shecoola shecoola komentáře u knih

Strážkyně tajemství Strážkyně tajemství Barbara Wood

Musím povedať, že kniha začala veľmi sľubne. Asi do prvej polovice to šlo i dejovo dobrým smerom. V druhej polovici prišlo nekonečné putovanie a záver knihy bol vyložene rýchlo utnutý. Nepostrehla som napríklad ani či napokon našli Cheveja, ktorý bol k záveru knihy od nich len dva dni cesty. Ale pár hviezdičiek dávam, čítala som aj horšie knihy, napríklad Modrý kameň som od autorky ani nedočítala.

24.09.2022 3 z 5

Chlapec z lesů Chlapec z lesů Harlan Coben

Moja druhá kniha od Cobena, ale tentokrát to bolo o krok vedľa. V každej kapitole vykukli nové postavy, príbehy a držať si ich v hlave, než sa to na konci pospájalo, bolo občas nad moje sily. Zbytočné povedačky, opisovačky, zbytočné pasáže. Hlavný príbeh Naomi skončil viacmenej neprekvapivo, zato o Wildovi, čoby chlapcovi z lesov, sme sa vlastne z minulosti nedozvedeli vobec nič. Vlastne sa po prečítaní tejto knihy nič nestalo. Takže za mňa priemer - neurazí, nenadchne.

16.07.2022 2 z 5

Ty, ja a tí druhí Ty, ja a tí druhí Fionnuala Kearney

Asi potrebujem zase trochu náročnejšiu literatúru, zdá sa, že moje obdobie "ľahkého" čítania skončilo. Takže pokiaľ máte obdobie, že potrebujete odľahčiť, tak áno, može byť. Príbeh o nevere a jej dosahu na manželstvo, okolité vzťahy a v neposlednom rade na samého seba.

26.06.2022 3 z 5

Výměna Výměna Beth O’Leary

Knížku jsem bohužel nedočetla. Zápletka byla zajímavá, děj poněkud kulhal a nebavil mně.

21.06.2022 1 z 5

Kdybych tě nepotkal Kdybych tě nepotkal Viktorie Besó

(SPOILER) Zaujímavá kniha odohrávajúca sa v dvoch časových líniách - prvá, ktorá je z minulosti a opisuje spojenie ženstva s prírodou. Veľmi zaujímavé poznatky cesty hlavnej hrdinky Beáty z peruánskych Ánd, skutočne sa tu človek dozvie mnoho. Zaujímavé boli aj poznatky z iných matriarchálnych kultúr sveta (Čína, India). Táto dejová línia ma úplne pohltila.
Druhá bola klasickejšia, presunutá do prítomnosti, niesla sa na vlne vzťahu, sexu a rozkoše, niekedy na moj vkus až príliš voľne a odvážne. To, že kniha má pokračovanie, som sa dozvedela vlastne až teraz, každopádne aj takýto otvorený koniec sa mi páčil.

Postreh: rodisko hlavnej hrdinky bolo v Kopaniciach, o ktorom sa písalo aj v knihe Žítkovské bohyně. Tú som bohužiaľ nebola schopná dočítať. O to viac ma teší, že tu ma táto tematika neskutočne bavila.
Ale bohužiaľ práve v tejto časti ma zároveň jedna vec iritovala: stretnutie s Jurajom, ktorého slovenčina bola plná počeštených výrazov a chýb. To sa pri korektúrach textu nenašla žiadna slovenská korektorka, ktorá by opravila tie chyby v dialógu?

27.02.2022 5 z 5

Kruh Kruh Rona Halsall

(SPOILER) Kniha se četla sama, spolkla jsem ji za dva dny. Příběh se odvíjí hezky jako klubíčko dolu kopečkem, nelze ji odložit. Ale musím přiznat, že mně ta ženská neskutečně s*ala. A vlastně i Luke, jak si od ních všechno nechal líbit. V reálu tohle téma asi tak funguje, i když tady byly role obětí vyměněné a bylo to všechno naruby. Těžká představa, no asi jsem si Luka vymalovala až moc mužně a udatně. A možná takový i byl, ale pak nechápu proč tu ženskou ani jednou nezarazil, neokřiknul. Vždyť takový pořádný chlap ze statku, to je dvakrát jak jedna malá ženská. Každopádně obálka krásná, kniha čtivá, téma zajímavé a konec taký, jaký si přejete.

23.02.2022 5 z 5

Papírová labuť Papírová labuť Leylah Attar

(SPOILER) Zaujímavý príbeh, ktorý vo svojom dlhšom úvode opisuje únos hlavnej hrdinky, následne sa presúvame do minulosti odohrávajúcej sa v mafiánskom prostredí. Táto polovica knihy ma neskutočne bavila, bola napínavá, surová, došlo na krv, rozne zvraty aj vysvetlenia. Druhú polovicu knihy som mala pocit, že som zmenila knihu. Síce tu ešte doznievali krivdy a karmy a na chvíľu sme sa ocitli vo vazení, ale odtiaľto počnúc začala klasická romanca. Obaja hlavní hrdinovia otočili o 360 stupňov: zlý, bezcitný, krutý Damian sa zmení na bohatého, romantického muža snov a dokonalá módna ikona Skye zase na charitatívnu priebojnú matku. Osobne mi to zas až tak nevadilo, čítam ako napínavé knihy tak aj romantiku, ale pri predstave, že to číta chlap, mi ho až prišlo ľúto, že sa musí prelúskať takýmto telenovelovým mexickým záverom.

16.12.2021 4 z 5

Pánský klub Pánský klub Erica Katz

(SPOILER) Tak ja neviem..... dočítala som, takže úplná nuda to nebola. Ale thriller? Tá kniha okolo tohto žánru ani neprešla.. jediná napínavá časť prišla niekde po tristej strane, kedy - pozor SPOILER - sa Alex ocitla v aute s dvoma chlapmi, ktorí sa ju pokúsili znásilniť. Koniec spoileru. Celé to trvalo maximálne dve strany. Inak proste len dlhý, jednoduchý príbeh z právnickej firmy. Takže za mňa tak max. 3.

28.10.2021 3 z 5

Zatímco jsi spala Zatímco jsi spala Kathryn Croft

Mně to bavilo. Přečteno plynule, nikde mi to nedrhlo. Fakt jsem byla zvědavá, kdo bude tím vrahem. Moje tipy se střídali a podezřívala jsem už pomalu všechny :D ale i tak jsem neuhodla..

16.10.2021 5 z 5

Slunečnice Slunečnice Sarah Winman

Já nevím, mně to neoslovilo, ničím neupoutalo, nedokázala jsem se začíst, a když jsem už četla, tak jsem vlastně nevěděla co čtu. Unikal mi děj, propojení a mnohdy i postavy, možná jsem divná, ale tedy za mně nedočteno, děkuji, další prosím.

24.07.2021

Modrá Modrá Maja Lunde

Námet dobrý, ale šlo z toho vyťažiť oveľa viac... dosť dlho som si zvykala na štýl písania a príbeh Signe som miestami preskakovala.. vydržala som čítať len vďaka príbehu Davida a ku koncu už som len čakala, kde sa ich príbehy spoja. Škoda, malo to vačší potenciál.

03.01.2021 3 z 5

Věštcův rok Věštcův rok Charles Soule

Veľmi sľubná anotácia, skvelý námet, ale niektoré pasáže sa čítali veľmi ťažkopádne. Do prvej 1/2 som sa do čítania nútila, ďalšiu 1/4 knihy som konečne začala chápať súvislosti a posledná 1/4 bola za mňa najlepšia a napokon som sa najviac potešila tomu, že som knihu konečne dočítala. V závere som sa nedozvedela za mňa docela podstatnú informáciu, že akým sposobom prišiel teda veštec k tým veštbám... Každopádne bolo zaujímavé sledovať, ako nevinné predpovede spustia lavínu ďalších udalostí a hlavne ako nás ovplyvňuje fanatizmus, politika, chamtivosť a nenávisť.

01.02.2025 2.5 z 5

Tvůj perfektní rok Tvůj perfektní rok Charlotte Lucas

Na pohľad krásna kniha - pekná obálka, zaoblene vykrojené rohy, fialkové hrany bloku s fialkovou stuhou záložky. Pekná anotácia. No nekúp to :) A potom som sa začítala a polovica knihy bola pre mňa dosť nemotorná a krkolomná a taká "nemecky chladná" asi ako Hamburg sám...kniha oboznamuje do docela detailných informácií o veciach, ktoré tam byť podľa mojho vkusu nemuseli - napríklad tam bolo až príliš mnoho k téme Rozpustilá parta. Naopak keď sa v druhej polovici udeje zvrat, mení sa aj čtivosť príbehu a hlavne na konci je to hotová centrifuga, pretože kde by si to kniha žiadala, tam mi obsah ostal skrytý (napríklad to uzmierenie na konci na vianočných trhoch. Vyslovene si žiadala dve kapitoly, jednu zo strany Jonathana a druhú zo strany Hannah). Každopádne pekné pasáže hodné zamyslenia sa. Nad našimi ľahostajnými činmi, ktoré možu mať katastrofálny dopad na osud niekoho iného či nad našimi bežnými dennými úkonmi, ktoré robíme tak automaticky, že ich ani nevnímame. Darček v podobe vyplneného motivačného denníka bol krásny nápad a ešte dojímavejší mi prišiel na záver od Jonathana.

20.01.2025 3.5 z 5

Hrady z písku Hrady z písku Kayla Olson

(SPOILER) Keď sa svet ocitne v rukách zopár najmocnejších, stanete sa buď večným slúžiacim otrokom alebo ovládaným zabijackym služobníkom. V tomto svete je ale aj pár jednotlivcov slúžiacich odboju, ktorí veria, že sa život na zemi dá zvrátiť k tomu povodnému pred rokom Nula.
Linku príbehu tvorí Eden, ktorej sa podarí utiecť s vierou, že nájde jediný neutrálny ostrov, tzv. Útočisko. Zvraty a nástrahy v knihe ukazujú, ako detailne premyslené može byť zničenie ľudského sveta a ako sa ťahajú nitky na strane veľmoci.
Príbeh ma bavil aj vďaka jemnej a opatrnej vzájomnej náklonnosti Lonana a Eden a nútil ma čítať stále ďalej, pretože som mala pocit, že z drápov takéhoto "vlčími očami" monitorovaného a vedecky organizovaného sveta niet úniku.
Za mňa veľmi príjemné čítanie (dystopické žánre často nečítam, takže nemám s čím porovnávať), avšak koniec by si žiadal ešte pár kapitol naviac čo sa zvrhnutia vlády týka.

02.01.2025 3.5 z 5

Hodné holky Hodné holky Sara Shepard

(SPOILER) Druhý diel podstatne lepší, než prvý - dej sa pekne zamotáva a každou kapitolou vás láka čítať ďalej, aby sa konečne odhalila pravda. A tá je veľmi prekvapujúca.
Spoiler: Za negatívum považujem nedotiahnutú linku Elliota Fieldera. Pravdepodobne vedel, že Julie má dve osobnosti (veď preto ju sledoval), no nejak sa nám v závere knihy stratil, aj keď si myslím, že tam rozhodne mal mať svoje miesto. Takto sa vytratil z deja a tým pádom bola pre mňa jeho postava v knihe nevyužitá a zbytočná.

27.10.2024 5 z 5

Perfekcionistky Perfekcionistky Sara Shepard

Naprosto súhlasím s kompletným komentárom od PerfectionistKa - kniha má pomalší rozbeh, je potrebné sa zorientovať v menách - 5 hlavných hrdinkách a všetkých okolo nich (rodina, ne-priatelia, nápadníci), no napokon sa to pekne rozbehne a koniec vás núti okamžite siahnuť po druhom dieli. Romantické linky aspoň trochu vniesli do deja niečo príjemné a pozitívne v tom všetko chaose a nepekných osudoch dievčat.

21.10.2024 4 z 5

Poslední dívka Poslední dívka Riley Sager (p)

Kniha mne dlouho držela jenom ze zotrvačnosti, protože některé to tak zkrátka mají, ne každá se rozjíždí hned na první straně. U této knihy je potřeba taky vydržet. Rozuzlení jsem tak nějak ani ne že tušila, ale zkusila jsem si tipnout mezi již známými kladnými hrdiny. I když vražedné motivy mi byli neznámé. Občas jsem pochybovala už i o samotné Quincy. Nečetlo se to ale vůbec špatně, ale bylo to na mně někdy (hlavně ze začátku) až zbytečně zdlouhavé.

28.07.2024 3 z 5

Nebe Nebo Nebe Nebo Petr Neckář

Mám ráda tuto tematiku, bohužel tam na mně bylo až přespříliš filozofických úvah a vět a myšlenek a popisů... někdy méně je více a zde by to knize vůbec neuškodilo. Nebavilo mně ani číst ty části o Ty Wogovi a jeho kumpánech, a už vůbec ne tak zbytečně dlouhé pasáže. Jinak příběhu Jobbiho a Mayi jsem fandila od začátku a bylo to moc pěkné, ta změna, to prostředí, ta komunita, to propojení. Tady by se mi líbilo žít :)

11.06.2024 3 z 5

První život První život Gena Showalter

Sice jsem na začátku tak nějak nevěděla, kde jsem, ale pak si to sedlo a byla to moc hezká jízda, jenom škoda, že druhý díl ještě u nás není? Cože? To by mělo být trestní, přeložit jeden díl a druhý ne. Každopádně, snad to nebude dlouho trvat, protože jsem moc zvědavá na život druhý (věčný?) Desítky a Killiana, ale jsem také zvědavá, zda se ještě objeví Archer a jak to s těma světy vlastně dopadne (Troika, držím pěsti)

08.05.2024 5 z 5

Nejskrytější přání Nejskrytější přání Marybeth Mayhew Whalen

Souhlasím s níže uvedeným hodnocením od Kerriova. Na začátku se to velmi pomalu rozbíhá - příliš mnoho postav, nutno se v nich zorientovat, takže jednotlivé kapitoly nedávají smysl. Pomalu ty puzzlíky začínají na sebe navazovat i zapadat. Každou kapitolu vypráví jedna postava ze svého pohledu, postupně vyplouvají na povrch všechny souvislosti - sousedské vztahy i stíny z mládí. Na závěr se tajemství všech odhalí. Celkově to ale hodnotím jako takové nemastné-neslané čtení...

19.04.2024 3 z 5