Sklenička Sklenička komentáře u knih

Zrcadla Zrcadla Petr Macek

Protivník sice překvapivý, ale poznáte ho už od prvních kapitol. Příjemné čtení, taková typická startrekovka.

27.08.2023 4 z 5

Sám nejsi nic Sám nejsi nic Ivan Hamšík

Skvělá knížka. Věcně popsaná vojenská dráha Aleše Opaty od studií na vojenském gymnáziu až po kancelářské strázně na generálním štábu. Spousta zajímavých historek z misí, vážných i nevážných, které ilustrují titulní heslo. Jen kapitoly o působení na generálním štábu mi přišly slabší (ale taky asi těžko čekat nějaké vzrůšo od kancelářské práce, že?)

08.06.2023 5 z 5

Kvantechismus Kvantechismus Andrzej Dragan

To by člověk nevěřil, že povídání o teorii relativity, černých dírách a kvantové fyzice může být pohodové počtení na dovolenou. Prokládáno celkem pestrými životními zkušenostmi, autor musí být zajímavej týpek.

01.05.2022 5 z 5

Běhání pro (ne)chápavé Běhání pro (ne)chápavé John Hanc

Příliš obecné, existují u nás lepší knihy o běhání.

25.12.2021 2 z 5

Čas opovržení Čas opovržení Andrzej Sapkowski

Mám trochu zmatek v čarodějských a královských pletichách - kdo s kým a proč... Na fantasy moc politiky, ale jinak gut.

26.10.2021 3 z 5

Kritické myšlení: dovednost (nejen) pro 21. století Kritické myšlení: dovednost (nejen) pro 21. století Václav Liška

Kniha je rozdělena do tří částí. V první je stručně shrnuta definice a historie kritického myšlení se zaměřením na Sokrata a na Kanta, ve druhé jsou popsána nejčastější kognitivní zkreslení, třetí část tvoří 12 figur, tedy argumentačních faulů, které sepsal K. Čapek. Mohu doporučit jako úvod do problematiky.

12.08.2021 4 z 5

Hlava na čísla: Jak excelovat v matematice (i když jste z ní propadli) Hlava na čísla: Jak excelovat v matematice (i když jste z ní propadli) Barbara Oakley

Srozumitelný průvodce metodami a záludnostmi procesu učení se nejen matematice. Mohu doporučit též kurs Learning, how to learn na stránkách Coursera v angličtině, některá videa mají české titulky (https://www.coursera.org/learn/learning-how-to-learn). Kniha je širší verze toho kurzu.

23.06.2021 5 z 5

Počátek Počátek Dan Brown

Dala jsem si od Browna několikaletý odstup a prospělo to věci. Prostě pecka.

27.03.2021 5 z 5

Ďáblovo písmo Ďáblovo písmo Michael Cordy

Skvěle napsaný napínák, zajímavý výklad Voynichova rukopisu jako popisu Boží zahrady, konec poněkud kostrbatě až násilně napsaný (SPOILER - příliš mnoho zázraků a náhod najednou - KONEC SPOILERU). Taková standardní brownovka, skvělé počtení pro milovníky záhad.

29.12.2019 4 z 5

Boží blud Boží blud Richard Dawkins

Rabor: Zkus tuhle :-) https://cs.wikipedia.org/wiki/Jediismus

03.08.2015 5 z 5

Plochozemě Plochozemě Edwin A. Abbott

Výborný román. Skvělá popularizace teorie mnoha rozměrů, navíc satiricky laděné proti společnosti 19. století. Pokud se chcete nechat překvapit koncem hrdiny, nečtěte předmluvu.

30.06.2015 5 z 5

Je tam báječná glosa o Československu :-)

14.09.2014 4 z 5

Newtonův mozek Newtonův mozek Jakub Arbes

Finduilas, lepší spoiler jsme si nemohli přát...

08.08.2014 5 z 5

Základní tarot Základní tarot Alan Oken

Kniha, která se vydává za dosud nejsrozumitelnější výklad Raider-Waiteho tarotu, s čímž rozhodně nemohu souhlasit. Text u výkladů jednotlivých karet je příliš abstraktní. Začátečníkům tuto knihu nemohu doporučit. Pozitivem je výklad jednotlivých symbolů.

08.08.2014 2 z 5

Malé dějiny filozofie Malé dějiny filozofie Hans Joachim Störig

Čtivé dílo vhodné pro kohokoliv, kdo se zajímá o dějiny filosofie.

13.07.2013 5 z 5

Hovory s Bohem I – Neobvyklý dialog Hovory s Bohem I – Neobvyklý dialog Neale Donald Walsch

Vynikající knížka, která vám ukáže cestu k tomu, abyste si uvědomili, kdo jste, kam směřujete, proč se vám děje to, co se vám děje. Bůh v nadpisu není Bohem jednoho náboženství, ale univerzálním Bohem - v knize vedle křesťanských pojmů si všimnete i vlivu jiných náboženství, např. buddhismu, ale objevíte tam i to, proč jsou vlastně všechna náboženství "špatná". To všechno ve formě uvolněného a neformálního rozhovoru.

16.06.2013 5 z 5

Střet civilizací Střet civilizací Samuel Phillips Huntington

Vynikající a čtivá publikace z oboru politologie, která čtenáři umožní pochopit souvislosti současného dění ve světě. Často bývá srovnávána a dávána do protikladu s dílem Francise Fukuyamy Konec dějin a poslední člověk.

11.06.2013 5 z 5

Ztracený symbol Ztracený symbol Dan Brown

Kniha, která mě motivovala si něco načíst o skutečných svobodných zednářích.

08.06.2013 5 z 5

Conan a brány času Conan a brány času Jana Moravcová

Taková standardní conanovka - meč, krev, nasraná čarodějka a zajímavé machinace s prostorem a časem. Neurazí, nenadchne.

31.01.2025 3 z 5

Teorie velkého třesku a věda Teorie velkého třesku a věda Mark Brake

Kniha, která v každé kapitole rozebírá nějaké vědecké téma nastíněné v jednom z dílů Teorie velkého třesku. Kniha je rozdělena do čtyř tematických okruhů - Prostor, Čas, Stroje a Stvůry. Každá kapitola je uvedena nějakým citátem (reálným, ne ze seriálu) k tématu. Kvůli tematické roztříštěnosti se to nedá moc číst na jeden zátah, ale pokud si dáte jednotlivé kapitoly jako jednohubky před spaním, je to skvělé.

30.10.2024 4 z 5