smazenaryba smazenaryba komentáře u knih

13x sci-fi 13x sci-fi * antologie

Protivný, naivný, otravný socialistický idealizmus mi takmer pokazil aj to málo naozaj dobrého, čo v tomto výbere je. Najlepšia poviedka je od disidenta a vlastne to ani nieje sci-fi. Až ma mrazí pri predstave, koľko talentov musel režim zlikvidovať a aké ťažké muselo byť stvoriť kvalitné dielo bez toho, aby podstatu zlikvidovala cenzúra.

17.01.2018 2 z 5

Vánoční říše Vánoční říše Joe Hill (p)

"Motor se prudce probral k životu s nepravidelným, skoro divošsky triumfálním zařváním, ale hned poté se uklidnil do tichého příjemného bublání. Krémová kůže na předních sedadlech byla pohodlnější než zdravotní matrace, na níž spal. V době, kdy se Přízraky vyráběly, se auta stavěla jako tanky, aby vydržela. Byl si jistý, že tohle auto ho přežije.
Měl pravdu."

A toto nenapísal King ? Nie, nie, zrovnávaniu sa ani ja nevyhnem. Vianočná ríša je a nieje Kingova kniha. Je ňou pre to, lebo Hill si osvojil veľa otcovych trademarkov (spoilovanie deja, sentiment, námety na pomedzí fantasy a hororu). Nieje ňou pre to, lebo jej chýba ľahkosť a sebavedomosť, akou King dokáže rozprávať. Je ňou pre to, lebo Hill dokázal stvoriť rovnako dobré ikonické postavy ktorým fandíte (áno aj tým záporným), nieje ňou pre to, lebo tieto postavy nedokázal využiť na maximum.

Takto by to vyzeralo, ak by sme Vianočnú ríšu zrovnávali s milovanými Kingovými klasikami. Ak by sme ju však zrovnávali s Kingovými novšími dielami, tak povieme, že Hill nám naservíroval to, čo sme si od jeho fotra priali a nedostali (na pár výnimiek) už pekných pár rokov. Čo sme si priali? No predsa zasrane slizkého záporáka, ktorý cicia život z malých detí, nablýskané démonické auto, ktoré vás dokáže zamknúť do dimenzionálnej bubliny, potetovanú kočku cestujúcu míle behom sekúnd za pomoci Zkratky, či psychopata s plynovou maskou z Kórejskej vojny, ktorý keď ide o otvory, tak si medzi pohlaviami príliš nevyberá.

Takže asi takto. Hilla budete mať radi z rovnakých dôvodov ako jeho otca a ikeď literárne sa tak celkom nechytá (méta je dosť vysoko), tematicky vás poteší ako...ako dieťa, ktorému poviete, že ho zavediete na miesto, kde sú vianoce každučký ďeň.

06.01.2018 4 z 5

Temná věž 3: Zrada Temná věž 3: Zrada Peter David

Neviem, či mám byť viac vďačný, že komix takýmto skvelým spôsobom rozširuje knižnú sériu, alebo či dumať, ako by to asi bolo, keby King tento rozšírený príbeh pôvodne zahrnul do kníh. Viem, asi trochu zbytočné úvahy. A ktoho vie, možno sa dočkáme aj ďalšej knihy, King predsa už raz sériu úspešne rozšíril. Tak či tak, Zrada je ďalším výborným pokračovaním, ktoré ponúkne fanúšikom série ďalšiu porciu neopakovateľnej atmosféry príbehu o Temnej veži.

22.08.2017 5 z 5

Dvere do iného sveta Dvere do iného sveta Arkadij Strugackij

Súdruhovia ! Na poslednej straníckej schôdzi bola tu súdruhom, kultúrnym prednostom, prednesená námietka, že mládež, prirodzene viac otvorená rôznym (teda i nezdravým) názorom, je čoraz viac vystavovaná kapitalistickému autorovi ako Asimov, Pohl, či Bradbury, ktorý bez váhania likviduje hlavný účel vedecko-fantastickej literatúry ako prostriedku, ktorý predkladá vízie budúcnosti, kde kolektív spoločným úsilím napráva chyby minulosti a bojuje tak za ešte lepšiu a zdravšiu socialistickú spoločnosť. Pre kapitalistu je tento žáner iba spôsob ako samoúčelne využívať vedecké výdobytky a dehumanizovať spoločnosť.

Tu sme si pre vás, vážený spisovateľský kolegovia, pripravili niekoľko tém a motívov, ktoré využijete pri stavbe poviedok, ktoré jasne naznačia smer a hodnoty, ktorým sa reálne musí spoločnosť, skalopevne stojaca na súdržnom proletariáte, vyvinúť. Pusťte sa teda do práce súdruhovia !

22.08.2017 3 z 5

Konformista Konformista Alberto Moravia (p)

Zvláštna kniha, páčila sa mi. Nerozpráva o konformizme tak, ako ho opisuje slovníková definícia, ale polemiku o tom, čo je normálne a čo nie, či je správne robiť veci, ktoré robia ostatní, aby sme sa stali súčasťou spoločenstva/vrstvy, a aké komplikované, či nepredvidateľné možu rozhodnutia byť v náväznosti na miesto, dobu a spoločensko politickú situáciu. Aj naša vlastná história hovorí o tom, aké to môže byť. Mimo obsahu je zaujímavá aj forma, rozhovory sú vyplnené častými nevyslovenými myšlienkami hlavnej postavy a kniha oplýva výraznou telesnosťou a miestami až prekvapivo zmyselnými ba naturálnymi opismi, v pozitívnom zmysle slova.

03.08.2023 4 z 5