Standa Šebek komentáře u knih
Zatím jsem celou nepřečetl, ale mohu vám zaručit, že jde o nejkrásnější knihu, jakou jste kdy drželi v ruce - zlacená ořízka s ražbou, obálka z jemného hedvábí, prostě nádhera.
Byla Atlantida ve skutečnosti mínojskou Krétou, která byla ještě před sto lety také považována za pouhý mýtus? Byl ostrov zničen výbuchem sopky Théry? Byli potomky Atlanťanů záhadní Guančové z Kanárských ostrovů? Proč nejen že mají stovky různých kultur legendy o své potopené domovině, ale tyto legendy obsahují mnoho identických prvků včetně podobného jména ztracené země?
Zajímavá kniha abecedně řazených pojmů souvisejících se ztraceným ostrovem Atlantida. Nesnaží se o laciné vzrušení z hledání záhadné a idealizované civilizace, ale o objektivní seznámení s různými teoriemi o bájném ostrově.
Některé teorie jsou zajímavé, jiné mají spoustu děr a jsou spíše nepravděpodobné, další zas předkládají tolik provázaných pádných a přesvědčivých argumentů, že je i při skeptičtějším pohledu těžké uvěřit, že by mohlo jít o pouhou náhodu.
Vše již bylo řečeno - kniha plná toho nejlepšího britského humoru, která vás dostane do kolen.
Z celé série Světa čarodějnic mě tento díl jako jediný nudil k smrti. Četl jsem ho jako kluk a dnes si z něj nedokážu vybavit vůbec nic.
Ke Světu čarodejnic mám velmi zvláštní vztah - považuji ho za první román, který jsem četl (když nepočítám knihy pro děti nebo komiksy). Od té doby mě láska k fantasy nepustila.
Simon Tregarth je Američan, bývalý voják, který má potíže se zákonem, je pronásledován a je nežádoucí. Setká se člověkem, který mu nabídne dokonalý únik, k Simonovu překvapení ho portálem přenese do jiného světa - do fantastického světa plného kouzel, války, odvahy, do světa, kde pouze ženy dokáží vládnout magií. Simon a řada dalších postav prožijí jako v každé správné fantasy spoustu dobrodružství poté, co Simon vstoupí do vojenských služeb říše Estcarp, kterou (a nejen ji) ohrožuje tajemná mocnost, jejíž původ v tomto světě je možná stejně cizí, jako Simon sám.
Těžko se mi hodnotí, jak moc průměrná / výjimečná fantasy tato kniha je, proto z nostalgie zaokrouhluji na 4*.
Výborný horor, který čtenáře skutečně dokáže vyděsit. Plíživý, pomalu narůstající strach, několik nečekaných děsivých momentů a nakonec nervy drásající hororové akční finále.
Zároveň jde dojemnou nostalgickou vzpomínku na dětství strávené na americkém venkově v 60. letech - na idylické dětství plné pravých chlapeckých dobrodružství, výprav, bojovek a průzkumů mezi sluncem zalitými lány kukuřice.
Zajímavá je i předmluva (rozhodně doporučuji však přečíst až po dokončení románu) poukazující na fakt, že takové plnohodnotné, osobnost zdravě formující dětství je dnešním dětem znemožňováno.
Zajímavý, dá se říci i gotický román o úpadku zchudlé šlechtické rodiny, která se nehodila do nového poválečného světa, jemně okořeněný o duchařské prvky.
Příjemná a krátká jednohubka. Děj se táhne téměř bezcílně, stejně jako bezstarostný a povrchní život hlavní protagonistky, a opravdu mě zaujal až ke konci, kdy se plynule zformoval do hlubší výpovědi o Holly a jejím charakteru. Capote toho nakonec řekl poměrně dost s relativně málo slovy.