Povídky I. – Proměna a jiné texty vydané za života přehled

Povídky I. – Proměna a jiné texty vydané za života
https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86111/bmid_povidky-i-promena-a-jine-texty-vyda-v6l-86111.jpg 4 67 67

Soubor Kafkových kratších próz. Obsahuje povídky Proměna, Ortel, Topič, V Kárném táboře a další texty vydané za jeho života.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Povídky I. – Proměna a jiné texty vydané za života. Přihlašte se a napište ho.

Samvěd
13.10.2024 4 z 5

(SPOILER) Přečten pouze Topič: Podivuhodný příběh Karla, který odplul na německé lodi do Ameriky, kde našel topiče, jenž ,,mu učaroval'', a proto se za něj dožadoval spravedlnosti a zadostiučinění, když vtom najednou jeden z přítomných poznal v Karlovi svého synovce.

Lubomeer82
21.04.2024 4 z 5

Kafkovy povídky a jiné texty vydané za jeho života jsou velmi zajímavou kolekcí textů. Za jednu z nejlepších zde uvedených povídek považuji (kromě Proměny, samozřejmě) V kárném táboře, která je satirická až to bolí a zároveň typicky Kafkovsky absurdní. Soubor obsahuje ovšem i slabší záležitosti jako jsou Umělec v hladovění a Zpěvačka Josefína aneb Myší národ.

roman9739
18.11.2022 5 z 5

Pokud budu upřímný, považuji, při četbě jiných povídek z tohoto souboru, zcela ikonickou Proměnu za malý zázrak!
Ne, že by ty ostatní povídky byly špatné, ale jsou to spíš takové útržkovité výkřiky, bez ladu a sladu, mnohé jsou nápadité, trefné, ale teprve Topič, Kárný tábor a Proměna ukazují, řekl bych, tu správnou kafkovskou cestu štýlu.
Proměna je opravdu jedinečná, takový Apple mezi povídkami o proměně člověka ve zvíře - totální facka všem mýtům, legendám, mutacím, jedná o zcela zásadní zářez do dějin tohoto typu imaginace - každá další p(P)roměna sebou (po)nese příchuť té kafkovské.
Podobně je na tom Kárný tábor - mohl zde Pavel Kohout čerpal inspiraci pro svou báječnou, podobně satirickou, absurdně apokalyptickou Katyni?
Jó Kafka, to je prostě pecka, nespoutaná síla pochybností a kousavosti.

Kniha Povídky I. – Proměna a jiné texty vydané za života v seznamech

Část díla