Holly
Stephen King
Holly Gibneyová (SK) série
Holly Gibneyová, jedna z nejpodmanivějších a nejvynalézavějších postav Stephena Kinga, se vrací v tomto napínavém románu, aby vyřešila hrůznou pravdu o několikanásobném zmizení v městečku na Středozápadě. Holly Stephena Kinga představuje triumfální návrat oblíbené postavy Holly Gibneyové. Čtenáři byli svědky Hollyina postupného přerodu z plaché (ale také statečné) samotářky v románu Pan Mercedes přes partnerku Billa Hodgese v knize Právo nálezce až po plnohodnotnou, chytrou a občas drsnou soukromou detektivku v knize Outsider. V novém Kingově románu je Holly odkázána sama na sebe a stojí proti dvojici nepředstavitelně zvrácených a skvěle maskovaných protivníků. Když Penny Dahlová zavolá do detektivní agentury Finders Keepers a doufá, že jí pomůžou najít její ztracenou dceru, Holly se zdráhá případ přijmout. Její partner Pete má covid. Její velmi komplikovaná matka právě zemřela. A Holly má být na dovolené. Ale něco v zoufalém hlase Penny Dahlové způsobí, že Holly nemůže odmítnout. Jen pár bloků od místa, kde zmizela Bonnie Dahlová, žijí profesoři Rodney a Emily Harrisovi. Jsou to manželé osmdesátníci, oddaní jeden druhému a celoživotní akademici v částečném důchodu. Ve sklepě svého dobře udržovaného, knihami obloženého domu, však ukrývají hrozivé tajemství, které možná souvisí s Bonniiným zmizením. A ukáže se, že je téměř nemožné odhalit, co mají za lubem: jsou bystří, trpěliví a bezohlední. Holly musí zapojit všechny své ohromné schopnosti, aby v tomto novém mrazivém mistrovském díle Stephena Kinga přechytračila a přelstila zvrácené profesory.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2024 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Holly, 2023
Rozhodovala jsem se mezi 4 a 5* a to zejména za covid a popis covidových opatření, to je doba, kterou si připomínat nechci. Audiokniha byla skvělá a byť by se našla místa, která jsou hůře uvěřitelná, tak já si to moc užila, to byl perfektní hororovej bizárek :-)) A nejspíš si nějakej čas nedám játra. Celkově 4,5/5; Billy Summers se mi líbil víc a ten má čistých 5*
Holly mám ráda. Příběh ok, líbilo se mi, že to bylo laděno do thrillerového, nebo spíš detektivního kabátku, docela to v této poloze Kingovi sluší. Co mě rušilo, bylo víc než hodně covidu, už to bylo trochu na sílu, hlavně ta očko masáž :) Jo a nejezte u toho, hlavně ke konci. Anebo si k tomu dáte vanilkový puding? :)))
Moje druhé setkání s Kingem , já vím, jsem hodně pozadu. Ale ,, TO,, mě vůbec neoslovilo, a tak jsem se dlouho bránila. Ale tohle bylo úžasný . Holly je super a příběh taky , takže mažu do knihovny a půjčuju Kinga :D
Holly je zpět ve své plné síle! a King ve své plné formě taky. Nečekejte horor, tohle je skvělý thriller, kde Vám zápletku Stephen naservíruje hned v první kapitole, takže víte vo co go, ale stejně Vás to nutí číst dál a dál. Napínavé, místy nechutné, psychologické a založené na skutečných událostech. Co víc od Holly chtít? Všechno. Kniha, která se slušně opírá do amerického systému, covidu a fungování lidí v izolaci.
Holly je kniha, která Vás chytne a pohltí. A nebo taky třeba ne, ale šanci jí určitě dejte.
Obálka svítící ve tmě je už jen krásný bonus.
Moje hodnocení: 10/10
Za knížku děkuju Betě v rámci spolupráce.
Moje první setkání se soukromou detektivkou Holly dopadlo více než dobře. A detektivní King? Za mě velký dobrý!
První kapitola románu mě dostala do kolen. Když pak přišla řada na část s Holly, měla jsem ze začátku problém se začíst. Cítila jsem napětí mezi mnou a postavou Holly, jejími životními událostmi a ostatními postavami s ní spjaté. Čtenáři, co už četli knihy, ve kterých vystupuju hlavní protagonistka, mají výhodu, ale i tak jsem získala povědomost o tom, o co v jejím životě šlo. První rozpaky zažehnány a já se pořádně začetla a hltala stránku za stránkou.
Příběh je zasazen do doby covidu. Covid King zmiňuje hojně, ale mně to vůbec nevadilo, protože to tak prostě bylo. Většina jsme covid řešili a bylo zvláštní o tom, čím vším jsme si prošli, číst v knize a ještě od krále hororu.
Na příběhu je zajímavé to, že víme, kdo za tím vším stojí. Díky tomu je příběh napínavý, zápletka až hororová a autor opět dokázal vyvolat strach.
Líbilo se mi prolínání příběhu tehdy a teď. Zároveň jsem se dozvěděla i pár zajímavostí z oblasti biologie a poezie. Úplně nejvíc ale miluju autorovi poznámky, ve kterých se dozvíme, co jej inspirovalo k napsání příběhu.
Kniha Holly je úžasně zvrácená, psaná typickým Kingem a já jsem nadšená, takže 1*. Gibneyová si získala mé srdce a mám za úkol přečíst si ostatní knihy, ve kterých se objevila. 1- ale dávám obálce. I když je krásná a svítí ve tmě, jde na ní vidět každý otisk a šmouha.
Děkuji Nakladatelství Beta za poskytnutí výtisku v rámci spolupráce.
HOLLY je nejslabší román, co jsem od Kinga četl. Má přitom prima premisu s vraždícími geronty, moc dobrou úvodní padesátistránku.... a nic dalšího. Nemá v sobě překvapení. Nemá tenzi. A hlavně nemá ducha. Doslova i obrazně. Nepochopte mě zle, King pořád dovede vyždímat dialogovou parádu i z obyčejné konverzace dvou postav. Po dočtení ve mně ale ulpěla prázdnota a jakýsi dojem konstruktu, který měl především dva cíle:
a) splnit pravidelnou dodávku jednoho rukopisu ročně,
b) poctivě si zanadávat na Trumpa, rasisty a antivaxery.
Nerad se mračím, King je můj celoživotní Superman. Mít nad postelí plakát, nejspíš je tam on. Tentokrát jsem se ale nedokázal zbavit dojmu, že mistr kapičku cintá pentli.
Výborná kniha, jsem ráda, že autor zase napsal něco s Holly. Je pravda, že covidu tam bylo někdy až dost, ale vlastně to tam patřilo, covid se nás prostě podepsal. I když bylo od začátku prozrazeno, kdo je v příběhu padouch, bylo to napínavé, propracované. Kniha se mi líbila moc.
Tak za mě nejslabší Kingovka co jsem
poslouchala zatím. Mě se to prostě nelíbilo, nudila jsem se. Myslela jsem, že se to rozjede ale ne.. Nejspíš tato kniha byla jen maly výkřik. Jak se říká 100 lidi sto chutí... A já nejspíše patřím do té kterym kniha nesedla.. Škoda.
Další krásně nechutná pecka pana Kinga. Holly mám ráda, je hezké vidět, jak se pomalu mění od první knihy, ve které se objevila. Tady je z ní už docela drsňačka. Musím ale přiznat, že covidu tam bylo na mne už fakt moc a lezlo mi to na nervy. Jinak jsem ale byla spokojená. A ten Trump leží Kingovi fakt v žaludku.
„Fajn.
Popravdě
téměř s jistotu zemřete.
Ale chcete
umřít žížnivá?“
„Ve vzduchotěsné místnosti nemá smysl křičet.“
PAN King vždycky věděl, že největší terno na celém světě dokáže jen člověk. Lidstvo samo o sobě je hororem. Kam se hrabou zombie, upíři nebo vlkodlaci. Všechno zlo pochází z člověka. A tak našel způsob, jak vyjádřit zlo a nepotřebovat k tomu tajemné, mýtické či mimozemské bytosti. Začal se věnovat detektivkám. V těch vlastně může popisovat zlo, které pochází z lidské duše. Román Holly nás nenechává na pochybách, že mistr to ví, a dokáže to náležitě využít.
Jen pro informaci: Knihy ze světa PRÁVO NÁLEZCE jsou: Pan Mercedes, Právo nálezce, Konec hlídky, Outsider, Když teče krev (povídka ve stejnojmenné sbírce) a Holly.
Citát: Rodina drží při sobě, i kdyby měla společně vraždit.
Hnacím motorem v tomto příběhu ze série (myslím, že už se to tak dá napsat) PRÁVO NÁLEZCE, je bělošská dvojice, která se snaží o prodloužení života, tak trochu neortodoxním způsobem. Jsou to velmi inteligentní lidé, ale podlehli vidině nesmrtelnosti. Z příběhu přímo vyzařuje rasizmus. Bílí zde opovrhují černými a černí zase nemaj rádi bílé. Je to snad poprvé, co jsem si všiml, že pan King jasně dává čtenáři na zřetel, která z jeho postav je běloch a která ta, „kterým se kdysi říkalo na N“. Skoro až povinné informace nám sdělují, kdo je kdo. Nevšiml jsem si v Kingovo předešlých románech, krom série PRÁVA NÁLEZCE, že by to čtenářům dával tak jasně na zřetel. Ovšem je to jasné, protože všechny tyto romány vyšly v letech 2014 až 2023.
Citát: Všichni savci jsou kanibalové, ale jen hommo sapiens z toho dělá takové hloupé tabu, které je v rozporu se všemi známými medicínskými fakty.
Holly Gibneyová žije ve starém městě, které už není v příliš dobrém stavu, což platí i o jezeře. Ale místní lidé se snaží město udržovat v poměrně udržitelném stavu. Avšak jsou tu místa, kde se dá páchat zlo. Opuštěné průmyslové zóny, kinoskála (kde můžete zdarma sledovat filmy i když neslyšíte zvuk) a tak zvaná Křoviska. Jakoby tu King popisoval hroutící se společnost, která už jako samostatný jedinec nedokáže fungovat. A v takové společnosti se rodí jednotlivci, kteří se snaží světový řád ještě víc narušovat. A takový jedinci dokáží ostatním udělat ze života peklo. (Bill Hodges o tom kdysi vyprávěl) Naštěstí se Holly nenechá zviklat nebezpečím a nebojácně se žene za vyřešením několika zmizení a možná i vražd místních obyvatel. Netuší, že jí to bude něco stát.
Citát: Ten, kdo drží dietu, nemá zakázáno číst si jídelníček.
Příběh je dramatický, smutný (pro vyvolené s dobrými játry), má napětí a jisté pochybnosti. Když už si totiž myslíte, že víte víc než Holly, vyvede vás PAN King z omylu. Co napadne vás napadne i Kinga. Jen si to nechává pro sebe, aby byl čtenář spokojenej, že to jako ví. Pak vám nasadí ránu, a vy zjistíte, že vlastně nic nevíte. Nedělá z Holly kdoví jak inteligentní vyšetřovatelku, protože jednoduché věci jí nenapadají a ty složitější jí dojdou až později. Někdy už je možná až moc pozdě. Sem tam jí vesmír hodí lano a ona jej pevně chytne a . . . pochopí. Ne jinak jsou na tom i její společníci. Jerome i jeho sestra Barb se sice nevědomky dozvídají pravdu trochu dřív, než Holly, jenže vesmír mlčí, lano nikde a čtenář to ví.
Malá ochutnávka:
Cestou z kanceláře si vzpomene na reklamu, kterou viděla v televizi. Několik puberťáků v ní utíká před mužem, který vypadá jako Kožená tvář (Leatherface TERVA). Jeden navrhne, aby se schovali na půdě. Další chce do sklepa. Dívka řekne: „Co kdybychom prostě nasedli do toho nastartovaného auta?“ a ukáže na něj. Čtvrtý z nich, její přítel, řekne: „Zbláznili jste se? Schováme se za těmi motorovými pilami.“ A schovají se tam. Vypravěč pronese: „V hororovém filmu prostě děláte špatná rozhodnutí.“
Holly se ovšem nenachází v hororovém filmu a řekne si, že nedělá špatné rozhodnutí. Má pepřový sprej, a kdyby to bylo nutné, i Billův revolver . . .
Klišé s mobilními telefony, které neberete, když je to zrovna životně důležité, beru jako vtip PANA Kinga. Bylo by to totiž o hodně jednodušší, ale zároveň by divák přicházel o to napětí. A další klišé věc je ta s nabytým revolverem. Tu chybu jsem pochopil dřív, než došlo k výstřelu. Holly si na návštěvu k již „skoro“ jasně a nepochybně jisté dvojici sériových vrahů bere Billyho kolt. Ten jí naučil, že první komoru pod úderníkem má nechat bez náboje, protože zbraň nemá pojistku a může dojít k nechtěnému výstřelu. Jenže zbraň vystřelí hned napoprvé . . . dalo by se říci „chyba ve filmu?“ Netuším. Pan King v doslovu sice uvede na pravou míru význam syrových jater na životní prostředí, ale o prázdné komoře se nevyjadřuje.
( ƸӜƷ ƸӜƷ ƸӜƷ ƸӜƷ Ƹ )
Citát: Většinu filmů na Netflixu považuje za průměr, včetně těch s vyšším rozpočtem.
Nuž takto, ako nekritický fanúšik Kinga odo mňa nečakajte nič iné, než chválu. Nemôžem za to, vychutnávam si to a stotožňujem sa s tým, píše aj pre mňa. Nudné mi to neprišlo ani na okamih. Len škoda, že som to prečítal tak rýchlo, teraz môžem čakať na niečo nové od Majstra. Hádam sa dočkám, ja i ostatní podobne postihnutí pacienti, hehe...
Kinga mám veľmi rád, no táto kniha ma až tak nenadchla. Vyšetrovanie zmizení je dosť nudné, popisné s množstvom postáv, ktoré nie sú dostatočne popísané. No a prostredie covidu s množstvom nezmyselných a nelogických reakcií (vnútri rúško nemusím, veď sú všetci očkovaní, no preboha vonku som si nedala rúško pri komunikácii so skupinkou chlapcov) knihe na kvalite skôr ubralo. King to síce v závere vysvetlil, no na mňa toho bolo až moc.
Já nemám opět co vytknout a ne, nejsem zaujatá! Holly je zkrátka osobnost, už nám to nejednou ukázala a díky ní je příběh skvělý. Není to běžný Kingův styl, ale já mám tyhle jeho knihy moc ráda. Holly nám přináší špetku detektivní zápletky, špetku Kingovi neskutečné fantazie, špetku krvavého hororu a kus reality dnešního zvráceného světa. Protože Hollyin další případ bohužel fikce ve skutečném světě není.
I když se mi někdy King čte poměrně těžce, tak u této knihy ten problém nenastal, děj mě vtáhl a nepustil.
Jen tak dál mistře!
Stephen King vymyslel Kapitána Tripse, umělý virus z armádní laboratoře, který se šířil jak stepní požár a malý vzorek lidstva před ním ochránila pouze přirozená imunita. Ve svém novém románu komentuje pandemii Covidu 19, který vymysleli Číňané a rozšířil se stejně rychle. Kapitán Trips byl nestranný, hubil všechny stejně bez ohledu na náboženství a politickou orientaci. Covid 19 si bere přednostně neočkované odmítače antiwaxery, republikánské voliče prezidenta Trumpa.
Holly je Kingovo současné alter ego, pomocí kterého váženým čtenářům sděluje: „ jsem člověk v letech, přestal jsem s chlastem a nefetuju, stravuju se střídmě, s minimem masa, volím demokraty a jsem očkovaný!“ Aby byl kontrast přesvědčivý, staví na temnou stranu párek psychopatů, kteří jedí syrová játra a nenávidí LGBT komunitu a ostatní menšiny.
Zní to příliš korektně, ale zkuste si to přečíst sami! Co mě se týče, pokud uvidím babičku na kolečkovém křesle, které tlačí vetchý stařík, budu utíkat!
Nakonec vcelku kvalitní thriller. Ale je na čase Králi potěšit nás fanoušky zase jedním krásným ryze hororovým minimálně sedmiset stránkovým špalkem. To umíš nejlíp. Toho se drž!
Holly mam cim dal vic rada, kniha se mi cetla skvele, ma spad, porad vas nuti cist dal... Hodne se dotyka reality, ve ktere se dej odehrava, za me velke plus. Pribeh bez nadprirozena, ale presto hororovy.
(SPOILER) Kinga jsem zboznovala, ale Holly mi fakt nesedla. Stvalo me, jak furt resi, ze nema kourit, stvalo me obecne reseni covidu, zbytecne moc BLM a cela knizka by se dala napsat tak na ctvrtinu, zbytecne natahovani, odbocovani, ktere mi tam nesedelo, napeti minimalni. Cetla jsem od Kinga vetsinu knizek, tahle je prvni, u ktere rikam, ze opravdu za to nestoji.
detektivní a krimi romány thrillery rasismus krimi dramata kriminální thrillery světová literatura Holly Gibneyová
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Mé první pořádné setkání s Holly Gibneyovou, když nepočítám seriálové zpracování Outsidera a povídku Když teče krev. Protože kniha na povídku přímo navazuje, ale pokud jste ji nečetli, za mě se nic neděje.
Už anotace čtenáři hodně napoví co čekat, což si myslím, že někomu nevyhovuje právě pro ten moment překvapení a proto knihu hodnotí hůře. Ale věřte mi, překvapení je tam víc než dost! Víte vlastně kdo za vším stojí, jste jen tichý pozorovatel a držíte Holly palce, aby na vše přišla a nedocházelo k dalším únosům.
Děj se odehrává v období covidu a pádu Trumpa, což mi přijde skvělé. Dodává to určitou autenticitu, kor když si přečtete dodatek autora a to jak ho příběh napadl.
Hodně se skáče v čase, což věřím, že mnohým také nevyhovuje. I mě chvíli trvalo, než jsem si na to zvykla a vždy se zorientovala.
Nejsou také skoro žádné důkazy, na vše si Holly musí přijít sama a postupně odkrývá hrůznou skutečnost. Což někomu přijde zdlouhavé, ale přesně tak to prostě chodí. A proto se mi kniha tak líbila! A ještě k tomu ta svítící obálka ve tmě!!!
Většinu času mi ani nedocházelo, že knihu napsal Stephen King. Je to něco jiného, než je jeho hororová klasika, ale nebyl by to on, aby nepřidal nějaké pikantní a nechutné detaily.
ale moc jsem si to užila a určitě si další díly s Holly Gibneyovou přečtu.