simca9342 komentáře u knih
"víkendovka"
Kniha na jeden dva dny u moře. K němu si ale budu brát thriller. Začala jsem číst dříve, protože při jejím pročítání jsem nabyla dojmu, že jde o leteckou katastrofu a my poletíme...
Příběh je zdá se na pohodu stejně jako život Avy. Mladá budoucí žena se po letech vzdává své kariéry, aby se jí stala a žila už jen s Alexandrem. Pracovala jako letuška a bude to její poslední let. Pracovní - s mužem určitě někam poletí.
Teď myslí na své rozloučení s nebeským kolosem.
Myšlenky se jí v okamžiku mění na krvák, když uvidí svého úhlavního nepřítele Jacka, kterého by chtěla potkat jen ve snu. Zjistí, že jsou oba na stejném parkovišti, ale budou i v jednom letadle . Ava do filmového scénáře přidává vraha se sekerou a motorovkou v hlavní roli. Do ní obsazuje sebe :)
A to ani neví, co je všechno čeká...
Prázdniny pomalu, ale jistě přicházejí, tak proč si nepřečíst o jednom prázdninovém dobrodružství?
Vlak je kromě rychlého dopravního prostředku taky kamarád a vypravěč v jedné osobě. Přesvědčí se o tom dvě děti, které spolu s maminkou cestují k moři. Ilustrace pěkné, ale některé příběhy byly slabší.
"Z pravěku "
Hodnocení série: První díl jsem měla půjčený od paní knihovnice jen na zkoušku, tehdy jsem autorku a její tvorbu ještě neznala, ale nadchla mě a při příští návštěvě knihovny jsem brala okamžitě zbytek . Krátká nostalgická vzpomínka: Tuto sérii jsem spolu s dalšími knihami přečetla za měsíc pak jsem ji na základce představovala třídě ve čtenářském deníku a celá třída na mě zůstala koukat s otevřenou pusou, protože po sečtení všech stran jsem za uplynulý měsíc přečetla v 11 letech přes 800 stran...
Zpátky ke knihám: Dvojčata Pat a Isabella jsou sice k nerozeznání, ale průšvihy na internátu přitahuje každá sama. Noční dobrodružství, porušování řádu a mnoho dalšího!
"Z pravěku "
Kdo by nechtěl do školy, kterou neřídí učitel? Sice to není jako ve filmu Sumerhill, kde byla jistá forma demokracie a žáci si organizovali nejen výuku, ale je to podobné. Zde má na starost místní školu ten, kdo o ní pečuje z technické stránky. Školníka Kuldu si oblíbí každý :)
Přečtená před lety.
Hezký příběh o tom, jak si zvířata mohou užívat štědře plných krmelců.
Krátké příběhy s ilustracemi se odehrávají
v době Vánoc
V jednom historickém městě žijí bubáci, příšery nebo jinými slovy strašidla.
Na první pohled může kniha vypadat , že je každý příběh o někom jiném, ale vzájemně se doplňují. Vodník je už léta rozhádaný s ježibabou a celý les má co dělat , aby dal naschvály těch dvou a hlavně les do původního stavu.
Pěkný příběh na dobrou noc.
(SPOILER) YA román o smrti psaný s humorem.
Bria dcera známého kardiologa zemře po tom, co jí přítel zlomí srdce.
V příběhu se otevírá pohled na svět z jiného a pro většinu z nás smutného až tragického konce. Svět po smrti může být ale zábavný, být v tom samém podniku, kde jste byli za vašeho života může být sice nudné , ale také se nabízí možnost potkat se s novou tváří , která sype humor a sarkasmus (naznačeno v ději) kudy chodí. Patrick spolu s Brie se stanou kamarády a na Jacoba nachystají překvapení v podobě pomsty, na kterou nikdy nezapomene.
Zatímco se ale ve světě živých rodina hádá ohledně zdravotního stavu Briina srdce a navenek se snaží v rámci možností žít , Bria vše vidi. Čteme příběh jejma očima.
Jednotlivé kapitoly a části příběhu jsou složené z alb a písní různých umělců.
Přečteno před lety.
Kdybyste se ocitli v kůži hlavní postavy Lisy asi byste nemohli celou noc spát, neustále brečeli nebo se báli udání.
Lisa měla na starost dceru své sousedky- kamarádky Kate jenže stačí malá změna, kdy dcera Lisy nejede do školy a Lucinda ten den zmizí. Pocit viny a hlavně obvinění okolí donutí Lisu, aby začala pátrat sama. Co objeví a jaká tajemstvi výpravou na povrch?
Nechte své mozkové buňky zaměstnat pořádným thrillerem!
" Víkendovka"
Fandil Hitler Mickeymu Mousovi?
Jaký měl vztah s rodiči?
Byl vegetarián nebo spíše labužník?
Publikace odpovídá na základní dotazy ohledně tehdejšího Vůdce a jeho soukromého života. Nejen toho, zaměřuje se i na politickou a organizační stránku té doby, představuje různé bitevní operace , ve kterých hrál roli.
Součástí knihy jsou dobové plakáty s narážkami na nacistické Německo s Vůdcem v čele.
"Víkendovka"
Život je potřeba si někdy pořádně užít a vtipkovat. Když prožijete něco nepředstavitelného, radujete se z maličkostí.
Jožko Pollák přežil vlastní smrt.
Vyprávět a vzpomínat na to, co se dělo v předchozích dnech, týdnech a letech po tom, co ho v dětství matka prodala za misku luštěnin si v mládí připnul na kabát ukradený odznak začíná až po prožitých hrůzách ve společnosti rodiny, která ho zachránila.
Prožil jak hrůzy první světové, mučení gestapem tak útěk z KT, ale tím jeho cesta ani zdaleka nekončí. Žena s dětmi bůhvíkde , zlo v podobě STB ho bohužel ještě čeká...
Válečný román z prostředí několika historických etap.
Válečný román nabízí KT z jiného pohledu.
" Horší čas přivést na svět dítě si ani člověk vybrat nemohl, že? "
Bohužel si nikdo z lidí nemohl vybrat ani národnost.
Marijke je se svým manželem Theem členkou odboje a pomáhá skrývat Židy. Zachrání malé dítě tohoto původu, ale sami se skrýt nestihnou. Při razii gestapo objeví jak padělané lístky tak tajnou skrýš se součástky k rádio přijímači. Oba jsou odvezeni do KT Ravensbrück , rozděleni a při selekci vybrané ženy včetně mladé odbojářky slouží za lepších podmínek v táborovém nevěstinci.
Druhá rovina nás zavádí do světa v pekle, kde se mají psi lépe než lidi.
Práce velitele tábora je přínosná, nese sebou spousta privilegií .
Jak zanedlouho pochopí jeho nový zástupce Karl. Ten má štěstí vidět život v táboře v "lepším" případě. Má zajištěného osobního průvodce po celém komplexu, ale o něco později si udělá vlastní názor.
Třetí a poslední rovina nás zavádí do "budoucnosti." Mladý revolucionář Luciano konci za účast na demonstraci v centrále, kde je nucený překládat. Mezi ťukáním do kláves psacího stroje vzpomíná na život s otcem a jeho zvláštní chování, když k nim přišli sousedé...
Můžou spolu tři odlišné osudy/pohledy na válečný stav spolu souviset?
Další silný příběh o válce tentokrát v grafickém zpracování o holocaustu Romů.
Sofii přezdívané domácky Žofi se přerušily dětské hry a zábava skončila, když do Polska, kde s rodinou bydlela napochodovali nacisté v čele s Adolfem Hitlerem. Spolu s rodinou se do KT Osvětim dostala, když je chytli při hledání potravy. Později skončili v dobytčáku jedoucím do Osvětimi.
Byl rok 1943, když přišla o své dlouhé copy , byla nucena tvrdě pracovat a věděla, co je to ztratit jméno a být od určité doby jen číslem.
Nevěřila tomu, co se říkalo kolem ní , snažila se pomáhat ostatním a někdy na to doplatila.
Když byla přemístěna do Ravesnbrücku, nevěděla, že se vyhla smrti. Tam byly v té době podmínky o málo snesitelnější než v Auschwitzu, protože byl rok 1944 a sirény hučely na každém kroku, ale pořád tvrdé.
Když už myslela, že umře zachránil ji Červený kříž. Dostala se do Švédska, byla zachráněna a tím by mohl příběh skončit. Naopak... Sofie později zjistí něco co nikdy neměla vědět .
Komiks je zvláštní tím, že je dvojjazyčný. Z jedné strany česky a druhé romsky. Obsahuje také další zdroje a knihy o holocaustu a životě Romů za války. Kromě toho se dočtete, co bylo se Žofi dále.
"Z pravěku "
Příprava na příchod dalšího člena rodiny je náročná jak pro dítě, které neví, co se děje, jak se vůbec "dostávají " do břicha děti tak rodiče , které někdy otázky jejich ratolestí dostávají do rozpaků.
Tahle kniha je kromě přípravy na dalšího potomka o malé Anežce čekající na sourozence a jejich zvídavých otázek .
"Z pravěku"
Hodnoceni celé série: Může se člověk zamilovat na první pohled do sochy anděla? Pár minut potom , co na něho omylem spadne a co se ještě může stát? O tom a ještě šílenějším dobrodružství by mohla mluvit mladá Vicky. Poslední díl zábavné pentalogie od slavného německého autora.
Hodnocení trilogie čtené " v pravěku" :
Různá dobrodružství myších sourozenců známých už z dětského časopisu Čtyřlístek.
Detektivní příhody vycházely delší dobu nejen jako součást časopisu, ale byly také zfilmované na ČT:D a před více než deseti lety vyšly jako samostatné komiksové příběhy.
Anča a Pepík si poradí s každým případem, ale většinou jsou jejich součástí.
Hodnocení trilogie čtené " v pravěku" :
Anča a Pepík si poradí s každým případem, ale většinou jsou jejich součástí.
"Z pravěku "
Spor dvou kamaradek jednoho dne ukončí skřípění brzd a kvílení pneumatik.
Z Vicky se stal anděl. Jak pomyslně tak doslova . Jade se po ní strašně stýská, ale jednoho dne zjistí hodně zvláštní věc...
Přečtená před lety
Jméno hlavní postavy je dost trefné. Znamená osobu, která neumí číst a psát.
Ta skončí zavřená v knihovně- jejím nejnáviděnějším místě.
Když začne noc , z knih jako mávnutím kouzelného proutku začnou vystupovat postavy : Harry Potter, Pippi punčochatá a Analfabetu přesvědčí , že svět knih není zas tak špatný.
Přečtená před lety
Krátký příběh pro začínající čtenáře s prvky fantasy o putování dvou malých dětí do začarovaného lesa. Jaké dobrodružství tam zažívají a jaké "živočichy" tam potkají to mi spíše připomíná přeplácanou pohádku plnou nesmyslného chování kluka a děj celkově také jen ušel.
+ seznámení malých čtenářů s fantasy žánrem
+ napínavý děj
+ krásné ilustrace
- totální nesamostatnost jedné z hlavních postav
- děj by mohl pro dospívající čtenáře být lehce nezáživný
Přečtená před lety.
Jonas byl jako malé dítě svými rodiči zanechaný sám v tmavém lese zabalený v dece, s krvavým tetováním na zádech mezi larvami motylů. Po dokončení studií při více než podivném pracovním pohovoru vzpomíná na svůj život, adoptivní rodiče, ale hlavně hledá spolu se svým spolubydlícím a kamarádem odpovědi na otázky, které mu nikdy nebyly zodpovězeny. Dozví se , že jeho původ není jen tak ledajaký a že by bylo mnohem lepší nic nevědět, po ničem nepátrat.