo, které nakazí město jako prudká infekce, jsou strašlivé a nesmírné. Ale malý David Carver asi ví - i když málem umře strachem, když si to uvědomí - že jsou tu i síly, které mají zlu čelit. Stephen King v Beznaději maluje svým rozmáchlým štětcem apokalyptický souboj mezi Bohem a zlem, mezi šílenstvím a zjevením. Naplno uplatňuje geniální nadání napínat čtenáře a jeho fantazie je děsivě živá, když jeho cestovatelé - a čtenáři, kteří se odváží sledovat jejich cestu - začínají objevovat pravý význam slova beznaděj...... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Beta-Dobrovský

Desperation, 1996

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Beznaděj. Přihlašte se a napište ho.

nattotoast
12.09.2024 5 z 5

Když jsem poprvé začal číst Beznaděj, zdálo se mi, že to bude klasický King – zdánlivě obyčejný zastavující policista se však ukáže být vstupní branou do mnohem temnějšího příběhu. Jakmile se děj rozvíjí, odhaluje se, že tento policista není tyranským strážcem zákona, ale marionetou zla, které se skrývá hluboko v opuštěném městě.

Jsem rád, že King tentokrát nezatěžuje příběh přílišným množstvím vedlejších postav, což se občas stává v jeho rozsáhlejších dílech. Zde je to přesně naopak – děj je svižný a postavy jsou dobře vystavěné, aniž by to příběh zbytečně zpomalovalo. Počet stran úplně ideální - ani sešit, ani špalek.

King zde bravurně pracuje se svými oblíbenými tématy – zlo, vykoupení, náboženská víra, vidění a je to také studie o síle a způsobech, jakými lidé reagují na extrémní situace. Klasické hororové prvky jsou použity tak, jak mám rád, s postupně gradujícím napětím, které nečeká na poslední stránky, aby vypuklo.

I když bych knize nedal úplných 100%, užil jsem si to. Rozhodně si knihu užijete, pokud máte rádi Kingův "prostý, kingovský" styl, a už se nemůžu dočkat, až si přečtu "Strážce zákona". Dávám tedy plný počet hvězdiček a doporučuji všem, co hledají dobře napsaný, napínavý příběh.

Nik..
21.08.2024 ztráta času

Nu, jak začít.. Tohle pro mě bylo velké zklamání. Tak velké že jsem tuhle Kingovku odložila a ani nedočetla. Bylo to na mě zdlouhavé, chvílemi nudné. Do toho všeho bylo v této knize plno postav, takže aby toho nebylo málo, ještě v těch jsem měla zmatek.

j.kostal
25.06.2024 5 z 5

Čítané v rámci plnenia Čitateľskej výzvy. King vo svojej najlepšej forme rozohráva skutočnú šachovú partiu plnú hrôzy, krvi, viery a beznádeje. Skutočná bitka medzi dobrom a zlom v tej najsyrovejšej podobe, s dokonale prepracovanými charaktermi, desivým prostredím, tak typicky "kingovským", kde budete držať palce všetkým zúčastneným a nebudete stíhať otáčať stránky, aby ste sa dozvedeli, kam to všetko smeruje a ako to dopadne. Taká kombinácia Mŕtvej zóny, Pod Kupolou a Temnej veže, kde tú hrôzu budete cítiť na vlastnej koži, pretože tá atmosféra, akú sa Majstrovi podarilo vytvoriť je nervydrásajúca a postupne graduje. Je vidieť, že King je skutočným psychológom a pohráva sa nemilosrdne aj s postavami aj s čítateľom a vo výsledku dostanete mrazivý horor, ktorý má tak blízko k realite, až má človek strach vykuknúť z okna... (mumie nás dohání...) Tek!

Knižní novinky (48. týden)

24.11.2019

Ocenění knihy (1)

1997 - Locus Awards (Best Horror/Dark Fantasy Novel)

Kniha Beznaděj v seznamech

v Přečtených1 252x