Sarah01 Sarah01 komentáře u knih

Tajný deník Adriana Molea Tajný deník Adriana Molea Sue Townsend

Hledala jsem knihu do Čtenářské výzvy a napadla mě tato. Ačkoliv 16ti letý syn mě od ní dost odrazoval, zkusila jsem a nakonec jsem, přes počáteční uchechtávání, co je to za blbost, nelitovala :-)

24.10.2017 4 z 5

Chtěla bych ten strom Chtěla bych ten strom Jaromíra Kolárová

Četla jsem taky kdysi dávno jako náctiletá, tenkrát jsem přečetla vše, co mi přišlo pod ruku, teď jsem se k ní vrátila, potřebovala jsem ji do Čtenářské výzvy (nejoblíbenější kniha rodičů - tedy mojí mamky, i když nechápu, proč zrovna tato kniha). Příběh mi přijde moc smutný až depresivní, holt paní Kolárová se umí dostat pod kůži. Naštěstí to jak se říká "dobře dopadlo". Ve skutečném životě znám pár takových vztahů, dnes už se to tak neřeší, většinou jim to klape a lidi po padesátce jsou dnes vlastně i v úplně jiné kondici, o nějakém stáří se vůbec nedá mluvit.

02.09.2017

Myši Myši Gordon Reece

Tak mně teda knížka vůbec nepřišla psycho, často mně bylo do smíchu, jak to autor vymyslel :-) Knížka je spíš pro teenagery, bezva návod, jak se ve škole nenechat šikanovat :-) Každopádně čte se velice dobře.

04.06.2017 4 z 5

Osudový dluh Osudový dluh Olle Lönnaeus

Styl tohoto autora se mi prostě líbí a kupodivu hlavní hrdina nemusí být zrovna klaďas se super vlastnostmi. Nakonec v životě to tak je, žádný Horatio Cain neexistuje :-)

12.04.2017 5 z 5

Návrat do Rothschildovy aleje Návrat do Rothschildovy aleje Stefanie Zweig

Moc pěkné zakončení této rodinné ságy, rodina Sternbergových měla štěstí, většina se zachránila útěkem do zahraničí, takže babička Betsy po návratu z Terezína měla zase pro co a koho žít. Tady jsem si poprvé uvědomila, jak strašné muselo být přežít z celé rodiny sám.

27.03.2017 5 z 5

Děti z Rothschildovy aleje Děti z Rothschildovy aleje Stefanie Zweig

Taky si myslím, že lepší než první díl. Děsivé, jak plíživě ten záměr a konečný plán s židovskými obyvateli Německa postupoval a nedivím se, že někteří tomu nemohli věřit a stále doufali, že to pomine, vždyť spousta jich padla na bojištích 1. světové války za vlast a teď tenhle obrat. Na někoho holt ty své neúspěchy a krizi svést museli.
Jinak co se týká popisu děje výše, měl by ty chyby někdo opravit...žádná Valerie v knize nevystupuje a pokud jde o Annu a Viktorii, tak ty v této době byly dávno dospělé a do školy nechodily, školou povinné byly Alice a Klaudie.

16.03.2017 4 z 5

Dům v Rothschildově aleji Dům v Rothschildově aleji Stefanie Zweig

Trochu rozvláčné, ale asi pro pochopení vztahů v židovské rodině nutné, je vidět, že román psala žena. Docela jsem zvědavá, jak se osudy rodiny budou vyvíjet dále, pro děti zvyklé na dostatek a rozmazlování nastanou nejspíš hodně krušné chvíle a nejen pro ně :-(

24.02.2017 3 z 5

Šarlatový lev Šarlatový lev Elizabeth Chadwick

Život tohoto rytíře by vydal na deset jiných, podle mého největší muž Anglie, žádný král mu nesahá ani po kotníky.

11.01.2017 5 z 5

Válka před válkou – Krvavý podzim 1938 v Čechách a na Moravě Válka před válkou – Krvavý podzim 1938 v Čechách a na Moravě Stanislav Motl

Opět jsem přečetla jedním dechem, velice zajímavé osudy, o kterých se všeobecně vůbec příliš neví. Určitě na tom něco je, že Československo si neřešením národnostních otázek po svém vzniku dost zavařilo, ale rozhodně si nemyslím, že mělo pohraniční oblasti už tenkrát vydat Německu, jak to dnes tvrdí u nás některé spolky a iniciativy.
Těším se na další knihy S. Motla.

16.12.2016 5 z 5

Největší rytíř Největší rytíř Elizabeth Chadwick

Kniha poskytuje realistický pohled do středověkého života rytíře, který se vypracoval až na předního muže království. Mohlo by se zdát, že ten člověk měl fakt štěstí, ale protože na štěstí a osud nevěřím, byla to podle mého jeho píle a umění bravurně a diplomaticky zvládat různé situace, ten chlap měl prostě za ušima.

23.10.2016 5 z 5

Vážka Vážka Michel Bussi

Prvních 50 stránek jsem se do čtení musela nutit, většinou to u mě tak bývá, když narazim na knihu označovanou za úžasný světový bestseller. Ale pak se to rozběhlo až tak, že jsem knížku nedokázala odložit a málem si kvůli ní musela vzít dovolenou. Zápletka opravdu zajímavá, skoro až neuvěřitelná. Určitě doporučuji, rozhodně se nebudete nudit.

20.07.2016 4 z 5

Černá kniha Černá kniha Paul Verhoeven

Napínavé a čtivé, původně jsem si myslela, že celý příběh je napsán podle skutečných událostí a života jedné osoby, ale podle doslovu je to vlastně více osudů zhuštěných do života jedné židovské dívky. Tak to se mi moc nelíbí, očekávala jsem literaturu faktu, teď už chápu, proč byla knížka ve výprodeji. Brala jsem ji ale jako čtení na dovolenou, svůj účel splnila.

12.07.2016 3 z 5

Opožděné vzpomínky Opožděné vzpomínky Evelina Merová

Knihu jsem nedokázala odložit, strašné, co všechno musela autorka prožít. A po válce ještě takový život v bývalém SSSR, aspoň že v milujícím manželovi a dětech našla štěstí. Krásná je i její láska k Praze a že se mohla dočkat toho znovu tady žít.

20.06.2016 4 z 5

Zapomenutá zahrada Zapomenutá zahrada Kate Morton

Ano, čtivé, ale zdlouhavé, to je přesné. Zpočátku jsem byla docela napjatá, ale ke konci už moje pozornost ochabovala, myslím, že knížka mohla mít stránek tak polovinu. Teď nevím, jestli ji vůbec někdy budu číst znovu.

15.01.2016 3 z 5

Pražská zima Pražská zima Nikolaus Martin

Zajímavá zpověď mladíka z lepší rodiny, který je zvyklý na bohémský život a nakonec končí chycen při útěku na pár měsíců v Malé pevnosti v Terezíně, která se stala prakticky koncentrákem. Život v ní vypadal docela děsivě, povahy tří představených tohoto tábora jsou stěží pochopitelné.

17.12.2015 4 z 5

Růžový hotel Růžový hotel Anna Stothard

Velice zajímavé téma a zvláštní styl psaní.....zpočátku mi byla hlavní hrdinka nesympatická a neskutečně protivna, ale zvykla jsem si, nakonec mně něčím připomínala i mě samotnou v dětském věku, až tedy na to neustálé kouření. Autorce se tak dobře povedlo popsat nevábné prostředí města Los Angeles, že mě vůbec neláká se tam někdy podívat :-)

29.03.2015 3 z 5

Čarodějnice a vévoda Čarodějnice a vévoda Brigitte Riebe

Moc pěkný příběh na pozadí skutečných historických událostí, vůbec jsem nevěděla o tom, že by někde ve středověku čarodějnické procesy dopadly pro někoho zproštěním obvinění.

16.11.2014 5 z 5

Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Jerome Klapka Jerome

Na knížku jsem se docela těšila, ale příliš mě nechytila, i když místy určitě humorná byla, ovšem některé příhody byly psané tak hekticky, nepřehledně a až neuvěřitelně, že jsem je musela přečíst i několikrát po sobě, jak jsem se v nich ztrácela. Možná je to překladem, kdoví. Jediné co mě zaujalo, tak popisy městeček a krajiny kolem Temže.

15.10.2014 3 z 5

Svatá zrada Svatá zrada James Forrester

Napínavá od začátku do konce, přestože děj se odehrává během jednoho měsíce, prosince 1536. Knížka popisuje velice divokou dobu na začátku vlády Alžběty Tudorovny, cokoliv bylo pokládáno za zradu proti královně, život neměl skoro žádnou cenu. Co mě hodně zaujalo, tak velice zvláštní vztah hlavního hrdiny Williama Harveye a Rebeky, vdovy po Henrym Machynovi, taková zvláštní láska, jejímuž naplnění brání stavovské poměry a náboženství a snad i vzdálená existence milující Williamovy manželky. Určitě doporučuji k přečtení.

02.10.2014 4 z 5

Ranhojička Ranhojička Ricarda Jordan (p)

Knížku jsem začala číst na doporučení a přímo jsem ji hltala s napětím, jaké bude rozuzlení....nemůžu říct, že by mě konec přímo zklamal, ale myslím, že ve skutečnosti by úspěšnost této akce byla pochybná, ne-li úplně nemožná. Autorka má velice bujnou fantazii, v knížce v podstatě není hluché místo, kdy by se nic nedělo, nemyslím si, že by to ve středověku nebylo možné, navíc spousta věcí je historicky podložená, ale......ale ty až moc časté neuvěřitelné náhody, kdy všechno nakonec dobře dopadne....spíš pohádka.
Oceňuji popisy a poznatky o jednotlivých světových náboženstvích, to má určitě co říct dnešní mladé generaci, která se často v náboženských otázkách velmi špatně orientuje.

15.09.2014 4 z 5