Samvěd Samvěd komentáře u knih

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

,,Není smrti. Život je duch a duch nemůže zemřít. Jen tělo umírá a pomíjí, duch zůstává.''

Úchvatný román o vězni, který sepisuje, co prožívá poslední roky před svou popravou ve věznici v San Quentinu.

Hlavní postava popisuje své minulé životy, které prožil jako jiný člověk v jiném těle (např. jako trosečník na pustém ostrově nebo jako císař ve staré Korei), neboť ,, duch nemůže zemřít, duch neumírá, jenom tělo umírá.''

30.09.2024 5 z 5

Krysař Krysař Viktor Dyk

Podivný příběh o zradě, skrblictví, ale i nezdárné lásce.

09.09.2024 4 z 5

Zelená míle Zelená míle Stephen King

(SPOILER) Opravdu zajímavý příběh (odehrávající se ve 40. letech minulého století) o bloku E ve věznici v Cold Mountain, kde všechen příběh vězňů odsouzených ,,jim rovných" k nezáviděníhodné smrti končí v náručí ,,Jiskráka".

Hlavní postava Paul Edgombe je zároveň hlavní bachař na již zmíněném bloku, kde jsou vězni umístěni na bocích Míle, koberci vedoucím k elektrickému křeslu, po níž se vždy projdou naposledy.

Příběh obsahuje i poněkud vtipné části; ,,Nevím, jestli se Jiskřak nezavaří, až mu bude smažit prdel." nebo ,,Vrchní šerif okresu Trapingus byl starý brach s nosem zčervenalým od whisky, s břichem jako necky na praní...", jež se v příběhu vyjímají. Děj doprovází ochotečená myš, které byl dán název ,,Parníkovej Willy" (později přejmenována na ,,pana Jinglese") a nadpřirozené schopnosti Johna Coffeyho, posledního vězně, kterého Paul ,,odbaví".

Příběh je psán z perspektivy Paula, který je v té době, kdy psal, co se událo na Zelené míli při jeho službě, již ve starobinci (jsou to tedy jeho vzpomínky, které jsou často mlhavé).

28.08.2024 5 z 5

Pět neděl v balóně Pět neděl v balóně Jules Verne

(SPOILER) Na tu dobu až pozoruhodně sepsaný sci-fi cestopis Joea, jeho pána Fergussona a lovce Dicka. Balon, s nímž se na tuto dlouhou objevnou cestu vydali, je velmi zajímavě vymyšlený a popsaný. Při výpravě zažili a viděli mnohé nezvyklé výjevy (fata morgana, útok zlomyslného ptactva apod.), našli obrovské ložisko zlaté rudy, pro něž se chamtivý Joe chtěl vrátit, a dokonce přemýšleli o založení ,,vlastní dynastie" Robinsonů. Nakonec zažili i pád balonu a ocitli se na pokraji zániku, avšak díky vytrvalosti nakonec dosáhli svého cílu.

08.08.2024 4 z 5

Alchymistova šifra Alchymistova šifra Kevin Sands

Úchvatný román odehrávající se v Anglii v 17. století, jehož hlavní postavou je učeň lékárnického cechu Christopher, který se snaží odhalit členy a řád Archandělova kultu.

Kniha je doprovázena těžkorozluštitelnými šiframi a vtipnými vsuvkami a je až neuvěřitelně čtivá a poutavá. Nicméně se i dozvíte, jak vyrobit střelný prach, který má výše zmiňovaný učeň v nemalé oblibě...

05.10.2024 5 z 5

Dva roky prázdnin Dva roky prázdnin Jules Verne

Další poučně napsaná kniha od světoznámého Verna. Nyní se autor pro změnu rozhodl napsat robinsonádu a aby to bylo nevšední, trosečníky jsou malé děti...

(Pamatujete si však, že indiáni se píší s malým počátečním ,,i''.)

08.09.2024 4 z 5

Petrolejový princ Petrolejový princ Karel May

Další, velmi dobře napsaný příběh o Mayových nejproslulejších hrdinech Západu. Opět, řekl bych až tradičně, příběh doprovází sledování tří banditů, kteří jsou pro peníze schopni jít bez přemýšlení i přes mrtvoly, avšak ,,kdo seje vítr, sklízí bouři", a tak je potká nečestný odchod na onen svět a dvěma nejznámějším hrdinům se (opět) podaří přivést k rozumu dva náčelníky znepřátelených indiánských kmenů, a tedy zabránit zbytečného krveprolití.

16.08.2024 4 z 5

Bestie Bestie Peter Benchley

(SPOILER) Skvěle, napínavě, čtivě a místy i hororově sepsaný příběh o obří krvelačné olihni hnané touhou zabíjet zasazen v pověstmi opředenými Bermudami. Děj zároveň pozoruhodně popisuje situaci bermudských vod, v nichž se již vyhubil prakticky celý život, a život prostých obyvatel žijících na tomto vraky obleženém ostrově.

V textu se nacházejí i vtipné části jako např.: ,,Pokud nebudou zbraně účinkovat, domnívá se (St. John), že by se oliheň mohla ovinout kolem kabiny, a ta by se pak prostě na lanech vytáhla nahoru a oliheň by se zabila tady (na palubě)." ,,Ježísikriste, holka zlatá," řekl Darling, ,,to je to samý jako byste lovila tygra tak, že mu strčíte ruku do huby a budete volat: mám ho!'' nebo ,,Ani to jako bomba nevypadá (semtex)," řekl Sharp, když byli hotovi. ,,Spíš jako laciná rachejtle." ,,Nebo řezníkův kanadskej žertík," řekl Darling. ,,Mysliš, že to bude fungovat?" ,,Radši by mělo, co říkáš?" ,,Můžu tě utěšit, Marcusi: Jestli to fungovat nebude, tak už tě stejně nebude mít kdo sprdnout.''

Avšak závěr je poněkud zdrcující...

08.08.2024 5 z 5

Akademická příručka českého jazyka Akademická příručka českého jazyka Ivana Svobodová

*****
Skutečně vynikající, avšak nepříliš přehledná příručka ČJ. Skvěle vystihuje snad veškeré problémy s pravopisem (především velkých písmen) a také s inetrpunkcí, s nimiž jsem se doposud setkal, a proto doporučuji všem studentům, a to již těm, kterým dělá ČJ problém, nebo těm, kteří ho zvládají.

12.10.2024 5 z 5

Ocelové město Ocelové město Jules Verne

Skutečně krásná myšlenka postavit všestranně dokonalé město se vzdělanými, silnými a zdravými obyvateli. Ale kde je něco tak krásného, musí být také zlo.

Jak jinak než zlo vycházející z německého nacionalistického vědce zatvrzelého proti všem rasám, kromě té své. A protože město vybudovali Francouzi, tento zatvrzelý Němec se ho bude snažit zničit, protože podle jeho slov nemůže na zemi stát tak dokonalé město, které nedostavil Němci.

Hned když jsem tuto knihu přečetl, stal se Marcel mým vzorem, neboť je snad ještě dokonalejší než to město.

11.01.2025 3.5 z 5

Frankenstein Frankenstein Mary Wollstonecraft Shelley

(SPOILER) Velmi podivný příběh mladého Frankensteina, který se rozhodne po dlouhých studiích stvořit zrůdu, jež se kvůli svému zoufalství rozhodne povraždit všechny Viktorovi blízké, který se záhy rozhodne pomstít je, čímž podepíše ortel smrti.

29.10.2024 4 z 5

Čísla ohromující a ochromující - Jak se nenechat zmást matematikou moderního života Čísla ohromující a ochromující - Jak se nenechat zmást matematikou moderního života William Hartston

Vzhledem k tomu že se dozvíte kolik asi váží průměrný Američan (mimochodem asi tolik jako gorila nížinná, malé slůně nebo jako vaše americká lednička (patrně dostala název právě z tohoto důvodu)) a že 20 % není 20 %, myslím si, že čas strávený s touto knihou se dá i lépe zabít.

23.10.2024 3 z 5

Blues Mrtvého muže Blues Mrtvého muže Ray Celestin

Opravdu velmi poučný příběh naplněn korupcí a vším ostatním, co tehdejší USA naplňovalo. Dalo by se říct, že to je ta nejlepší detektivka, kterou jsem kdy četl...

29.08.2024

Emil a detektivové / Emil a tři dvojčata Emil a detektivové / Emil a tři dvojčata Erich Kästner

Jelikož se jedná o knihu, jíž byla udělena cena H. CH. Andersena, nejvyšší mezinárodní literární cena udělována autorům dětské literatury, sluší se ocenit její zajímavě smyšlený příběh, jehož součástí jsou i vtipy. Jedná se tedy o knihu, jejíž děj je doprovázen četnými vsuvkami, jímž je nutno se zasmát.

13.08.2024 4 z 5

Pomezí světa Pomezí světa Kevin J. Anderson

Velmi pěkně sepsaná kniha popisující životy hned několika lidí zároveň na pozadí válečných událostí.
Je však velmi smutné, že zbylé dva díly (The Map of All Things a The Key to Creation) nejsou, ubávám se, že ani nebudou, přeloženy do češtiny. Je tedy nutné si je přečíst v angličtině, pokud jsou ovšem tyto výtisky k dostání.

31.07.2024 5 z 5

Čarodějův učeň Čarodějův učeň Otfried Preussler

Příliš mnoho pravopisných chyb, např.: ,,vyskočil s koně", kde by místo ,,s" mělo být ,,z''. Avšak příběh byl vskutku poutavě napsaný.

08.05.2024 1 z 5

Jak jsem potkal ryby Jak jsem potkal ryby Ota Pavel

Povinná četba.

01.01.2025 2 z 5

Ílias Ílias Homér

Uchvatné, poeticky psané dílo celé ve verších, zasazeno do období bájné trojské války, kde proti sobě stanuli ve válce krvelačné Danajci, holení krásných, a Trojané, jejichž hlavním hrdinou statným byl Hektor, bohům roven.

Pozruhodná provázanost bohů, jež na Olympu sídla skvostná mají, a lidí vcelku obyčejných.

01.01.2025 4 z 5

Návrat do budoucnosti I Návrat do budoucnosti I George Gipe

Jedna z knih přepsaných podle filmu. Byly sem však přidány krátké části, které se ve filmu nevyskytují. Silně nedoporučuji číst, viděli-li jste film, podle něhož je tato kniha napsaná, předešlé noci.

16.11.2024 4 z 5

Dr. No Dr. No Ian Fleming