Holly

Holly
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529461/bmid_holly-65f576aa8b440.jpg 4 243 243

Holly Gibneyová (SK) série

< 3. díl

Holly Gibneyová, jedna z nejpodmanivějších a nejvynalézavějších postav Stephena Kinga, se vrací v tomto napínavém románu, aby vyřešila hrůznou pravdu o několikanásobném zmizení v městečku na Středozápadě. Holly Stephena Kinga představuje triumfální návrat oblíbené postavy Holly Gibneyové. Čtenáři byli svědky Hollyina postupného přerodu z plaché (ale také statečné) samotářky v románu Pan Mercedes přes partnerku Billa Hodgese v knize Právo nálezce až po plnohodnotnou, chytrou a občas drsnou soukromou detektivku v knize Outsider. V novém Kingově románu je Holly odkázána sama na sebe a stojí proti dvojici nepředstavitelně zvrácených a skvěle maskovaných protivníků. Když Penny Dahlová zavolá do detektivní agentury Finders Keepers a doufá, že jí pomůžou najít její ztracenou dceru, Holly se zdráhá případ přijmout. Její partner Pete má covid. Její velmi komplikovaná matka právě zemřela. A Holly má být na dovolené. Ale něco v zoufalém hlase Penny Dahlové způsobí, že Holly nemůže odmítnout. Jen pár bloků od místa, kde zmizela Bonnie Dahlová, žijí profesoři Rodney a Emily Harrisovi. Jsou to manželé osmdesátníci, oddaní jeden druhému a celoživotní akademici v částečném důchodu. Ve sklepě svého dobře udržovaného, knihami obloženého domu, však ukrývají hrozivé tajemství, které možná souvisí s Bonniiným zmizením. A ukáže se, že je téměř nemožné odhalit, co mají za lubem: jsou bystří, trpěliví a bezohlední. Holly musí zapojit všechny své ohromné schopnosti, aby v tomto novém mrazivém mistrovském díle Stephena Kinga přechytračila a přelstila zvrácené profesory.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Holly, 2023


více info...

Přidat komentář

Jamie2
předevčírem 5 z 5

Bože..to bylo tak zvrácené..a tak skvěle napsané! King v nejlepší formě.

Kačkalka
05.09.2024 5 z 5

Chvíli jsem přemýšlela, jestli si knihu koupit nebo ne.. A jsem ráda, že jsem si knihu koupila a přečetla...
Příběh s Holly se mi líbil stejně jako předchozí knihy s ní.. Jediné co se mi nelíbilo bylo řešení Covidu a politiky...ale těším se na další knihu s Holly :)


Karolína7
05.09.2024 audiokniha

Poněkud moc naturalistické a brutální...

Bloodymary
31.08.2024 audiokniha 5 z 5

Další kniha mého nejoblíbenějšího autora, kterou jsem si proto nemohla nechat ujít. Ačkoliv nedosahuje takových kvalit jako jeho jiná, stěžejní díla, já si jí docela užila. Kniha byla čtivá, spíše než o horror se jednalo o detektivku s poměrně neobvyklou zápletkou, v níž se opětovně setkáváme s hlavní hrdinkou Holly, která vystupovala již v předchozích dílech autora, které však pro pochopení příběhu není nutno přečíst. A na závěr drobné varování - v někom pointa celého příběhu může vyvolat lehké znechucení.

breweriana
30.08.2024 5 z 5

(SPOILER) Já rád játra, ty rád játra. Potom jako zákusek trochu toho sorbetu. Odpo na posilněnou pár masových kuliček jako svačinku. A když to někde skřípe, je i materiál na mazání. King nezklame, nikoli zápletkou jako takovou, ale zpracováním "vnitř(nost)ního" rozpoložení postav, kdy ti nepříjemní pomalu vykrystalizují v šílence.
Tak jsem si s nadsázkou typovala, kdo z okolí by mohl být Roddy nebo Emily, pár, u kterých je hlava na pochodu by se našlo, ale ty játra zase tolik lidí nemusí...
K výtkám na Covid linku, tu jsme měli každý jinou, z Trumpa se musel vypsat, ale je to Kingova kniha a jeho vidění světa...
Každopádně, cvoky má zmáklý.

gladya
28.08.2024 4 z 5

Asi by to nebyl King, kdyby tahle detektivka nebyla vlastně horor. Téhle stránce se nedá nic vytknout. Tady je King mistr.
Některé komentáře mě vedly k zamyšlení, nakolik má autor do beletrie vkládat své politické a jiné názory. Mně to nevadí ani v případech, kdy mi prezentované postoje tak docela nekonvenují. Někdy to knížce i může prospět. V Holly podle mě King v prezentaci názorů na roušky, očkování i politiku moc tlačí na pilu, a to s ním v zásadě souhlasím, je moc radikální a je tam toho mnohem víc, než je potřeba pro děj,

Badbat
25.08.2024 audiokniha 1 z 5

Hodná děvčata nosí roušku a jsou očkovaná. Nesympatičtí lidé zásadně nenosí roušku a padouši ještě k tomu nejsou očkovaní. Někteří neočkovaní, co nenosí ani roušku a mají výstřední názory na diety, zkončí jako kanibalové
Mívala jsem Stephena Kinga ráda. Ale asi už ...no.

Eva2010
24.08.2024 audiokniha 5 z 5

Trochu jiný King, žádný horor, ale super krimi. I když to, co se tam děje, je tak hnusný, že to horor je. Skvěle se to čte, nemohla jsem se odtrhnout.

kilometr
22.08.2024 audiokniha 4 z 5

Zrovna když si myslíš, že jsi viděla to nejhorší,co lidské bytosti dokážou vymyslet,zjistíš, že ses mýlil(a).Zlo nemá konce. 75%.

Belanna
20.08.2024 5 z 5

Na Holly Gibneyovou už jsem skoro zapomněla (důvod oprášit staré svazky).
V této ponuré detektivce se mi moc líbila. Nejenže měla svůj vyhraněný životní postoj, ale ukázala se jako skvělá vyšetřovatelka.
Příběh byl zajímavý, místy kingovsky drsný a zvráceny, ale nechyběla mi jemná vtipná linka.
Z knížky jsem měla trochu obavy, ale ty se velmi rychle rozptýlily.

Ctenaricek4
20.08.2024 audiokniha 4 z 5

Já jsem se pustila do knihy, aniž bych věděla, kdo je to Holly. Takhle Kinga ještě neznám. Jedná se o detektivní případ, a musím říct, že vůbec ne špatný. Ale ta politika...během čtení jsem si představovala lidi se slabší povahou, jak hází knihou o zeď, protože už nechtějí číst nic o Covidu, očkování a Trumpovi. :) A ještě něco - nevím, jak je to u tištěné verze (četla jsem e-knihu), ale v té mé se objevovala pořád slova, která byla rozdělená. Např. ne-dostal, za-jistil atd. A že jich na tu knihu bylo požehnaně. Pokud to mělo nějaký skrytý význam, který jsem měla odhalit, bez mučení se přiznávám...neodhalila jsem jej. :)))

Pavčule
20.08.2024 audiokniha 5 z 5

Po přečtení se už budu dívat na játra jinak než dosud ;-) .

DominikV
16.08.2024 5 z 5

...Příjde čerstvá anglofonní milionářka s právě dočtenou knihou pojmenovanou HOLLY do baru a řekne: "HOLY sh*t, to byl nářez". Vše je sice jasně nalajnované a takřka bez momentu překvapení, ale pan King je prostě KRÁL pera a předkládá příběh takovou formou, že musím jen tleskat. A ještě ke všemu vytvořil jedny z nejnechutnějších záporáků, se kterými jsem se v knižním světě seznámil. Super kniha, která je prostě k SEŽRÁNÍ...

lexikon_tf
10.08.2024 5 z 5

Tohle bylo tak skvělý! King je můj velký oblíbenec a ještě nikdy mě nezklamal. Na tuto knihu jsem se moc těšila a opravdu to stálo za to, jako vždy.

Holly Gibney, postava, kterou čtenář poznal v předchozích Kingových knihách (např. Outsider), zde dostává svůj prostor coby soukromá vyšetřovatelka. Jelikož Holly je osoba přepečlivá, dá se předpokládat, že ani případů, do nichž, se zakousne, se tak snadno nepustí.

Hollyina detektivní kancelář, toho času v době covidové karantény uzavřená, dostává případ pohřešované mladé dívky. Zoufalá matka, která se na Holly obrátila, se nedá odbýt a je přesvědčená, že se dceři stalo něco hrozného.

Poblíž místa, kde byla dívka naposledy spatřena, bydlí párek akademiků v důchodovém věku. A ti mají poněkud zvláštní a dost děsivý koníček. Že by to souviselo se zmizením nejen mladé dívky, po které Holly pátrá, ale také dalších pohřešovaných osob, o kterých se Holly postupně dozvídá?

Perfektně vykonstruované, skvěle napsané a i když od začátku víme, na čem jsme, stejně jsem byla napnutá jak struna, jak se se vším Holly vypořádá. Kdo nemáte se spisovatelem ještě zkušenost a máte obavu, že se budete při čtení bát, tak nebojte - tohle je spíš taková (trochu nechutná) detektivka. Moc doporučuju!

klmonkaa
05.08.2024 5 z 5

Takže Holly... No ok, ako autistická vyšetrovateľka s komplikovanými rodinnými vzťahmi stále prekvapivo jasne uvažujúca, vzhľadom k jej diagnózam je aj jej hypochondria tolerovateľná, v pánovi Mercedes mi však prišla taká viac mystická s kúskom nadprirodzena, čo mi tú knihu viac priblížilo k srdcu, keďže u Kinga milujem hlavne jeho mystické a hororové diela, kdežto v tomto diele mystiky nebolo ani za náprstok. Skôr sa dá povedať, že šlo o detektívku, trochu mi to vadí, ja totiž detektívky nemám rada. :-D Ale knihu som čítala v zaujatí, ako vždy, takže stále stojí za to a stála aj za kúpu.

mitsu
31.07.2024 audiokniha 4 z 5

Dovolím si ohodnotit zvlášť knihu a zvlášť příběh knihy. Miluju Kinga, ale jeho soukromé přesvědčení je jeho a necítím potřebu se s ním krmit 390 stránek . Je každého věc, jaký postoj má ke kovidu, k očkování, k politice, k rasismu....Já osobně nejsem rasista ani mi nevadí homosexuálové, dokonce ani nemám ráda Trampa. Ale místy jsem si připadala, že bych se měla cítit provinile, že sdílím stejný názor s postavami, které ho podle autora měli špatný (zase ten kovid až tak nežeru). Tohle mě upřímně fakt štvalo.
Toliko ke knížce. Příběh je skvělý, jako ostatně vždycky, u Kinga už to beru trochu jako standart. Má to spád, nenudila jsem se a občas jsem nahlas řekla....pane Bože!

bbara155
30.07.2024 audiokniha 3 z 5

Stephen King bezesporu dobře ovládá svoje řemeslo. Příběh je originální, napínavý a celkem dobře se čte. Jen mi tam oproti jeho dřívějším knihám něco podstatného chybělo a něco naopak přebývalo.
Ze všech dosavadních Kingových knih bylo dost jasné, jaké má autor vlastní názory Ať už to bylo na potraty (třeba Nespavost), nebo kouření, alkohol, hulení trávy a drogy obecně. Jenže to dokázal vždycky napsat s jakýmsi shovívavým a trochu blahosklonným nadhledem – „Jo, nesouhlasím s tím, ale děje se to, a ti lidi kvůli tomu ještě nemusejí být vyvrhelové společnosti. A s lidmi, kteří nemají rádi černochy a obecně cizince, jsou homofobové nebo volí republikány je to podobně“.
Tak tento nadhled mi už v Holly, bohužel, chyběl. Jako by to King teď už konečně potřeboval ventilovat naplno pro ty, kdo to třeba doteď nepochopili. „Já mám tyhle názory, a tak to má být a tak je to správné! Konec s tolerancí a benevolencí! Trump je vůl a kdo ho volí je taky vůl! Já volím demokraty, černoši jsou plnohodnotní občané jako běloši a jsem očkovaný!“
Bože chraň, já mu jeho názory neberu a většinou s nimi i souhlasím. Ale proč, proboha, to cpe na sílu do beletristické knížky? Přičítám to jeho věku, protože já to mám podobně. Čím jsem starší, tím mám méně trpělivosti s blbci. Rozumějte – s lidmi, kteří mají jiný názor než já.
Co mi v knize naopak přebývalo, byla proto ta trapná politická a očkovací agitka. Na každé druhé stránce jsem se dočetla, že kdo se nenaočkoval, umřel. A dobře mu tak, blbcovi! Ani tu roušku nenosil, hajzl jeden!
A všichni záporáci jsou tady hlupáci, kteří volili Trumpa, nemají rádi černochy, cizince a homosexuály a věří, že covid je jen chřipka. Všichni odpůrci očkování proti covidu jsou debilové, kteří bez přemýšlení uvěřili nesmyslům vyčteným z internetu, že očkovací látky způsobují, že je pak můžou ovládat vládní agenti, mimozemšťani a tak podobně.
Asi jediné na té covidové lince bylo pro mě zajímavé. Že v USA to tehdy zjevně bylo mnohem drsnější po všech stránkách než u nás. Už jen tím, že Američani jsou mnohem citlivější na omezování osobní svobody, takže tam covidové časy asi probíhaly o dost bouřlivěji než u nás.

SONP
29.07.2024 audiokniha 4 z 5

Tak jsem si říkal, proč má tahle nejnovější Kingovka méně než 80% a ejhle, on je to je asi review bombing těch, kdož s panem Kingem nejsou na jedné politické lodi. I kýženého výrazu "libtard" jsme se dokonce dočkali. Já tenhle pocit dobře znám ze čtení posledních děl Ondřeje Neffa, tak jim to nevyčítám...

Já osobně jsem si původně Holly ani koupit nechtěl. Hlavní hrdinka mi totiž z minulých svých zjevení v Kingových dílech k srdci opravdu nepřirostla. Nakonec se mi ale v mém virtuálním košíku tenhle e-book nějak záhadně zjevil a nakonec jsem nelitoval. Ani ne tak kvůli hlavní hrdince, ale z jiných dvou důvodů. Jednak kvůli senzačně napsanému duu hlavních zloduchů, kteří jsou docela jiní, než zloduši většinou bývají. A jednak kvůli literární vzpomínce na covidové postapo, které jsme všichni zažívali a s velkou radosti jej zase pustili z hlavy. A jako bonus jsem si užil, kterak autor do děje zase zamontoval spisovatele různých druhů (tentokrát dojde i na poezii. Ty kingovské americké figurky z karavanů, bowlingů a viktoriánských domů já mám prostě rád, a tak jsem si knihu užil i přes stále drobně otravnou Holly. 80%

olga8832
29.07.2024 3 z 5

(SPOILER) Omlouvám se všem, kteří jsou nad touto knihou nadšeni a díky jejich nadšení jsem si audio knihu pořídila.
SPOILER: Naprosto předvídatelné, pouze popisné, plitké, o dvou naprostých pitomcích, kteří natropili mnoho zla. Moc mi chyběla poetika vyprávění. Po předchozí Pohádce je to nebe a dudy a to co do příběhu, tak i do interpretace.
PS: tedy hlavní hrdinka, která ve svém věku a postavení stále bojuje s vlivem matky, je prostě přitažené za vlasy.
PS2: bod nahoru za střízlivé pojetí Trumpa a Covidu.

malpet
28.07.2024 audiokniha 5 z 5

Kniha se mi hodila do čtenářské výzvy 2024, King mile překvapil, určitě si půjčím předchozí knihy ze série s detektivkou Holly.