simca9342 simca9342 komentáře u knih

Deník Anne Frankové Deník Anne Frankové Anne Frank

Přesně tady tu knihu jsem četla ve 12 letech v nemocnici na EEG - rezonanci. Měla jsem ji přelouskanou za dva dny, kdy mě pouštěli domů. Opět další silný příběh dívky, kterou dnes zná snad celý svět. Mladá dívka se musí skrývat spolu s rodinou a 4 dalšíma lidma v tajných místnostech kanceláře otce. Je to až šílené, ale krásné, že si v takovou hroznou dobu temna a ukrývání dokázala Anne najít čas na kluky, hry a sem tam i úsměv. Nechtěla bych zažít to, co oni. Všechny zákazy, segregace a konečné řešení židovské otázky známé dnes už jako holocaust prožít si na vlastní kůži by bylo neuvěřitelné.

20.02.2023 5 z 5

Henry - Pravdivý příběh o přátelství a cestě polského plavce z Osvětimi do Ameriky Henry - Pravdivý příběh o přátelství a cestě polského plavce z Osvětimi do Ameriky Katrina Shawver

"vikendovka"

Nejdříve za sebe asi nechám "promluvit" autorku: Jak tohle mohl Henry prožít a hlavně, jak přežil? Říkám si několik let po tom, co jsem s ním stihla nejen nahrát rozhovor, ale také napsat s ním knihu.
O něm, plavci, který přežil.

Teď vstupuji na scénu já.
Henry Zguda zemřel před více jak deseti lety... můžete mi říct, proč zaprvé začínám recenzi tak smutně a zadruhé položím otázku, na kterou se asi bude ptát každý několik let: Musel tam jít?
Povím vám (a sobě): dobrovolně tam nejde nikdo. Ani Anne Franková a Henry už vůbec ne. On ani nebyl Žid, ale jiného náboženského vyznání. A jeho příběh napsaný už roky na papíře není jen o hrozné minulosti, ale o hrách s kamarády, vzpomínkách na rodiče nebo celkově o politice (proč lidé nenáviděli Židy nebyl jen důvod druhé světové) .
V knize je dostatek informací včetně tehdejší kultury a politického dění, ale hlavně fotky jak seznamy z táborů, tak z Henryho osobního archivu pro představu.

Matylda Matylda Roald Dahl

" Z pravěku"

Asi moje nejoblíbenější kniha v dětství od autora! Hrdinka příběhu miluje knihy stejně jako já, akorát ji ve čtení rodiče bohužel vůbec nepodporovali a jejich hlášky, že čtení je hloupost, jsou podle mě ve příběhu špatné, protože si z toho nějaké dítě může odnést jen to, že čtení je, dalo by se říct, ztráta času. Na druhou stranu postava paní učitelky dokázala, že to tak být vůbec nemusí.

Sofiin svět Sofiin svět Jostein Gaarder

Příběh k zamyšlení nejen o dějinách, ale také v sobě skrývá nejen dobrodružství mladé Sofie, ale poselství v podobě dopisů od tajemného...
Kazeta ale dává vše opět do pohybu. Kdo byl Sokrates a proč vypil jeď?
Nejen odpovědi na tyto otázky naleznete v napínavém jak zfilmováném tak knižním románu.

19.02.2023

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

" Z pravěku"
Nádherný a tragický příběh v jednom.  Nejdřív jsem  si nebyla jistá jak knihu hodnotit je to  přeci jen dávno, co jsem příběh o odsunu Němců četla. Z pohledu Gerty jako matky malé dcery bych napsala tohle : cesta byla velmi náročná,  mnoho lidí - matek jako já- cestou zemřelo na tyfus a další  choroby.  Jsem ale moc ráda, že jsem vše přežila ve zdraví, i když to nebylo vůbec jednoduché.
Snad můj výstižný komentář stačil.

19.02.2023 5 z 5

Chudobinec: Deník viktoriánské dívky z roku 1871 Chudobinec: Deník viktoriánské dívky z roku 1871 Pamela Oldfield

19. století ještě nikdy nebylo tak děsivé!
Městská holka z bohaté rodiny poprvé v životě navštíví chudobinec a seznámí se tak s malou , ale nejen mrštnou Rosie. Od ní se dozví věci, které si měla Rosie nechat jen sama pro sebe. Rázem se jejich osobní životy změní...

19.02.2023 5 z 5

Morová epidemie: Deník londýnské dívky z roku 1665-1666 Morová epidemie: Deník londýnské dívky z roku 1665-1666 Pamela Oldfield

Skvělá série. Doporučuji!
Starý Londýn, morová epidemie , 17. století. Čtená v době, kdy nebylo možné jen tak vycestovat za hranice , epidemie udeřila. Naštěstí ne morová, ale to už odbihám od tématu. Mladá Alice se těší zpátky domů. Jenže Londýn je skoro celý natažený morem, kříže na jednotlivých domech na znamení úmrtí lidí, zmatek a krysí výkaly jsou všudypřítomné. Když se " černou smrtí " nakazí i Alicina příbuzná, Alice zbývá jediná naděje...

19.02.2023 5 z 5

Titanic: Deník dívky z roku 1912 Titanic: Deník dívky z roku 1912 Ellen Emerson White

"Z pravěku"

Za mě nejlepší příběh ze série.
Titanic- tajemstvi skryté mnoho let v moři, které se zkoušelo objevit a prozkoumat hodně vědců a dělají to asi dodneška. Informace navíc jsou v deníku malé slečny, která je jako jiné děti v různých dobách fiktivní. Margaret byla v některých věcech jak já (myšleno charakterně), ale přežila velkou katastrofu a vysvětlila nám jak to vlastně bylo...

19.02.2023 5 z 5

Sophiina tajná válka: Deník dívky z druhé světové války (1939-1940) Sophiina tajná válka: Deník dívky z druhé světové války (1939-1940) Jill Atkins

Napínavý příběh z druhé světové války o mladé holce, která tajně spolupracuje s odbojáři. Nosí šifrované dopisy, pašuje jídlo a další důležité věci pro vojáky na frontách.

19.02.2023 5 z 5

Egyptská princezna: Deník dívky z roku 1490 př. n. l. Egyptská princezna: Deník dívky z roku 1490 př. n. l. Vince Cross

Příběh Ašy z Egypta - státu nejen známého kvůli památkám , ale také jako zemi, kde se dívky sami nesmí rozhodnout za koho se provdají. Tohle mají v rukou jejich rodiče. Dříve nebo později na dívku taky dojde...

Carrie Carrie Stephen King

Moje první přečtená kniha od Kinga a tím asi před pár lety začalo moje bláznění do kingovek. Holka s fanatickou matkou... co vznikne?
Carrie by byla obyčejné děvče, kdyby neměla matku vyznávající ďábla a jiné podzemní neexistenstvo. Příběh začíná v momentě, kdy se Carrie stává z dívky mladou ženou (ano, každá to známe...) a kvůli "Červené Karkulce" je terčem posměchu spolužaček. Příběh skončí velmi špatně a ke konci jsem si říkala, že se tohle rozhodne nemělo stát... Ale Carrie se vůbec nedivím za to, čím si prošla by se musel asi zbláznit každý.

Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Krásný příběh nabitý cestováním do neznámého prostředí konkrétně Japonska. Dlouhou cestou za poznáním nejen japonské kultury a tradic, ale také osobním životem oblíbeného japonského autora knih Kawašity nás provede mladá dívka Jana- japanoložka, ale seznámí se tam se svým druhým já, ztraceným a bloudícím, hledajícím cestu zpět z neznáma. Cestu domů.

Klub divných dětí Klub divných dětí Petra Soukupová

Poslední přečteno na téma autismus.
Autismus, tělesný handicap, duševní porucha a strach ze tmy. S tím se perou hrdinové příběhu čtivé autorky. Mila, Franta, Katka a Petr. Všichni maji své problémy a životy, ale jednou se shodou okolností setkají a začnou se chápat navzájem. Příběh (a paní Soukupová samozřejmě také) ukazuje , že nezáleží na tom co máme, ale jak se chováme. Každý jsme nějaký a kdybychom byli všichni stejní, byla by to nuda, ne ? Nádherně napsáno .

Řvi potichu, brácho Řvi potichu, brácho Ivona Březinová

Předposlední přečtená kniha z této oblasti..
Jonáš je na první pohled normálně vyhlížející kluk. Vyžaduje však určitě rituály, nerad mění zavedené trasy nebo dostává záchvaty pokud není nejen chléb nakrájený v kolečku.
Má autismus a život s tímto člověkem a můžu už rovnou říct sourozencem popisuje Pamela. Jeho ségra- dvojče.
Někteří jsou úplně závislí na péči druhé osoby a nemůžou se zapojit do běžného života. Nemění se ani po letech jak v chování tak v rituálech, které mají. Každý má jiné znaky a každý je taky geniální na různé věci nebo oblasti ať uz je to dějepis, jazyky nebo v případě kámošky jízdní řády města naučené hodně brzy.
Na mě to byl až moc drsný příběh, protože jsem ho četla v necelých 17 letech , ale takhle to bohužel je.

Kluk z kostek Kluk z kostek Keith Stuart

Knihy o autismu jsem nikdy nějak nevyhledávala a když jsem si nějakou půjčila, nebylo to úmyslně. Zaujala mě většinou obálka. Jako u následujících čtyř knih. Tady je první z nich:

Nádherná kniha o autismu syna hlavní postavy. Samovi je osm a rád hraje Minecraft. Hře se jinak říká kostkový svět. V tom jediném světě se Sam cítí bezpečně. Dokáže hra spojit otce a syna včetně vztahů v rozvedené rodině? Přečtěte si nádherný a poučný příběh o autismu, jeho pravidlech a o komunikaci, která je pro autisty velmi důležitá.
Sama mám s autismem zkušenosti. Chodila jsem na Zš a na Sš, kde bylo hodně dětí a žáků s různými poruchami a skamaradila jsem se s některýma holkama s autismem. Každá měla jiné projevy, ale z každé jsem cítila genialitu v různých oblastech .

Soví zpěv Soví zpěv Iva Procházková

Jaký nastane život v budoucnosti? jestli místo doktorů a zdravotních sestřiček budou v nemocnicích hodní a štědří andělé, místo učitelů, kteří jsou jinak vidět ve třídách a na chodbách by byli na monitorech a obrazovkách tabletů a místo budíku by si s vámi povídal Personální Počitačový Poradce, to nemůžeme vědět. Ale prostřednictvím příběhu hlavních postav si můžeme představit, jaké to asi jednou bude ...

Projekt pes (ten můj) Projekt pes (ten můj) Lucie Hlavinková

Nádherně a citlivě napsaný příběh o různých nemocech, které můžou potkat každého z nás, ale jenom okrajově. Hlavně je to o jednom dětském přání mít něco, co chce úplně každé dítě- toho nejvěrnějšího přítele. Povede se to ? první díl série.

Ztracená naděje Ztracená naděje Colleen Hoover

Hodnocení duologie: Příběh zároveň z pohledu Sky a teď z pohledu Deana se skvěle doplňuje a těsně po zkouškách se mi už jako dospělé dobře četl. Z ohledem na téma už moc dobře ne... Jak Sky tak Dean zažili v životě hodně špatněho až tragického, ale právě to je dá dohromady. Příběh ve stylu Stanislava Rudolfa a Lanczové. Pěkně napsáno.

Gump – pes, který naučil lidi žít Gump – pes, který naučil lidi žít Filip Rožek

Příběh sice měl málo stran, ale to málo stačí k tomu, aby to člověka dojalo. Jeden pes se šátkem kolem krku vypráví svůj vlastní příběh, kdy několikrát kvůli tyranům málem umřel, ale vždycky se z toho nějak dostal. Unikátní pejsek, který nám dvounožcům dává vědět nosem jak poznává svět lidí a věci kolem sebe. Na různých místech, kde byl za celý život, opravdu naučí spoustu lidí žít.. Seznamte se. To je Gump.

17.02.2023 5 z 5

Introvertka v hlučném světě Introvertka v hlučném světě Deborah Tung

Název knihy myslím mluví za všechno.. Pěkně a s citem napsané, mě samotné to netrvalo přečíst ani ne během hodiny. Skvělá kniha, která ve vás, kteří se stejně jako ostatní lidé bojíte společnosti nebo delším kontaktu s lidmi nebo člověkem, vyvolá vzpomínky nebo slzy. Možná smutné nebo veselé, ale taky menší návod na to, jak to překonat a zbavit se svého strachu - fobie. Možná si říkáte, že je to těžké a že to nikdy nepůjde, ale chce to čas a všechno nakonec půjde! Můžu říct, že na mě to taky hodně zapůsobilo. Ano.. V té postavě se vidím já sama. Knihy, knihy a zase knihy. Je mi jedno, co mi kdo doporučí, půjčí nebo dá. Přečtu všechno.Víkend si představuji stejně jako autorka- kniha, horký ovocný čaj a ticho.
Knihu bych doporučila všem lidem, kteří mají takového knihomola v okolí a nevi, co můžou dělat nebo jak můžou pomoct. Ale taky ostatním, kteří jsou sami introverti.

17.02.2023 5 z 5