Silber komentáře u knih
Erenův soud a zjevení dalšího inteligentního titána. Příběh se nám zamotává stále víc a víc.
Autor zde přeskočí do minulosti k chybějícímu výcviku a tak se dovídáme, že Sasha s bramborou nebyla výmyslem tvůrců anime :)
Každopádně se mi zde líbil vývoj charakteru Jeana.
Bitva pokračuje a na konci přichází opět zvrat - člověk si říká, co se tu vlastně děje. Vždyť děj vypadal zpočátku tak jednodušše - prostě zbytek lidstva versus obři a místo toho se nám tu začínají dít podivnosti, na které ještě dlouho nebudeme znát odpověď.
(SPOILER) (6.5/10) "Shodují se slova s činy? To je tvé měřítko spolehlivosti. Nikdy nesmí zůstat u slov."
"Postav se strachu čelem, jinak se ti vyšplhá po zádech."
No konečně. Kniha celkem netradičně navazuje na předchozí, ale opět se mi četla hůře. Konec mi na závěr přišel až trochu nijaký, což bude dost možná i tím, že autor měl v plánu ještě pokračování, které už nestihl. Bohužel moje motivace do čtení v druhé polovině série (snad krom pátého dílu) byla ta, abych to už měl za sebou a moje pořád relativně vysoké hodnocení vychází z toho, že tam bývají zajímavé myšlenky. Ale i tak, ač to nerad přiznávám, jsou pro mě pokračování Duny tak trochu zklamáním, protože jsem přecejen čekal něco trochu jiného. Zatímco původní Duna byla ještě celkem klasický příběh okořeněný filozofií a měl kouzlo objevování kultury Fremenů, později se to zvrhlo především ve směsici deprese a podivností a velké skoky mezi jednotlivými událostmi tomu také nepřidaly. Možná by se mi více líbilo, kdyby pokračování navázaly přímo na původní Dunu a popisovaly průběh džihádu, pocity Paula a Chani, Irulán mi také připadala trestuhodně nevyužitá... zkrátka jsem byl vždycky vhozen do nějakého děje s velkým odstupem od posledních událostí a měl problém se na to nějak pořádně "napojit" a k tomu možná nejsem takový filozof, jak jsem si myslel, protože mám dojem, že mi asi hlavní myšlenka někam unikla. Doteď nevím, co si vlastně přesně představit pod tou "Zlatou stezkou" a nechápu, jak je možné, že při tolika postavách, co mají schopnosti vidět budoucnost vždycky vše dopadne tak tragicky (Paul, Alia, Leto II...). Zkrátka z toho mám takový pocit marnosti a zmaru. I proto se asi bude zdát divné, že stále přemýšlím, zda nezkusit alespoň dva další díly v sérii a je to právě kvůli tomu, že jsou od syna, na kterého zarytí Herbertovci nadávají, takže si říkám, že by se mi možná mohly i docela líbit. Jsem sice rád, že jsem tuhle sérii přečetl, protože to byla trochu výzva, ale tento styl pro mě úplně není a chápu i ty, co to vzdali, protože se jedná opravdu o netypickou tvorbu a ten, kdo hledá hlavně sci-fi, by asi možná měl hledat jinde. A já si za odměnu, že jsem se tím prokousal, teď složím tu ornitoptéru z Lega...
(10/10) "Každým kdo nebyl kvantovou teorií šokován, ji nepochopil." - Niels Bohr
Jako fanoušek sci-fi jsem se pokusil alespoň trochu zasvětit do tohohle tématu a myslím, že se to aspoň trochu povedlo, i když mi z toho jde hlava kolem. Kniha Vás nezahltí vzorci, kterým stejně nerozumím (i když jich pár ukáže) a je psaná vtipným stylem s různými ilustracemi, takže žádné nudné a suché čtení, které většina populace nemá šanci pochopit. Doporučuji buď nadaným dětem, které baví fyzika a hledají něco na úvod do tématu a nebo dospělým jako já, co o tom neví nic, ale z nějakého důvodu je to zajímá.
"Myslím, že mohu s klidem prohlásit, že kvantové mechanice nerozumí nikdo." - Richard Feynman
(8/10) Trochu smutnější pohádka s krásnými ilustracemi. Bohužel jsem knihu nějak pozapomněl ohodnotit ihned po čtení a od té doby už nějaký čas uplynul, takže momentálně už k tomu asi víc neřeknu.
(7/10) Jak už to bývá, záleží na povídce. Většina je průměrná až lehce nadprůměrná, Vypíchl bych zde ty s 3., 4., a 7. Doktorem, přičemž nejlepší je (jak jsem tak trochu čekal), ta poslední od Neila Gaimana.
(8.5*) O něco zajímavější, než Závoj smutku. Na to, že seriál flákám a 12. doktora tak prakticky neznám, se mi tu líbil.
(6/10) Tak jsem zkusil i druhý díl. Kniha začíná poměrně idylicky, ale samozřejmě se vše zkomplikuje. Vadilo mi ovšem chování Nory a jak to tu tak čtu, tak nejsem jediný. Trochu jsem zvažoval, jestli sérii neodložit, protože přecejen obvykle čtu naprosto odlišné žánry, ale po tom konci to zkrátka nešlo a ten třetí díl jsem musel otevřít :)
(6/10) K téhle knize bych se asi nedostal, kdyby mi ji nevnutila kamarádka. Je to taková klasická věc pro holky, kde se objeví záhadný a sexy kluk, ze kterého je hlavní hrdinka samozřejmě celá pryč. Trochu mi to připomínalo takové ty fanfikce :D Ale abych nekřivdil, ten nápad s anděly se mi líbil. Sice to není knížka úplně dle mého gusta, ale jako oddechovka proč ne a chápu, že se to těm, kteří spadají do cílové skupiny, líbí.
(8/10) Určitě to není špatné, dokonce mě překvapilo, že onen námět si Harris nevycucal dodatečně z prstu, ale tyto události jsou naznačeny již v knize Hannibal. Nevím, zda to je tím, že tohle je vlastně teprve začátek a není to ten Hannibal, jakého ho známe později, ale nebylo to úplně ono. Mám pocit, že filmové zpracování se mi možná líbilo i více. Zkrátka, tahle kniha není špatná, je "jen" dobrá, ale s nadšením z těch knih předchozích se to úplně srovnávat nedá.
(9.5/10) Opět se dostáváme k boji s pánem vampýrů. Atmosféra je čím dál tím temnější (jistou událost jsem musel docela rozdýchávat, nečekal jsem, že to jistá osoba opravdu udělá) a kniha končí v nejnapínavějším.
(9/10) Lov na pána vampýrů jde tentokrát stranou a místo něj je načase odhalit totožnost Harkata Muldse, takže na něj i pro Darrena (který jde samozřejmě s ním) čeká obtížná a zdlouhavá cesta za pravdou, která je skutečně šokující :) Nejdřív jsem si myslel, zda se pan Shan náhodou nezbláznil, ale nakonec to bylo vysvětlené tak, že jsem to přijal a líbilo se mi to. Ovšem i tak byl závěr tak trochu smutný.
(9/10) Napínavá a poměrně akční kniha pokračující tam, kde skončila ta předchodzí. Jak vidím, nejsem jediný, koho jistá událost opravdu rozesmutnila. Ovšem započatý děj oproti předchozím "trilogiím" není tak úplně dokončen, protože stále zbývá vyřídit pána vampýrů.
(6/10) Kratší a celkem napínavý "horor". Jeden z těch lepších.
(6/10) Nepřemožitelnost hlavní hrdinky je čím dál tím neuvěřitelnější a té akce, zabíjení a všeho už na mě bylo asi trochu moc. A konec byl takový nejasný...
(6/10) Sice mě to bavilo, ale ten konec byl už na mě nějaký překombinovaný.
(7/10) Poměrně zajímavá a originální zápletka dělá z této knížky v sérii Stopy hrůzy výrazný nadprůměr. Jsem celkem zvědavý na další díly.
(6/10) Zkrátka takový ten béčkový, ale celkem napínavý horor, jaký od této série čekám.
(5/10) Vlastně mě to i poměrně bavilo, jen ten závěr už mi přišel poněkud překombinovaný.