Holly
Stephen King
Holly Gibneyová (SK) série
< 3. díl
Holly Gibneyová, jedna z nejpodmanivějších a nejvynalézavějších postav Stephena Kinga, se vrací v tomto napínavém románu, aby vyřešila hrůznou pravdu o několikanásobném zmizení v městečku na Středozápadě. Holly Stephena Kinga představuje triumfální návrat oblíbené postavy Holly Gibneyové. Čtenáři byli svědky Hollyina postupného přerodu z plaché (ale také statečné) samotářky v románu Pan Mercedes přes partnerku Billa Hodgese v knize Právo nálezce až po plnohodnotnou, chytrou a občas drsnou soukromou detektivku v knize Outsider. V novém Kingově románu je Holly odkázána sama na sebe a stojí proti dvojici nepředstavitelně zvrácených a skvěle maskovaných protivníků. Když Penny Dahlová zavolá do detektivní agentury Finders Keepers a doufá, že jí pomůžou najít její ztracenou dceru, Holly se zdráhá případ přijmout. Její partner Pete má covid. Její velmi komplikovaná matka právě zemřela. A Holly má být na dovolené. Ale něco v zoufalém hlase Penny Dahlové způsobí, že Holly nemůže odmítnout. Jen pár bloků od místa, kde zmizela Bonnie Dahlová, žijí profesoři Rodney a Emily Harrisovi. Jsou to manželé osmdesátníci, oddaní jeden druhému a celoživotní akademici v částečném důchodu. Ve sklepě svého dobře udržovaného, knihami obloženého domu, však ukrývají hrozivé tajemství, které možná souvisí s Bonniiným zmizením. A ukáže se, že je téměř nemožné odhalit, co mají za lubem: jsou bystří, trpěliví a bezohlední. Holly musí zapojit všechny své ohromné schopnosti, aby v tomto novém mrazivém mistrovském díle Stephena Kinga přechytračila a přelstila zvrácené profesory.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2024 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Holly, 2023
Námět dost drsný a nechutný. Moc politiky a vlastně i filosofování. Na druhou stranu ty části knihy kde se opravdu vyšetřovalo byly výborné. A seznámit se s chováním lidí během covidu v jiné zemi bylo také zajímavé.
Určitě doporučuji, velice čtivé, ale ta jeho klasika to není. Dva body dolů dávám za politikum proti Donaldu Trumpovi. To by si King mohl odpustit, nemá to zapotřebí. Pere to tam hned o začátku, to mě zklamalo.
No páni, to zase bylo! Mistr má úžasnou schopnost praštit do hlavy něčím příšerně novým. Je to sice "jako" že života (covid, Trump, školní starosti...), ale jinak zase horror. Ano, nejhorší na tom je, že by takové kreatury klidně mohly existovat, bohužel. Jsou lidi a "lidi"... Za mě plný počet bodů.
Tak tohle je (podle mého názoru) jednoznačně zatím úplně nejslabší knížka od Kinga. A první knížka, kterou jsem nedočetl a ani mě nezajímá jak vymyšlený příběh dopadne. Nejvíce mi vadí neustále tahání politiky a jeho násilné roubování do knihy, vychvalování demokratů a špinění Trumpa (nejsem jeho ani volič, ani fanda, ale tohle do knihy nepatří) a pak mě neskutečně iritovalo neustálé vychvalování očkováni proti Covidu a neustálé zmiňování společností očkovací látky vyrábějící, dokola omílané firmy Pfizer a Moderna. To je nějaká skrytá reklama nebo co? Koho to zajímá? Chci si užít napínavý příběh, nejlépe hororový a ono ne! Taky to neustálé omílání barvy něčí kůže zavání prvoplánovým rasismem naruby... proč se musíme vůbec dozvídat u jednotlivých osob jakou mají barvu kůže? Na děj to také nemá žádný vliv, jen je to taková úlitba bláznivé Americe :( Děkuji, tak o takové příběhy opravdu nemám zájem. Ještě se to donekonečna táhne a v ději se to prakticky neposouvá, zřejmě je opět autor placen za stránku. Tak tohle je už opravdu brak a se starými skvosty hororové literatury to opravdu nemá nic společného, spíš mi to připomíná styl psaní a redaktorů Blesku nebo Aha. Ne to opravdu už ne.
Chtěla jsem poslouchat audioknihu, ale ouha, interpretka mi přišla příšerná.
Edit: knihu čtu a je to ... nemůžu nic naznačovat. Dost šokující téma. Přijde mi, že se King tentokrát schválně vyhnul detailním popisům zranění. Je to ale zase jízda a ani mi nevadí, že Holly je takový skoro autistický superman. Dočkáte se i covidu za Trumpovy vlády a reakce lidí. Je to stejné jako u nás. Ale řekla bych, jestli není nebezpečná taková kniha, co když se najde magor, který by se inspiroval.
Po delší době opět další skvělá Kingovka! A ne že by Stephen King neměl skvělé knihy, ale už jsem od něj delší dobu nic nečetla. Holly mi padla do noty a období covidu bylo velmi dobře zpracované, už je od něj odstup, tak to mělo i jiný nádech než v době, kdy se tato nemoc řešila dnes a denně.
Kniha se četla hezky, stránky ubíhaly, už mi chyběla ta typicky Kingovská gradace s temnotou v pozadí. Rozhodně doporučuji!
Holly! Už v trilogii s Billem Hodgesem mě bavila, tak jsem nemohl neodolat a knihu si nekoupit. I když jsem měl trochu obavy po Pohádce, jestli nešlápnu vedle. Ne. Bylo to lepší. Kniha od začátku odsýpala a nebylo tam přehršle hluchých míst. Což King většinou nemá... Jen něco, pár drobností...
Někde někdo napsal (asi v knize Billy Summers), že King má problém s Trumpem, což zde opět ventiloval. A potom covid-19. Toho jsme si tu užili dost a dost. Jako před pár lety u nás. Tak se trochu divím, že to některým vadí v knize, která se odehrává v době, kdy nemoc řádí. A v USA to brali asi trochu jinak. (Viz seriál The morning show, tam je to ukázané ještě víc než v této knize, dle mého.) Tak jsem to bral jako nutnou kulisu a součást života a knihy.
Příběh o starém manželském páru a jejich životních peripetiích a vyrovnávání se s nimi podle jejich představ, je super příběh. (Tak zaobalený popis, abych nic neprozradil budoucím čtenářům :-) )
Stojí to za to si tuto knihu přečíst. Je jedna z lepších z jeho posledních knih.
p.s.: k překladu. Jsem asi hnidopich, ale to mě při čtení zarazilo.
Cituji:
Pete odpoví, že je jako ten z té písničky z Chicaga – každým dnem se cítí silnější.
Originál:
He says hes like the guy in that Chicago song, feeling stronger every day.
Dle mého, už při přečtení, jsem věděl, že se jedná o píseň skupiny Chicago, kterou asi překladatelka nezná jinak by napsala větu takto:
Pete odpoví, že je jako ten z té písničky od Chicaga – každým dnem se cítí silnější.
Jedná se o skladbu Feelin' Stronger Every Day z alba Chicago VI z roku 1973.
Holly je pro mě jednou ze slabších kingovek a třeba předchozí, přitom podstatně delší Pohádku jsem si užil výrazně víc. To ale stále znamená, že jde o nadprůměrnou knihu, jejíž čtení mě bavilo. Je liché podotýkat, že Stephen King je mistrem svého řemesla. Přesto se mi místy zdálo, že je román psán malinko z povinnosti a potřeby nějak zachytit nepříjemné společenské klima, které v USA stále panuje. Bohužel se to zde spolu s pandemií COVID-19 zmiňuje na můj vkus možná až příliš často. Holly je postava, ke které jsem si hledal cestu poměrně těžko a dělalo mi obtíže pochopit, co je na ní tak „extra,“ že ji sám autor považuje za svůj oblíbený „výtvor.“ Mám v detektivkách raději výraznější vyšetřovatele. Možná také to, že civilnější, osobnější příběh Holly mě bavil méně než o poznání dramatičtější popisy zločiny páchajících staříků, vypovídá víc o mně samém než o kvalitách knihy.
Chápu záměr. Holly má být mírná, introvertní žena, kterou její okolí soustavně podceňuje a nevnímá ji jako někoho, kdo by dokázal najít víc než zatoulanou kočku, aby pak překvapila svou bystrostí. A byť jsem se s ní nakonec sblížil, dvakrát se rozmyslím, jestli si s ní přečtu i další knihy. Mám za to, že Mistr má ve své bohaté tvorbě mnohem zajímavější hrdiny. Ale to je subjektivní. Zprvu poněkud slabší příběh a pomalejší tempo bohatě vyvažuje druhá polovina knihy a brutální, takřka tarantinovské finále, při jehož čtení mi zase jednou spadla brada. Celkově se jedná o nadprůměrný detektivní thriller, který má silnou (byť zprvu nenápadnou) hlavní hrdinku, jež většinu děje stojí ve stínu mrazivě zpracovaných antagonistů a výrazných vedlejších postav, které onu pomyslnou káru většinu času táhnou za ni.
Nevadilo mi covidové prostředí a knížka se mi četla dobře, ale že by to byla nějaká uplná pecka, to říci nemůžu..
Príbeh sa odohráva v čase covidu a s tým som časom mala trošku problém, prišlo mi to až príliš precovidované. Samé rúška, vakcíny, ťukanie lakťom...mohlo tam toho byť o niečo menej. Samotný príbeh ma ale bavil - či už kapitoly z pohľadu zvrátených profesorov, ktoré boli miestami celkom nechutné alebo postupné Hollyino odhaľovanie pravdy. To bolo skrz starú dobrú detektívnu prácu, teda rozhovory a bavilo ma to najviac. A aj keď od začiatku bolo jasné, kto za tým stojí, tak miestami som bola celkom napätá, hlavne keď mi ku koncu knihy prišlo, že sa Holly správa mierne nezodpovedne. Sem-tam sa v knihe vyskytnú aj Hollyini kamaráti, Jerome a Barbara, hlavne Barbara je tam častejšie a jej linka ma teda bavila najmenej a prišla mi celkom rozťahaná, nejak mi do toho celého veľmi nezapadala. Ale príbeh som si užila, čítalo sa to jedna báseň (veď ako ináč u Kinga) a dúfam, že k Holly sa ešte v nejakom ďalšom príbehu vrátime. Aj keď musím povedať, že viac by sa mi páčilo, keby King opäť napísal nejaký poriadny horor, pretože aj keď je tento príbeh skvelý, nie je až tak úderný ako Kingove staršie knihy. Možno aj toho sa dočkáme, kto vie.
Holly je další typická Kingovka.
Hypochondr v čase Covidu pátrající po pohřešované osobě ke které se záhy přidávají další.
Áno,víme kdo to dělá ale víc nás zajímá proč?
Bylo to skvělé čtění a já jsem si Kinga znova vychutnala.
Napínavé, i když hned na začátku víme, kdo za vším stojí. O to víc mě bavilo sledovat Holly jak rozmotává nitky, hledá spojitosti a já jí můžu jen fandit, protože já přece vím. ;) Mám ráda knihy, kde si závěr neumím tipnout. Holly mě nechala v napětí dlouho. Poslouchala jsem jako audioknihu a byla skvěle načtená Klárou Oltovou. Doporučuji na dlouhé procházky. Mmch, díky Holly se na seniory budu dívat už vždycky tak trochu jinak. ;)
Asi na sté stránce jsem si začala přát, aby Holly na konci covid chytla a umřela, tak strašně mě to štvalo. Ano, pochopila jsem, že Holly je hypochondr, i bez poznámky autora, a tím pádem to k ní vše patří, ale i tak mě to neskutečně štvalo. Možná, že kdyby tam byl protipól k Holly a SK by obohatil knihu dialogy mezi nimi, snášela bych to lépe.
Jinak k samotnému příběhu nemám prakticky co vytknout, možná trochu přehnaný "finálový boj", ale i tak se mi kniha líbila.
Dala bych 4,5*, protože Billy Summers se mi líbil o trošku víc, ale nejde to, takže plný počet.
Holly mám ráda, je to jedna z mých oblíbených literárních postav, teď jsem s ní prožila už šestý příběh, tak už je to stará kamarádka. Postava, obdařená autorem mnoha handicapy, přesto se snaží žít dobře a relativně úspěšně, to mám ráda. Skvěle vylíčený náročný vztah s matkou, který neskončí ani smrtí…
Vlastní zápletka je, jak jinak, děsivá, husí kůže naskakuje a dobrá představivost může být tentokrát na škodu. Jako napotvoru jsem četla v posteli, zvládajíc střevní chřipku s žaludkem na vodě, kdo četl, asi si dovede představit, co se mnou některé scény dělaly. Ale ono vlastně ani tak nejde o žaludek, problém je, co to dělá ve vaší hlavě… A pohled na křehoučké geronty a na stárnutí je tu zase jiný, tady jde autor trošku proti proudu, je to drsné, ale svým způsobem, trochu zvráceným, to baví…
Možná malý problém mám s přemírou kovidu a Trumpa; i když ano, autor vkládá své politické názory do svých knih, v názorově tvrdě rozdělené Americe možná lze pochopit a navíc, volby se blíží a bude to masakr… Ale co je nepřekvapivé, že Holly se svou povahou bude mít strach z viru a roušku si bude nasazovat i v parku, tomu rozumím a autor to šikovně připomněl na závěr.
Jinak typický King, možná trochu upovídaný, s množstvím odboček a přemírou leckdy nezapamatovatelných postav, ale protože píše tak dobře, vlastně to ani nevadí.
Čerstvá milionářka vejde do baru a musí rozlousknout, co potkalo nebohou Bonnie Dahlovou...
Kdyby vůbec nic jinýho, tak způsob, jakým vás King od začátku drží v napětí, jestli se nakonec stane A, nebo méně pravděpodobné B (modří už vědí), je vskutku mistrovskej.
P. S. Nevěřte nikomu nad osmdesát!
Moje první kniha od tohoto autora a musím říci, že jsem byla mile překvapena. Děj byl zasazen do doby covidu, takže pro mě to bylo takové připomenutí toho, v čem jsme museli žít a existovat několik měsíců. Každopádně Holly je vskutku zajímavá postava a chvíli mi trvalo, než jsem si k ní našla cestu. Celkově ale kniha byla dobrá, a i když jsme pachatele znali od samého začátku i tak mě dokázala něčím překvapit a šokovat. Některé pasáže bych klidně vynechala, podle mě to ději akorát uškodilo a místy se kniha vlekla. Naštěstí těchto částí nebylo mnoho, a i když jsem knihu četla delší dobu i tak jsem se u toho moc bavila. A určitě do budoucna po nějaké knize od Kinga zase sáhnu :-)
Ps: Vychutnávání sorbetu už nikdy nebude jako dřív :-)
Mistrovsky vystavěný příběh pátrání po lidech ztracených v jednom městě USA v průběhu mnoha let. Soukromé vyšetřovatelce není dlouho jasný rozsah ani důvod proč se lidé ztrácejí, policie nemá vůbec na nějaké pátrání kapacity a tak případy zahrává do autu. Samozřejmě je zde řada vedlejších motivů, z nichž nejsilnější je úmrtí matky vyšetřovatelky a dědictví spadlé do klína. Další je problém stárnutí, Covid, Trump a vůbec vztahy mezi matkami a dcerami. Výborný detektivní román.
Četli jste Pan Mercedes nebo třeba Outsider? Pak vám jistě není cizí Holly Gibney .
Oblíbili si ji čtenáři, ale i sám Stephen, proto se z ní nyní stala i hlavní postava v tomto detektivním románu, který je po ní i pojmenovaný.
Příběh začíná, když Holly dostane nový případ, který ji zavede do městečka na Středozápadě, kde zmizelo několik lidí za záhadných okolností. Holly začne rozplétat síť indicií, které ukazují na existenci skrytého zla. Během svého vyšetřování se setkává s různými postavami, které jí buď pomáhají, nebo naopak stojí v cestě. Každé setkání a každá stopa ji přibližují k odhalení pravdy, ale také ji vystavují nebezpečí.
Ze samotného děje nebudu více vyzrazovat, doporučuji nečíst ani anotaci na DK, jelikož je hodně obsáhlá .
V románu Holly King opět dokazuje svou schopnost vtáhnout čtenáře do složitého a temného světa, který je plný zvratů.
Holly je soukromá detektivka s neuvěřitelným smyslem pro detail a odhodláním bojovat proti zlu, které se skrývá i na těch nejneočekávanějších místech. Navíc je to tak skvěle vykreslená postava, již z předchozích děl, odkud ji můžeme znát, že si čtenář připadá, jak když ji zná osobně.
Stejně tak Kingova schopnost vykreslit atmosféru je v této knize bezchybná. Od prvních stránek nás vtahuje do děje, kde napětí houstne s každou další kapitolou.
Příběh je plný překvapivých momentů a chytrých zvratů, King si hraje s našimi očekáváními a dokáže několikrát změnit směr děje, aniž by to působilo nuceně nebo nepřirozeně. Každý detail má své místo a postupně se odhaluje složitá mozaika, která na konci zapadne do sebe s uspokojivým „áha“ momentem.
Příběh se odehrává v době covidu, který je zde zmiňován opravdu hodně, ale nijak mi to nevadilo.
Celkově vzato, "Holly" je kniha, která rozhodně stojí za přečtení. Ať už jste věrným fanouškem Stephena Kinga nebo nováčkem v jeho světě, tento román vám nabídne napínavý a dobře promyšlený příběh, který vás nenechá klidnými.
Ještě musím pochválit obálku, protože ta je naprosto boží a svítí ve tmě .
detektivní a krimi romány thrillery rasismus krimi dramata kriminální thrillery světová literatura Holly Gibneyová
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Holly Gibneyovú som si nedokázal obľúbiť. Nikdy som nemal túto zakomplexovanú, zakysnutú, psychicky labilnú, starú dievku rád, avšak po prečítaní tohto románu som ju doslova znenávidel. Taktiež aj samotný Stephen King u mňa hlboko klesol. Ja nie som predsa vôbec zvedavý na jeho extrémne liberálne blúznenie, vakcinačnú mániu, covidovú histériu, Trump fóbiu a BLM propagandu. Z geniálneho spriadača príbehov sa stal starý sfanatizovaný libtard.