Roubas | Komentáře u knih | Databáze knih

Roubas Roubas komentáře u knih

Černá nenávist Černá nenávist Dennis Lehane

Vtěsnat do relativně slabý knížky tolik postav, ať už zkorumpovaných, zvrácených, vtipných, dát tak velký prostor ústřední dvojici soukromých oček, aby si na ně člověk ihned zvykl a chtěl s nimi zajít na drink, ukázat společnosti poměrně nepříjemný pohled do zrcadla, šikovně zvládnout akční scény a ještě u toho všeho být vtipný? To asi bude umění. Nenašel jsem jediný slabý odstavec.

15.01.2018 5 z 5

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Na filmové zpracování Sněhuláka jsem se těšil snad půl roku dopředu. Od Nesba jsem do té doby četl jen Netopýra, ale když jsem odcházel z kina a litoval každé koruny, kterou jsem vyměnil za lístek na ten po všech stránkách nezvládnutej film, musel jsem si knihu co nejdřív přečíst. Sněhulák mě dostal. Je to komplexně zvládnutý příběh, který si udržuje poměrně vysoké tempo a staví příběh na poměrně děsivé zápletce a na Harrym Holeovi, který je opravdu ďábel. Nesbo výborně hází čtenářům klacky pod nohy a vždy jen lehce naznačí, kdo by mohl být pachatel. Potom to vezme zpět a za nějakou dobu vám dá zase na chvíli čuchnout. I když si troufnu říct, že pozorný a zběhlý čtenář by vraha odhalil již v polovině knihy. Už jsem naplno pochopil, proč ty davy tak hltají tu rozervanost a workoholismus Holea a hltají jeho knihy jako smyslu zbavení. Ostatní případy se pokusím dohnat a troufnu si říct, že Sněhulák je učebnicí severské detektivky.

03.12.2017 5 z 5

Ty Ty Caroline Kepnes

Joe je sympaťák, který je s vámi hotov dřív, než mu z košíku na pult položíte knihu Dana Browna, nebo než vystojíte frontu na nejnovějšího Kinga. Jednoho dne mu cestu zkříží Beck a máme zaděláno na opravdovou a nefalšovanou posedlost. Joe by objektivně dostal názvy jako stalker, úchyl a podobně, které si rozhodně zaslouží, ale to mu v žádném případě nebrání v tom, aby se vám dostal do hlavy a přiměl vás s ním v mnoha ohledech souhlasit, rozumět mu a přát mu, aby svůj ideál držel co nejdelší dobu při životě. Beck je atraktivní, mladá žena, která si chce užívat života a stát se spisovatelkou. Hltá všechno nové, a jelikož je Joe ten špatný, měla by být považována za oběť. To by ovšem nesměla Caroline Kepnes přimět čtenáře, aby se během čtení zlobil na Beck, protože zrovna nejedná tak, jak by Joe chtěl, tak aby jeho ideál dostal živou podobu a dochází k tomu, že Joeův ideál je i váš ideál a ten kdo vám ho kazí je Beck. Ale Beck je oběť nebo ne? A další klíčovým aspektem knihy je právě ta neznalost lidí, kdy s jistotou nemůžeme o nikom říct, že ho perfektně známe, že mu vidíme do hlavy a víme, co dělá, když ho zrovna nikdo nevidí. Jedinou malou výtkou je předvídatelný závěr, ale i tak je to skvělá kniha a du-forma má opravdu něco do sebe.

03.06.2017 4 z 5

Ostrov Entry Ostrov Entry Peter May

May je tak výborným vypravěčem, že i kdyby napsal knihu o obyčejném dni lenochoda, věřím, že bych stránky otáčel s nadšením. Tím pochopitelně nechci snižovat kvalitu tohohle skvělého příběhu. Stejně jako u trilogie z Ostrova Lewis je zde velice atraktivní prostředí nehostinného ostrova. V jeho knihách se objevují všechna důležitá životní témata jako je přátelství, láska, rodina, smrt a ze všech jeho knih čiší autorův velký životní nadhled. Jako vždy skvěle propojil minulost se současností. Na pozadí toho všeho je ještě detektivní zápletka. Další skvělá kniha.

31.10.2016 5 z 5

Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Naprosto nerozumím ovacím na adresu této knihy. Při čtení jsem stále čekal, až se konečně něco stane, čekal a čekal a čekal a ono se stalo, bohužel to celé zabralo jen pár stránek. O nějaké atmosféře, nebo strachu snad ani nemůže být řeč.

13.09.2016 2 z 5

Poklesky maloměsta Poklesky maloměsta Ken Jaworowski

Poklesky maloměsta patří zatím k top trojce, co jsem letos četl.

Mají všechno, co má mít žánrovka o zločinu, maloměstě a chybujících smrtelnících. Sledujeme tři postavy a každá má za sebou nějaký ty přešlapy, nebo životní etapy, který by jednoho perfektně semlely. Jenže namísto hnípání se v ranách osudu a rozebírání psychických útrap, nám tyhle kousky ze života Jaworowski překládá stroze a mnohdy vyvolá takový ten černý úsměv, kdy tušíme, že bychom se smát neměli, ale nemůžeme si pomoct. Nad to všechno dokáže ještě vyždímat pořádnou porci emocí, nebo vyvolat nepříjemné mrazení v páteři, protože se objeví pasáže a lidské osudy, ze kterých vám bude úzko.

Děj pádí dopředu, kupí se zvraty, příběhy postav se o sebe tu trochu otřou, ale každá z nich by někomu vystačila na samostatný román o čtyřech stovkách stránek. Ale to by byla škoda, protože tohle provedení je perfektní. Při vypointování jednoho z příběhů, jsem knížku zaklapl a tiše se smál, ale vlastně vůbec. Těžko uchopitelný pocit, a to je největší poklona.

Takhle se to dělá.

15.07.2024 5 z 5

Purpurové řeky Purpurové řeky Jean Christophe Grangé

Purpurové řeky mají vynikající styl, atmosféru i postavy, a to vše se odehrává v mrazivém prostředí horské univerzity. Všechna ta zákoutí, odlehlá místa, dobré dialogy, samostatné pátrání dvou detektivů v podstatě na vlastní pěst (bez technologií) a slušná porce násilí dávají dohromady opravdu hutnou jízdu. Ústřední zápletka a vůbec motiv vražd je neokoukaný a originální. Jediný problém mám s koncem, který je dle mého názoru hrozně překombinovaný.

20.06.2023 4 z 5

Lars mele maso Lars mele maso Daniel Gris

Skvělé pomrkávání po všech těch filmech o bitkách, které každý chlap zná. Zápletka je zajímavá a prostředí nelegálních zápasů má své neodolatelné kouzlo. Lars v tomhle světě musí pátrat po zmizelým synovi kamaráda a ještě k tomu vykrýt a rozdat pár ran. Pořád je to skvělá cynická jízda plná chlapských keců a výborných fórů, i když jsem v tomhle případě vývoj odhadl hodně brzy.

Je lepší mířit ke hvězdám a nedoletět, než do prdele a trefit se tam.

11.03.2023 4 z 5

Asfaltová pustina Asfaltová pustina S. A. Cosby

Mám doma všechno, co u nás vyšlo a napsali to páni Lehane a Pelecanos. Od doby, co jsem Asfaltovou pustinu viděl v edičním plánu, jsem se těšil, že se tu konečně objeví něco v jejich stylu. Parádní a drsná kriminálka, kde se klouže po hraně zákona, lidi jsou z masa a kostí a chybují a kde rána pěstí někdy řekne více než tisíc slov. A pan Cosby mi to všechno splnil. Nejenom, že vytvořil dokonale plastickýho chlapa, kterej je jak milujícím otcem a manželem, tak bývalým řidičem z podsvětí, co když sedne za volant, tak lítá a když si nekdo troufá, tak se mu plaší kladiva, ale zároveň to všechno zasadil do šipanavých kulis americkýho Jihu, kde se dá narazit na pěknou porci zákeřných parchantů, nebo tak kilometry na vůbec nic. No a když se "Bug" nechá ukecat na poslední prácičku, protože servis drtí konkurence a tři děti něco stojí, zadělá si tím na hodně problémů, který nejdou řešit verbálně.
Cosby to má absolutně v malíku, zvládá zápletku, tempo, hlášky, násilí, osudový dialogy, vztah otce a syna i emoce.
Kupte si to, protože bych si hrozně přál, aby se k nám dostalo všechno, co tenhle drsňák z jihovýchodní Virginie napsal.

18.10.2022 5 z 5

Advokát Advokát Michael Connelly

Vynikající právnický thriller bez hluchého místa a jakékoliv slabiny. Haller je ta správná persona, ke které čtenář chtě nechtě přiroste a tomu pomáhají i vedlejší postavy z jeho okolí, které jsou tvořeny o nic méně zajímavými charaktery. Connelly výborně představuje celý justiční systém jako veliký organismus, se všemi figurkami, neduhy a slabinami. Co se ústřední zápletky týče, je nápaditá a napínavá.
Moc se mi líbilo to vykreslení obhájců a přístupu k nim, které máme i u nás, že si všichni myslí, jací jsou to lháři a jak stojí na straně šmejdů, při tom nikomu nedochází, že se dřív nebo později může sám ocitnout ve srabu a nějakej ten advokát, co má ostrý lokty, se bude víc než hodit.

05.06.2022 5 z 5

O psaní: Memoáry o řemesle O psaní: Memoáry o řemesle Stephen King

Nejsem jeden ze zarytých fanoušků, četl jsem od Kinga pár knížek. Ale tahle má něco do sebe. První, biografickou část jsem si užil asi nejvíc. Je tam krásně řečeno, že úspěch neroste na stromě a pokud jo, tak kurevsky vysoko a musíte za ním lézt pěkně dlouho. Rady ohledně procesu psaní, nebo samotné výstavby textu, jsou jednoduché, věcné a dají se skvěle aplikovat. Hlavně dokážou jakýkoliv text vytáhnout o úroveň výše.
Útlá, ale obsahově velká knížka pro všechny fanoušky Kinga, nebo pro všechny, co někdy sedli k počítači, nebo k bloku a zkoušeli naškrábat něco vlastního.

22.10.2021 5 z 5

Temné léto Temné léto Dan Simmons

Z Temného léta sálají ingredience, které mám rád jak v knihách, tak filmech. Parta kluků, nekonečné léto, svoboda a nějaká ta záhada. Seznamovačka je dlouhá, důkladná, ale i tak bych ji pokrátil. Postupem času se s postavami ztotožníte a budou se vám opouštět jen těžko. Hororové scény tu, alespoň za mě, nehrají prim, jelikož strach s nimi u většiny čtenářů asi nepřijde. Jde o přátelství, dobrodružství, soudržnost a vzájemnou pomoc. Jediné co mě trochu zarazilo, byla odvaha celé party, kdy se hlavní postavy v situacích, kdy jim jde opravdu o život, chovají, jako kdyby zrovna jen tak z nudy hráli na schovávanou.

17.04.2021 4 z 5

Muž bez minulosti Muž bez minulosti Tim Weaver

Obrácená strana zápletky, ale i tak stejné schéma a stejná kvalita. Kouzelné kulisy ostrovů, starý zločin, pátrání fotka po fotce, článek po článku a rozhovory s lidmi, prostě to, co pro mě dělá literární bádání po pravdě atraktivní. Snad to jen na konci střihnout o něco dřív.

17.03.2021 5 z 5

Nenávist Nenávist Chris Carter

Důstojné pokračování Zloby se vším, co dělá tuhle sérii kvalitní a konzistentní. Jen tak nějak pořád čekám, kdy se v Hunterovi probudí nějaká bestie, kousek pudu, agrese nebo něco, co ho dostane z té racionální, svědomité, klidné škatulky a on mi to ne a ne dopřát. Nezbývá než číst dál, protože tahle série neztrácí na atraktivitě, ba naopak.

20.01.2021 4 z 5

Němé oběti Němé oběti Tim Weaver

Všechno už bylo psáno jinde. Weavera kritizovat nebudu, kdybych byl hnidopich, určitě bych něco našel, ale já nechci. Snad jen ke všem těm kladům, nejvíce se mi líbí, jak výborně pracuje s lokacemi a jak dokáže vybudovat tu děsivou snad až mytologii okolo zapomenutých míst a případů. Velké poděkování Mystery Press, že tohohle pána dotáhli na naše pulty.

07.02.2020 5 z 5

Temný experiment Temný experiment Gwenda Bond

Bohužel. Těšil jsem se. Jsem fanoušek, ale prostě to tam není, a i kdybych hodně hledal, tak není co. Nedozvěděli jsme se nic nového, a celá kniha je ať dějově nebo co se postav týče hrozně povrchní. Zvraty jsou průhlednější než mořská hladina v těch nejdražších destinacích, dialogy kostrbaté a postavy nesympatické a jejich reakce na určité situace mnohdy hodně naivní a nelogické. Takže pokud jsou v plánu další prequely, tak doufám, že se jich chopí mnohem schopnější autor, protože tohle není ani letní čtení. To je natahovaná slohovka ze střední bez jediného zajímavého obratu.

27.07.2019 2 z 5

Není cesty zpět Není cesty zpět Tim Weaver

Každý má pravděpodobně autora, kterého nekriticky obdivuje a jeho knížky vynáší do nebes. Můj bude Weaver. Čtvrtý díl drží tempo se svými parťáky, i když zápletka možná není tak atraktivní jako u předchozích třech dílů, pořád se jedná o akční thriller, s výbornými, zejména vedlejšími postavami a konečně i s nějakými informacemi o Rakerovi a jeho životě. Jediné co mi nejde do hlavy, že i ti nejděsivější chlapi s hutnou aurou zla kolem sebe dokáží od Rakera dostat bez problému na budku.

16.06.2019 5 z 5

Hon na mrtvého Hon na mrtvého Tim Weaver

Weaver mi neuvěřitelně sedí. A to jsem četl teprve druhou knihu. Na druhou stranu mě už podruhé trochu naštval.
Raker je dobrá postava. Smrtelník, šetří slovy, má ten správný zápal a hlavně není mlátička, běžec ani génius.
Weaver má výborné tempo zápletky, kdy Raker rozplétá postupně a pro čtenáře účinně a napínavě. Nejde o žádný extra jazyk ale kniha odsýpá, zbytečně se nepopisuje a kráčí se přímo na branku v dobře zvládnuté ponuré atmosféře. Nejvíce se mi líbí to staromódní pátrání s krabici fotek, kdy detektiv musí naslepo jezdit na místa a doufat, že zde nalezne odpovědi, vyslýchat osoby a občas si zavolat pro nějakou tu službičku. Žádné technologie. Jen zápal a pátrání v terénu.
Na druhou stranu i v další knize si neodpustil šokující vložku na závěr, která působí krapet uměle. Mám pocit že ve většině čtenářů vyvolá spíše pocit překombinovanosti, než dobrý pocit z výborně zvládnutého závěru. I tak ale jeho knihy fungují, jako málokterá nová série na našem knižním trhu.

13.10.2018 5 z 5

Sbohem, baby Sbohem, baby Dennis Lehane

Ohlasy nelhaly. I když příběh znám z filmového zpracování, dokázala mě kniha i tak bavit, znechutit, znepokojit a hlavně díky svému, v této sérii zatím největšímu, myšlenkovému přesahu dokonale zaměstnat pokládáním si otázek. Právě ten sociální podtext je Lehaneho nejsilnější zbraň. Ukazuje všechno bez příkras, všechnu tu špínu a marnost každodenního života. Dialog v parku u flašky alkoholu o tom, jak tenhle svět absolutně nefunguje, si budu určitě pamatovat hodně dlouho. Těžko říct, co si teď přečtu, aby se to téhle skvělé sérii alespoň vzdáleně přiblížilo.

19.02.2018 5 z 5

Útěk Útěk Peter May

Šedivá realita narážející do snů, nerozvážnosti a ideálů mládí zabalená do Mayova dokonalého vyprávění. Kniha o síle přátelství, ale hlavně o tom, že je třeba žít. Aby se nestalo, že až se vlak bude blížit do poslední stanice, nás ohlédnutí za ujetou trasou nesežralo zaživa.

06.10.2017 5 z 5