simca9342 simca9342 komentáře u knih

Jak jsem dojel až na Nordkapp Jak jsem dojel až na Nordkapp Simona Sztulová

" Z pravěku"
Cestopis o cyklovýletě manželů Sztulových. Roman a Simina napsali o jejich dlouhém putování příběh. Forma deníku s datovým záznamem. Obyčejný příběh to ale není. Manželé, dva kluci, zvláštní rozhodnutí.
Finsko, Nordkapp - konečný cíl cesty
Čtenáře provázejí rodinným zážitkem fotografie z cesty. Vyprávění se střídá s jiným, vtipným textem - psaným z pohledu malého Míši. Dvouleté dítě v něm vysvětluje, co se může přihodit na tak daleké cestě. Co vše nezbytného potřebuje dvouleťák k přežití. Hlavně hudbu, aby mohl lézt ostatním na nervy. To bylo splněno. Pak přišla ta horší část pro všechny. Hlad...
Zbytek si dokážete představit. Cestování s dětmi není nikdy jednoduché.

16.10.2024 5 z 5

Jurský svět - Kde dinosauři ožívají Jurský svět - Kde dinosauři ožívají Caroline Rowlands

Svět dinosaurů přichází na vaše obrazovky. Způsob, jak používat tuto knihu se může zdát jiný než běžné čtení, ale je moderní.
Stačí stáhnout aplikaci a můžete pozorovat dinosaury v životní velikosti, přímo u obýváku procházet jurské ostrovy a dozvídat se fakta a polohy atrakcí nacházejících se na nich.

13.10.2024 5 z 5

Pojďte s námi za zvířátky Pojďte s námi za zvířátky Romana Anděrová

V jedné pražské zoo je k vidění spousta zvířat. Kůň převalského Gino, hyena Barbie nebo lachtan Gaston, který už několik lež nežije, ale můžete si o něm přečíst. Kniha o zvířatech, kteří si něčím prošli, ale dokázali dokázali mnohem překvapit. Příběhy z pohledu vychovatelů, kteří si také prošli emoční zkouškou. V případě, že některé ze zvířat zahynulo.
K dispozici jsou dobové i současné fotografie zvířat a vysvětlení několika povelů.

12.10.2024 5 z 5

Štěstí - Nejkrásnější citáty Štěstí - Nejkrásnější citáty Antoine de Saint-Exupéry

Sbírka krásných citátů od více než známého autora Malého prince.
Souvisí s jednotlivými úseky díla. Jak? Nechte se překvapit...

11.10.2024 5 z 5

Doktor Myšák Doktor Myšák Christa Kempter

Malé a celkem otravné zvíře je doktorem. Naštěstí jen v knize, po přečtení krátkého příběhu si nedovedu představit, že by něco takového mělo proběhnout v budoucnosti.
Za nápad a ilustrace - hvězda navíc, jinak pro malé čtenáře dobrá pohádka před spaním. Dospělí v tomto mnoho nenajdou, jen připomínku reality a některých doktorských rad, které stejně člověku nepomůžou. Pomoct si sám sobě může být ale taky dobré...

10.10.2024 5 z 5

Zakázané dějiny ve fotografiích ČTK Zakázané dějiny ve fotografiích ČTK Hana Řeháková

Psát knihy je těžká záležitost. V určitých dobách světové historie to ale nešlo vůbec. Nacistická cenzura vyvolávala v lidech strach nad něčím literárním vůbec přemýšlet. Kdo se odvážil, čekal ho koncentrák, ze kterého se v lepším případě vrátil. Cenzuru knih, písni a tiskovin neminula ani poválečná doba. Totalita a komunismus v uvěřitelných fotografiích také přitvrdili.
Kniha obsahuje souhrn těch nejpůsobivějších a uvěřitelných fotografií slavných osobností a světového vývoje.

09.10.2024 5 z 5

Robinson Crusoe – Na ostrově zvířátek Robinson Crusoe – Na ostrově zvířátek Ivona Březinová

Z filmového a knižního pohledu :

Jen jiný den v týdnu, trochu ilustrací a kolik změn to udělá.
Představí se vám neznámá chlupatá stvoření- seznámíte se např. s kočkou May nebo kozlem Scrubbym. Vypravěčem tentokrát nebude ten zarostlý muž, ale ukecaná hromádka peří, která v kresleném filmu a knize zastupuje lidského kamaráda Robinsona.
Ke konci knihy se postava přizná k plagiátorství a... no, ale zbytek si už nechám pro sebe

08.10.2024 5 z 5

Velká loupež mazlíčků Velká loupež mazlíčků Emily Ecton

Kniha s chlupatými hrdiny je mým dalším splněným tématem. Tentokrát je jím téma č. 16 - příběh z více než dvou perspektiv

Mít zvíře je skvělá možnost jak přijít na jiné myšlenky a odpočinout si od starostí. Může to být i způsob jak si zachránit život, a to doslova.
Paní Pamlsková po nešťastné nehodě uklouzne a leží na zemi. Její malý, ale zato všímavý zvěřinec se jí vtipnými způsoby, které si špatně přebrali z TV pořadů, snaží oživit. To se podaří až později.
Všechna zvířata jsou adoptovaná pečující a milující seniorkou, která je teď odkázaná na pomoc jiných a zvířata sami na sebe. Jak si poradí nejen při získávání jídla, se dočtete ve vtipné knize.
Příběhem o zvířecí samostatnosti, sebekritice a zodpovědnosti vás provede kocour Walda, loskuták Oskar a mnoho dalších.

06.10.2024 5 z 5

Velký kočičí závod Velký kočičí závod Ricky Trickartt

Život mezi ostatními kočkami z ulice připadá Micce nudný. Vyniká nad všemi ostatními svou rychlostí, ale nechápe, proč se kočky a kocouři tak loudají.
Jakmile uvidi plakát o nočním zavidh, téměř v minutě se rozhodla. Z kočky se za okamžik proměnila ve zkušenou opravářku a své auto si přizpůsobí na večerní hrátky. Závodníci jsou připravení, zavid s časem spojený s výhrou začíná teď! Účastníci jsou vynalézaví, vozidel je spousta, jejich řidiči jsou kutilové všeho druhu. Včetně Micky, která si své šlapátko vytvořila z pračky. Nebo něco bylo jinak ?

04.10.2024 5 z 5

Uspávanky Uspávanky Václav Bárta

Pan mlynář a babička - vypravěči, kteří malé vypravěče vtáhnou do děje, vysvětlují, co bylo v jejich příbězích dále. Dozvíte se jak to dopadlo s mlynářovou dcerou Eliškou, sedmery bratry v havraní podobě nebo s tím klukem, který už jako nemluvně plaval v košíku. Jedenáct pohádek je doplněno o písně s notovými záznamy.

03.10.2024 5 z 5

Jeden po druhém! Jeden po druhém! Marianne Dubuc

Opět téma do letošní výzvy, tentokrát ne o válce. Beru téma 13. za splněné.

Tuhle knihu, která vyšla letos, jsem si vzala k moři. Ne úplně k němu, ale s sebou do batohu, kdybych náhodou neměla co číst. Na letišti při zpáteční cestě jsem jí otevřela a skvěle se mi vyčistily buňky v mozku. Tohle je něco tak neskutečně krásného, že by to mělo být ve všech knihovnách! Co na tom, že jde o krátký dětský příběh, hlavní je myšlenka příběhu. Ta je opět zpracovaná skrz zvířata a neobvyklé situaci, které musí čelit.
Vajíčko, o které se nemá kdo starat, zvířecí přátelé, kteří neví, jak se zabavit při nudném odpoledni.
Jednoho dne vajíčko praskne... u koho bude bydlet a co s těma slupkama?

02.10.2024 5 z 5

Arnošt Lustig Zadním vchodem -autorizovaný životopis Arnošt Lustig Zadním vchodem -autorizovaný životopis Arnošt Lustig

Téma č. 4. - dosud nepřečtená kniha ve vlastní knihovně
Splněno, rychle na další knihu. Než nám uteče. Kdo, co? Život!
Zde se hodí použít
"Žít znamená bojovat."

Před lety bych řekla, že je to úryvek z knihy, kterou by si měl přečíst někdo
starší, rozumnější. Před lety jsem jí dostala jako dárek. Potešil, zaujal, ale po pár přečtených stranách skončil nedočtený. V knihovně na něj sedal prach, já jej stále nečetla. Čekala jsem na dobu, kdy to, co se tam píše, budu plně chápat. Na tehdy čtrnáctiletou žábu, která měla základní znalosti o druhé světové válce dávno "v malíčku", byl autorizovaný životopis hodně podrobný. Teď v dospělosti jsem si řekla že to prostě přečtu. Stalo se a mohu knihu plnou moudrých vět a citátů A. Lustiga, osobní zpověď přeživšího holocaustu, doporučit dále. Že tyto příběhy jsou o naději, už víte. Tento je mimo jiné o tom, jak jí neztratit.

Autor již přes deset let není mezi námi, ale jeho příběh je pořád tady. A bude dlouho.

01.10.2024 5 z 5

Trápení s bludičkou Trápení s bludičkou Renata Frančíková

Co je to bludička? Zvláštní stvoření vyskytující se jen v pohádkách a knihách pro děti jako je tahle.
Autor ale po seznámení s jednou takovou už ví, že bludičky jsou také rodu mužského a nejsou vůbec hloupé.
Spisovatel si jen vyhledal pojem v naučné knize. O ostatní se postaral možná slovník, možná kouzla, která nakonec nevidí jen děti. Vůně mateřídoušky provoní nejen celý pokoj, ale dá najevo přítomnost toho malého nic. Krátký příběh je psaný pohledem autora jako otce.

30.09.2024 5 z 5

Dinosauři a fascinující pravěký svět Dinosauři a fascinující pravěký svět Francisco Arredondo

Podrobná a velmi informativní příručka (však taky podle toho vypadá :)) o již vyhynulých tvorech, jejich vzniku a né moc pestrém jídelníčku. V první části se dozvíme jak probíhají archeologická hrabání v písku a kdo to všechno spískal. V té druhé, o něco nudnější, ale podrobnější, se představí banda nejrůznějších masožravců, býložravců a všežravců spolu s latinskými názvy a dalšími zajímavostmi.

Vrabčí hnízdo Vrabčí hnízdo Jiří Žáček

Soubor krátkých veršovaných útvarů o každodenních věcech, které vidíme a používáme. Jedná se i o abstraktní pojmy, např. řeč, učení a mnoho dalšího.

Pošlem Anku pro hádanku Pošlem Anku pro hádanku Věra Provazníková

"Tříbarevné klubíčko, "
dostalo chut na mlíčko.
Kotě mňouká v košíčku,
hledá mámu kočičku.

Soubor říkanek pro nejmenší čtenáře se zaměřením na společné čtení, seznámení se s koloběhem ročních období. Doplňující ilustrace znázorňují, co se v daném období děje, co kvete a je kolem nás.

Medvěd a šeptání větru Medvěd a šeptání větru Marianne Dubuc

Ještě jsem neslyšela, aby vítr někomu něco šeptal. V pohádkách to je zřejmě normální. V případě medvěda, který šeptání poslechl, sbalil trochu proviantu a vydal se do světa, je to způsob, jak malým čtenářům ukázat, že začátky, ať už v nové škole nebo na táboře mohou být těžké, ale postupem času se na nové lidi a věci dá zvyknout. Každý se jednou musí osamostatnit. A skrz zvířata je to skrytě vysvětleno.

Kouká Mína do Komína Kouká Mína do Komína Jana Havlíčková

S tímto typem básniček pro děti se jako dospělá setkávám poprvé.
Říkala jsem si, proč se s tím teď seznamovat, ale nic není na škodu.
Knížka nabízí soubor cvičení pro děti, které mají problém s výslovností.
V každé krátké říkance jsou zvýrazněny jednotlivá písmenka, s jejíž výslovností mohou mít čtenáři problém. Doplněno barevnými ilustracemi.

Můj první poník Můj první poník Sandy Ransford

Příručka pro začínající chovatele nebo ty, kteří sice ví, jak vypadá kůň a co umí, ale zatím neví, jak krásný a zajímavý svět těchto zvířat může být.
Brožurka toho o koních nabízí hodně - od správného výběru přes jednotlivá plemena koní barevně vyobrazených po podrobné popisy očisty.

Mlsný ježek Toník Mlsný ježek Toník Andrea Reitmeyer

To, že ježek není veverka a neskáče po stromech, víme všichni. Ale, že tohle zvíře má 8000 bodlin, tuší málokdo.
Být ježkem a jíst to, co Tonda, nedožiju se večera. Toník však není jako ostatní ježci. Nejí to, co jeho rodina. To, že jeho oblíbené ovoce roste jen v létě není schopen pochopit. Odmítá jist, dělat všechno kromě pochutnávání si na sladkých jahodách.
Až zmíněná zrzavá oříškožroutka vytáhne pichláče z nouze. Tím pádem ho přísun kvalitní stravy ze štědrých zásob zachrání také od smrti hladem.
Krásné ilustrace doplňují příběh a s ním i spojené informace o životě ježků.

03.06.2024 5 z 5