SidoniaL.

Druhá část trilogie katolického kněze a středoškolského profesora ThDr.h.c. Dominika Pecky. Kvalitní čtení pro všechny školou povinné - ty před katedrou i za katedrou.

První část trilogie aforizmů, glos a filozofických úvah katolického kněze a středoškolského profesora ThDr.h.c. Dominika Pecky. Jiskřivý humor, bystré postřehy a laskavý přístup k těm "před katedrou".

Kniha rakouské mystičky, kterou 50 let navštěvovaly duše v očistci. Tuto knihu bych doporučila ke čtení asi z podobných důvodů jako dříve uléhali ke spánku někteří kajícníci do rakví, aby si uvědomili pomíjivost svých životů, meditovali a připravovali se na odchod z tohoto světa. Takový zážitek si můžete sice v rámci halloweenských "radovánek" dopřát i dnes, ovšem to je trochu o něčem jiném! Přitom smrt, pokání a očistec jsou dnes zvláště mezi liberálními katolíky už téměř společensky nevhodná slova! Snad útlá knížečka Marie Simmaové pomůže tyto postoje poněkud změnit!

Do tohoto románu vložil J. Š. Baar všechno, co miloval: selský život, českou zem, mateřský jazyk i víru v Boha! Nádherné dílo! Od mládí jsem ráda četla o vystěhovalcích do Ameriky, o jejich tvrdých začátcích tam v pustině (např. Mobergovu tetralogii), ale že najdu tuhle tématiku u Baara, to jsem nečekala! Krásně se to čte a já už už po knížce sahám, abych si ji přečetla ještě jednou.

Dvojjazyčné knihy asi nejsou žádnou zvláštností, ale vyprávět si vtipy v latině? V mrtvém jazyce? Vynikající nápad a pro výuku skvělá pomůcka, osvěžení. Jen ten výběr vtipů mi úplně nesedl, ty lascivní tam být dle mého názoru nemusely.

Nositelka Nobelovy ceny shromáždila vzpomínky a vyprávění dnešních dospělých, jak prožívali válku coby děti. Jsou to jeden jako druhý srdcervoucí příběhy: dítě a válka! Knihu jsem přečetla jedním dechem!

U E. S. Gardnera nikdy žádná sprostota, vulgárnosti nebo nevkusné sexuální narážky, nikdy přílišné krutosti, ale inteligentní humor, brilantní křížový výslech. Všechno z vlastní praxe. I toto je skvělá oddychovka. Perryho mandantka na mne tentokrát působila tak nedůvěryhodně, že jsem byla opravdu zvědavá, jestli ji z toho obvinění vyseká a jak. A dopadlo to - jak jinak u Perryho Masona - dobře!