SknihouVrukách SknihouVrukách komentáře u knih

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Na túto knihu som sa veľmi tešila a mala som od nej obrovské očakávania. Kniha sa mi síce dosť páčila, ale nie až tak ako ostatným.

Na začiatok musím upozorniť, že kniha je písaná pomalým štýlom písania. Takže pokiaľ to nemáte radi, knihe sa radšej vyhnite. Autorka často popisuje, ako Animatin deň a pracovnú náplň v knižnici. Čo sa týka postáv neviem, čo si mám o nich myslieť. Animat mi až tak nesadla, kvôli jej správaniu, ale Pán Reed mi bol celkom sympatický. Veľmi sa mi však páčilo knihomolske prostredie. Milujem, keď sú v knihách spomínané knihy a knižnice. Oceňujem, že autorka sa venovala témam ako je napríklad feminizmus či postavenie Židov v tomto období.

Prvých 100 strán bolo super, ale neskôr som mala pocit, že sa kniha trošku tiahne. Nie nejako veľmi, ale trošičku áno. Prišlo mi, že 550 strán je na túto knižku veľa a určite by sa dala skrátiť. Očakávala som, že kniha bude plná romantických scén, ale romantická linka sa reálne odohrala na dvoch posledných posledných stranách z čoho som bola sklamaná. Ale nebudem klamať bolo to pekné (myslím tie dve strány). Chcem určite pochváliť aj atmosféru knihy, ktorá mi strašne pripomínala Light academia aesthetic a grafické spracovanie. Nemyslím si, že je táto kniha zlá, ale určite má nejaké tie muchy.

Keďže som mala od nej trošku iné očakávania rozhodla som sa pre hodnotenie 3,5/5

30.10.2021 3 z 5

Nechaj si to pre seba Nechaj si to pre seba Karen M. McManus

Fu, s tej knihy som riadne sklamaná. Jeden z nás klame bol tiež sklamanie, ale Nechaj si to pre seba ešte väčšie.

Má začiatku som bola riadne zmätená zo všetkých postáv. Bolo tam strašne veľa mien a ja som vôbec nechápala všetkým tým rodinným vzťahom. Nepodarilo sa mi však 100-percentne zorientovať. Začiatok bol extrémne dlhý. Polovicu knihu sa vlastne nič nedialo, iba nejaké prípravy na zápletku a všetko sa rozbehlo až okolo strany 150. Postavy sa mi nejakým spôsobom bohužiaľ tiež nepodarilo obľúbiť. Prostredie však bolo zaujímavé a dávali mi to strašné spooky vibes. Keď sa to už konečne rozbehlo tak mne to bohužiaľ vôbec neprišlo strašidelné a ani napínavé. Vo väčšine času ma to bohužiaľ nudilo. Myslela som si, že vrah bude niekto koho nebudem čakať. Bohužiaľ, ja som mala na túto osobu typ od začiatku.

Strašné škoda, pretože si myslím, že kniha mala veľmi veľký potenciál. Kniha sa našťastie čítala rýchlo a ľahko. Ja som si bohužiaľ s touto autorkou nesadla, ale určite jej rada dám ešte šancu. Škoda, keďže som sa na knižku tešila. 2,5/5

17.10.2021 2 z 5

Tiny Pretty Things Tiny Pretty Things Dhonielle Clayton

Balet, intrigy, závisť. Toto je kniha Tiny pretty things. Knihu som si už dlhšie chcela prečítať a vďaka tejto štafete som sa k nej konečne dostala.

Nečakajte žiadnu milú contemporary knihu. Táto kniha je vrámci tohto žánru veľmi temná a dostatočne zamotaná. Obsahuje veľa tajomstiev a ku koncu to bolo také zamotané, že som nevedela, kto za čo môže.
Príbeh sledujeme z troch pohľadov, čo bolo veľmi zaujímavé. Hlavne postavy som si kvôli im povahám neobľúbila, ale toto boli také postavy, že ste si ich ani nemali obľúbiť. Dej sa točí okolo baletu a príbeh sa odohráva v baletnom prostredí, čo bolo extrémne zaujímavé a strašne sa mi to páčilo.

Ako som už spomínala dej je temný a niekedy to krútila očami nad tým, čo sú schopné ľudia spraviť. Myslím si, že príbeh je aj veľmi dobrý na zamyslenie a kniha obsahuje aj vážnejšie témy, na ktoré budú na konci trigger warnings. Priznám sa ani mne nebolo všetko príjemné, takže odporúčam prečítať. Akurát škoda, že to nešlo do hĺbky. Veľmi sa mi však páčili všetky tie intrigy a zápletky, ktoré som občas fakt nevedela rozlúšiť. Koniec bol riadny cliffhanger a veľmi ma navnadil na pokračovanie. Príbeh je celkovo plný zvratov a knihu môžem len odporučiť.

Určite odporúčam pokiaľ si chcete prečítať nejakú temnejšiu contemporary z tanečného prostredia 4,5/5

Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue Victoria Schwab

Milujem atmosférické knihy a Addie LaRue mi veľmi sadla do tejto jesennej atmosféry.

Knihu by som odporučila všetkým, ktorí majú radi príbehy plné tajomna a lásky. Ale upozorňujem, že toto je kniha, ktorú neodporúčam čítať rýchlo. Toto dielo si jednoducho musíte vychutnať. Veľmi ma bavilo sledovať život Addie a aké je to žiť ako "neviditeľná". Tiež v tejto knihe spoznávame Henryho, ktorého som si ako postavu veľmi obľúbila.

Na knihe som si zamilovala to ako je napísané. Veľmi mi sadol lyrický štýl písania a celkovo celá atmosféra knihy. Príbeh sa vyvíja pomaly, akciu nečakajte. Ale kniha je napísaná tak, že si budete vychutnávať každú jej vetu. Veľmi som si zamilovala aj veľmi prečítanú linku medzi postavami. Takýto krásny vzťah som v knihe dávno nevidela. Spoznávať budete aj rôzne kultúry a všetko dopĺňa úžasná mágia. V knihe nájdete aj reprezentáciu queer postáv, čo som vôbec nečakala.

Kniha je nádherne grafický spracovaná či už z vonku alebo z vnútra. Vlastne ona je nádherná celá. Knihu odporúčam pokiaľ si chcete prečítať niečo s melancholickou atmosférou a postavami, ktoré si zamilujete.
Táto kniha je to práve orechové pre knihomolov vďaka spomínaným knihám a knihupectvam. Jednoducho, Addie LaRue si musíte všetci prečítať. 5/5

Za poskytnutie knižky na recenziu ďakujem @slovart_vyd @booklabsk

Hamlet Hamlet William Shakespeare

Bohužiaľ, keďže som sa na toto dielo tešila. Mne to proste nesadlo a dokonca ma viac bavila Antigona. Dej ma bohužiaľ nudil a nedokázala som sa na prinútiť na knihu sústrediť. Avšak, štýl písania nebol zlý. Občas bol poetický, inokedy sa podobal viac bežnej reči.

17.10.2021 1 z 5

Krvavá dedička Krvavá dedička Amélie Wen Zhao

Na túto knihu ma už vo februári influencla Mara z @kniznenebo a knižku sa mi podarilo prečítať až teraz (shame on me).

Na začiatok upozorňujem, že táto kniha je strašne ale, že strašne klišé. Ale za mňa to bolo veľmi dobré klišé a kniha mala taký 2015 vibe a strašne som si to užila. Romantická linka je založená na enemies to lovers a zistila, že začínam byť obsessed s týmto trope. Postavy som si strašne obľúbila, aj keď možno hlavná hrdinka nemala najlepší charakter (stále menila nálady, ako aprílové počasie), ale Ramson bol úžasný. Svet je prekrásny a veľmi sa mi páči.

Dej bol zaujímavý, ako hovorím klišé, ale zaujímavý. Zdá sa mi, že im sa v tej knihe nič nedarilo a stále tam bola nejaká akcie. Celý príbeh bol nabitý akčnými scénami a ja som tú knihu nevedela pustiť z ruku a prečítala 200 strán na posedenie (oops). Veľmi sa mi celkovo páčila aj atmosféra knihy. Predstavte si, zasneženú krajinu, mínusové teploty. To je presne Krvavá dedička. Štýl písania mi osobne sadol a kniha sa mi dobre čítala.

Mám tu dve veci, ktoré musím vytknúť. Vadilo mi, že v knihe bolo strašné zložité názvy a mená. Pre mňa osobne to bolo ťažké na zapamätanie (btw, vzadu je aj slovník). Druhá vec mi až tak osobne nevadila, keďže som ju čakala. Kniha je veľmi podobná iným kultovým knihám a v niektorých miestach je nimi až príliš inšpirovaná. Napríklad Vrania Šestka, Hunger Games či Trón zo skla.

Knihu vám odporúčam, mne sa veľmi páčila. Dávno som nečítala fantasy príbeh, ktorý by ma takto veľmi bavil. Myslím si, že kniha, ale nesadne každému (sama som na ňu vedela dosť negatívnych recenzií, ktoré ma od nej takmer odradili. 4,5/5

Azaelov pád Azaelov pád Ivica Ďuricová

Konečne už mám spočítajú knižku Azaelov pád. Po besede v Panta Rhei som sa na ňu tešila ešte viac a v dnešnej recenzii vám poviem ako sa mi páčila.

Nápad autorskej štafety mi príde veľmi zaujímavý a originálnu, ale sú tu aj vďaka nemu nejaké ale. Prvá vec, ktorá má rušila bolo striedanie štýlu písania na začiatku príbehu. Rušilo ma to a nevedela som si zvyknúť, ale potom v strede mi už štýl písania prišiel jednotný a knižka sa mi aj ľahšie čítala. Kniha sa inak čítala rýchlo a dobre. S týmto je aj spojené, že mi prišlo, že Rosalie často menila charakter. Kniha bola plná zvratov, niekedy až príliš plná zvratov, čo si myslím, že by niekoho mohlo rušiť.

Rosalie a Sebastiana som si obľúbila, ale nejako špeciálne mi k srdcu neprirástli. Ich vzťah mi však prišiel zaujímavý. Ku koncu tu bolo ešte viac zvratov a niektoré som nečakala. Bolo ich tu fakt veľa, takže akcie je kniha plná. Posledná veta ma aj veľmi navnadila na možné pokračovanie ? Vďaka nej kniha skončila otvorene a úprimne ma zaujíma čo bude ďalej. Nemôžem zabudnúť spomenúť aj prostredie Sydney, ktoré sa mi veľmi páčilo.

Kniha sa mi páčila aj keď k nej mám nejaké výhrady. Myslím si, že je to príjemná oddychovka a zaslúži si pekné 3,5/5

Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Od tejto knihy som mala vysoké očakávania a musím povedať, že sa naplnili a dnes by som vám knižku rada odporučila.

Suzzane Collins vie písať. Kniha bola veľmi dobre a čtivo napísaná a nevedela som ju odložiť z ruky. Bolo zaujímavé vidieť ako sa Hunger Games vyvíjali a vidieť ich trošku z iného uhla. V knihe by mali byť aj nejaké spojitosti s pôvodnou sériou, avšak ja som čítala iba prvý diel tak som ich tam veľmi nevidela. Snow bol v tejto sérii iný ako bol opisovaný v prvom diele trilógie. Osobne mi bol sympatický a Lucy Grayová bola tiež zaujímavá postava. Pre mňa bola aj taká záhadná a chcela by som o nej vedieť viac. Kniha je rozdelená na tri časti. Prvé dve ma veľmi bavili, ale tá tretia mi prišla zdĺhavá. Zvraty sa hlavne diali v druhej časti. Posledných 20 strán bolo plných akcie. Avšak ten koniec bol veľmi rýchlo spravený a veľmi otvorený. Čo je však škoda, keďže má to 600 strán a urýchlený koniec. Mňa proste zaujíma, čo bude ďalej.

Prostredia hier a arény bolo veľmi zaujímavé a rozmýšľam, že dočítam aj pôvodnu trilógie, keďže knižka ma velice bavila. Myslím si, že si ju môžete prečítať aj keď ste Hunger Games nečítala, ale asi tam nebudete vidieť to odkazy ako ja. 4/5

Dcera zimy Dcera zimy Vladimíra Šebová

Už aj ja mám prečítanú túto horúcu novinku. V dnešnej recenzií by som vám ju rada odporúčala, keďže si myslím, že sa zaslúži vašu pozornosť.

Táto knižka je inšpirovaná slovenskou mytologiou, čo mi prišlo ako extrémne zaujímavý námet a nikdy som nič podobné. Veľmi sa mi páčilo, ako autorka vystavala celý svet a veľmi sa mi páčili všetky opisy prostredia. Prvých sto strán je skôr opisnýchz ale potom ma už kniha chytila z keďže bola plná akcie a tajomstiev.

Dej je písaný v dvoch dejových líniách. Odporúčam sledovať, v ktorej z nich ste, aby ste sa nestratili. Obidve dejové línie sa veľmi pekne dopĺňajú a táto forma vy vyhovovala. Hlavnými postavami príbehu sú sestry Morena a Vesna. Osobne mi zo sestier bola sympatická Morena. Veľmi sa mi páčilo, ako boli ich charaktery vykreslené a veľmi sa mi páčili aj všetky vedľajšie postavy. V príbehu je veľmi veľa zvratov. Autorka si ich všetky necháva na koniec a určite budete v napätí. Niečo som odhadla, niečo nie, ale to je tak pri každej knihe.

Veľmi mi sadol autorkin štýl písania a kniha sa mi od začiatku až do konca veľmi dobre čítala. Musím pochváliť aj grafické spracovanie, ktoré je proste nádherná. A tá mapa ? No, nemám slov.

Knižku hodnotím 4/5, keďže som očakávala ešte trošičku viac. Neberte ma zle, kniha je úžasná, ale neprišlo na mňa až také veľké wau.

Dcera zimy Dcera zimy Vladimíra Šebová

Na dvore z hviezd a mrazu Na dvore z hviezd a mrazu Sarah J. Maas

Po treťom diely som na túto knihu už radšej nemala žiadne očakávania a asi som aj za to rada.

Táto knižka nemá žiadny dej. Ale vôbec, že žiadny. Dvesto strán som čítala o tom, ako sa postavy nevedia rozhodnúť čo kúpiť kamarátom za darček na Zimný slnovrat a ako Feyre chce kresliť, ale nevie sa rozhodnúť čo. Bolo to príjemné na odpočinok, ale viem si predstaviť, že by dej bol niečo viac. Môj názor na postavy sa stále nezmenil. Pre mňa sú proste také meh a nedokážem sa s nimi stotožniť. Koho som nemohla vystáť je Nesta, ktorá sa v tomto diely správala extra zvláštne. Táto novela je zaujímavá tým, že je písaná z viacerých pohľadov, čo mi osobne vyhovovalo.

Zvraty tu neočakávajte, keďže autorka sa zameriava hlavne na priateľské vzťahy medzi postavami. Kniha sa rýchlo čítala, keďže Maasova má až príliš jednoduchý štýl písania.

Myslím si , že pokiaľ máte postavy a sériu radi tak sa vám knižka bude páčiť, keďže je to pekný návrat do sveta, ale keďže ja fanynka tejto série nie som tak mňa táto knižka neoslovila. 3/5

Iba s tebou Iba s tebou Simona Kutišová

Wau, wau, wau. Mám ďalšiu obľúbenú knihu a opäť sa mi potvrdilo, ako veľmi milujem slovenskú tvorbu.

Kniha sa na prvý pohľad zdala, ako príjemná letná oddychovka, avšak v druhej polovici autorky vložili aj vážnejšie zaujímavé témy. Postavy som si veľmi obľúbila. Nika bola skvelá hlavná hrdinka a Damiána som si hneď obľúbila. Páčilo sa mi na ňom, že bol taký tajomný a romantická linka bola tak trošku enemies to lovers. Romantika bola úžasná a bola aj veľmi dobre vybalancovaná s ostatnými témami. V druhej polovici boli v príbehu dobre odhalenia. Musím sa priznať, že väčšinu vecí o Damiánovi som odhadla, ale až tak mi to nevadilo. Ale ten koniec, posledných možno desať strán som preplakala (nebolo to až také smutné, ale postavy som si veľmi obľúbila) a čítala som zo zadržaným dychom. Záverečný zvrat ma tak dostal a veľmi ma navnadil na druhý diel.

Páčilo sa mi, že aj keď bola kniha napísaná dvoma autorkami tak vôbec nebolo cítiť, že je napísaná dvoma autorkami. Čítanie som si veľmi užila do príbehu som sa priam ponorila a nevedela som prestať čítať. Knihu vám určite odporúčam. Jediná vec, ktorú by som jej vytkla je to, že mi vadilo, keď Damián stále vravel Nike vety typu : „Teraz ti to nemôžem povedať“. Odporúčam všetkými desiatimi. 5/5

Zasnený Neznámy Zasnený Neznámy Laini Taylor

Na knižku Zasnený neznámy som sa veľmi tešila, keďže som si ju chcela prečítať zhruba od roku 2018, avšak ma sklamala.

Prvých 80 strán ma veľmi bavilo, keďže mi kniha prišla niečím iná, ale postupne ma začal príbeh nudiť. Začiatok začal byť veľmi natiahnutý a 150 strán sa v príbehu nič nestalo. Viem, že kniha mala byť takáto, ale zistila som, že ja na takého knihy nie som. Kniha je založená hlavne na atmosfére, ktorá bola úžasná a na kvetnatom štýle písania, ktorý sa mi veľmi páčil.

Aj keď nie som fanúšička príbehu, kvôli jeho natiahnutosti tak sú tu nejaké veci, ktoré sa mi páčili. Svet a jazyk boli veľmi originálne a veľmi sa mi páčila celá knihomoľská atmosféra príbehu. Veľmi sa mi páčili všetky tie opisy a fantastické prvky boli veľmi originálne a zaujímavo vymyslené. Postavy som si tiež obľúbila. Sarai a Lazlo boli spolu úžasní a páčilo sa mi, že Lazlo bol vlastne taký obyčajný. Takmer všetky postavy som mala rada, akurat Minya bola taká meh.

Akcii tu veľa nie je, ale boli tu aj nejaké zvraty, ktoré ma šokovali. Ako napríklad koniec. To som fakt nečakala a trošku mi to zlomilo srdce a bolo to pomerne dojemné. Ešte by som na záver chcela pochváliť grafickú stránku knihy.

Knihu môžem odporučiť ak máte radi atmosférické knihy. Pokiaľ chcete niečo, kde je veľa akcie, radšej by som do tejto knihy nešla. Myslím si, že kniha nie je zlá, iba mne nesadla. Vlastne ju môžem odporučiť, ale prosím zvážte či tento knih máte radi. 2,5/5

Hviezdy pre teba Hviezdy pre teba Miroslava Varáčková

Knižku som čítala vrámci #spolupraca s vydavateľstvom @slovart_vyd @booklabsk

Wau, táto knižka mala síce iba 210 strán, ale bola náplnená emóciami. V záveri recenzie by som vám chcela upozorniť na nejaké citlivejšie témy, takže na konci budú všetky trigger warnings.

Toto bola už moja tretia knižka od Mirky Varáčkovej a asi je aj moja najobľúbenejšia. Od tejto knižky som nemala žiadne očakávania, preto ma tak prekvapila. Veľmi sa mi páčilo, že kniha prináša zaujímavé témy ako napr. ekológia či iné citlivejšie témy, o ktorých budem hovoriť neskôr. Prvých 100 strán bolo trošku slabších, aj keď sa tam už stali aj nejaké zvraty. Začiatok bol hlavne o zoznámení s postavami, ktoré sa mi veľmi páčili. Postavy som si riadne obľúbila. Samozrejme niektoré viac a niektoré menej. Žela bola veľmi podarená postava a páčilo sa mi, že na svoj vek bola veľmi inteligentná. Jedina postava, ktorá mi nesadla bol Mišo. Ako postava bol veľmi svojsky a niekedy mi jeho správanie prišlo trošku prehnané.

Téma na zamyslenie tu bolo veľa, ale príbeh vôbec nepôsobil prekombinovane. Témy boli do príbehu veľmi pekne zapojené a veľmi sa mi páčili. Niektoré zvraty ma veľmi zamrzelo a musela som sa nad nimi zamyslieť. Najhoršie na tom je, že takéto veci sa reálne dejú.Nachádza sa tu aj romantika, ale je tu veľmi prirodzene zaradená do príbehu a vyvíja sa veľmi pekne. Autorkin štýl písania mám veľmi rada a kniha sa mi aj napriek jej hĺbke čítala veľmi ľahko. .Prakticky som ju prečítala za 24 hodín a to sa mi často nestáva. Keď som sa do príbehu dostala tak som knižku nedokázala odložiť a stále ma zaujímali osudy postáv, ktoré mi neboli ľahostajné. Toto krátke dielo určite odporúčam, keďže aj napriek svojej dĺžke má presah. Jedine, čo mi trošku vadilo boli anglické slová napísané "po slovensky" (neviem, ako to nazvať, ale určite viete, čo myslím). 5/5

Trigger warnings : strata blízkej osoby, choroba v rodine, nezhody s rodičmi, pocit zbytočnosti, samovražda

17.08.2021 5 z 5

Kráľovstvo podvodníkov Kráľovstvo podvodníkov Leigh Bardugo

Kráľovstvo podvodníkov bola jedna z kníh, ktorá mi dlho stála v poličke a nejakým spôsobom som sa k nej nevedela dokopať. Dnes už ju mám však prečítanú.

Milujem sa vracať do Grishaverse universe a Ketterdam je jedno z miest, ktoré ma fascinuje najviac. Spoznávať ho s touto bandou zločincov bolo ešte lepšie. Postavy z tejto duológie milujem a ich charaktery sú extrémne prepracované a milujem ako sa Leigh vyhrala z ich backstory. Veľmi sa mi páčilo striedanie pohľadov a vidieť príbeh z rôznych perspektív bolo zaujímavé. Oceňujem, že aj keď príbeh čítate zo šiestich uhlov pohľadu tak vôbec to nie je zmätená a ľahko sa v tom orientuje. Začiatok mi však prišiel trošku dlhší a trvalo mi dlhšie, kým som sa ním prekúsala, ale potom sa mi už príbeh čítal takmer jedna báseň.

Ale, áno je tu ale. Prvý diel má bavil viac. Neviem, čím to je, ale Vrania Šestka ma proste zaujala o trošku viac. Pri tomto diely som nemala potrebu sa k príbehu vracať a ľahko sa mi od neho odchádzalo. Nedokazal ma jednoducho tak pohltiť. Pritom v príbehu sa vo väčšine prípadov stále niečo dialo a niektoré zo zvratov boli dychberúce. Ja som ich však mala vyspoilerované, ale keby som o nich nevedela bola by som v šoku. Koniec je emocionálna bomba. Na SoC duológii mám rada to, že nie je založená na romantike. Samozrejme sú tu nejaké páry, ale Leigh aj tak založila dej na akcii a tajomstvách.

Štýl písania je zložitejší ako v Shadow & Bone, ale veľmi sa mi páči, že je vidieť, že autorka sa už vypísala. Na záver musím pochváliť celkovú grafiku, pretože tá je jedným slovom dokonalé.

Sériu vám môžem odporúčiť, aj keď nie je moja najobľúbenejšia. Osobne som čítala aj lepšie knihy, ale viem, že táto séria má svojich čitateľov a verných fanúšikov. 3,5/5

17.08.2021 3 z 5

Hlas tvojho srdca Hlas tvojho srdca Kasie West

Po dvoch rokoch som prečítala ďalšiu knižku od Kasie West a úprimne som prekvapená, pretože som nečakala, že sa mi bude takto páčiť.

Kasie West píše úžasné feel good romantické oddychovky a táto kniha bola stvorená na letný deň. Romantika bola v tejto knihe opäť záhadou a trošku mi pripomenula knižku P.S. Mám ťa rada. Úprimne ja som romantickú linku neodhadla, ale myslím si, že pokiaľ takéto knižky čítate tak sa dá odhadnúť. Postavy sú strašne sympatické a strašne sa mi páčili všetky tie hlášky. Z postav mi najviac sadla Alana. Prostredie pôsobí veľmi letne, aj keď sa dej odohráva cez školský rok, ale to prostredie jazera dodalo príbehy pekný letný vibe. Téma podcastu bola veľmi originálna, osobne som nič podobné nevidela a bolo to pekné okorenenie deja. Samozrejme tu boli aj menšie zvraty, ktoré boli dokonalé.

Kniha sa čítala úplne sama. Ani som sa nenazdala a už som mala za sebou 100 strán. Autorka knihu napísala veľmi jednoducho, takže ste schopní ju prečítať aj za jedno popoludnie.

Nebudem klamať majstrovské dielo to nie je, ale kniha poslúži ako skvelá oddychovka. Jedine čo mi vadilo bolo to, že v knihe boli gramatické chyby. Knižku po dlhom uvažovaní hodnotím 4,5/5

17.08.2021 5 z 5

Na dvore z krídel a zmaru Na dvore z krídel a zmaru Sarah J. Maas

Kde začať. Prvý diel tejto série ma nebavil, druhý mi dal nádej, ale tento tretí diel bol ešte horší ako ten prvý.

Najväčší problém mám s tým, že v tomto diely sa zhruba 450 strán nič nestalo. Príbeh bol pre mňa zbytočne natiahnutý a to, čo sa tam dialo ma vôbec nezaujalo a nebavilo. Neviem, či autorka má nejakú divnú úchylku, ale v tomto diely až príliš spomínala zvracanie, čo mi úprimne príjemné nebolo a opäť sa tu stále vyskytovalo slovo druh a družka. Postavy sú nezáživné. Nemajú vlastne žiadne charaktery a všetky sú rovnaké. Keď sa nad tým zamyslím Rhysand a Tamlin si úplne rovnakú, iba Rhys je napísaný tak, aby ste ho mali radi. Občas ma ich správanie ešte aj vytláčalo. Trošku som si však obľúbila Cassiana. Akcia sa začala vyskytovať až na konci, ale veľmi som si ju neužila, keďže pre mňa tie zvraty prekvapivé neboli.

Svet je však zaujímavý, veľmi sa mi páči a som smutná, že na deji séria stagnuje, keďže z tohto sveta by sa dalo vyťažiť veľmi veľa. Romantika ma taktiež nezaujala a tie scény mi vôbec neprišli spicy, skôr mi prišli tak trápne napísané. Vzťah Feyre a Rhysa je mi vlastne ukradnutý. Štýl písania mi však sadol , aj keď je až príliš jednoduchý tak sa mi aspoň táto nudná bichla rýchlo čítala. Doteraz nechápem, ako autorka chce série prezentovať ako sériu pre dospelých. To by musela ešte na všetkom zapracovať. 2/5

31.07.2021 2 z 5

Sedem manželov Evelyn Hugovej Sedem manželov Evelyn Hugovej Taylor Jenkins Reid

Evelyn Hugo sa zaradila medzi najlepšie knihy za rok 2021, ale aj medzi moje srdcovky. Dnes by som vás všetkých chcela nalákať na túto knižku, pretože si zaslúži vašu pozornosť.

Kniha je neskutočne realisticky napísaná a nebudem klamať nechcela som veriť, že Evelyn je len fiktívna postava. Postav je v knihe veľa, ale nebojte sa že by sa v nich nedalo zorientovať. Kniha je rozdela do siedmych častí - sedem manželov a postupne spoznávate život Evelyn. Príbeh je odohrava v Hollywoode, v 60.rokoch a mňa toto prostredie nesmierne fascinuje. Postavy boli realistické a celkovo príbeh bol reálny, a preto možno miestami trošku krutý.

Autorka sa pustila do niekoľkých tém, ktorá mňa osobne zaujali. Veľkú časť tejto knihy tvorí LGBT, ale aj pokiaľ ho v knihách nevyhľadávate ako aj ja, tak tu je to úplne niečo iné ako bežné v knihách býva. Okrem toho autorka do knihy vložila aj tému domáceho násilia. Páčilo sa mi, že autorka v knihe vykreslila reálny život celebrít a dobre ukázala, čo všetko sú celebrity schopné pre slávu a kariéru spraviť. Filmová téma mi veľmi sadla a chcela by som vidieť všetky tie filmy, šaty a pod.

Rozprávačka Monique mi veľmi sadla a páčilo sa mi to odhalenie a prepojenie s ňou na konci. Nebudem klamať, veľmi ma to prekvapilo a toto som nečakala. Som spokojná so všetkými odhaleniami. Autorkin štýl písania je dokonalý a mala som pocit, že Evelyn mi príbeh rozpráva niekde pri koláčiku a ja som nevedela prestať čítať.

Knižku vám odporúčam všetkými desiatimi a dúfam, že ju na Instagrame budem vidieť častejšie. 5/5

14.07.2021 5 z 5

Rudé svitky magie Rudé svitky magie Cassandra Clare (p)

Po tejto knihe môžem oficiálne povedať Malec, pretože Magnus a Alec sú úžasní takisto ako aj aj celá táto kniha.

Červené zvitky mágie som dlho odkladala, keďže veľa ľudí túto spin-off knihu nemusí, ale mne sa nesmierne páčila. Vrátiť sa do stredu série Nástroje smrteľníkov bolo úžasné a som rada, že som si mohla čítať o ich dovolenke, ktorá sa v knihe spomínala. Hlavnými postavami sú Alec a Magnus, ktorí tu už pár. V TMI som im takú veľkú pozornosť nevenovala, ale vďaka tomuto príbehu som si ich nesmierne obľúbila. Magnus je jedna z najviac prepracovaných postáv a veľmi sa mi páčilo no mať za hlavného hrdinu. Páčilo sa mi pozorovať vývoj ich vzťahu.

Od začiatku sa v deji niečo deje. Začiatok nie je natiahnutý ako pri ostatných knihách, ale od začiatku môžete pozorovať vývin príbehu. V knihe nechýbajú ani boje s démonmi a pokiaľ ich máte radi tak vás asi poteším. Je ich tu nesmierne veľa. Oceňujem, že kniha má iba 370 strán takže v nej nie sú extra hluché miesta. Zvraty boli ako vždy prekvapivé. Cassie nás zoznámila aj s novými postavami, s ktorých mám síce zmiešané pocity, ale uvidím ešte v ďalších knihách, či si ich obľúbim. Veľmi ma potešilo, že sa tu vyskytli aj postavy z mojich milovaných Pekelných strojov. Štýl písania obidvoch autorov bol úžasný a príbeh sa mi ľahúčko čítal.

Knihu odporúčam, ale myslím si, že je super ak máte prečítané aspoň Nástroje smrteľníkov. Ja však odporúčam mať prečítané aj Pekelné stroje, kvôli možným menším spojlerom. 5/5

14.07.2021 5 z 5

Si môj osud Si môj osud Katarína Púčeková

Knižku Si môj osud sa mi podarilo prečítať za sobotné popoludnie a dnes vám poviem v rýchlosti môj názor.

Knižka má iba 170 strán a to je podľa mňa jej najväčšia chyba. Dej plynie až príliš rýchlo a nemala som čas všetky udalosti vstrebať.
Niektoré udalosti ako napríklad aj koniec som preto nepochopila a neboli dobre vysvetlené. Dúfam, že udalosti budú rozobraté v ďalších dieloch. Hlavná postava Dominika sa mi páčila, ale z postavy Raya som bola riadne zmätená a doteraz neviem, čo vlastne boj. Kvôli rýchlosti príbehu som nestihla zachytiť, kedy sa tam objavili všetky vedľajšie postavy. Postavy nedostali dostatočný priestor, preto som nemala šancu si žiadnu z nich neobľúbiť. Romantická linka bola slabučká a vôbec som jej nefandila.

Teraz by som sa presunula k plusom a pozitívam. Kniha sa neskutočne rýchlo čítala, kvôli jej formátu a veľkosti písma. Priam som ňou preletela. Autorka mala pekný štýl písania. Taký jednoduchý a výstižný. Kniha nemala žiadna hluché miesta a príbeh rýchlo plynul. I keď je pravda, že občas by sa tam nejaké to hluché miesto zišlo.

Za seba knihu neodporúčam, ale verím, že si svojich čitateľov nájde. Príbeh je mix žánrov, preto si podľa mňa každý nájde to svoje. A hlavne je to oddychovka, takže na poobedie k bazénu je to úplný ideál. 2,5/5

Knižku som čítala vrámci projektu spoluprác od @knizny_klub_pre_baby a za knižku ďakujem @knihomolka_knihomolke

14.06.2021 3 z 5