Sklenička

Taková standardní conanovka - meč, krev, nasraná čarodějka a zajímavé machinace s prostorem a časem. Neurazí, nenadchne.

Kniha, která v každé kapitole rozebírá nějaké vědecké téma nastíněné v jednom z dílů Teorie velkého třesku. Kniha je rozdělena do čtyř tematických okruhů - Prostor, Čas, Stroje a Stvůry. Každá kapitola je uvedena nějakým citátem (reálným, ne ze seriálu) k tématu. Kvůli tematické roztříštěnosti se to nedá moc číst na jeden zátah, ale pokud si dáte jednotlivé kapitoly jako jednohubky před spaním, je to skvělé.

Skvělé dobrodružství, ale zbytečně moc vzpomínkových pasáží. Cením úvod, který zasazuje sérii o Conanovi do literárního kontextu.

Zaměřeno na americkou, britskou a francouzskou sci-fi. V úvodu shrnut vývoj literatury do podoby moderního sci-fi od antiky, v závěru je průřez současnou světovou sci-fi.

Stručný a srozumitelný úvod do kosmologie. Podrobněji, ale stále čtivě o stejné problematice píše i Brian Green, rovněž skvělý popularizátor "té divné fyziky" :-)

Do půlky nuda, po půlce jsem se od toho nemohla odtrhnout, ale konec je takovej kostrbatej. Ač je to na obálce prezentováno jako nejrafinovanější thriller s mystickou zápletkou od dob Dana Browna, dovolím si s tím polemizovat. V příběhu jako takovém jsou tři linie - linie sériového vraha Škrtiče, osobní linie policistky Mitzi Fallonové a záhada turínského plátna. Ta osobní linie Mitzi tam byla zbytečná.

Kniha, která zkoumá motivace lidí k drobným švindlům a dochází k překvapivým závěrům. Dobře napsaná, těším se na další knihy od autora.

Převážně srozumitelné, i když jsem s gymnaziální matematikou dost zápasila. Co mi o hodinách matematiky chybělo, byly právě ty praktické ukázky a různé příklady ze života.

Ze života. Sledovala jsem autora na facebooku, kam tyto příspěvky postoval. Vřele doporučuju.

Investigativní thriller, ve kterém se mísí fakta s fikcí. Stoletá záhada okolo Fulcanelliho totožnosti, ztracený sešitek s údajným Fulcanelliho rukopisem a série vražd členů tajného spolku. Fajn oddechovka, jen mě irituje do očí bijící product placement ohledně zápisníku jisté značky a pravopisné chyby.

Milé, oddechové čtení. Jsou tam sice záhady a tajný spolek, ale nejsou to žádní knižní padouši, ale normální lidi zažraní do knih s lehce pošahaným šéfem. Skvělé propojení knižního a počítačového světa.

Dobře řemeslně napsané, ale nepatří mezi knihy, které bych si chtěla přečíst znova.

Ocenila bych více informací o starší české literatuře, přijde mi hrozně neproporční, když posledních 200 let zabírá většinu knihy.

Nějak jsem se do toho nezačetla, na rozdíl od jiných knih s Robertem Langdonem.

Stručné a přehledné seznámení s čajem, jeho historií a jeho popíjením. V kapitole o přípravě čaje však autor uvádí pouze stupně Celsia, já bych uvítala, jak potřebnou teplotu k zalití odhadnout. Očekávala jsem i recepty na přípravu konkrétních druhů čaje, nikoliv různých "koktejlů".

Hovory s Bohem, tentokrát na téma společenských vztahů, společnosti a politiky.

Text, který tvrdí, že ostatní apoštolové nic nepochopili, a kde Jidáš vystupuje jako nejnadanější z učedníků. Vydání Ježíše není zradou, ale naopak naplněním jeho poslání. Myšlenka je to zajímavá. Bohužel, vzhledem ke stavu původního dokumentu je text neúplný, což komplikuje četbu a porozumění. Doplněno doprovodným slovem překladatele.

Popis historických i biblických událostí v tom pravém světle :-)

Skvělé shrnutí historie, základní symboliky a směrů svobodného zednářství, směru, jehož současná podoba je doložitelná už od 18. století. Jsou zde uvedeni i slavní zednáři, kteří zanechali výraznou stopu v světové historii. Jako první seznámení se svobodným zednářstvím mohu doporučit, kdo chce vědět víc, holt musí sáhnout po obsáhlejších publikacích.