Proměna přehled

Proměna
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30545/bmid_promena-if7-30545.png 4 4376 4376

Když se Řehoř Samsa jednou ráno probudil z nepokojných snů, shledal, že se v posteli proměnil v jakýsi nestvůrný hmyz. Ležel na hřbetě tvrdém jak pancíř, a když trochu nadzvedl hlavu, uviděl své vyklenuté, hnědé břicho rozdělené obloukovitými výztuhami, na jehož vrcholu se sotva ještě držela přikrývka a tak tak že úplně nesklouzla dolů. Jeho četné, vzhledem k ostatnímu objemu žalostně tenké nohy se mu bezmocně komíhaly před očima. Takto začíná jedna z nejslavnějších povídek literatury 20. století. Klíčové dílo literární tvorby Proměna vypráví velice živý příběh, v němž se ukazuje síla Franze Kafky, a právem patří mezi nejlepší povídkové texty na světě. Ilustrace významného argentinského umělce Luise Scafatiho obdivuhodně vystihují zvláštnosti prostředí a osobnosti této povídky a zvou čtenáře k pozoruhodnému dobrodružství.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , B4U Publishing

Die Verwandlung, 1915

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proměna. Přihlašte se a napište ho.

1Klárka1
29.11.2024 2.5 z 5

Knihu "Proměna" od Franza Kafku som sa rozhodla prečítať zo zvedavosti, pretože mnohí ju považujú za klasiku svetovej literatúry. Musím však priznať, že toto dielo nie je moja "šálka kávy". Príbeh o Gregorovi Samsovi, ktorý sa jedného rána prebudí ako obrovský hmyz, ma zasiahla svojou deprimujúcou atmosférou a celkovou pochmúrnosťou. Cítila som sa v priebehu čítania skôr ťažko ako osviežene, a to ma odradilo od ďalších stretnutí s touto knihou. "Proměna" je zaujímavé dielo, ale ku mne sa už viac nevráti.

Didi1973
28.11.2024 5 z 5

Absurdita, která nemá v oficiálním literárním kánonu obdoby. A mojí prvotní otázkou bylo, čím že si své místo tam ten skromný příběh zasloužil. Schroustala jsem a strávila úvodní výjev, a co to? Hlavní postava - brouk - mi nepozorovaně přirostl k srdci a já jsem sledovala jak magor jeho snažení. No, a pak ten závěr... Jeden umře a nikdo po něm..., ale to by byl spojler. Dost mě to sejmulo. Když jsem dočetla do konce včetně výletu tramvají za město, říkala jsem si, to přece ještě nemůže být konec, tam se ještě nedostalo každému po právu. Ale dostalo. Otáčela jsem ten výsledný tvar z různých stran a sledovala, jestli z některého úhlu dává smysl, a jo. Snažila jsem se vypozorovat, kde se tam skrývá ta nerovnováha, která mohla být příčinou tak fatální proměny. A ona tam je. Řehoř se dřel, jen aby zajistil dostatek pro své rodiče a sestru, a na sebe úplně zapomněl. Úplně. A tak se jednoho rána probudil jako hodně divný brouk, aby to tak už zůstalo. Když to shrneme, tak má tenhle příběh štěstí, že je tak dobře napsaný. A my s ním...

annettka1098
28.11.2024 4 z 5

Přiznám se, že jsem se textu trochu bála, protože autora samozřejmě předchází jeho pověst. Proto pro mne bylo překvapením, jak byl příběh čtivý. Přestože byl samozřejmě na dnešní dobu trošku archaický, začetla jsem se opravdu rychle.
Přestože mě text přiměl se několikrát zamyslet nad mou úlohou nejen v rodinném kruhu, nakonec jsem se nad samotným příběhem i několikrát pousmála.

Knižní novinky (37. týden)

06.09.2020

Proměna Franze Kafky vychází v nejstarším českém překladu

10.10.2016

Ocenění knihy (2)

2016 - Nejkrásnější české knihy roku (Cena Svazu polygrafických podnikatelů)
2005 - Nejkrásnější české knihy roku (Cena ŠČUG Hollar –⁠ Markéta Prachatická za ilustrace)

Kniha Proměna v seznamech

v Přečtených7 656x

hmyz bibliofilie, bibliofilství, knihomilství proměna, přeměna světová literatura

Část díla

90% Proměna / Premena 1915