simca9342

Rodina zažívá všeljaká dobrodružství. Ale jedné z nich se stalo přímo kouzelné. Nezačalo nijak nápadně a plánované také nebylo. Matka sedla s dvěma dcerami do auta a jela hledat manžela, tátu kolegu, do práce, kde už byl léta zaměstnaný.
Kolegové a ti, co ho znali ale řekli, že už není v evidenci.
Během noci se sestrám změnil život. v průběhu pár dní se zúčastní životně důležité mise, která jim připadá jako ze sci-fi filmu. Až na to, že je pravdivá. Sice jen v knize, ale čtenáři se dozví, že existují odatraňovači a pokud dostanou příkaz někoho odstranit spolu s ním musí vzít všechny jeho věci. V téhle rodině se to málem podařilo. Nebýt zapomenuté věci.

Tenhle příběh jsem četla v dětství a tehdy jsem nevěděla jak správně psát recenze. Ale o válce jsem toho na svůj věk věděla hodně a ze samotného příběhu desetileté holky mě mrazilo, protože jsem byla o něco starší než Shirley.
Nejhorší je , když jsou do války zapleteny děti a to jakýmkoliv způsobem. Příběh z roku 1939 samotného začátku války je jedním z mnoha příkladů vnímání války dětskýma očima. Vyprávění je navíc psané v ich-formě, co znamená, že svou dlouhou cestou nás provází Shirley. Pojďme ale k příběhu.
Význam názvu knihy je po pár stránkách jasný i těm mladším čtenářům. Shirley se probouzí do zvláštního dne . Pojede vlakem na venkov se spolužáky a sama! Když ale těsně před odjezdem dostane visačku s názvem Vládní plán evakuace ničemu nerozumí. Hlavně tomu, kde má maminku a proč bydlí s dvěma kluky v Červeném domě u dvou zvláštních starých žen? Vrátí se domů?

"víkendovka"
Školu na Sněžném vrchu by snad chtěl navštěvovat každý žák. Už podle svého názvu láká nové studenty do svých spárů :) Ale k tématu: sedm malých, ale chytrých spolužáků z jedné třídy je také vypravěči tohoto příběhu v jednom. Nový učitel je pro každou školu nejen prostředkem k rozšíření vědomosti praktickou ukázkou- rozbory knih zpracovávají mrzí dětmi s autismem a jinými vzdělávacími potřebami ve spec. třídě- ale také velké pozdvižení. A pro tuhle to není výjimka. Hlavně, když jste v kůži Jessicy nejen škola je pro vás novinkou, ale rovnou celý stát, země, do které jste se právě přistěhovali. Nebo takový Pavel- malý šikanátor,který se kromě trápení mladších školáků zamýšlí až hluboce nad otázkou existence školy vůbec :) Zkrátka nový učitel si brzy získá sympatie všech, ale ne na dlouho...

Mých pět dní strávených ve válečném Nizozemí naštěstí jen knižně mi dalo zabrat. Tento román, i když je ze začátku napsaný stylem "jedeme na dovolenou" není pro slabé povahy, protože krev a vraždy z něho doslova dýchají na každé stránce. Proto dala autorka knize výstižný název. Ta podle skutečných událostí (některých sice spisovatelkou vymyšlených, ale o to více dodávají příběhu nádech života v okupované zemi) je nejen o tehdejší politické situaci v Holandsku za 2. světové války, ale jedné rodiny a dvou sester, které dostaly nabídku na účast v odboji proti fašistům. Rozhodnutí padlo jásavě z obou stran okamžitě, ale mladé slečny ještě nemohly vědět, co přijde...
Kromě ukrývání "nepovolanych" osob a zhotovování falešných pasů, také proti přání matky zabíjejí lidi. Teda ne osoby, ale podle slov vedoucího odbojovky zrůdy. Skopčáci, gestapo a jiné stvůry.
Práce s nasazením života, kterou Freddie dělá je nebezpečná, dokonce ve vteřině smrtelná, protože ve válce měly snad i stěny uši...
Autorka se nechala inspirovat skutečnou hrdinkou z jejího rodného města.
V napínavém románu je zmíněno vraždění a udávání nejen židovských sousedů, jejich převezení do koncentračních táborů a každodenní boj o jejich životy.

Edice : prokletí reportéři
Forma: audio z rozhlasu Plus
"Hranice mezi světlem a temnotou se zostřila."
Na začátku příběhu je krabice s dopisy. Hromady. Tolik si v minulosti posílali rodiče se synem. Byla válka, právě se ustanovil norimberské zákony a rodiče se museli rozloučit se svými dětmi. A nejen oni, ale tisíce dětí odjížděly vlakem na jim neznámý venkov s tím, že své rodiče zase uvidí. Proč máma brečí? říkali si . Byli tak mali, nevěděli... Malý Otto sedl na vlak sám. Jeho rodiče jeli také ve vlaku. Jiným směrem. Měli jízdenku jménem život, kterou v Osvětimi odevzdali. Dva vlaky, dva světy, jeden cíl. Co asi cítil Otto, když se bohužel naposledy loučil s těmi nejbližšími? A co s tím vším má společného zakladatel Ikea Ingvar Kamprad? Poslechněte si. Po tolika letech pouhé "odpusť" nestačí...

Kouzelné pohádky posbírané z celého světa, které mají na každém konci nějaké poučení a udělají úsměv na tváří zejména ve zvláštních časech, které by nečekal nikdo :-)

Malý Timon nás spolu s rodinou vezme na výlet k moři. Malý problém je ale v tom, že malý dobrodruh nemá rád daleké cesty a vodu. Ano v tom se shodneme oba... teda já nemám ráda to první, ale kufr narvaný knihama to jistí :) Jak to dopadne u Timona uvidíte sami hlavně v okamžiku, kdy na něho něco mrkne ;)

"Z pravěku"
Někdy hlavně v pubertě je potřeba se nejen osamostatnit, ale vyřešit si své problémy sám, bez pomoci ostatních. To je případ Sáry z příběhu. Jak si poradí hlavně to jestli zdědila po matce vlohy šilence?

Nejen lidé, ale i čerti maji problém s porozuměním řečených výroků ostatních. Trochu vtipkuju :) Jen lidé s tímto mají problém , ale příběhy malé čertice jsou názorným příkladem. Její babička, se kterou žije často používá fráze a přísloví, která vnučka chápe doslova a pak podle toho uvažuje. V knize jsou jak ukázky doslovného chápání tak vysvětlení jak je to správně myšleno.

Krátká bajka pro malé děti o jedinečnosti zvířat. Vlastně každého z nás :)
Mravenečnik Eda je vegetarián. Neji mravence a před ostatními obyvateli lesa tuto skutečnost tají. Místo toho si pochutnává na travnatém porostu a zeleni.
Jednou si jejího úbytku všimnou ostatním a chtějí neznámého lupiče chytit. Eda se stydí, ale zvedne hlavu a přizná se se svym tajemstvím. Jak zareagují ostatní?

Příběh, který je dalším důkazem toho, že se válka dotýkala nejvíce dětí...
Sieglinde a Erich: děti, každé z jiné německé rodiny se za zvláštních a tragických okolností setkají. Děti, které přišli o dětství a byli nuceni se stat rychle dospělými. Bylo jim oběma (a nejen jim) předurčeno, co musí poslouchat ,že vše co říkají dospěli je pravda. Dodnes nepochopím ten totální brainwashing už u malých dětí. Ale ve výsledku není divu, když od učitelů,okolí a hlavně rodičů slyší, že německé výrobky a oni samotní Němci jsou nadřazení, lepší než americké sušenky, rádia a hlavně Židé. Vše,co není německé je podřadné. A tohle je důležité vědět snad už od školky...
Vedle hlavních postav je tajemný vypravěč, který z dálky vše sleduje a komentuje. Netradičním způsobem jsou tak čtenáři vtazeni do děje retrospektivního románu.

Život v lese není jednoduchý ani pro člověka natož pro zvířata.
Liška Kuliška a její kamarádi společně zažijí nejedno dobrodružství, ale také zkusí odehnat škůdce v podobě kluků, kteří ničí les.
Kromě vtipných a jednoduchých příběhu s pěknými ilustracemi v komiksu naleznete krátké úkoly pro děti, které procvičí hledání a orientaci v prostoru, nalezení cesty nebo objektu.

"víkendovka"
Být jako Stanley v příběhu mysleli byste si, že je to sice zvláštní život, ale zato plny výhod! Učit se ? Zapomeňte.
Pracovat a vstávat brzy? Pamatujte!
Stanleymu se nechce. Ale protože je to hodný kluk tak strejdovi a tetě rád pomáhá. V duchu si však říká, kdy to konečně skončí. Strejda od rána zkoumá , vymýšlí a staví nové stroje a do jejich náročné sestavy a znovuzrození zapojuje celou domácnost.
Nekonečnému trápení bude brzy konec . Čeká nás zábava, pravidla velí na narozeniny jeden den ruce od práce pryč. Pouť je ve městě, peníze mizí v bezedných pokladnách a malý kluk...
Změní dravé ryby jeho nudný život ? Nebo najde své skryté já?

" Z pravěku "
V pubertě člověku leccos dojde . To, jak vypadá, jak se chová nebo i to , že už by mohl myslet na vztah.
Mě taky došlo dost věcí, ale z jiné oblasti. Druhá světová byla je a bude pro mě pořád svět neznáma a objevování , ale i hrůzy , která tehdy byla ve světě.
Parta kluků ve městě nemohla vědět, co přijde. Ani Honza , kterému odvezli taťku.
Hned potom přijdou nařízení , nošení žlutých hvězd, chození po cestě místo chodníků, jízda v posledním voze tramvaje a pořád vznikaly další. Kluci společně jedou do Terezína. Ani jeden neví, co je čeká...

Čtyři příběhy o místě, v kterém začíná 9 let školní docházky každého z nás.
V příbězích spolužáků jedné třídy se snad najdou všichni mali školáci. I ti větší v hlavnich hrdinech a každodenních situacích uvidí své mladší sourozence nebo sami sebe, když byli na zakládce.
Kniha má nejen krásné ilustrace, ale příběhy jsou vhodné pro první čtení a pochopení, že s každou situaci se dá vyrovnat.

Barvy jsou v dětském věku hodně důležité. Kromě učení se, jak je správně pojmenovat se dítě hlavně zabaví vizuálním setkáním s barvami a jejich mícháním. Interaktivní kniha je fleky a skrvnami narvaná k prasknutí.

"víkendovka"
Publikace tenkého formátu od psycholožky s dlouholetou praxí s dětmi s ADHD. Brožurka je ale určená i osobám s PAS
(Poruchou Autistického spektra) . Ti mají problém porozumět nejen sociálním situacím a okolí kolem sebe , ale emocím druhých. K tomu, aby správně chápaly, co druzí vnímají a vyjadřují skrz gesta , mimiku je tato příručka plna rad. Kniha obsahuje několik cvičení a cvičných příkladů, jak odhadnout pocity jiných a být lépe vnímavý.

Příběh o slavném panovníkovi psaný srozumitelné ve formě komiksu v černobílém provedení jistě potěší nejen malé čtenáře . Učitelé, profesoři pojďte spolu s žáky na pomyslný výlet do dějin. Prohlédneme si nejen univerzitu a slavný most stvořený Karlem IV. , ale nahlédneme do jeho dětství, jak si žil na císařském dvoře , ale také na osudnou bitvu. Krásný doplněk k učivu.

Tři posledně zmiňované knihy jsou dobrým rádcem jak na emoce pro lidi s PAS.
Tahle není výjimka a vypráví o sově, která chápe většinu věcí doslova. Protože je jiný druh sovy, ostatní si myslí, že je to proto, ale jak se později přesvědčili, důvod byl jinde. V krátkých kapitolách jsou dobře vysvětleny různá rčení a přísloví.

Přečtená v knihovně 2/3
Emoce ovlivňují každého. Hlavně děti nesou špatně, když se jim stanou křivdy nebo si ze špatné situace v rodině způsobí celoživotní trauma. Malý plyšový medvěd kvůli hlasové indispozici nedokáže tyhle situace doopravdy řešit , ale v knihách je to jiné. Pomáhá malým dětem v jedné třídě.
Kniha je inspirovaná technikou pevného objetí od psycholožky Jiřiny Prekopové, která už není mezi námi.