smazenaryba smazenaryba komentáře u knih

Sekať dobrotu Sekať dobrotu Václav Kostelanski

Kostelanski prvý krát s dlhšou prózou. Podivne uťatý koniec, ako by sa príbeh končil niekde v polovici. Nevedno či autor plánuje pokračovanie, alebo len z šuflíka vytiahol niečo, čo tam už pridlho ležalo. Naväzujúce
epizódky z pred a po revolučného marazmu, vtipné, trefné, no nič, čo by tu už predtým, a azda aj lepšie, x krát nebolo (Pišťánek, Agda Bavi Pain, Krištúfek, Dobrovoda…). Poviedky mu idú, aspoň zatiaľ, lepšie.

15.12.2024 2.5 z 5

Chuť zabiť Chuť zabiť Václav Kostelanski

Chápem, že vydavateľ má potrebu v popise dielo nejakým spôsobom klasifikovať, aby si široká čitateľská obec dokázala nejakým spôsobom upraviť očakávanie. V tomto prípade sa hovorí o “malých a ešte menších ľuďoch v slabej sociálnej situácii “ a s istým akademickým nadhľadom by sa obsah knihy asi tak dal zaradiť, ale občas treba veci pomenovať polopate. Je to proste bizár zo slovenských luhov a hájov, a ako taký sa nečíta kôli sociálnemu ponoru, ale čisto pre zábavu z čítania. Aj Medešiho Jedenie opisuje ľudí na okraji spoločnosti, no mám hlboké pochybnosti, že sa bude spomínať v odporúčanej literatúre pre študentov sociálnej práce a sociológie. Taký je Kostelanski a ja sa teším na jeho novú knihu.

28.11.2024 4 z 5

Dlouhá, temná, chmurná cesta Dlouhá, temná, chmurná cesta Joseph S. Pulver Sr.

Áno, na túto knihu nezabudnem. Nejde o dej, či príbeh, ale o akúsi unikátnu temnú víziu, ktorú vďaka tomuto textu môžu prežiť mimo autora aj ďalší ľudia. Veľmi podobný, nezameniteľný pocit som mal aj pri poviedke Vyrývání, čo je jediný ďalší Pulverov text, o ktorom viem, že u nás v preklade vyšiel (Černá krídla cthulhu 1). Určite by som uvítal ďalšie preklady. Vďaka vydavateľstvu Medusa za tento počin.

09.11.2024 4 z 5

Objavte v sebe dobrého rodiča Objavte v sebe dobrého rodiča Becky Kennedy

Chvíľami mi ten krajný optimizmus, pozitivizmus, mantry a opakovanie hesiel liezli na nervy, na druhú stranu, autorke sa nedá uprieť obrovský prehľad v problematike a hlavne skutočne funkčný systém na riešenie každodenných, na oko neriešiteľných problémov s spojených s výchovou. Ako najväčšie plus vidím v snahe o vysvetlenie, a povedzme si pravdu, s týmto má problém väčšina dospelých, že detský svet nieje svetom dospelých a snaha o chápanie/aplikovanie metód pomocou bežnej dospeláckej logiky často vedie len k väčšiemu nepochopeniu a prehlbovaniu problémov. Určite by som si k tejto téme prečítal niečo ďalšie, ešte viac do hĺbky.

08.10.2024 4 z 5

Božská rovnice: Hledání teorie všeho Božská rovnice: Hledání teorie všeho Michio Kaku

Kaku je na rozdiel od Hawkinga či Sagana známy viac ako popularizátor než vedec a zdá sa, že sa v tejto role naozaj našiel. A to až tak, že sa vo svojich knihách často necháva unášať špekuláciami, ktoré viac pripomínajú scifi, než vedu. Či je to dobre, či zle nech každý uváži sám.

18.09.2024 3 z 5

Dejiny písané Rímom Dejiny písané Rímom Vojtech Zamarovský

Výborné sklbenie populárnej a historickej práce. Pútavé, jasne oddelené fakty od legiend, poskytne reálny obrázok o Rímskej ríši/republike od jej vzniku až po zánik. Pre niekoho všetko podstatné, pre niekoho ako rozcestník k ďalšiemu štúdiu.

08.09.2024 5 z 5

Oheň a krev Oheň a krev George R. R. Martin

Martinov do detailov prekreslené rozprávanie skutočne pôsobí veľmi presvedčivo, ako kronika udalostí, ktoré sa naozaj stali. Problém vidím v tom, že očakávania cieľového čitateľa, bažiaceho po podobnom zážitku ako pri hrách o tróny, a teda detailnej charakterizácii postáv, ktorá dáva dramatickém príbehu potrebnú hlbku, zostanú zväčša nenaplnené. Príbeh plný zvratov a udalostí zostáva, no pocit uspokojenia sa nedostaví. Otázka teda znie, pre koho táto kniha vlastne je. Vo výsledku to vyzerá, že autor zobral hrbu poznámok o Západozemi a rozhodol sa ich čo najrýchlejšie a najjednoduchšie pretaviť na produkt pre milióny nedočkavých fanúšikov. Áno, je to rozšírenie fascinujúceho sveta, ktoré ponúkne odpovede na mnohé otázky. Na druhú stranu, na to môže podobným spôsobom poslúžiť aj fandom wikipédia. Kostra niečoho, čo malo byť čímsi oveľa viac.

26.08.2024 2 z 5

Sen Ockerwee Sen Ockerwee George R. R. Martin

To prostredie parníkov z polovice devätnásteho storočia v spojení s upírskou tématikov je super. Za mňa to ťahalo celú knihu, ktorá sama o sebe tak úžasná bohužiaľ nebola. Taká až odľahčená atmosféra s groteskným kapitánom versus krutý krvný pán Julien, nešlo mi to vôbec dokopy. Po celý čas prevládal pocit nenaplneného potenciálu. Chápem, že autor to aj štýlovo chcel poňať ako dobový text, no myslím že zámer sa tak celkom nepodaril.

06.08.2024

Rivers of Babylon Rivers of Babylon Peter Pišťanek

Popravde, nepoznám do detailov porevolučné pomery v Bratislave a teda neviem posúdiť, čo všetko je vymyslené a čo vychádza z reality, no kniha je výborná sama o sebe, ako žánrová historka z podsvetia a zároveň kus skvelo zvládnutej literatúry so svojským a veľmi zábavným jazykom. Zasvätený si ju zrejme užijú ešte o kus viac.

18.07.2024 4 z 5

Zástup Zástup Basma Abd al-Azíz

Rafinovaná kniha, najviac pripomínajúca Kafkov Zámok. No akosi čitateľsky nevďačná. Autorka splieta absurdnú grotesku, miestami brilantnú, no často zbytočne rozvádza do strán na úkor ústredného deja. Páčilo sa mi však, že kladie dôraz na fakt, že to nieje iba vláda, režim, ktorý vytvára nezmyselnú byrokraciu a predpisy, ale vo veľkej miere aj samotní ľudia, ktorí svojim sebectvom a oportunizmom túto mašinériu živia.

13.07.2024 3 z 5

Sirotčinec v údolí Sirotčinec v údolí Philip Fracassi

Parádna vymetačská klasika. Jediné čo by som tomu vytkol, je dlžka. Sacculina ukázala, že skvelý horor nemusí mať 300 strán aby obsiahol všetko podstatné a tu sa ten koniec predsa len trošku naťahoval. Francassci nieje King, ktorý efektívne buduje množstvo postáv stovky strán, je to skôr Kubrick, ktorý dobre pracuje s menším počtom postáv a neustálou taživou atmosférou. Každopádne sa veľmi teším na ďalší jeho počin.

13.07.2024 4 z 5

Zpěvy hvězd a stínů Zpěvy hvězd a stínů George R. R. Martin

Platí čo som napísal pri inej Martinovej zbierke. Píše predovšetkým príbehy. To jest jeho texty zvyčajne niesu vystavané na pointách ale na postupnom budovaní príbehu. V hlave vám tak nezostane len akási mlžná predstava záverečného prekvapenia, ale konkrétne udalosti, postavy, svet. To že ide o scifi, fantasy, horor, je vlastne iba čerešnička na torte.

13.07.2024 5 z 5

Holly Holly Stephen King

Kreatívna defekácia. Píše, lebo musí. A prečo nie, keď je to stále zábavné čítanie. King spravil husársky kúsok. Holly, postava, o ktorej bolo počuť veľa názorov typu - fajn, baví, ale už by si s ňou mohol dať King pauzu - sa stáva postavou natoľko populárnou, že utiahne vlastnú sériu. Ja tiež zastávam ten názor. V tom prípade, že King bude pokračovať aj vo svojej viac klasickej tvorbe. A podľa nedávnej Rozprávky a prichádzajúcej hororovej antológii You like it darker to vyzerá na presne ten prípad. Takže áno, prečítam si aj ďalšiu knihu s Holly, prečítam si ju rád.

05.06.2024 4 z 5

Velký cirkus Velký cirkus Pierre Henri Clostermann

Fetiš pre nadšencov vojnového letectva. Na jednu stranu to zrejme má svoju výpovednú hodnotu, umožní lepšie pochopiť, čo znamenalo byť letcom vo WW2, na stranu druhú, drvivá väčšina knihy je opis akcie, kde sa človek cíti že sleduje hollywoodsky akčný film, či hrá videohru. Nie môj šálok kávy.

22.05.2024 3 z 5

Toulavá země Toulavá země Liou Cch'-sin

Druhé čítanie. Akosi mi to nedalo, mal som pocit, že som tomu nedal prvý krát dostatok pozornosti, lákalo ma znova sa na chvíľu ponoriť do toho Liouovho techno porna. Ale nie, dojmy sa nezmenili. Ako som spomínal, autor je dnes už niekde inde a sedí mu viac dlhší formát. Tie techno onanie, nech akokoľvek originálne, pôsobia v poviedkovom formáte silene, nemiestne, poviedky sa tak často zbytočne naťahujú a strácajú na údernosti. A pritom myšlienky a pointy tam sú. Stále dobré, ale pri ďalšej zbierke by to chcelo škrtať. Veľa škrtať. Alebo sa pustiť radšej do románu. Každopádne som veľmi zvedavý, nech to bude čokoľvek.

14.05.2024 3 z 5

Nemám ústa & musím křičet Nemám ústa & musím křičet Harlan Ellison

Literárny chameleón, extrovert, šialenec, odľud, génius, nazvite ho ako chcete, Ellis bol fantastický spisovateľ a azda ešte lepší editor. Jeho zbierky, doplnené o sprievodné texty, sú jedinečné, a či už človek jeho názory a osobnosť kvituje alebo nie, číta sa to ako celok veľmi dobre. Taká je aj táto kniha.

30.04.2024 5 z 5

Siedma noc (Skúsenosti a obžaloba jedného komunistu) Siedma noc (Skúsenosti a obžaloba jedného komunistu) Ladislav Mňačko

Kniha o tom, ako a prečo sa udial vpád armád Varšavskej zmluvy do Československa. Na pozadí týchto udalostí Mňačko vzpomína, sumarizuje, bilancuje. Svoj život, svoje účinkovanie v komunistickej strane, osudy Československa. Lúči sa s krajinou a so všetkými ilúziami. Ťažko hľadať lepšiu a úprimnejšiu knihu, ktorá zhŕňa všetky svinstvá a nezmyselnosti, ktoré sa tu za komunizmu (do roku 68) diali. A ťažko veriť, že toto je doba, na ktorú niektorí nostalgicky spomínajú a hája ju.

27.04.2024 5 z 5

Spasitel Duny Spasitel Duny Frank Herbert

Výborná kniha. Skvelé, logické pokračovanie, rafinované. Napriek tomu prvá Duna pre mňa vždy zostane samostatným príbehom, ktorý pokračovanie nikdy nepotreboval. A mám tušenie, že ten pocit bude s ďalšími dielmi silnieť. A možno nie.

09.04.2024 5 z 5

1Q84: Kniha 3 1Q84: Kniha 3 Haruki Murakami

Komentár k celej trilógii. S Murakamim to mám podobne ako s Kingom. Prečítam od neho čokoľvek, aj keby to mala byť kuchárska kniha (a veru pár receptov tu nájdete). Jednoducho dobre píše. Oproti Murakamiho kompaktnejším prácam však v tých dlhších predsa len isté nedostatky vyvstávajú. 1300 strán, nech sa na to pozerám z ktoréhokoľvek uhla, je proste priveľa. Pri tom pomalom tempe, tendencii zbytočne rekapitulovať a celkovo postupovať akoby vopred nestanoveným smerom, nadšenie, mystérium a celkovo záujem, ako to celé dopadne, postupne opadajú. Až to celé vyšumí do prázdna. Takže recepty boli fajn, skúsim ich, ale nabudúce si ich radšej vyhľadám v knihe ktorá má o 1000 strán menej.

14.03.2024 3 z 5

Knihkupec z Kábulu Knihkupec z Kábulu Åsne Seierstad

Páčila sa mi tá forma. Púhe rozprávanie bez okatej snahy prikrášľovať, či dramatizovať. Samozrejme, stále je to rozprávanie očami západu, ponúka zrovnania so svetom, ako ho vidíme my. Ukazuje však rôzne perspektívy, poukazuje na rôzne problematiky, a teda v zmysle ponúknuť čitateľovi pútavý, čo najmenej zaujatý náhľad, možnosť vyvodiť vlastné závery, kniha funguje. A o to myslím šlo.

09.02.2024