Samvěd Samvěd komentáře u knih

Dr. No Dr. No Ian Fleming

Typická bondovka.

09.11.2024 4 z 5

Frankenstein Frankenstein Mary Wollstonecraft Shelley

(SPOILER) Velmi podivný příběh mladého Frankensteina, který se rozhodne po dlouhých studiích stvořit zrůdu, jež se kvůli svému zoufalství rozhodne povraždit všechny Viktorovi blízké, který se záhy rozhodne pomstít je, čímž podepíše ortel smrti.

29.10.2024 4 z 5

Čísla ohromující a ochromující - Jak se nenechat zmást matematikou moderního života Čísla ohromující a ochromující - Jak se nenechat zmást matematikou moderního života William Hartston

Vzhledem k tomu že se dozvíte kolik asi váží průměrný Američan (mimochodem asi tolik jako gorila nížinná, malé slůně nebo jako vaše americká lednička (patrně dostala název právě z tohoto důvodu)) a že 20 % není 20 %, myslím si, že čas strávený s touto knihou se dá i lépe zabít.

23.10.2024 3 z 5

Záhadný zlatý řez Záhadný zlatý řez Scott Anthony Olsen

Velmi zajímavé pojednání o tom, jak zasahuje zlatý řez do všech částí světa. Autor se snaží vysvětlit, že onen zlatý řez je vetkán do samé struktury naší existence. Rovněž nám tato kniha podává důkazy a výskytu této podivnosti, a to ať už ve všedním životě, nebo v samotném vesmíru.

20.10.2024 4 z 5

Kniha o fyzice Kniha o fyzice Clifford A. Pickover

Velmi zajímavá kniha popisující snad ty nejdůležitější milníky ve fyzice, avšak chtělo by to pár milníků přidat jako například 3D tisk a AI.

19.10.2024 4 z 5

Povídky I. – Proměna a jiné texty vydané za života Povídky I. – Proměna a jiné texty vydané za života Franz Kafka

(SPOILER) Přečten pouze Topič: Podivuhodný příběh Karla, který odplul na německé lodi do Ameriky, kde našel topiče, jenž ,,mu učaroval'', a proto se za něj dožadoval spravedlnosti a zadostiučinění, když vtom najednou jeden z přítomných poznal v Karlovi svého synovce.

13.10.2024 4 z 5

Akademická příručka českého jazyka Akademická příručka českého jazyka Ivana Svobodová

*****
Skutečně vynikající, avšak nepříliš přehledná příručka ČJ. Skvěle vystihuje snad veškeré problémy s pravopisem (především velkých písmen) a také s inetrpunkcí, s nimiž jsem se doposud setkal, a proto doporučuji všem studentům, a to již těm, kterým dělá ČJ problém, nebo těm, kteří ho zvládají.

12.10.2024 5 z 5

Svobodní zednáři: Mýtus a skutečnost Svobodní zednáři: Mýtus a skutečnost Jay Kinney Kinney

Zajímavé čtení o mýtech a především historii zednářů. Vřele doporučuji, chcete-li se dozvědět jistá fakta a případně se stát zednářem, neboť autorem této knihy je zednář.

12.10.2024 4 z 5

Alchymistova šifra Alchymistova šifra Kevin Sands

Úchvatný román odehrávající se v Anglii v 17. století, jehož hlavní postavou je učeň lékárnického cechu Christopher, který se snaží odhalit členy a řád Archandělova kultu.

Kniha je doprovázena těžkorozluštitelnými šiframi a vtipnými vsuvkami a je až neuvěřitelně čtivá a poutavá. Nicméně se i dozvíte, jak vyrobit střelný prach, který má výše zmiňovaný učeň v nemalé oblibě...

05.10.2024 5 z 5

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

,,Není smrti. Život je duch a duch nemůže zemřít. Jen tělo umírá a pomíjí, duch zůstává.''

Úchvatný román o vězni, který sepisuje, co prožívá poslední roky před svou popravou ve věznici v San Quentinu.

Hlavní postava popisuje své minulé životy, které prožil jako jiný člověk v jiném těle (např. jako trosečník na pustém ostrově nebo jako císař ve staré Korei), neboť ,, duch nemůže zemřít, duch neumírá, jenom tělo umírá.''

30.09.2024 5 z 5

Pád Númenoru Pád Númenoru J. R. R. Tolkien

Opravdu skvěle napsaný příběh o ostrovu, kterému je, kvůli chamtivosti, předurčený pád, jemuž se nepodaří zabránit ani marné snahy.
Musím říct, že v předložené mapě se hledá docela obtížně a některé názvy zde nejsou ani zmíněny (ale kdyby byly, byla by mapa patrně zaplněna různými nápisy).

19.09.2024 5 z 5

Fyzika všedních věcí Fyzika všedních věcí James Kakalios

Skvělá kniha popisující fyzikální (i chemické) vlastnosti všedních předmětů. Jsou docela dobře popsány, avšak nezlobil bych se, kdyby kniha obsahovala více nákresů a grafů.

17.09.2024 5 z 5

Krysař Krysař Viktor Dyk

Podivný příběh o zradě, skrblictví, ale i nezdárné lásce.

09.09.2024 4 z 5

Dva roky prázdnin Dva roky prázdnin Jules Verne

Další poučně napsaná kniha od světoznámého Verna. Nyní se autor pro změnu rozhodl napsat robinsonádu a aby to bylo nevšední, trosečníky jsou malé děti...

(Pamatujete si však, že indiáni se píší s malým počátečním ,,i''.)

08.09.2024 4 z 5

Je Bůh matematik? Je Bůh matematik? Mario Livio

Opravdu dobře zpracovaný přehled všech hlavních matematických disciplín od eulkeidovské geometrie přes teorii pravděpodobnosti až po teorii uzlů, zároveň jsou tu docela podrobně popsány životy největších matematiků, ale i méně známých jedinců.

Kniha se zabývá otázkou, jestli je matematika vytvářena, nebo objevována. V závěru je však zjištěno, že tato otázka je poněkud mylně položena, neboť z ní plyne, že odpověď musí být buď jedno, nebo druhé. Je tedy zjištěno, že je matematika zčásti objevována a zčásti vytvářena.

01.09.2024 5 z 5

Blues Mrtvého muže Blues Mrtvého muže Ray Celestin

Opravdu velmi poučný příběh naplněn korupcí a vším ostatním, co tehdejší USA naplňovalo. Dalo by se říct, že to je ta nejlepší detektivka, kterou jsem kdy četl...

29.08.2024

Zelená míle Zelená míle Stephen King

(SPOILER) Opravdu zajímavý příběh (odehrávající se ve 40. letech minulého století) o bloku E ve věznici v Cold Mountain, kde všechen příběh vězňů odsouzených ,,jim rovných" k nezáviděníhodné smrti končí v náručí ,,Jiskráka".

Hlavní postava Paul Edgombe je zároveň hlavní bachař na již zmíněném bloku, kde jsou vězni umístěni na bocích Míle, koberci vedoucím k elektrickému křeslu, po níž se vždy projdou naposledy.

Příběh obsahuje i poněkud vtipné části; ,,Nevím, jestli se Jiskřak nezavaří, až mu bude smažit prdel." nebo ,,Vrchní šerif okresu Trapingus byl starý brach s nosem zčervenalým od whisky, s břichem jako necky na praní...", jež se v příběhu vyjímají. Děj doprovází ochotečená myš, které byl dán název ,,Parníkovej Willy" (později přejmenována na ,,pana Jinglese") a nadpřirozené schopnosti Johna Coffeyho, posledního vězně, kterého Paul ,,odbaví".

Příběh je psán z perspektivy Paula, který je v té době, kdy psal, co se událo na Zelené míli při jeho službě, již ve starobinci (jsou to tedy jeho vzpomínky, které jsou často mlhavé).

28.08.2024 5 z 5

Petrolejový princ Petrolejový princ Karl May

Další, velmi dobře napsaný příběh o Mayových nejproslulejších hrdinech Západu. Opět, řekl bych až tradičně, příběh doprovází sledování tří banditů, kteří jsou pro peníze schopni jít bez přemýšlení i přes mrtvoly, avšak ,,kdo seje vítr, sklízí bouři", a tak je potká nečestný odchod na onen svět a dvěma nejznámějším hrdinům se (opět) podaří přivést k rozumu dva náčelníky znepřátelených indiánských kmenů, a tedy zabránit zbytečného krveprolití.

16.08.2024 4 z 5

Emil a detektivové / Emil a tři dvojčata Emil a detektivové / Emil a tři dvojčata Erich Kästner

Jelikož se jedná o knihu, jíž byla udělena cena H. CH. Andersena, nejvyšší mezinárodní literární cena udělována autorům dětské literatury, sluší se ocenit její zajímavě smyšlený příběh, jehož součástí jsou i vtipy. Jedná se tedy o knihu, jejíž děj je doprovázen četnými vsuvkami, jímž je nutno se zasmát.

13.08.2024 4 z 5

Bitva na Hackhamské pláni Bitva na Hackhamské pláni John Flanagan

(SPOILER) Příběh dvou nejlepších kamarádů (hraničářů), kteří nikdy neminou svůj cíl, na popředí válečných událostí. Morgarath, nazývaný Černý lord, vytáhne se svou armádou wargalů proti králi Dunkanovi. Halt však stihne zjistit jejich slabinu - a tou je ohromný strach z koní. Čehož Dunkanova armáda využije a při druhé bitvě (na Hackhamské pláni) zvítězí díky lstivému útoku kavaleristů proti ohromné přesile.

09.08.2024 5 z 5