simca9342 komentáře u knih
"každý si zaslouží získat šanci."
Tentokrát z jiného, ale také smutného tématu. Ginny žije sama. Před třemi lety ale tomu tak nebylo. Měla milujícího manžela a malého synka. Předvánoční autonehoda je ale stala život. Jejich společná fotografie dodnes zdobí krb. Ginny se s tím pořád nedokáže vyrovnat, smířit. Smrt Chrise a Marka si dává za vinu. Do jejího života ale v doslova život ohrožující chvíli vstoupí Modrásek - malý chytrý kluk s neobvyklým jménem, ale smutným příběhem. Dokáže Ginny skloubit náročnou práci v humanitární organizaci spolu s péčí o malého sirotka?
První kniha od autorky, další seznámení. Nekončíme, v přátelském "rohovoru" budeme jistě pokračovat.
Henjo - čínský výraz pro ženy moře . Umí se potápět do velkých hlubin a lovit plody moře v jeho vodách.
Ale o tom tahle kniha není. Je to hlavně příběh stare ženy, která se ve vzpomínkách, které nejsou zrovna hezké vrací do dob, kdy žila jako malá s rodinou a babičkou ve velkém domě. Ve vesnici, kde stejně jako většina obyvatel patřila k jedné ze sedmi společenství potápníků. Kromě porce odvahy k prvnímu potopení se musí skrývat před japonskými vojáky. V čase jsme se přesunuli do r.1938 - Japonci napadají vesnice a místní Korejce kromě jídla připravují o životy. Vzpamatovat se z takového masakru trvá rok, ale děj po útoku žraloků postupně dostává opět klidný nádech moře . Doporučuji!
Superhumorné trapasy a životní osudy a vtipy o dětech a dospělých. První seznámení s autorkou před dvěma lety :-)
Vtipná a originální kniha o životě autorky a její rodiny. Plná chutných receptů a rad jak správně vařit. Ale trochu jiný humor než jaký od ní znám...
Jedna rodina, deset dalších vztahových a
osudových příběhů. Byly by úplně běžné, kdyby v ději nezuřila 2. světová válka a rodina Kurcových nebyla židovská. Přestože kvůli své národnosti jsou jak už z hodin dějepisu víme lidé "nežádoucí", ti, kteří neexistují, snaží se skrývat pravou identitu, i když to není jednoduché, musí se rozdělit a jít každý svou cestou. Nebo jak je to v příběhu se členové rodiny snaží spojit, aby společně bojovali proti gestapu a hlavně transportu, který by znamenal bohužel doživotní rozloučení..
Hodnocení: 5
Zajímavosti:
Kniha je v závěru některých kapitol doplněna o data události v konkrétním roce, které zrovna prožíváme v určitých kapitolách s hlavními hrdiny knihy.
- Zajímavé je také to, že příběh byl inspirovaný životním příběhem autorky , která má předky, kteří přežili. Víc asi psát nemusím...
Útlá publikace vypráví o jednom ze 42 atentátů na Vůdce. Nejen odhalení atentátníka a následky atentátu, ale také zmínky o Bílé růži, Hitlerových cestách nebo přiložených dokumentech o popisu atentátu, výpisy Hitlerova projevu nebo výňatky ze soudního procesu a fotografie přináší tato knížka.
Přečtená loni.
Peter - manžel a táta dvou potomků - má konečně v životě štěstí. Ale na hodně krátkou dobu. Hospodářská krize dopadne na kolegy z práce, lidi z okolí, ale nejvíce na něho. Z bohatého muže se stal během pár dní skoro bezdomovec. V okamžicích přemýšlení nad rodinnou budoucností, se vrací do dětství. Rodiče se viděli v mladšim bratrovi Michaelovi a Petera vnímali jako zbytečného, černou ovci rodiny. Peter se po letech odhodlá k setkání s někym,nkoho nechtěl vidět. Ale okolnosti krize ho donutí se nad sebou zamyslet. Čas setkat se tváři v tvář nadešel... Jak se sourozenci dají dohromady?
Jako bych četla Jako v pohádce od stejné autorky. Akorát tady je to vše realističtější. Angelice zemře matka hned po jejím narození a o pár let později to ani s otcem nevypadá moc dobře. Když i on zemře, ocitne se Angelika pod rukama svých ziskuchtivych a zákeřných bratrů a její rodiny. Stejně jako Popelka a Camilla bude nucena opustit domov. Skončí jako chůva několika dětí. Práce jí baví, ale není to to, co by od života čekala. Po nečekaných událostech zakotví v Paříži. Tam se seznámí s mladou dobitou ženou a z jejího vyprávění zjistí, že neměla šťastný život. Otevřou si Le Boudoir - luxusní nevěstinec s významnými klienty, kde budou zaměstnané ženy s podobnými osudy jako ony dvě. Angelika ale i přesto žije na okraji společnosti. Podaří se jí někdy vrátit se na rodné panství Belgrave zahalené tajemstvím a záští?
Další vydané dílo od autorky pohybující se na dvou kontinentech zároveň mi připomíná slavný Dekameron.
Deset povídek, deset životních okamžiků ve zrychleném sledu, deset nahlédnutí do života několika lidí. Autorka umí dobře nastínit situace v povídkách a vcítit se do jejich pocitů, takže se jeji čtenáři cítí jako přímí účastníci a prožívají děj, jakoby v knize opravdu byli. Potěšilo mě, že v některých povídkách spisovatelka spojila citlivá témata války a rodinných vztahů dohromady.
Můj první recenzenční výtisk od paní autorky.
Citlivě napsaný příběh o hledání sebe sama. Mladá Nora má problémový vztah s rodiči, protože se skoro pořád hádají. Proto se začne hodně bavit se svým bratrancem. Ten ji dává podporu, která se jí doma bohužel nějak nedaří najít. Nora se snaží pochopit svět a získat zpět své okolí a příbuzné. Podaří se ji to?
Přečteno před lety.
Nádherný příběh o dětské představivosti a jedné cestě malé plyšové hračky zpátky domů.
Ondra je alergický na prach, má astma. Mamka mu proto vyhodí jeho Kukyho - malého červeného plyšaka s velkýma černýma očima a úsměvem, který má příšitý, takže se směje i když sám nechce. Skončí na skládce, ze které se dostane do lesa, kde potká plno kamarádů, kteří mu pomůžou se dostat zpět za Ondrou.
Film - kniha je přesně podle něho a taky se mi moc líbil. Viděla jsem ho před lety a pamatuji si přesně hlas pana Zdeňka Svěráka a dětský hlas Kukyho. Krásný a dobrodružný film. Jo a abych nezapomněla.. ilustrace jsou boží, luxusní :*